ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pireaus-bank

Τρ. Πειραιώς: Επιτυχία στους ελέγχους με 9,1% CET1 στο δυσμενές σενάριο

Το βασικό σενάριο οδηγεί σε αύξηση των κεφαλαιακών δεικτών κατά περίπου 271 μονάδες βάσης έναντι του Δεκεμβρίου 2022. Το δυσμενές σενάριο οδηγεί σε μείωση κατά περίπου 241 μονάδες βάσης.

Η Πειραιώς Financial Holdings A.E. («Πειραιώς» ή «Όμιλος Πειραιώς») υποβλήθηκε στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2023, που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Αρχή ΤραπεζώνEΑΤ»). Η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2023 διενεργήθηκε σε πολύ μεγαλύτερο δείγμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, καλύπτοντας 70 τράπεζες της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΕΕ») και το 75% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ. Ο Όμιλος Πειραιώς έλαβε γνώση για τη σημερινή ανακοίνωση της EΑΤ σχετικά με τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και αναγνωρίζει πλήρως το αποτέλεσμα αυτής της άσκησης.

Η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2023 έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες για τη Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και ΑξιολόγησηςSREP») από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η άσκηση αξιολογεί την επίδοση των τραπεζών σύμφωνα με βασικό και δυσμενές σενάριο κατά την περίοδο 2023-2025. Το βασικό σενάριο για τις χώρες της ΕΕ βασίζεται στις προβλέψεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών τον Δεκέμβριο 2022.

Το δυσμενές σενάριο υποθέτει την υλοποίηση των κύριων κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που έχουν εντοπιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου ΕΣΣΚ»). Όσον αφορά στη σοβαρότητα του σεναρίου, η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2023, παρουσιάζει την πιο ακραία μείωση του ΑΕΠ, με σωρευτική μείωση τριετίας του ΑΕΠ Ελλάδας στο -5,5%, σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες πανευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων έχει διεξαχθεί με την εφαρμογή παραδοχής στατικού ισολογισμού κατά τον Δεκέμβριο 2022, και ως εκ τούτου δεν λαμβάνει υπόψη μελλοντικές επιχειρηματικές στρατηγικές και ενέργειες της Διοίκησης. Δεν αποτελεί πρόβλεψη κερδών του Ομίλου Πειραιώς, σύμφωνα με την τρέχουσα στρατηγική του, όπως εκπονείται μέσω του Επιχειρηματικού Σχεδίου του Ομίλου, και όπως επίσης περιγράφεται  στην εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης κεφαλαιακής επάρκειας («ICAAP») του Ομίλου.

Ο δείκτης κοινών ιδίων κεφαλαίων σε πλήρη εφαρμογή του εποπτικού πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ (Common Equity Tier 1, «CET 1») που προκύπτει από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για το 2025, το τελευταίο έτος που λαμβάνεται υπόψη στην άσκηση, απεικονίζεται παρακάτω: 

πειραιώς στοιχεία

Το βασικό σενάριο οδηγεί σε αύξηση των κεφαλαιακών δεικτών κατά περίπου 271 μονάδες βάσης έναντι του Δεκεμβρίου 2022. Το δυσμενές σενάριο οδηγεί σε μείωση των κεφαλαιακών δεικτών κατά περίπου 241 μονάδες βάσης για την τριετή περίοδο. Η αντίστοιχη μείωση στην άσκηση του 2021 ήταν  περίπου 480 μονάδες βάσης. Το δυσμενές σενάριο οδηγεί σε μείωση περίπου 318 μονάδων βάσης κατά το έτος με τη μεγαλύτερη επίπτωση (2023).

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων 2023 της Πειραιώς υποδηλώνουν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τις  ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2021 και του 2018, όπως παρουσιάζονται παρακάτω: 

πειραιώς στοιχεία 2

Επισημαίνεται ότι η μείωση για την τριετή περίοδο κατά το δυσμενές σενάριο για την Πειραιώς είναι η 13η χαμηλότερη μεταξύ των 70 ευρωπαϊκών τραπεζών του δείγματος της ΕΑΤ, σύμφωνα με τη χθεσινή γνωστοποίηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Θα συνεχιστεί δυναμικά η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και επισήμανε ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας έφτασε το 1,7 δισ. ευρώ.
Trapeza Peiraios, Vlachopoulos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θ. Βλαχόπουλος: Στα 2,5 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις στον τουρισμό

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων θα πρέπει να χρηματοδοτούνται και έργα που ενισχύουν το τουριστικό προϊόν της χώρας, όπως οι υποδομές αλλά και έργα ενεργειακής αυτάρκειας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Η διανομή μερίσματος σφραγίζει την επάνοδο στην κανονικότητα

Εκτιμά ότι για τη χρήση του 2023 θα διανεμηθεί το 10% των κερδών. Ως ανταγωνιστικό χαρακτήρισε τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ο επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς, ενώ εκτίμησε ότι το 2024 θα είναι ένα ακόμη έτος ισχυρής ανάπτυξης για την τράπεζα.
businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Πρώτος στόχος να γίνουμε η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα

Την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας ότι μετά το επιτυχημένο placement η τράπεζα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να πρωταγωνιστήσει και στην Ευρώπη.