ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Έκτη ημέρα πτώσης για τον FTSE-25, το «σκούπισμα» της Intralot και η Entersoft

Η ελεγχόμενη διόρθωση και τα κέρδη 2,95% τον Φεβρουάριο, οι πιέσεις και η αντίδραση της Intralot, οι φήμες και η κινητικότητα στην Enterstoft, η διόρθωση της Mytilineos, το rebound της Cenergy και η Εβροφάρμα.

Ανοδικά κλείνει και ο Φεβρουάριος, καθώς το +2,95% των κερδών του Γενικού Δείκτη είναι δύσκολο να ανατραπεί σήμερα, τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του πρώτου διμήνου. Από τις 20/2 και εντεύθεν, η αγορά διορθώνει ελεγχόμενα και πολύ… κόσμια, κάτι ιδιαίτερα εποικοδομητικό για όλο το σύστημα. Πολλά blue chips αποφόρτισαν τους ταλαντωτές τους, χωρίς να αλλοιωθεί η ευρύτερη τεχνική εικόνα της αγοράς. Για τον FTSE-25 χθες ήταν η έκτη σερί ήπια πτωτική συνεδρίαση. Στο +2,79% η επίδοση του μήνα έως τώρα.

Στις διεθνείς αγορές το κλίμα δεν διαφέρει πολύ, καθώς επικρατεί επιφυλακτικότητα και οι δείκτες κινούνται με μικρή πτώση, ενόψει των κρίσιμων σημερινών στοιχείων για τον πληθωρισμό στα είδη προσωπικής κατανάλωσης, ένα δείκτη που παρακολουθεί πολύ στενά η Fed (οι αναλυτές προβλέπουν μείωση στο 2,4% από 2,6% τον προηγούμενο μήνα). Αρκετά στελέχη της Fed προειδοποίησαν τις τελευταίες ημέρες ότι χρειάζεται δουλειά ακόμη για να πέσει ο πληθωρισμός τόσο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μείωση επιτοκίων.

-- MSCI: Σήμερα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα γίνουν οι προσαρμογές στις σταθμίσεις των δεικτών MSCI. Αλλαγές από Ελλάδα δεν υπήρξαν στο βασικό δείκτη, όμως εισήχθησαν στον Smalll Cap οι Intrakat και Intralot. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει rebalancing σήμερα σε αυτές τις μετοχές. Χθες, η Intralot έκανε πολύ μεγάλο όγκο με 2,83 εκατ. τεμάχια και τζίρο 3,23 εκατ. ευρώ, που ήταν το 1/3 των συνολικών συναλλαγών του Mid Cap. Η Intrakat έκανε το δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο με 1,78 εκατ. ευρώ.

-- Entersoft: Αμετάβλητη σχεδόν,  στα 7 ευρώ, έκλεισε χθες η μετοχή της Entersoft, στον απόηχο των φημών για το ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας. Βεβαίως, η εταιρεία  διέψευσε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία για μεταβίβαση μετοχών της. Η Entersoft τα τελευταία χρόνια μέσα από εξαγορές έχει μεγαλώσει και δραστηριοποιείται με επιτυχία στην παραγωγή λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις σε περίπου 40 χώρες. Σίγουρα μια τέτοια εταιρεία δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη ενόψει και των προοπτικών στον κλάδο της πληροφορικής, αλλά η αποτίμησή της στα 210 εκατ. ευρώ είναι απαιτητική, αφού τα καθαρά της κέρδη κυμαίνονται γύρω στα 7 εκατ. ευρώ.

-- Intralot: Συναγερμός σήμανε χθες, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, με τη μετοχή να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, να χάνει κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις, και να βυθίζεται με απώλειες άνω του 5%. Η μετοχή τον Φεβρουάριο κινήθηκε διορθωτικά, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά το εντυπωσιακό ράλι που ακολούθησε μετά την ΑΜΚ. Η πίεση στη μετοχή έγινε αισθητή από την προηγούμενη εβδομάδα και εντάθηκε τις προηγούμενες ημέρες και χθες τρόμαξε πολλούς με την ελεύθερη πτώση. Μάλιστα η βύθιση της μετοχής σημειωνόταν την ώρα που ο Σωκράτης Κόκκαλης βρισκόταν στο Χρηματιστήριο με αφορμή την έναρξη της διαπραγμάτευσης των ομολόγων. Λίγο πριν τις 13.00, όταν η μετοχή έγραψε χαμηλό ημέρας (1,102 ευρώ), ακολούθησε αντεπίθεση αγοραστών, με ένα εντυπωσιακό... σκούπισμα και με τη μετοχή να κλείνει τελικά με άνοδο +0,52% με συναλλαγές 2,8 εκατ. τεμαχίων. Μάλιστα σε αγορές προχώρησε και ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης με την απόκτηση 400.000 μετοχών της εταιρείας, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να ανέρχεται στα 453.000 ευρώ μεταδίδοντας ένα πολύ ισχυρό σήμα στην αγορά και τους αμφισβητίες. Ήταν πολύ σημαντική η χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η δυναμική αντίδραση... έκοψε την όρεξη των πωλητών.

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 24 Αυγούστου 2023 - 28 Φεβρουαρίου 2024

-- Helleniq Energy: Έφτασε να διορθώνει έως 2,79% χθες, κοντεύοντας να χάσει τα 8 ευρώ, κλείνοντας τελικώς με πτώση 1,70% που ήταν η μεγαλύτερη στον Large Cap στα 8,10 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, κρατάει άνοδο +9,31% τον Φεβρουάριο. Σήμερα δημοσιεύει αποτελέσματα και το focus θα γίνει στο μέρισμα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, μετά το placement, το διάγραμμα της μετοχής... κεντάει.

Η πορεία της μετοχής της Helleniq Energy, 24 Αυγούστου 2023 - 28 Φεβρουαρίου 2024

-- Mytilineos: Μήνας διόρθωσης είναι ο Φεβρουάριος για τον τίτλο, καθώς στις είκοσι συνεδριάσεις του μήνα, κλείνει πτωτικά στις 15, χάνοντας έως σήμερα 5,37%. Χθες έχασε και τα 36 ευρώ για πρώτη φορά από τις 22 Νοεμβρίου 2023, που σημαίνει ότι έπεσε σε χαμηλό τεσσάρων και πλέον μηνών. Από το ιστορικό υψηλό των 39,46 ευρώ της 24ης Ιανουαρίου, χάνει 8,87%. Θεμιτή και λίαν εποικοδομητική διόρθωση για μια από τις δύο – τρεις καλύτερες μετοχές της αγοράς τα τελευταία χρόνια. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, «η απώλεια των 38 ευρώ έβαλε τη μετοχή της ΜΥΤΙΛ σε πλαγιοπτωτική κίνηση, με πρώτη στήριξη τη ζώνη των 34 ευρώ και βασική τη ζώνη των 32 ευρώ. Παραμένει μια από τις καλύτερες επιλογές στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό, για πολλούς λόγους».

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, 24 Αυγούστου 2023 - 28 Φεβρουαρίου 2024

-- Cenergy Holdings: Μετά από παρατεταμένο αρνητικό σερί, χθες ξεχώρισε ανοδικά στον FTSE 25 με +3,86% που έφερε τον τίτλο στα 6,99 ευρώ. Μάλιστα, χθες αρχικά διόρθωσε έως τα 6,71 ευρώ (-0,30%) φτάνοντας να χάνει κοντά στο ένα ευρώ ανά μετοχή από το ιστορικό υψηλό των 7,65 ευρώ του Ιανουαρίου. Με διόρθωση 4,12% το Φεβρουάριο.

-- Εβροφάρμα: Μετά το +4,83% της Τρίτης, χθες ήρθε το επιβλητικό +14,47% που έφερε τη μετοχή στα 1,74 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 16 ετών, καθώς υψηλότερα από αυτά είχε να βρεθεί από τις 26 Μαρτίου 2008. Παράλληλα, έκανε όγκο 263.165 τεμαχίων που είναι ο μεγαλύτερος όγκος από τις 26 Ιουνίου του μακρινού 2006, ήτοι 18 χρόνια πίσω! Τον  Φεβρουάριο ενισχύεται κατά 29,89% ενώ το πρώτο φετινό δίμηνο είναι στο +45%. Παρά το ράλι, αποτιμάται μόλις στα 23,79 εκατ. ευρώ. Όχι ότι υπάρχουν συγκρίσεις, όμως το ράλι της Κρι Κρι «επιβάλλει» focus και στην Εβροφάρμα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ακριτική Θράκη. Ο νομός Έβρου έχει τα περισσότερα αμνοερίφια στη χώρα, ενώ η Ελλάδα παραμένει η κορυφαία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αιγοτροφία, καθώς διαθέτει περίπου το 45% των αρμεγόμενων γιδιών της Ε.Ε. Η Εβροφάρμα εισήχθη στο Χ.Α. στις 12 Ιουνίου 2000 στα 6,46 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

stocks, xrimatistiria, agores
MARKET MAKER

Ψυχραιμία στις αγορές, η ΜΥΤΙΛ στο Λονδίνο και το χρήμα ρέει στη ΦΒΜΕΖΖ

Δεν κλονίζει τις αγορές το χτύπημα του Ιράν, η Mytilineos προχωρά την παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο, η Phoenix Mezz ανακοίνωσε εντυπωσιακά μεγέθη το 2023 και ΟΠΑΠ - Jumbo έδειξαν ανθεκτικότητα στην πτώση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Η πτώση και η επόμενη ημέρα, τράπεζες σε χαμηλά διμήνου και οι κινήσεις της ΙΝΛΟΤ

Οι θετικές προοπτικές της αγοράς και οι φόβοι για πρόσκαιρη ταλαιπωρία, το πτωτικό σερί των τραπεζών, τα συμβόλαια στις ΗΠΑ που «χτυπάει» η Intralot, η «βουτιά» του ΟΛΠ και τα πέντε blue chips που έδειξαν αντοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Η τραπεζική διόρθωση, η Τιτάν ξεχωρίζει, η ΜΥΤΙΛ και τα 50 ευρώ και η Cenergy

Οι «τακτοποιήσεις» στα χαρτοφυλάκια τραπεζικών μετοχών από θεσμικούς, η Τιτάν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, οι επαναγορές της ΜΥΤΙΛ σε τιμή έως 50 ευρώ, η κερδοφορία της Cenergy και η καλή πορεία της Autohellas.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
MARKET MAKER

Τα μεγάλα πακέτα της ΕΤΕ, η εκτίναξη της ΕΛΛ, το +12,93% της Cenergy και η Quest

Τρία πακέτα 26,73 εκατ. στην Εθνική, το μέρισμα που ανέβασε την ΤτΕ, η Cenergy σε νέα ιστορικά υψηλά, η Quest ανακάμπτει με προσδοκίες για deal, η Coca Cola HBC στηρίζει τον Δείκτη και η νέα τιμή στόχος για τον ΟΤΕ.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
MARKET MAKER

Αναμονή για ξένα κεφάλαια, o ΟΠΑΠ σε υψηλό 15ετίας και η Cenergy ανακάμπτει

Το placement της Πειραιώς φέρνει σημαντικά ξένα κεφάλαια στη χώρα, το ασυνήθιστο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της Τρ. Ελλάδος, η εντυπωσιακή εικόνα του ΟΠΑΠ, η ανάκτηση χαμένου εδάφους από τη Cenergy και το ράλι 9% από Quest.
MARKET MAKER

Με βήμα σημειωτόν η αγορά, η δύναμη της ΤΕΝΕΡΓ και το ράλι της Lavipharm

Διατήρηση κεκτημένων για τον Δείκτη με χαμηλό τζίρο, οι διεθνείς αγορές φρενάρουν, η Τέρνα Ενεργειακή σε ισχυρή ανοδική κίνηση, η Coca Cola HBC έγινε στυλοβάτης του Δείκτη, το come back της Lavipharm και η διόρθωση της Viohalco.