ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Aegean-Airshow
Φωτο: Aegean

Οι πανηγυρισμοί για την Aegean, η κοσμογονία στην ενέργεια και οι εφοπλιστές

Η ικανοποίηση της κυβέρνησης επειδή το Δημόσιο δεν έχασε πολλά από τη στήριξη της Aegean, οι μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις, οι εφοπλιστές που πήραν το μήνυμα της Ουάσιγκτον και η αγορά μετοχών ΕΛΠΕ από τη Mytilineos.

Θα μπορούσαμε να έχουμε χάσει πολλά περισσότερα. Αυτό, μέσες – άκρες, είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης για την ανάκτηση 85 εκατ. ευρώ από τα 120 εκατ. που είχαν χορηγηθεί στην Aegean ως κρατική βοήθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. «Το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε ένα χρηματικό ποσό πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμενε όταν έγινε η συμφωνία διάσωσης», τονίζεται στην ανακοίνωση. Πράγματι θα μπορούσαν να έχουν χαθεί πολύ περισσότερα. Οι ιδιότυποι αυτοί πανηγυρισμοί φανερώνουν το οξύμωρο, ότι το πρόγραμμα κρατικής βοήθειας είχε εξ αρχής σχεδιαστεί με τρόπο που θα οδηγούσε σε ζημιές για τον φορολογούμενο. Ασφαλώς και η Aegean έπρεπε να ενισχυθεί (όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις), ωστόσο είναι λίγο περίεργο το γεγονός ότι, ενώ τα πράγματα με την πανδημία εξελίχθηκαν κατά πολύ καλύτερα από αυτό που περιμέναμε στην αρχή και η Aegean γρήγορα επανήλθε σε έντονα ανοδική τροχιά και φέτος καταρρίπτει κάθε ρεκόρ επιδόσεων, παρόλα αυτά το Δημόσιο ανέκτησε το 70,8% των κεφαλαίων που χορήγησε στην εταιρεία. Ίσως οι διαμορφωτές πολιτικής θα έπρεπε να είναι λίγο πιο ευαίσθητοι με το δημόσιο χρήμα. Διότι, στο τέλος της ημέρας ας μην ξεχνάμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει υπερχρεωμένο, με την Ελλάδα να διατηρεί το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και η Aegean είναι μια από τις πλέον επιτυχημένες και πλούσιες εταιρείες της χώρας.


Η κοσμογονία στην ενέργεια

Την επενδυτική κοσμογονία που συντελείται στον τομέα της ενέργειας περιέγραψε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” ο κ. Βασιλείου υπογράμμισε ότι η Eurobank ηγείται στη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών έργων στον τομέα της ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6 δισ., όπως η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα –το μεγαλύτερο στην Ευρώπη ισχύος 550 MW, έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW που υλοποιεί η γερμανική RWE μαζί με τη ΔΕΗ, τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Anemos RES από τη Motor Oil, τον σταθμό αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία που υλοποιεί η Τέρνα Ενεργειακή, την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στην Κομοτηνή,  την ανάπτυξη των δικτύων της ΔΕΠΑ Υποδομών, τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΣΦΑ και της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), τους έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ κ.α. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα η τράπεζα θα ανακοινώσει την αποκλειστική χρηματοδότηση δύο νέων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 560 MW και 331 MW, προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το πρώτο κατασκευάζει ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους παγκοσμίως και το δεύτερο ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς εγχώριους ενεργειακούς ομίλους.


Mytilineos και ΕΛΠΕ

Περισσότερο ως χήρα βοηθείας, σε ένα placement που δεν σχηματίστηκαν… ουρές επενδυτών, μοιάζει η συμμετοχή της Mytilineos στην πρόσφατη διάθεση μετοχών της Hellenic Energy (ΕΛΠΕ). Η διάθεση του πακέτου (10%) μετοχών των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Όμιλο Λάτση έγινε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου και η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 7 ευρώ με discount περίπου -9% από το τότε κλείσιμο της μετοχής (7,7 ευρώ). Την περασμένη Παρασκευή η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,39 ευρώ.


Οι εφοπλιστές και η Ρωσία

Τις κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεγάλη διεθνή σκακιέρα της διακίνησης ρωσικού πετρελαίου παρακολουθεί συνεχώς και στενά ο διεθνής Τύπος. Η έγκυρη, ισπανική ιστοσελίδα οικονομικής ενημέρωσης, elEconomista αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ σε αυτό το θέμα, σημειώνοντας ότι από το φθινόπωρο οι Έλληνες εφοπλιστές άρχισαν να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, καθώς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποφάσισε να γίνει πιο αυστηρό στην επιτήρηση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, δηλαδή στην απαγόρευση μεταφοράς και ασφάλισης ρωσικού πετρελαίου, εάν οι τιμές πώλησης ενός φορτίου υπερβαίνουν τα 60 δολ. το βαρέλι. Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ έστειλε επιστολές σε περίπου 30 εταιρείες που ελέγχουν περίπου 100 πετρελαιοφόρα για να ρωτήσει πώς εφαρμόζουν τις κυρώσεις. Αυτός ο αυξημένος ζήλος των Αμερικανών, παρατηρεί το elEconomista, έχει κάνει τους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων στην Ελλάδα να μειώσουν την ποσότητα του ρωσικού αργού που μεταφέρουν, μια απόφαση που θα μπορούσε τελικά να διαταράξει τη ροή πετρελαίου από τη Μόσχα. Ο αριθμός των ελληνόκτητων πετρελαιοφόρων που πήγαν στη Ρωσία μειώθηκε κατά ένα τέταρτο τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και μειώθηκε κατά 60% από τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

-- Αυτή η πρόσφατη κίνηση των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών θα μπορούσε να ανησυχήσει το Κρεμλίνο, που χρειάζεται ακόμα βοήθεια από ξένους ναυτιλιακούς φορείς για να μεταφέρει όλα τα βαρέλια του στην παγκόσμια αγορά, σημειώνει το ισπανικό site, αλλά οι Ρώσοι δεν ανησυχούν πολύ. Καλύπτουν αρκετά επαρκώς τις ανάγκες τους με τον λεγόμενο «στόλο φάντασμα» που έχουν δημιουργήσει, ο οποίος αποτελείται από πλοία άγνωστης ιδιοκτησίας και με μεγάλη ηλικία, άνω των 15 ετών, ακόμη και 23 ετών. Και σε σχέση με τον σκιώδη στόλο, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο, αφού, όπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του IIF, Ρόμπιν Μπρουκς, πολλά από τα πλοία αυτού του στόλου έχουν πουληθεί στους Ρώσους από Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι τα έδωσαν σε τιμές ακόμη και πέντε φορές μεγαλύτερες από τις συνήθεις.


Το ποδόσφαιρο «βράζει»

Με άδειες κερκίδες, τα παιχνίδια της Super League ολοκληρώθηκαν χθες χωρίς βίαια επεισόδια. Όμως, στην κυβέρνηση δεν έχουν πάψει να ανησυχούν σοβαρά για την οπαδική βία. Ένας σοβαρός λόγος είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο εξακολουθεί να «βράζει», καθώς πάντα υπάρχουν αμφισβητούμενες αποφάσεις των διαιτητών και ομάδες που παίρνουν αφορμή από τέτοιες αποφάσεις για να εκδίδουν ανακοινώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Χθες, μετά την ήττα από την ΑΕΚ στο γήπεδό του, ο Ολυμπιακός δεν αρκέστηκε να κρίνει ορισμένες αποφάσεις των διαιτητών, αλλά έκανε λόγο για «αποκορύφωμα της δράσης της Εγκληματικής Οργάνωσης στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο» και για «αλλοίωση του πρωταθλήματος». Και έστρεψε την κριτική του στην κυβέρνηση, τονίζοντας: «Το μόρφωμα που σαπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αντιμετωπίζεται ποδοσφαιρικά. Και αναφερόμαστε στην Πολιτεία και τις Αρχές. Από εδώ και πέρα όποιος δεν ασχοληθεί με την εξαφάνιση της Εγκληματικής Οργάνωσης, τότε σημαίνει και είναι προφανές ότι την υποθάλπει».

-- Η προφανής απορία κάθε καλόπιστου παρατηρητή, ανεξάρτητα από το ποια ομάδα μπορεί να υποστηρίζει, είναι τι θα γίνει σε λίγο καιρό όταν θα πρέπει να επιστρέψουν οι θεατές στα γήπεδα και αυτή η επιστροφή, αναπόφευκτα, θα γίνει σε ένα τόσο δηλητηριασμένο κλίμα; Όταν συζητάμε για «εγκληματική οργάνωση που αλλοιώνει το πρωτάθλημα», πώς, άραγε, θα διεξαχθούν με ηρεμία τα παιχνίδια που θα πρέπει να γίνουν με κοινό στις κερκίδες; Ή, μήπως, η λύση είναι να κλείσουν επ' αόριστον τα γήπεδα και... βλέπουμε;


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι business της Aegean στην Ινδία, τα «αρχαία» εμπόδια στους servicers και τα Public

Η Aegean «βλέπει» την υποσχόμενη αγορά της Ινδίας, τα πιστοποιητικά από την Αρχαιολογία για διαμερίσματα 30 ετών, τα δύο καταστήματα Public που κλείνουν, το γάλλιο από Ελλάδα στην Ευρώπη και οι οδηγίες SSM στις τράπεζες.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμένα καύσιμα των ΕΛΠΕ, το δόγμα του σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ και οι καταστροφές

Η αναμονή δικαστικής απόφασης για καύσιμα 40 εκατ. που χάθηκαν, το άνοιγμα Κασσελάκη στο κεφάλαιο, το ΑΕΠ που «καίγεται», η απόφαση της Κομισιόν που θα κοστίσει στη βαριά βιομηχανία και οι εξαγωγές στο Ισραήλ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το δημιουργικό καλοκαίρι της Mytilineos, το «τζάμπα» νερό και οι στόχοι Χατζηδάκη

Η ανάγκη μεταρρυθμιστικής αντεπίθεσης από τον Κ. Μητσοτάκη, το αυγουστιάτικο deal του Ευ. Μυτιληναίου, ο στόχος Χατζηδάκη για τις τράπεζες, η κοινωνική πολιτική της ΕΥΔΑΠ και τι ψάχνει η Aegean στα Βαλκάνια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Δένδια​​​​​, οι νέες ζημιές της ΔΕΗ και η αθόρυβη έκπληξη της Mytilineos​​

Η ανησυχία για μια ρεβάνς Τσαβούσογλου, η επιστροφή της ΔΕΗ σε αρνητικό αποτέλεσμα, τα καλά νέα από για τη Eurobank από την τιτλοποίηση "Mexico" και το αθόρυβο ράλι της Mytilineos.
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Πιερρακάκης… τραπεζίτης, η Aegean και η προφητεία του Ευ. Μυτιληναίου

Την απλοποίηση τραπεζικών εργασιών παρουσιάζουν στον πρωθυπουργό Κυρ. Πιερρακάκης και Γ. Στουρνάρας, γιατί το ΧΑ θα αυτονομηθεί από τις ξένες αγορές, η αύξηση κεφαλαίου της Aegean και η αισιοδοξία Μυτιληναίου για μια «χρυσή», μετά covid, εποχή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.