ΓΔ: 2694.96 -1.16% Τζίρος: 326.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Π. Μυλωνάς

Μυλωνάς: Στο 15% η απόδοση κεφαλαίου της ΕΤΕ, ανάπτυξη με συνεργασίες

Η Γενική Συνέλευση της Εθνικής ενέκρινε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, μία απόφαση που ωστόσο τελεί υπό την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Στη σταθερή και ουσιαστική βελτίωση της κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας, που οδήγησε το πρώτο τρίμηνο σε αύξηση της απόδοσης κεφαλαίου στο 15%, αναφέρθηκε μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, ενώ σημείωσε ότι η τράπεζα έχει περάσει σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας και έχει μετατραπεί σε μια «πλατφόρμα συνεργασιών».

Η Εθνική Τράπεζα συγκεντρώνει τις δυνάμεις της στην ανάπτυξη του ομίλου της, με επιχειρηματικές συνεργασίες σε τομείς αιχμής και τη διεύρυνση του πελατολογίου της με την προσφορά νέων και εξειδικευμένων υπηρεσιών. Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Μυλωνάς, στόχος είναι να γίνει η Εθνική Τράπεζα «πλατφόρμα συνεργασιών», αξιοποιώντας τις διεθνείς τάσεις και την τεχνολογία, με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη και να διευρύνει ακόμη περισσότερο το πελατολόγιο της.  

Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν οι χρηματοπιστωτικές καταστάσεις της τράπεζας για το 2022 και η συνολική διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, μία απόφαση που ωστόσο τελεί υπό την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού

Στην ομιλία του, κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε τη μεγάλη εξέλιξη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Εθνική Τράπεζα, η οποία αποτελεί σήμερα  μία σύγχρονη και ανταγωνιστική τράπεζα, όπως τόνισε,  και αναφέρθηκε στην θετική πορεία που ακολουθεί σταθερά πλέον η ελληνική οικονομία. 

Στο σημερινό αντίξοο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης, η ελληνική οικονομία εκπλήσσει θετικά. Το ίδιο και οι τράπεζές της, οι οποίες θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, υπό μία βασική προϋπόθεση: Να μην υπάρξει εφησυχασμός, να συνεχιστεί η προσπάθεια από όλους και η οικονομία να ανταμείβει σωστά όλους όσοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Δηλαδή τους μετόχους, τους πελάτες, και τους εργαζόμενους.

Σήμερα που η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕ, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και αλλάζει σελίδα. Διαθέτει υψηλή ρευστότητα με ευρεία και σταθερή καταθετική βάση, που υπερβαίνει κατά πολύ το ελάχιστο εποπτικό όριο. Είμαι υπερήφανος, τόνισε στο τέλος, για την προσαρμογή της Εθνικής μας Τράπεζας στα σύγχρονα διεθνή πρότυπα λειτουργίας. Για το γεγονός ότι η τράπεζα μας γίνεται ολοένα πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική, παραμένοντας όμως Ανθρώπινη, Αξιόπιστη, Αποτελεσματική και Αναπτυξιακή. Αξίες που την καθοδηγούν από το 1841.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, αναφέρθηκε κυρίως στα επιτεύγματα της τράπεζας και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που δημιουργούν οι επιτυχίες της. Πρώτον, ότι έχει καταφέρει την εξυγίανση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια, ο δείκτης των οποίων έχει περιοριστεί στο 5%. Δεύτερον, ότι διαθέτει μία ευρεία και σταθερή καταθετική βάση, που της παρέχει τη σιγουριά της πλεονάζουσας ρευστότητας, γεγονός που σε μία περίοδο νομισματικής σύσφιξης, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα. Τρίτον, ότι έχει διαμορφώσει μία ισχυρή κεφαλαιακή  βάση, με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να φθάνει στο 16,5%. 

Επίσης, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι το 2022 βελτιώθηκε ουσιαστικά και σε επαναλαμβανόμενη βάση η οργανική κερδοφορία της τράπεζας. Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ το 2022 και τα 200 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα οποία μεταφράζονται αντίστοιχα σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 9,5% και περίπου 15%

Την ίδια χρονιά, η Εθνική αύξησε το χαρτοφυλάκιο των δανείων της προς τους εταιρικούς πελάτες κατά 2,5 δισ. ευρώ ή 10% ως ποσοστό και πέτυχε σημαντικό μερίδιο αγοράς, ύψους 29%, στις εκταμιεύσεις δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στη χρηματοδότηση της βιώσιμης ενέργειας, ειδικότερα, η τράπεζα κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, με χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ ύψους 1,6 δισ. ευρώ

Η Εθνική αναβάθμισε εντυπωσιακά τις ψηφιακές υπηρεσίες της για μικρούς και μεγάλους πελάτες, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική βρίσκεται σήμερα στο top 10% των τραπεζών παγκοσμίως, από πλευράς αναβάθμισης ψηφιακών υπηρεσιών και μεριδίου αγοράς, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες.  Η ΕΤΕ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα, με 2,8 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες αυτή τη στιγμή.  

Μεγάλη έμφαση δίνει επίσης στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έναν πολύ ευρύ τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας, που αποτελεί για την Εθνική βασική προτεραιότητα. 

Το 2022 επιπλέον η Τράπεζα προχώρησε σε σημαντικές ακόμη επιχειρηματικές συνεργασίες, με εταιρίες τεχνολογίας και συστημάτων αυτόματων πληρωμών όπως συγκεκριμένα με την Epsilonet και την EVO Payments, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της. 

Όλα αυτά, όπως τόνισε προς τους μετόχους ο κ. Μυλωνάς, εντάσσονται και επιβεβαιώνουν τη στρατηγική κατεύθυνση της Εθνικής για την ανάδειξη και τη διατήρηση της σε «Τράπεζα Πρώτης Επιλογής» για τους πελάτες της και όλους τους Έλληνες. Για τις σημαντικές αποφάσεις τους, αλλά και για τις καθημερινές τους ανάγκες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Roadshows τραπεζών: Τι θα ρωτήσουν τις διοικήσεις οι ξένοι επενδυτές

Στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες στα roadshows που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Κέρδη, πιστωτική επέκταση, deals αλλά και εκλογές κυριαρχούν αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο..
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς οι επαναγορές μετοχών αυξάνουν την αξία για τους μετόχους των τραπεζών

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών που αθροιστικά ξεπερνούν τα 11,1 δισ. ευρώ, ανταμείβοντας μαζί με τα μερίσματα τους μετόχους.
Τράπεζα σύγχρονο κτίριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Το αποτύπωμα στο εξωτερικό και οι νέες ευκαιρίες για επιπλέον έσοδα

Κύπρος, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Ινδία και Μάλτα διαμορφώνουν το «μωσαϊκό» των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες. Τι προσφέρουν οι νέες χώρες και από που αναζητούνται επιπλέον έσοδα.