ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Λήξη προθεσμίας για Forthnet: Υπογραφές ή νέα παράταση;

Την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία αποκλειστικότητας στις διαπραγματεύσεις της Alter Ego με τις τράπεζες, αλλά είναι πιθανή μια νέα μικρή καθυστέρηση στο mega deal των τηλεπικοινωνιών.

Εκπνέει την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου η προθεσμία αποκλειστικότητας στις διαπραγματεύσεις των τραπεζών με την Alter Ego του Ομίλου Μαρινάκη για την Forthnet και το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την αγορά είναι αν θα οριστικοποιηθεί αυτή την φορά το mega deal των τηλεπικοινωνιών, ή θα απαιτηθεί και νέα παράταση των διαπραγματεύσεων.

Οι πληροφορίες από τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι συγκεχυμένες. Παρότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος αστάθμητος παράγοντας που θα «ξήλωνε» τις βασικές παραμέτρους της συμφωνίας που έχει γίνει ήδη ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια νέα, μικρή παράταση των συζητήσεων, καθώς αυτή την περίοδο η Alter Ego δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο εγχείρημα της επανεκκίνησης του Mega Channel, που αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ η υπόθεση της Forthnet δεν είναι εξίσου πιεστική, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο «σφήνας» από άλλο ενδιαφερόμενο.

Πάντως, οι πληροφορίες από την ίδια την εταιρεία τηλεπικοινωνιών αναφέρουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Έτσι, έστω και αν υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση της συναλλαγής, η Alter Ego θα αγοράσει τελικά, έναντι 41 εκατ. ευρώ, το τραπεζικό χρέος της Forthnet, που είναι σήμερα περίπου 255 εκατ. ευρώ (ομολογιακό δάνειο έκδοσης 2007 και 2011, ύψους 78,4 εκατ. ευρώ και ομολογιακό 176,5 εκατ. ευρώ έκδοσης 2008 και 2011), καθώς και περίπου 51 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει από το μετατρέψιμο ομολογιακό σε μετοχές. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δανειστής της εταιρείας θα είναι η εταιρεία Alter Ego και θα έχει εγγράψει «υποθήκη» για την αύξηση της συμμετοχής της, μέσω μετατροπής τίτλων του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σε μετοχές.

Αρχικά, στην εταιρεία του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη θα περάσει έως 32% των μετοχών,αποφεύγοντας έτσι τη δημόσια πρόταση, ενώ ποσοστό περί του 15% αναμένεται να μείνει στις πιστώτριες τράπεζες. Εν συνεχεία, ο εφοπλιστής σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει στην υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα και σίγουρα σε πρώτη φάση δεν θα προχωρήσει σε πώληση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν το μέγιστο κέρδος αν δεν ξεκαθαρίσει και η υπόθεση με την Wind.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας  ο νέος ιδιοκτήτης θα κληθεί να προχωρήσει σε επενδύσεις για να αναπτύξει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, δηλαδή μεγάλες κεφαλαιακές δαπάνες για τεχνολογικές υποδομές αλλά και νέα εμπορική πολιτική με μεγάλο προϋπολογισμό για την αποτελεσματική προώθησή της στην αγορά, ενώ αντίστοιχα επενδύσεις θα χρειασθεί και η Nova. Οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι θα χρειαστούν περί τα 50 εκατομμύρια για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Σημειώνεται ότι, πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο αφορά τις επιπτώσεις της στην αγορά τηλεοπτικού περιεχομένου, αλλά και από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών αντίστοιχα για τις τηλεπικοινωνίες. Υπολογίζεται ότι για να δοθεί το πράσινο φως από τις ανεξάρτητες αρχές ενδέχεται να χρειαστούν περισσότεροι από 4 μήνες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πολεμικό κλίμα στην κινητή, έρχεται και τέταρτος παίκτης

Επιταχύνονται οι εξελίξεις για την εξαγορά της Forthnet, θα μπει από το φθινόπωρο στην αγορά ως εικονικός πάροχος κινητής. Ρίχνει τις τιμές ο τέταρτος παίκτης, όπως τονίζει η μελέτη της Rewheel για την Επ. Ανταγωνισμού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα μεγάλα τηλεοπτικά σχέδια του Βαγγέλη Μαρινάκη

Με την απόκτηση της Forthnet και του σήματος του Mega, ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης ετοιμάζεται να αναβιώσει τον ιστορικό τηλεοπτικό σταθμό. Αναπάντητα ερωτήματα για τα σχέδιά του στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.