ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gowind-Korvetta-Naval-Group
Φωτο: Naval Group

Ελληνικές εταιρείες σε έργα της Naval Group για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

Πρόκειται για έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας υψηλής τεχνολογίας που έχουν σχέση με την άμυνα στη θάλασσα και θα συνεργαστούν με πέντε ελληνικές εταιρείες.

Τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε έργα που ανέλαβε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕDF), ανακοίνωσε η Naval Group.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται εκ μέρους της Naval Group, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα αποτελέσματα των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για το 2022 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕDF) ύψους 832 εκατ. ευρώ κοινοτικής χρηματοδότησης για την υποστήριξη 41 κοινών αμυντικών έργων έρευνας και ανάπτυξης. Επιλέχθηκαν έξι έργα Έρευνας και Ανάπτυξης με εφαρμογές της Naval, συνολικής χρηματοδότησης 193 εκ. ευρώ.

Η Naval Group συμμετέχει άμεσα σε πέντε από αυτά τα έργα, μεταξύ των οποίων τρία μεγάλα έργα περιλαμβάνουν και Έλληνες εταίρους:

  • Το έργο E-NACSOS (European Naval Collaborative Surveillance Operational Standard) στοχεύει στη διασφάλιση της υπεροχής των πλοίων επιφανείας της ΕΕ στη θάλασσα. Η Naval Group είναι συντονιστής του έργου με συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών Terra Spatium και ISD. Κόστος προγράμματος άνω των 100 εκατ. ευρώ σε 48 μήνες.
  • Το έργο SWAT-SHOAL αναπτύσσει μια ιδέα συστήματος-συστημάτων, για την ενοποίηση επανδρωμένων και μη επανδρωμένων ναυτικών μέσων, συνεργαζόμενη αποτελεσματικά ως ομάδα για την επίτευξη μεγαλύτερης απόδοσης και αποτελεσματικότητας σε ένα ευρύ φάσμα υποβρύχιων αποστολών ενάντια σε κινούμενες υπόβρύχιες απειλές. Συμμετοχή της Prisma electronic και SOTIRIA TECHNOLOGY και συνολικό κόστος προγράμματος 25 εκατ. ευρώ σε 36 μήνες.
  • Το έργο FEDERATES προτείνει μια ευρωπαϊκή λύση μοντελοποίησης και προσομοίωσης ως υπηρεσία για κατανεμημένη συνθετική εκπαίδευση και λήψη αποφάσεων, με συμμετοχή της Terra Spatium και Planetek, με κόστος προγράμματος 35 εκατομμύρια σε 36 μήνες.

Και μετά τις Ημέρες Συνεργατών R&D, η Naval Group προετοιμάζει τις προσκλήσεις του Νοεμβρίου 2023 για να επεκτείνει αυτή την ομάδα Ελλήνων συνεργατών.

Η Naval Group ξεκίνησε να εργάζεται σε νέα έργα αμυντικής συνεργασίας R&D με ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στις Ημέρες Εταίρων R&D,που διοργάνωσε η εταιρεία τον προηγούμενο μήνα στην Αθήνα, προκειμένου να υποβάλουν προτάσεις για τις προσκλήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας 2023. Αυτές οι προσκλήσεις άνοιξαν για υποβολή στις 22 Ιουνίου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τις 22 Νοεμβρίου. Δείχνει ότι η σχέση μεταξύ της Naval Group και της ελληνικής βιομηχανίας είναι απτή, προχωρά με νέα έργα και οι Ημέρες Συνεργατών R&D της Naval αποτελούν μια πραγματική ευκαιρία δημιουργίας σχέση με περισσότερες ελληνικές εταιρείες και συνεργασίας σε ευρύτερα έργα του αμυντικού τομέα .

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Intracom-Defense-NEA-FOTO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

IDE: Συμβόλαιο με την IAI για Συστήματα Ηλεκτρικής Ισχύος για την αεράμυνα

Το σύστημα αυτό θα παρέχει μια πλήρως ενσωματωμένη αλλά αρθρωτή αρχιτεκτονική, ως κοινή λύση παροχής ενέργειας για διάφορες διαμορφώσεις εκτοξευτών και άλλων στοιχείων του συστήματος BARAK MX AMD.
ΔΙΕΘΝΗ

Με 1,5 δισ. θωρακίζει την αμυντική της στρατηγική η Ευρωπαϊκή Ένωση

Kοινές αγορές όπλων και ένα πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP) είναι οι δύο πυλώνες της νέας στρατηγικής που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες στην ΕΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιθανή παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ εξετάζει η Κομισιόν

Η έρευνα της Επιτροπής αφορά την περίοδο 2013 - 2019, κατά την οποία η ΔΕΗ ήλεγχε όλη τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, καθώς και μονάδες αερίου και ΑΠΕ. Μεγάλες πιέσεις για τη μετοχή.