ΓΔ: 1392.99 -0.54% Τζίρος: 111.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:22:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Κασσελάκης ως ιστορική αναγκαιότητα, οι δικηγόροι πάνε ταμείο και ισχυροί εκτός ΧΑ

Ο Δ. Τεμπονέρας και η ιστορική αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, γυρίζουν την πλάτη στο ΧΑ ισχυρές εταιρείες, το «δώστα όλα» του Γ. Φλωρίδη στους δικηγόρους, σήμερα το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς, ο Π. Χριστοδούλου στην Ελληνική και το retail bond της Autohellas.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή αυτή η μεγαλοστομία που εξακολουθεί να διακατέχει τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η αίσθηση της θεϊκής υπεροχής που διαθέτουν, παρά το πρόσφατο στραπατσάρισμα που υπέστησαν μετά την αναμέτρηση με την πραγματικότητα κατά την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, ο Διονύσης Τεμπονέρας, προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ περιέγραψε περίπου ως… ιστορική αναγκαιότητα την ανάκαμψη του κόμματος ώστε να… σωθεί η χώρα. Απαντώντας σε ερώτηση του Π. Τσίμα από πού αντλεί την αισιοδοξία του για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ούτε στις δημοσκοπήσεις ούτε στην κοινωνία, ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «από την ηγεσία μέχρι και τα μέλη του κόμματος εκφράζουμε, και θέλουμε να εκφράζουμε, μια ιστορική αναγκαιότητα προκειμένου να ανακόψουμε τον κατήφορο στον οποίο έχει περιέλθει η χώρα».  

-- Μεταξύ των πολλών άλλων -και ομολογουμένως ωραίων- που είπε ο κ. Τεμπονέρας ήταν και ένα κάλεσμα προς «κάθε πολίτη ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, εφόσον αυτοπροσδιορίζεται στον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να συγκροτήσουν στη βάση αξιών και συγκεκριμένων αρχών ένα μέτωπο που θα ευαγγελίζεται και θα υπερασπίζεται την κοινωνία, τη δημοκρατία και τους θεσμούς». Αυτή η φράση περί «αξιών και συγκεκριμένων αρχών» μας θύμισε τον ηρωικό Ιανουάριο του 2015, όταν η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συγκροτήθηκε το βράδυ των εκλογών μετά από μια σφιχτή αγκαλιά του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο! 

-- Τέλος, ο κ. Τεμπονέρας αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα σημείωσε ότι το σοκ της αποχώρησής του παράγει ένα «συναισθηματικό πολιτικό αποτέλεσμα». Πιο λαϊκά θα το λέγαμε καψούρα με τον πρώην. 


Το «δώστα όλα» του Γ. Φλωρίδη

Εξαιρετικά αποδοτική για τους δικηγόρους αποδεικνύεται η τελευταία αποχή τους από τις δικαστικές αίθουσες, που προκάλεσε «έμφραγμα» στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες παροχές για να τους εξευμενίσει και να λειτουργήσουν πάλι κανονικά τα δικαστήρια. Ο «κωδικός» των παροχών είναι «μεταφορά δικαστηριακής ύλης» στους δικηγόρους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, έχει υποσχεθεί ότι θα διεκπεραιώνονται μόνο από δικηγόρους οι υποθέσεις εγγραφής και εξάλειψης συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης, αποδοχής κληρονομιάς, έκδοσης κληρονομητηρίου και σύστασης σωματείων. Σε επόμενη φάση, μέσα από μια αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια, η υποχρέωση έκδοσης γραμματίου σε όλες τις υποθέσεις όπου παρίσταται δικηγόρος και ότι θα επανεξεταστούν οι δικηγορικές αμοιβές. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει ρύθμιση για να εξοφληθούν όλα τα χρωστούμενα στους δικηγόρους από τη Νομική Βοήθεια και ότι θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα για να πληρώνονται στο μέλλον γρήγορα.

-- Μετά από αυτό το… «δώστα όλα» του Γιώργου Φλωρίδη, οι δικηγόροι «μαλάκωσαν» αρκετά την αποχή τους, αλλά δεν την έχουν σταματήσει εντελώς μέχρι να δουν να προωθείται το νομοσχέδιο που τους ενδιαφέρει. Μόλις πάνε… ταμείο, η ομηρία της Δικαιοσύνης θα λυθεί.


Σήμερα ανοίγει το βιβλίο για το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο για την έκδοση 10ετούς ομολόγου Tier 2 από την Τράπεζα Πειραιώς και, όπως εκτιμάται από τραπεζικούς κύκλους, το βιβλίο θα κλείσει αυθημερόν λόγω του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Με την έκδοση η τράπεζα θέλει να αντικαταστήσει παλαιότερη ομολογιακή έκδοση, ύψους 400 εκατ. ευρώ, που έληγε τον Ιούνιο του 2029 και ήδη έχει ξεκινήσει η επαναγορά των σχετικών τίτλων που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Με την κίνηση αυτή η Τρ. Πειραιώς, εκμεταλλευόμενη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα αντικαταστήσει ένα ακριβό ομόλογο (9,75%) με νέο με καλύτερους όρους. Όπως εκτιμάται, το επιτόκιο του νέου Tier 2 θα διαμορφωθεί κοντά στο 8% ίσως και χαμηλότερα.

-- Υπάρχει όμως και μια κάπως τεχνική διάσταση που έχει τη σημασία της. Η Τράπεζα Πειραιώς για να προχωρήσει σε αυτή τη διπλή κίνηση έλαβε άδεια από τον επόπτη, τον SSM, άδεια που δίνεται μόνον σε τράπεζες με ισχυρή κεφαλαιακή βάση.


Γυρνούν την πλάτη στο ΧΑ οι ισχυροί της οικονομίας

Ούτε μία στις δέκα από τις καλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να διαπραγματεύονται οι μετοχές τους στο χρηματιστήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις για το 2022, που συνολικά είχαν κέρδη προ φόρων σχεδόν 20 δισ. ευρώ, «μόνο 49 εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών», όπως διαπιστώνει η ICAP CRIF. Το χρηματιστήριο θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο «πλούσιο», με πολύ μεγαλύτερο βάθος και επενδυτικές επιλογές, αν οι καλές ελληνικές επιχειρήσεις δεν το απέφευγαν. Γιατί το αποφεύγουν; Οι λόγοι είναι πολλοί και συμπυκνώνονται σε μια διαπίστωση: θεωρούν ότι δεν τις συμφέρει. Ότι μπορούν να βρουν αλλού κεφάλαια για την ανάπτυξή τους, χωρίς τα κόστη, τις υποχρεώσεις δημοσιότητας και τον έλεγχο από τους μετόχους μειοψηφίας και τις αρχές, τα οποία συνεπάγεται η εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Όσο το πιστεύουν αυτό οι καλές εταιρείες, όμως, θα έχουμε ένα «φτωχό» χρηματιστήριο, με λίγες καλές επενδυτικές επιλογές, που δεν θα αντανακλά την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.


Στο Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας ο Π. Χριστοδούλου

Το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε ο Πέτρος Χριστοδούλου για το διορισμό του ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα, «σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ελληνικής Τράπεζας Δημόσιας Εταιρείας Λίμιτεδ (η «Τράπεζα») ημερομηνίας 28 Ιουνίου 2023 αναφορικά με τις αποφάσεις της 49ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας, η Τράπεζα ανακοινώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εγκρίνει το διορισμό του Πέτρου Χριστοδούλου ως Ανεξάρτητου Μη Εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και, επομένως, ο κ. Χριστοδούλου έχει διοριστεί με ισχύ από σήμερα, 8 Ιανουαρίου 2024». Υπενθυμίζεται ότι ο διορισμός του κ. Χριστοδούλου είχε ανακοινωθεί από την κυπριακή τράπεζα τον περασμένο Ιούνιο. Ο κ. Χριστοδούλου έχει μακρά διαδρομή στον τραπεζικό τομέα έχοντας εργαστεί μεταξύ άλλων στην Credit Suisse First Boston, στην Goldman Sachs, στην JP Morgan κ.α. Έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και Γενικός Διευθυντής – Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ.


Το ομόλογο της Αutohellas

H Αutohellas προχωρεί σε έκδοση retail bond όπως είχε γράψει η στήλη, ύψους έως 200 εκατ ευρώ, πενταετούς διάρκειας, με στόχο κυρίως να αναχρηματοδοτήσει παλιά δάνεια. Η εταιρεία το 2023 πέτυχε νέο ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων και κερδών και η μοναδική ανησυχία της διοίκησης ήταν τα υψηλά επιτόκια για αυτό απευθύνεται στη λιανική, προσβλέποντας σε μια καλύτερη τιμολόγηση σε σχέση με την περίπτωση που το ομόλογο το κάλυπταν οι τράπεζες. Με την προσθήκη της αντιπροσωπείας FCA Greece (Fiat/Alfa Romeo/Jeep) η εταιρεία στον τομέα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα μαζί με την εισαγωγή και διανομή των Hyundai, KIA, SEAT/CUPRA έχει μερίδιο αγοράς 25%. Παράλληλα, τα μηνύματα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (rent a car) είναι και φέτος ενθαρρυντικά λόγω της ορμής που διατηρεί το τουριστικό ρεύμα στη χώρα. Η Autοhellas έχει εκπονήσει επενδυτικό πλάνο 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία για αγορά αυτοκινήτων μηδενικών και χαμηλών ρύπων αλλά και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών υποστήριξης και φόρτισης στο δίκτυό της. Για τον σκοπό αυτό προχώρησε σε σύναψη δύο συμβάσεων συγχρηματοδότησης από δύο εμπορικές τράπεζες και με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).


Η ακρίβεια, η κατανάλωση και το ΑΕΠ  

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο, αφού η κατανάλωση παραμένει ο βασικός παράγοντας που διαμορφώνει τις μεταβολές του ΑΕΠ στη χώρα. Περίπου 70% κατανάλωση και 30% επενδύσεις είναι οι πυλώνες της ανάπτυξης. Οι επενδύσεις είναι δεδομένο ότι θα πάνε καλά με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία να βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αν και εκεί η ταχύτητα απορρόφησης θα παίξει σημαντικό ρόλο. Αντιθέτως, η κατανάλωση με τις συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη και προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο, κυρίως για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2024, όπου ο τουρισμός δεν βρίσκεται στο peak. Ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,9%.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναφορά Μόντι στη Eurobank, η ώρα της Πειραιώς και η επιτάχυνση του «Ηρακλή»

Η μοναδική αναφορά του Ινδού πρωθυπουργού σε ιδιωτική εταιρία, το placement της Πειραιώς και η μεγάλη διαφορά από την Εθνική, η επιτάχυνση στις ανακτήσεις NPEs, ΟΤΕ και Nova, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Kasselakis-SYRIZA
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σουξέ Κασσελάκη σε επιχειρηματίες, τα calls της Τρ. Πειραιώς και η Viva

Η συνεστίαση που οργάνωσε fund manager με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι τριγμοί της αμεσοδημοκρατίας, πληροφορίες για πρόταση εξαγοράς της Intralot, το μήνυμα Ψάλτη στην Κύπρο, υπόνοιες σαμποτάζ στην Cosmote και οι τεράστιες αποκλίσεις στην αποτίμηση της Viva Wallet.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έκρηξη αισιοδοξίας Χρ. Μεγάλου, «βουτιά» τιμών στο ρεύμα και ο καφές Κασσελάκη

Το λίαν αισιόδοξο μήνυμα του επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς σε πελάτες της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές στο ρεύμα, ο μοναχικός καφές του Στ. Κασσελάκη, το ρουσφέτι του Π. Παππά, ουρές επενδυτών στο Παρίσι και η δολιοφθορά στον ΑΔΜΗΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αγωνιώντας για τον Κ. Καραμανλή, η αποεπένδυση του ΤΧΣ και τα «ψεκασμένα» δισ.

Πως κατάφερε ο πρώην πρωθυπουργός να βγει αλώβητος από τη χρεοκοπία, η επιλογή συμβούλου για την αποεπένδυση στην Τρ. Πειραιώς, πού έχει σκαλώσει το deal για την Άκτωρ, οι «περίεργοι» υπολογισμοί του ΔΣΑ και η κρίση Πολάκη - ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο αποκαλυπτικός Γ. Τσίπρας, το τέλος εποχής MIG και τα χαμόγελα στην Τρ. Πειραιώς

Η επόμενη ημέρα της MIG μετά τη συμφωνία με την Strix, η μεγάλη μείωση των NPEs της Τρ. Πειραιώς, οι καραμπόλες στην Oliver Wyman, το χρυσό αγόρι των crypto στη φυλακή, το επικό τρολάρισμα στον Χρ. Σταϊκούρα και η τεμπελιά του Γ. Τσίπρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι προβληματισμοί για το PayZy, η αποτίμηση της Τρ. Πειραιώς και η ανία στο ΧΑ

Γιατί δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό του CEO του ΟΤΕ για τη νέα υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, οι εκτιμήσεις της JP Morgan για την αποτίμηση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, τα εγκαίνια της Eurobank στη Θεσσαλονίκη και η κατάρρευση των συναλλαγών στο ΧΑ.