ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Premia Properties

Premia Properties: Τριπλό όφελος από την πώληση ακινήτου της

Το ακίνητο αυτό (πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο της Soulis στο Βοτανικό) είχε ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης από το 2008 όταν είχε αποκτηθεί μέσα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Εθνική Τράπεζα.

Τριπλό όφελος προκύπτει για την εισηγμένη Premia Properties ΑΕΕΑΠ από την πώληση ακινήτου της στην εταιρεία Jannec, η οποία δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ποτών.

Συγκεκριμένα, το ακίνητο αυτό (πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο της Soulis στο Βοτανικό) είχε ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης από το 2008 όταν είχε αποκτηθεί μέσα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Εθνική Τράπεζα. Στα σχέδια της τότε διοίκησης της εισηγμένης (Σωτήρης Θεοδωρίδης) ήταν η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου μέσα από τη σχεδιαζόμενη τότε «διπλή ανάπλαση» της περιοχής του Βοτανικού, σχεδιασμός ωστόσο που δεν προχώρησε στην πράξη.

Το πρώτο λοιπόν όφελος για την Premia Properties είναι ότι εκποιεί ένα ακίνητο που επί μακρά σειρά ετών δεν της απέφερε κανένα έσοδο, παρά μόνο κάποια έξοδα.

Το δεύτερο όφελος προκύπτει από το γεγονός ότι η εισηγμένη καταγράφει από την πώληση πρόσθετη κερδοφορία (πραγματική και όχι μόνο λογιστική) της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ (τιμή πώλησης στα 5,5 εκατ. ευρώ, αποτίμηση στα λογιστικά βιβλία κοντά στα 4 εκατ. ευρώ).

Και τρίτον, μέσα από την πώληση αντλείται μια σημαντική ρευστότητα - σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων - η οποία θα χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή της εισηγμένης. Να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο τμήμα των δανειακών υποχρεώσεων της Premia Properties είναι σταθερού επιτοκίου 2,8%, καθώς αντλήθηκε μέσω εταιρικού ομολόγου που διαπραγματεύεται στο ΧΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η PREMIA PROPERTIES ενημερώνει για την πώληση ακινήτου ιδιοκτησίας της επί της οδού, Ορφέως 166 στην περιοχή του Βοτανικού-Ελαιώνα Αττικής έναντι τιμήματος € 5,5 εκ.

Σημειώνεται ότι η εύλογη αξία του ανέρχεται σε € 4,1 εκ. κατά την 30.6.2023 και είναι άνευ δανειακής επιβάρυνσης.

H εν λόγω πώληση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Εταιρείας για ενεργητική διαχείριση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της με στόχο τη βελτιστοποίηση της σύνθεσης του και την επίτευξη σημαντικών υπεραξιών από την αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων της.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA PROPERTIES δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή τη συναλλαγή καθώς καταφέραμε να «ξεκλειδώσουμε» αξία από ένα ακίνητο το οποίο προϋπήρχε στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας και για αρκετό καιρό παρέμενε αναξιοποίητο. Συνεχίζουμε με συνέπεια την υλοποίηση του επιχειρηματικού μας πλάνου με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χαρτοφυλακίουτης Premia και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Premia Properties: Στα 281 εκατ. φθάνει η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία έχει στην κατοχή της 52 ακίνητα τα οποία αφορούν οκτώ τομείς της οικονομίας, ενώ στην αξία δεν έχει υπολογιστεί η επένδυση στο project Skyline και οι προκαταβολές για απόκτηση ακινήτων.