ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η νέα δομή της Μυτιληναίος, το σαφάρι για επενδύσεις και η σιγή ασυρμάτου από την Eldorado

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Συνεδρίασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου Μυτιληναίος. Δεν ήταν μια συνηθισμένη συνεδρίαση καθώς η ατζέντα περιλάμβανε ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στην εταιρική δομή του ομίλου. Οι αλλαγές αποτελούν συνέχεια του μεγάλου μετασχηματισμού του ομίλου και στοχεύουν στην ευθυγράμμιση με τις νέες τάσεις και τις διεθνείς εξελίξεις. Έτσι, μεταξύ άλλων, ο όμιλος προχωρά στη συγχώνευση δραστηριοτήτων, την προσθήκη στην εταιρική δομή Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας καθώς και σε ενέργειες για την περαιτέρω αναβάθμιση του τομέα Εταιρικής Διακυβέρνησης, στον οποίο η Μυτιληναίος δίνει μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια.
  • Αντέδρασε μεν η αγορά χθες, μετά από έξι διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, ωστόσο η αντίδραση ήταν μάλλον συγκρατημένη, δεδομένης μάλιστα της ισχυρής ανάκαμψης των διεθνών αγορών. Οι τράπεζες (με εξαίρεση την Eurobank, +2,10%) ήταν το μεγάλο βαρίδι χθες, και ειδικά η μετοχή της Alpha Bank που υποχώρησε κατά 0,5%. Μεγάλα κέρδη αποκόμισαν η Βιοχάλκο (+3,8%), η ΔΕΗ (+3,65%), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,37%), η Τέρνα Ενεργειακή (+2,33%), η Μότορ Όιλ (+2,09%), Ελλάκτωρ η (+2,07%) και η μετοχή του ΟΤΕ (+2,06%).
  • Σιγή ασυρμάτου επικρατεί από την Eldorado Gold για τη μεγάλη επένδυση στη Χαλκιδική. Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες και τους ρυθμούς βραδύποδα της κρατικής μηχανής, προσπαθεί να κινητοποιήσει και επιταχύνει τις επενδύσεις, οι Καναδοί δεν φαίνεται να βιάζονται. Άλλοι λένε ότι μετά από όσα έχουν περάσει δεν έχουν κανέναν λόγο να βιάζονται: κανείς δεν τους διασφαλίζει να ξεκινήσουν την επένδυση στα μεταλλεία και μια άλλη κυβέρνηση 3 χρόνια μετά να τα παγώσει όλα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι Καναδοί δεν έχουν τα λεφτά που χρειάζονται. Άλλοι ότι έχουν τα λεφτά αλλά δεν θέλουν να τα ρίξουν στην Ελλάδα, όπου ήδη έχουν επενδύσει περί το 1,5 δισ. ευρώ χωρίς μεγάλη επιτυχία. Όποιος και αν είναι ο λόγος, οι Καναδοί φαίνεται ότι ψάχνουν συνέταιρο και δεν βιάζονται. Σημειώνεται ότι η μετοχή της μητρικής Eldorado Gold είχε πραγματοποιήσει ένα εκπληκτικό ράλι μετά την νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές τον περασμένο Μάιο και από τα 4,5 δολάρια βρέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στα 13 δολάρια ενώ χθες έκλεισε στα 8,81 δολάρια.
  • Επισκέψεις στη Γαλλία, επισκέψεις στην Ιαπωνία, επισκέψεις στην Ιταλία, επισκέψεις στην Σαουδική Αραβία, επισκέψεις παντού για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Πολύ ωραία, δεν αντιλέγω, όμως μια ερώτηση to whom it may concern: άντε και έρχονται οι επενδυτές, μετά;
  • Υπενθυμίζω, έτσι ενδεικτικά, ότι για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης του υπερπολυτελούς θερέτρου Costa Navarino στη Μεσσηνία χρειάστηκαν περισσότερα από 15 χρόνια, πραγματοποιήθηκαν 60 δίκες, έπρεπε να συγκεντρωθούν 3.000 υπογραφές από φορείς του Δημοσίου, εκδόθηκαν πάνω από 600 άδειες, πάνω από 20 υπουργικές αποφάσεις, 25 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και 45 αποφάσεις τοπικών δημοτικών συμβούλων. Ο καπετάν Βασίλης το είχε μεράκι να αφήσει κάτι στον τόπο. Ένας ξένος όμως γιατί να μπλέξει στον ελληνικό επενδυτικό λαβύρινθο;
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μεγάλο ενεργειακό διαζύγιο και ο «πονοκέφαλος» για την εθελουσία της Πειραιώς

Η τελική διαπραγμάτευση ΔΕΗ - Mytilineos, ο προβληματισμός των τραπεζικών διοικήσεων για τους γενναιόδωρους όρους της εθελουσίας στην Πειραιώς και το «λεφτά δεν υπάρχουν» του Α. Γεωργιάδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «τσουνάμι» δημοσίων έργων 3,5 δισ. το ρωσικό μπόνους στη Mytilineos και οι ΜμΕ

Πώς ευνοείται η Mytilineos από τους ρωσικούς δασμούς στις μεταλλουργίες, η κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες για τους μικρομεσαίους, οι δημοπρατήσεις έργων ύψους 3,5 δισ. που αναγεννούν την κατασκευαστική αγορά και η έλευση του «Ηρακλής ΙΙ».
John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.