ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

Δεκαπενθήμερο «φωτιά» για τις τράπεζες και την αποεπένδυση του Δημοσίου

Αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό για Alpha και αμέσως μετά η σκυτάλη περνά στο placement της Εθνικής Τράπεζας. Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αύριο τα αποτελέσματα Eurobank – ΕΤΕ.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις δυο μεγάλης εμβέλειας κινήσεις αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες που βρίσκονται σε εξέλιξη, κινήσεις που σηματοδοτούν την πλήρη επιστροφή των εγχώριων τραπεζών στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Την ερχόμενη Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαδικασία για την αναζήτηση ανταγωνιστικών προσφορών για το πακέτο του ΤΧΣ στην Alpha Bank, μετά τη θεαματική πρόταση της UniCredit,  με τους περισσότερους να προδικάζουν αίσιο τέλος με αποδοχή της ιταλικής πρότασης.

Στην αγορά υπάρχει φημολογία για την κατάθεση δεύτερης πρότασης – σφήνα ωστόσο δεν είναι τόσο απλό η απόκτηση ενός μεγάλου πακέτου (9%) συστημικής τράπεζας, ενώ δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να εμφανιστεί διεκδικητής με επενδυτικό προφίλ ανάλογο της ιταλικής τράπεζας. Σημειώνεται ότι στην αξιολόγηση των προσφορών που θα κατατεθούν δεν θα μετρήσει μόνο το τίμημα αλλά και η ποιότητα του επενδυτή. Είναι προφανές ότι μια προσφορά, ακόμα και με καλύτερο τίμημα, από ένα hedge fund δύσκολα θα υπερκεράσει την πρόταση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας όπως η UniCredit και δεν είναι τυχαίο ότι την πρόταση υποδέχθηκαν με εξαιρετικά θετικά σχόλια τόσο η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και ο επόπτης δηλαδή η Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα.

Πηγές κοντά στο ΤΧΣ θεωρούν πάντως πιθανή μια βελτίωση της τιμής που έχει προσφέρει η UniCredit -1,33 ευρώ ανά μετοχή- ενώ το Χρηματιστήριο έχει αντιδράσει εξαιρετικά θετικά στην ανακοίνωση της στρατηγικής συμμαχίας οδηγώντας τη μετοχή της Alpha Bank πάνω από το επίπεδο των 1,4 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση την ερχόμενη Παρασκευή, στις 17.30, ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για την κατάθεση προσφορών για το πακέτο της Alpha και αμέσως μετά, πιθανότατα με Δ.Σ. του ΤΧΣ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η σκυτάλη στην Εθνική Τράπεζα

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το πακέτο της Alpha η σκυτάλη θα περάσει αμέσως στην Εθνική Τράπεζα με το ΤΧΣ να προχωρά σε placement για το 20% με 25% των μετοχών της τράπεζας από το περίπου 40% που κατέχει.

Θα προηγηθεί αύριο Τρίτη 7 Νοεμβρίου η δημοσίευση των οικονομικών επιδόσεων της ΕΤΕ για το τρίτο τρίμηνο, που θεωρείται κομβικό στοιχείο στη διαδικασία λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων της τράπεζας. Σύμφωνα με αναλυτές η τρέχουσα επιτοκιακή συγκυρία ευνοεί εξαιρετικά της Εθνική, λόγω της δομής του ισολογισμού της τράπεζας, και οδηγεί σε εντυπωσιακά επίπεδα την κερδοφορία και την αποδοτικότητά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις μετοχές της ΕΤΕ είναι πολύ μεγάλο και αυτός είναι ο λόγος που εξετάζεται η διεύρυνση του ποσοστού που θα διατεθεί στο 25% από το 20% που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία αναφέρουν στο BD ότι το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που θα μπορούσε να απορροφηθεί ακόμα και το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ, δηλαδή το 40% των μετοχών της τράπεζας.

Το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 15% με 20% σε ξένους επενδυτές θα ανοίξει πιθανότατα την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου ενώ παράλληλα θα τρέξει διαδικασία για την διάθεση επιπλέον 5% μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε εγχώριους επενδυτές.

Αύριο τα αποτελέσματα της Eurobank

Την ισχυρή δυναμική της τράπεζας θα αποτυπώσουν τα αποτελέσματα της Eurobank που θα ανακοινωθούν αύριο 7 Νοεμβρίου. Η Eurobank ήταν η πρώτη που προχώρησε στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων της ενώ πρώτη κατάφερε να αποδεσμευτεί από το ΤΧΣ αγοράζοντας το 1,4% των μετοχών της που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα της Eurobank περιλαμβάνονται η διαφοροποιημένη βάση εσόδων καθώς εκτός από τις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα, η τράπεζα διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων που εκμεταλλεύεται ενώ διατηρεί ισχυρή παρουσία και στο εξωτερικό (Κύπρος, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο), με τις διεθνείς δραστηριότητες να συνεισφέρουν περίπου το 1/3 των συνολικών εσόδων του ομίλου.  

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου οι Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, παρουσιάζοντας επιδόσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριετία υψηλών επιδόσεων για τις τράπεζες - «Μαγνήτης» για τους επενδυτές

Με αιχμή την ευνοϊκή επιτοκιακή συγκυρία «κλειδώνουν» υψηλή κερδοφορία. Έφτασε η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων με μέρισμα – buyback. Τι ειπώθηκε από τους τραπεζίτες στο Λονδίνο, που εστίασαν οι επενδυτές.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέρδη ρεκόρ «βλέπουν» οι τράπεζες το 2023, «βασιλιάς» τα έσοδα από τόκους

Με αιχμή την καλή πορεία της οικονομίας, την ισχυρή πιστωτική επέκταση και το ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον οι τράπεζες θα πετύχουν την φετινή χρονιά εξαιρετικές επιδόσεις. «Κλειδί» η ανατιμολόγηση δανείων – καταθέσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιο κοντά στη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022 Eurobank και Εθνική

Θα είναι η πρώτη διανομή μερίσματος από εγχώρια τράπεζα μετά από 14 χρόνια. Στη διανομή μερίσματος για την εφετινή χρήση στοχεύουν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Αλλαγή κλίματος στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή.
trapezes-banks
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς «χτίζουν» το νέο αναπτυξιακό στόρι για την επόμενη 3ετία οι τράπεζες

Στην αντεπίθεση οι τράπεζες μετά από μια δεκαετία βίαιης συρρίκνωσης και αποεπένδυσης. Το «στοίχημα» της Τρ. Πειραιώς - Natech, η Εθνική στην Epsilonet και οι εξαγορές που ετοιμάζουν Eurobank και Alpha Bank στην ΝΑ Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Καθαρά έσοδα 1 δισ. από την άνοδο επιτοκίων, αισιοδοξία για τα NPEs

Ισχυρή ώθηση στην κερδοφορία των τραπεζών σημοτοδοτεί η επιστροφή των επιτοκίων σε θετικά επίπεδα. Πιο κοντά η επίτευξη του στόχου για διανομή μερίσματος. Γιατί οι τράπεζες δεν ανησυχούν για κύμα νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι δύο όψεις της αύξησης των επιτοκίων: ενίσχυση εσόδων, φόβοι για επισφάλειες

Αύξηση επιτοκιακών εσόδων κατά 400 έως 600 εκατ. ευρώ αναμένουν οι τράπεζες. Ανησυχία για το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού και τον κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.