Φώτο: ΑΠΕ

Το «σαπάκι», η επιτυχία της Πειραιώς και η ωραία ατμόσφαιρα στην Εθνική

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Πολλά χαμόγελα στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η μεγάλη χθεσινή επιτυχία αναγνωρίζεται από εχθρούς και φίλους. Η τράπεζα κατάφερε να αντλήσει μέσω έκδοσης ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ και μάλιστα με επιτόκιο 5,5%. Θυμίζω ότι στο τέλος του 2018 είχε στηθεί ένα άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι, με δημοσιεύματα ότι ο επόπτης απαιτεί εδώ και τώρα την έκδοση Tier 2, ότι οι αγορές ήταν κλειστές για την τράπεζα και ότι το αδιέξοδο ήταν κοντά, «θόρυβος» που στις αρχές του 2019 είχε οδηγήσει την μετοχή της τράπεζας στα 0,53 ευρώ!
  • Έκτοτε κύλησε πολύ νερό κάτω από τη γέφυρα, τα περί εποπτικής πίεσης αποδείχθηκαν μπούρδα και το περασμένο καλοκαίρι η τράπεζα κάλυψε την εποπτική απαίτηση προχωρώντας σε έκδοση Tier2 με επιτόκιο 9,75%, ενώ τώρα, μόλις 7 μήνες μετά, η τράπεζα πέτυχε με τη νέα έκδοση τη συρρίκνωση του επιτοκίου στο 5,5%, πιστοποιώντας την επιστροφή της στην κανονικότητα.
  • Στην ελληνική τραπεζική κανονικότητα, διευκρινίζω. Διότι η οικονομία βελτιώνεται μεν και μαζί της οι προοπτικές των τραπεζών και η ορατότητα για την μείωση των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο, αυτά που απομένουν να γίνουν μέχρι οι τράπεζες να φτάσουν στην... κανονική κανονικότητα παραμένουν βουνό και τα ρίσκα σημαντικά.
  • Σε σχετικό επίμονο αίτημα Ιταλού επενδυτή, αλλά και ορισμένων funds που διατύπωσαν ανάλογο αίτημα, οφείλεται η ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Υποδομών. Νέα προθεσμία ορίστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η 21η Φεβρουαρίου.
  • Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Ιταλός χρειαζόταν πίστωση χρόνου προκειμένου να ετοιμαστεί καλύτερα ή για να ξεκαθαρίσουν... ενδοοικογενειακές ιταλικές διαφωνίες για το ποιος τελικά θα κατέβει στο διαγωνισμό!
  • Μια κάποια αμηχανία, για να το θέσω ευγενικά, προκάλεσε ο χαρακτηρισμός της ΛΑΡΚΟ ως «σαπάκι» από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Μιλώντας χθες σε κοινωνική εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν πολλές εκατοντάδες άτομα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η η ΛΑΡΚΟ είναι ένα ακόμα «σαπάκι». Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται ο κ. Χατζηδάκης με αυτό τον τρόπο για την ΛΑΡΚΟ. Πολύ πρόσφατα, την χαρακτήρισε ως την «πιο προβληματική επιχείρηση στην Ελλάδα». Ίσως έχει δίκιο ο κύριος υπουργός, απλά θυμίζω ότι αυτό το «σαπάκι» προσπαθεί να το πουλήσει.
  • Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η φράση κλισέ, «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα», βγήκε μέσα από τη ζωή περιγράφοντας καταστάσεις σαν αυτές που επικρατούν στην διοικητική πυραμίδα της Εθνικής Τράπεζας. Η σχέση του διευθύνοντος συμβούλου Παύλου Μυλωνά και του προέδρου της τράπεζας Κώστα Μιχαηλίδη δοκιμάζεται για άλλη μια φορά, καθώς φαίνεται ότι ο κ. Μιχαηλίδης δεν μπορεί, όσο και αν προσπαθεί, να ελέγξει την τάση του να δρα σαν να έχει εκτελεστική εξουσία. Το «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» συμπληρώνει αρμονικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να ασκήσει χρέη ενεργητικού μετόχου, μπερδεύει ακόμα περισσότερα τα πράγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ