Τη βαθιά ενόχληση της Εθνικής Τράπεζας από το deal CVC – Πειραιώς για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής αντανακλούν οι προσπάθειες θεσμικής ανατροπής της εξαγοράς.
Χθες η Εθνική διάψευσε δημοσιεύματα περί κατάθεσης προσφυγής κατά της εξαγοράς στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ωστόσο αναγνωρίζει ότι έχει υποβάλλει σειρά ερωτημάτων στην Επιτροπή προσβλέποντας σε νομική ανατροπή της εξαγοράς.
Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι αντίστοιχα ερωτήματα είχαν τεθεί νωρίτερα και προς την Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας ουσιαστικά παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για μπλοκάρισμα της εξαγοράς, κάτι που δεν έγινε. Για την ακρίβεια, η ΤτΕ βλέπει πολύ θετικά την επιστροφή της Εθνικής Ασφαλιστικής σε θεσμικό παίχτη, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, αντί να είναι στον έλεγχο ενός κερδοσκοπικού fund όπως το CVC. Θυμίζουμε ότι η ΤτΕ έχει ασκήσει έντονη σχετική κριτική.
Τραπεζικές πηγές, σχολιάζοντας όλα αυτά, και τα ερωτήματα προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκτιμούν ότι είναι απίθανο οι προσπάθειες αυτές της Εθνικής Τράπεζας, μέσω νομικών εμποδίων, να πετύχουν κάτι.
Υπάρχει μια ακόμη διάσταση: καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης αναφέρουν ότι μόλις η Εθνική έμαθε την επικείμενη συμφωνία Πειραιώς – CVC επιχείρησε με πρόταση σφήνα να αποκτήσει η ίδια την πρώην θυγατρικής της.
Κάτι που δεν έγινε, διότι το τίμημα που προσέφερε η Εθνική δεν ήταν πολύ ανταγωνιστικό, αν και προκάλεσε βελτιωτική πρόταση από την Πειραιώς.
Το ερώτημα βέβαια είναι, αφού η ΕΤΕ θέλει τόσο πολύ την Εθνική Ασφαλιστική, γιατί δεν έβαλε το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη;
Ο λόγος βέβαια δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι είχε υποχρεωθεί να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική από τις ευρωπαϊκές αρχές, σε μια εποχή που επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα δεν υπήρχε με αποτέλεσμα η εταιρεία να δοθεί όσο – όσο.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε σε μια εξαιρετικά αμήχανη θέση καθώς θα έπρεπε να πληρώσει περί τα 650 εκατ. ευρώ για κάτι που λίγα μόλις χρόνια πριν είχε αναγκαστεί να πουλήσει 250 εκατ.
Και η απάντηση της Πειραιώς
Από την πλευρά της η Piraues, με το deal στις αποσκευές της, προσπαθεί να διατηρήσει πολύ, πολύ χαμηλούς τόνους. Με αφορμή τον χθεσινό θόρυβο, όμως, πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι πρόκειται για μια εξαγορά ασφαλιστικής εταιρείας, που ούτε τα μεγέθη της ούτε τα μερίδια αγοράς δημιουργούν πρόβλημα συγκέντρωσης.
Πολύ περισσότερο τη στιγμή που η Πειραιώς δεν έχει στον έλεγχό της άλλη ασφαλιστική εταιρεία.
Σημειώνουν ακόμα ότι όλες αυτές οι συμβάσεις τραπεζοασφαλιστικής διανομής, όπως και η σύμβαση bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Εθνική Τράπεζα, χρησιμοποιούνται ευρέως στην αγορά και περιλαμβάνουν τους τυποποιημένους όρους σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο.
Σε ό,τι αφορά το πελατολόγιο της Εθνικής Τράπεζας, τονίζουν ότι, όπως και κάθε άλλης τράπεζας, αυτό «ανήκει στην ίδια την τράπεζα και προστατεύεται πλήρως από το υφιστάμενο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και την εποπτεία των αρμόδιων αρχών, καθώς και από τις προστατευτικές συμβατικές δικλείδες των εκάστοτε συμφωνιών bancassurance (ως είθισται σε αντίστοιχες συμβάσεις διανομής).»
Νέο χαράτσι στα καύσιμα
Δεν φτάνει η υψηλή φορολογία στα καύσιμα που επιβάλλει η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε τη δεύτερη ακριβότερη αμόλυβδη στην ευρωζώνη, έχουμε και τις ανησυχίες της ΕΕ για το κλίμα, για τις οποίες πάλι θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής.
Σύμφωνα με την ΕΕ, ο «ρυπαίνων (πρέπει να) πληρώνει». Έτσι, με την εφαρμογή του ΣΕΔΕ 2 (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών), από την 1/1/2027 έρχεται ένα νέο χαράτσι στα καύσιμα.
Ειδικότερα, με βάση τα σημερινά δεδομένα για την κατανάλωση και τις τιμές, η επιβάρυνση ανά κυβικό υπολογίζεται ότι θα είναι στα 102 ευρώ για τη βενζίνη, στα 113 ευρώ για το ντίζελ και στα 140 ευρώ για το μαζούτ.
Για να το εξηγήσουμε πιο απλά, σήμερα η τιμή του κυβικού (χίλια λίτρα) για την αμόλυβδη είναι 1.750 ευρώ (1,75 ευρώ το λίτρο). Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 102 ευρώ του νέου ευρω-χαρατσιού, η τιμή θα πρέπει να πάει στα 1.850 ευρώ το κυβικό (1,85 ευρώ το λίτρο). Ένα καπέλο της τάξεως του 6%.
Όλο αυτό θα επιβαρύνει τους Έλληνες καταναλωτές με περίπου 800 εκατ. ευρώ το χρόνο, εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) κ. Γιάννης Αληγιζάκης.
Και, κάπως έτσι, οδηγούμαστε σε ένα άβολο ερώτημα για την κυβέρνηση: ως τώρα επιμένει ότι δεν πρέπει, για δημοσιονομικούς λόγους, να μειωθεί ο εξαιρετικά υψηλός φόρος κατανάλωσης καυσίμων, που επιβλήθηκε επί μνημονίων, αλλά παραμένει αμείωτος, παρότι έχουμε πια μεγάλα πλεονάσματα και μειώνουμε γρήγορα το χρέος.
Άραγε, η κυβέρνηση θα κόψει κάτι από τον φόρο κατανάλωσης, ώστε να αντισταθμιστεί η επιβάρυνση από το ευρωπαϊκό χαράτσι; Έχει αρκετό χρόνο μπροστά της να το μελετήσει...
Δύσκολες οι εξαγορές τραπεζών
«Χλωμή» φαίνεται να είναι η πιθανότητα για τη Eurobank να επεκταθεί σε άλλες αγορές του εξωτερικού, πλην των κινήσεων που έχει ήδη πραγματοποιήσει ή είναι σε εξέλιξη.
Όπως αναγνωρίζουν στελέχη της, ο ανταγωνισμός στις γειτονικές χώρες είναι πολύ ισχυρός και οι ισορροπίες μεταξύ των τραπεζών ήδη εδραιωμένες, μην αφήνοντας χώρο για νέους παίκτες. Επιπλέον οι αποτιμήσεις πια έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ, με τις τράπεζες να διαπραγματεύονται σε τιμές σημαντικά υψηλότερα της λογιστικής τους αξίας.
Σημειώνεται ότι η Ρουμανία αποτελεί -από καιρό- αγορά στόχο για την Eurobank, ωστόσο όπως σημειώσαμε οι συνθήκες πλέον δεν ευνοούν.
Τελωνείο με 100% διαφθορά
Να «καθαρίσει» τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αναλάβει ο Γιώργος Πιτσιλής, με τη μεταφορά του μηχανισμού για τις πληρωμές και τους ελέγχους των αγροτικών επιδοτήσεων στην ΑΑΔΕ.
Χθες, όμως, προκάλεσε μια αμηχανία στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια της ΑΑΔΕ η εντυπωσιακή επιχείρηση που οργάνωσε το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων στο τελωνείο Μαυροματίου, στη Θεσπρωτία, που αποτελεί την πύλη επικοινωνίας της χώρας με την Αλβανία.
Ούτε ένας, ούτε δύο: Όλοι οι υπάλληλοι του τελωνειακού σταθμού, συνολικά 13, συνελήφθησαν με βαριές κατηγορίες για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος, ενώ αργότερα συνελήφθη και ο προϊστάμενος του τελωνείου. Με αυτές τις συλλήψεις δεν έμεινε άνθρωπος να λειτουργήσει το τελωνείο, που έμεινε κλειστό για πολλές ώρες, μέχρι να μετακινήσει η ΑΑΔΕ υπαλλήλους από την Ηγουμενίτσα.
Ο χρόνος που «έσκασε» αυτή η υπόθεση, εν μέσω της συζήτησης για κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της ΑΑΔΕ, είναι μάλλον ατυχής. Θα μπορούσαν οι εξελίξεις να είχαν τρέξει και νωρίτερα, αφού η Αστυνομία είχε αρχίσει τις έρευνές της από τον Νοέμβριο, έρευνες που περιλάμβαναν και παρακολουθήσεις τηλεφώνων.
Από τη διοίκηση της ΑΑΔΕ, πάντως, δεν φάνηκε να υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση προστασίας των επίορκων υπαλλήλων. Όπως ανακοινώθηκε, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για την παροχή των απαραίτητων στοιχείων, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Τονίζεται, επίσης, η «αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη μηδενική μας ανοχή σε κάθε μορφή παραβατικότητας και διαφθοράς».
Πολεμώντας το βαθύ κράτος
«Μάχες» με το βαθύ κράτος προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist. Και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση μπορεί να τις κερδίσει.
Όπως είπε, «μετά τις επιτυχίες που είχαμε με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τη φοροδιαφυγή, τη ΔΕΗ, τον ΕΦΚΑ, την εισαγωγή ψηφιακών διαδικασιών στην υγεία, η μάχη θα δοθεί σε δύο κύριους τομείς: Τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΟΣΕ. Όπως τα καταφέραμε στους άλλους τομείς θα τα καταφέρουμε και σε αυτούς τους δύο. Πριν από τις εκλογές θα υπάρχουν απτά δείγματα γι' αυτό».
Προανήγγειλε, όμως, «μάχες» και με το πιο... επιφανειακό κράτος, αυτό που καθημερινά ταλαιπωρεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με τη γραφειοκρατία του. «Παρά την πρόοδο, έχουμε ακόμα "ιστορίες καθημερινής τρέλας''. Θα κάνουμε το Δημόσιο πιο φιλικό στον πολίτη», τόνισε ο αντιπρόεδρος.
Πάντως, σε ό,τι αφορά αυτό που περιέγραψε ως «βαθύ κράτος» δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ εύκολο να κερδηθούν οι μάχες, ακόμη και αν υποθέσει κανείς ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για να «σπάσουν αβγά».
Γιατί σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει με κάποιους απρόσωπους γραφειοκράτες. Έχει να αντιμετωπίσει, όπως φάνηκε με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «δικά της παιδιά». Τους ανθρώπους του κομματικού μηχανισμού, που εν έτει 2025 συνεχίζουν να λειτουργούν με μοτίβα Μαυρογιαλούρου συνδυάζοντας διαφθορά, πελατειακά δίκτυα και ψηφοθηρία.
Μακάρι να επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία Χατζηδάκη ότι και αυτή η πλευρά του «βαθέος κράτους» μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Κι άλλος επενδυτής στα ΕΑΣ
Μπορεί να άργησαν, αλλά φαίνεται πώς έχουν βρει τη «συνταγή» για ανάπτυξη τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), η κρατική βιομηχανία πυρομαχικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολύπαθη εταιρεία έχει αποφασίσει να επεκτείνει δυναμικά την παραγωγή της και θα το κάνει μέσω συνεργασιών.
Μετά το joint venture με την τσέχικη εταιρεία MSM Export, η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση ενός ακόμη στρατηγικού επενδυτή, προκειμένου να δημιουργήσει οβιδουργείο στο Αίγιο.
Και η νέα «συμμαχία» θα γίνει με τη μέθοδο της κοινοπραξίας, δηλαδή με την ίδρυση νέας εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχει και ο στρατηγικός επενδυτής.
Πηγές της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης DEFEA που έγινε τον περασμένο Μάιο, μιλώντας στο BD, είχαν παραδεχτεί ότι το joint venture είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δουλεύει η εταιρεία και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Λογικά, μέχρι τη γενική συνέλευση των μετόχων στο τέλος Ιουλίου, θα έχουμε νέα από τα ΕΑΣ.
Η Ελένη Κεφαλογιάννη στο real estate
Μια νέα επιχειρηματική παρουσία έκανε την είσοδό της στον χώρο του ελληνικού real estate, αναδεικνύοντας ένα γνωστό πρόσωπο από τον κοινωνικό και επιχειρηματικό κόσμο.
Πρόκειται για την εταιρεία με την επωνυμία Βαρδιλένα Μονοπρόσωπη Α.Ε., την οποία ίδρυσε και κατέχει εξ ολοκλήρου η Ελένη Κεφαλογιάννη - Βαρδινογιάννη, μητέρα της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη.
Σκοπός της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων η απόκτηση, εκμετάλλευση, οικοδόμηση, διαχείριση, αξιοποίηση, διάθεση και ανάπτυξη πάσης φύσεως ακινήτων, η ανέγερση οικοδομών εργολαβικώς ή με αντιπαροχή, η απόκτηση οικοπέδων και λοιπών ακινήτων είτε προς οικοδόμηση, είτε προς επισκευή ή αναπαλαίωση καθώς και μεταπώληση αυτών, η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευση ακινήτων, ενδεικτικά αναφερομένων της εκμίσθωσης, μίσθωσης και υπεκμίσθωσης ακινήτων και εν γένει κτηματικών συναλλαγών, κ.α.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 25.000 ευρώ.
Ο διαγωνισμός για το καζίνο στις Γούρνες
Σύντομα η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) θα ανακοινώσει τον χρηματοοικονομικό και τον νομικό σύμβουλο που επέλεξε, ο οποίος θα αναλάβει για λογαριασμό της τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την άδεια καζίνο στις Γούρνες Ηρακλείου.
Οι δύο σύμβουλοι, μαζί με τους συμβούλους του νέου ιδιοκτήτη της έκτασης, της Dimand (την αγόρασε από τη Reds) θα έχουν τις πρώτες επαφές με επενδυτές στο εξωτερικό για να καταγράψουν το ενδιαφέρον για την επένδυση. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες θα μπορούσε η προκήρυξη του διαγωνισμού να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Έφυγε ο Μηνάς Τάνες από τη Lavipharm
Αποχώρησε μετά από 23 χρόνια στη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Lavipharm o κ. Μηνάς Τάνες.
Τη θέση του ανέλαβε η κυρία Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, η οποία είναι αντιπρόεδρος στο ΕΒΕΑ και είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Lavipharm.
Στην ομιλία της η νέα πρόεδρος επισήμανε πως «με σταθερούς στόχους, δομημένο σχέδιο δράσης και ξεκάθαρη στρατηγική, η Lavipharm διαθέτει όλα τα εφόδια για να συνεχίσει να πρωτοπορεί, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της».
Σύσκεψη εν πλω για την Άμυνα
Στο πλοίο Γενικής Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων ΠΕΡΣΕΑΣ συγκάλεσε χθες σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, τον Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων και τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης του ΥΠΕΘΑ.
Οι αξιωματούχου κλήθηκαν να εξετάσουν τη μέχρι τώρα υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» και τα επόμενα βήματα της συνολικής μεταρρύθμισης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εν πλω καθώς θα επισκεφθούν νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της σύσκεψης, ωστόσο η απορία είναι γιατί έπρεπε να γίνει εν πλω αυτή η συζήτηση και πόσο μάλλον γιατί θα έπρεπε να ανακοινωθεί μέσω του Χ του υπουργού.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.