ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΤΧΣ.

Τραπεζικά μερίσματα, επινίκια Ξηρουχάκη, οι βιομήχανοι και οι επενδύσεις ΑΔΜΗΕ

Οι νέοι κίνδυνοι στα ραντάρ του SSM για την έγκριση μερισμάτων, η επικοινωνιακή εκστρατεία του ΤΧΣ, η κόντρα βιομηχάνων - ΑΔΜΗΕ για τις επενδύσεις στο δίκτυο, η πίεση Παπαστεργίου για γρήγορο ίντερνετ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μπορεί ένας πύραυλος των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα να επηρεάσει τη διανομή μερίσματος από μια τράπεζα της ευρωζώνης; Φαίνεται χαοτικό, αλλά ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ αρχίζει πλέον να εξετάζει με πολύ διαφορετικό τρόπο τα ρίσκα των τραπεζικών ισολογισμών, σε μια περίοδο όπου οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση. Όπως είπε η επικεφαλής του SSM, Κλαούντια Μπουχ στους Financial Times, «όταν εξετάζουμε τις διανομές μερισμάτων και τον μεσοπρόθεσμο κεφαλαιακό προγραμματισμό, θα πρέπει να έχουμε από τις τράπεζες ρεαλιστικές υποθέσεις για τα δυσμενή μελλοντικά σενάρια. Και δεν είναι αρκετό απλώς να βλέπουμε τις μακροοικονομικές προβλέψεις ή τις προβλέψεις για το ΑΕΠ, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένες. Για παράδειγμα, σε σχέση με το σενάριο της Ερυθράς Θάλασσας ή άλλους παράγοντες κατακερματισμού των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, θα πρέπει να ξέρουμε πώς όλα αυτά μπορεί να επιδρούν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις – πελάτες μιας τράπεζας, ή στους κλάδους όπου έχει έκθεση».

-- Όπως όλα δείχνουν, οι επόπτες προβληματίζονται έντονα για νέους κινδύνους και προσπαθούν να τους ενσωματώσουν σε ένα νέο, διευρυμένο εποπτικό πλαίσιο. Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς βρίσκονται σε φάση «απογείωσης» της μερισματικής τους πολιτικής, ύστερα από μια δεκαπενταετία καθήλωσης και περιμένουν τα επόμενα χρόνια τις εγκρίσεις από τη Φρανκφούρτη για όλο και πιο γενναιόδωρες διανομές στους μετόχους.


Το επικοινωνιακό μπαράζ του ΤΧΣ

Με άρθρα, συνεντεύξεις και βραβεία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο πανηγυρίζοντας για την επιτυχή διάθεση του μεγαλύτερου μέρους των συμμετοχών του στις τράπεζες, με τον διευθύνοντα σύμβολο του Ταμείου, Ηλία Ξηρουχάκη, να μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή ο κ. Ξηρουχάκης με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής και άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής που δημοσιεύτηκαν την ίδια ημέρα, υπογράμμισε για άλλη μια φορά την «πρωτοφανή επιτυχία για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα» της αποεπένδυσης, «την υπερηφάνεια για την ικανή ομάδα του ΤΧΣ και όσα πετύχαμε», ότι το ΤΧΣ «τα τελευταία 14 χρόνια αδιαμφισβήτητα σημάδεψε με απόλυτα θετικό τρόπο την πορεία της ελληνικής οικονομίας», τη «μεθοδική υλοποίηση της στρατηγικής αποεπένδυσης», την αναγνώριση «σε διεθνές επίπεδο, της καταλυτικής συνεισφοράς του (σ.σ. του ΤΧΣ) στην ανάκαμψη του εγχώριου τραπεζικού κλάδου», για να καταλήξει στο άρθρο του στην Καθημερινή στο συμπέρασμα ότι «η επιτυχής στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί θεμέλιο για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

-- Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο ρόλος του ΤΧΣ στη διαδικασία αποεπένδυσης των συμμετοχών του δημοσίου στις τράπεζες ήταν θετικός και παραγωγικός. Τουλάχιστον από τη στιγμή που το πήραν απόφαση ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Διότι αρχικά επιχειρήθηκε ένας ανταρτοπόλεμος, ασκήθηκαν πιέσεις, αναζητήθηκαν συμμαχίες εντός της κυβέρνησης με στόχο να πωληθεί μέρος των μετοχών του κράτους στις τράπεζες και το ΤΧΣ να πάρει παράταση ζωής ως επενδυτής. Κάτι που δεν βρήκε συμμάχους ούτε στην κυβέρνηση (τουλάχιστον στο επίπεδο που απαιτούνταν) ούτε φυσικά στις τράπεζες. Από εκεί και πέρα, με δεδομένο τον θετικό ρόλο του ΤΧΣ, η «πρωτοφανής επιτυχία» θα ήταν αδύνατη αν το κλίμα στις αγορές δεν ήταν θετικό και αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει με το σχέδιο Ηρακλής στη ριζική εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών αλλά και σε μεταρρυθμίσεις που επανέφεραν την ελληνική οικονομία στο ραντάρ των ξένων επενδυτών. Και φυσικά χωρίς την ευνοϊκή επιτοκιακή συγκυρία, που οδήγησε σε κερδοφορία ρεκόρ τις εγχώριες τράπεζες.


Οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ

Πολεμικούς τόνους έχουν υιοθετήσει οι ενεργοβόρες βιομηχανίες για τις χρεώσεις υπέρ του ΑΔΜΗΕ στους λογαριασμούς ρεύματος. Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, σε επιστολή απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, αφού σημειώνει ότι ήδη εγκρίθηκαν σημαντικές αυξήσεις στην απόδοση (WACC) της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΑΔΜΗΕ (στο 7,51% φέτος και στο 7,45% το 2025) προειδοποιεί ότι θα έλθουν και άλλες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς, κυρίως των μικρότερων ενεργοβόρων βιομηχανιών (οι μεγάλες έχουν ειδικές εκπτώσεις) από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Αυτή προβλέπει, όπως λένε οι βιομήχανοι, ότι «η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ θα επιβαρυνθεί με ένα ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ λόγω της κοινωνικοποίησης κατά 50% του κόστους διασύνδεσης των μονάδων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ, των μονάδων αποθήκευσης καθώς και των θερμικών σταθμών και των καταναλωτών ΥΤ στο δίκτυο μεταφοράς». Με απλά λόγια, η αξία όλων αυτών των έργων στο δίκτυο υψηλής τάσης, τα οποία είναι εκτός προγραμματισμού, θα περάσει κατά 50% στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση και ο ΑΔΜΗΕ θα εισπράττει επιπλέον απόδοση. Η ΕΒΙΚΕΝ λέει ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό που έχει προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή. Δηλαδή, να περάσουν σε ένα ξεχωριστό λογαριασμό αυτές οι επενδύσεις, εκτός ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης και ο ΑΔΜΗΕ να πληρώνεται μόνο με βάση το κόστος δανεισμού του, ώστε η επιβάρυνση των καταναλωτών να είναι μικρότερη.

-- Τι λέει για όλα αυτά ο ΑΔΜΗΕ; Πηγές του διαχειριστή υποστηρίζουν ότι είναι «αμελητέα η αύξηση των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) στους λογαριασμούς ρεύματος από την επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου, η οποία είναι απαραίτητη για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας». «Η συζήτηση περί αύξησης των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος έχει ανοίξει τη στιγμή που η Πολιτεία και η αγορά ζητούν από τον ΑΔΜΗΕ να αναπτύξει το δίκτυο του προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτό περισσότερα έργα ΑΠΕ», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

-- Το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στο γήπεδο του υπουργού Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει τι είναι πραγματικά «αμελητέο».

-- Σημειώνουμε ότι ένας κανονικός επενδυτής όταν εντοπίζει μια επενδυτική ευκαιρία αντλεί τα κεφάλαια (μέσω αύξησης κεφαλαίου ή και τραπεζικού δανεισμού) και υλοποιεί την επένδυση προσβλέποντας σε έσοδα από την αξιοποίηση της επένδυσης. Δεν ζητά να του προκαταβάλουν οι πελάτες τα ποσά για να επενδύσει. Βέβαια, ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι ένας κλασικός επενδυτής αλλά μια στρατηγικής σημασίας εταιρεία για τη χώρα, έχοντας την ευθύνη της διαχείρισης και ανάπτυξης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με κύριο μέτοχο του ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, στο τέλος της ημέρας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το κόστος των επενδύσεων κοινωνικοποιείται. Όμως, η υλοποίηση των επενδύσεων και η ανάπτυξη των δικτύων είναι ύψιστης σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. 


Πίεση στους παρόχους από Παπαστεργίου

Συνάντηση με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, όπου ανάμεσα τους για πρώτη φορά ήταν και η ΔΕΗ, είχε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο υπουργός, που έχει εκφράσει την στόχευση να αυξηθούν οι ευρυζωνικές συνδέσεις στη χώρα, είναι αποφασισμένος να πιέσει ΟΤΕ, Vodafone και Nova καθώς σημειώνονται καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των δικτύων  οπτικής ίνας ακόμα και στις αστικές περιοχές που έχουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον.

-- Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ο υπουργός ζήτησε να κατατεθούν άμεσα τα πλάνα επέκτασης των δικτύων οπτικών ινών, ώστε να χαρτογραφηθεί χρονικά και χωρικά η προώθηση της ευρυζωνικότητας, ενώ τονίστηκε πως τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες αποτελούν πρωταρχικής σημασίας ζητούμενο, και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να βελτιώσει η Ελλάδα τη θέση της στους ευρωπαϊκούς δείκτες των ταχυτήτων.


679 επενδυτικά σχέδια στο Ταμείο Ανάκαμψης

Στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Mάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) σχετικά με την αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, ο κ. Ορέστης Καβαλάκης, Διοικητής Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, αποκάλυψε την πρόοδο αναφορικά με το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως είπε, έχουν υποβληθεί 679 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 23,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9,9 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου, 8,1 δισ. ευρώ είναι δάνεια των τραπεζών και 5,8 δισ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια των επενδυτών, με την πλειοψηφία να προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως τόνισε: «Από τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί έχουν συμβασιοποιηθεί 283 δάνεια, δηλαδή έχουμε 11 δισ. ευρώ συμβασιοποιημένα δάνεια από τα οποία τα 4,7 δισ. ευρώ είναι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως έχουμε ήδη καλύψει το ορόσημο του 4ου αιτήματος πληρωμής τον Απρίλιο, καθώς ο στόχος στο δανειακό σκέλος ήταν στα 4,5 δισ. ευρώ».

-- Η πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ, Κλεάνθη Χριστίδου επανέλαβε τη θέση του Συνδέσμου να είναι αρωγός της κυβέρνησης προκειμένου να προωθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές στον σχεδιασμό και στις διαδικασίες που απαιτούνται για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ρεύμα, τα λεφτά που δεν έρχονται, το ανυπόμονο ΤΧΣ και το σόου Βαρουφάκη

Η μάταιη αναμονή για ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και για πλαφόν στο ρεύμα, η βιασύνη του ΤΧΣ να ανακοινώσει αλλαγές στην Attica Bank, η «χαμηλή πτήση» της μετοχής του ΑΔΜΗΕ και η προθεσμία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Μανούσος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άλμα του ΑΔΜΗΕ, το Δ.Σ. της Alpha στην Κύπρο και ο σκληρός Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Το ρεκόρ κερδών του ΑΔΜΗΕ και τα εγγυημένα έσοδα των 367 εκατ. ευρώ, τα μηνύματα από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Alpha στην Κύπρο, το αυστηρό «όχι» του Γερμανού ΥΠΟΙΚ σε νέο Ταμείο Ανάκαμψης και το «θαύμα» του ελληνικού FBI.
Βασίλης Ψάλτης, αλπηα βανκ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Άβολες επισημάνσεις Ψάλτη, τα θαύματα του Ισραήλ και πινγκ πόνγκ ΑΔΜΗΕ - Κυπρίων

Τι είπε για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις εξαγορές εγχώριων εταιριών ο επικεφαλής της Alpha, η βιασύνη από Exxon για γεωτρήσεις, γιατί ο ΥΠΟΙΚ «πιάστηκε» με τον εκπρόσωπο της Γερμανίας για το RRF, η ολοένα αυξανόμενη ένταση ΑΔΜΗΕ- Κυπρίων και ο χαλκός.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Βαριά ατμόσφαιρα στην Κύπρο, το τσουνάμι στους Δελφούς, η ΕΚΤ και τα επιτόκια

Οι δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, η λιτότητα νέου τύπου, μήνας του μέλιτος στην ABBank, «χρυσός» Μάρτιος για το Βενιζέλος, βροχή εκατομμυρίων στις συγκοινωνίες και ποιος Έλληνας δημοσιογράφος παρουσίασε τη γιορτή της Τρ. Κύπρου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κυπριακό άγχος του ΑΔΜΗΕ, το μέρισμα της Aegean, Τέμπη και ανθρώπινα λάθη

Οι επιφυλάξεις στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ, ο... κρυφός χορηγός του σούπερ μερίσματος της Aegean, το λουκέτο για νοθεία στα καύσιμα, οι γκρίνιες μικροεπενδυτών για Πειραιώς, τα ανθρώπινα λάθη στα Τέμπη και οι πολιτικές ευθύνες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Βαρβιτσιώτης έπιασε δουλειά, συνάντηση Στάσση - Πάιατ και τα δίδακτρα «φωτιά»

Η πρώτη του πρώην υπουργού Ναυτιλίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο επικεφαλής της ΔΕΗ με έναν παλιό γνώριμο της Ελλάδας, το αυστηρό μήνυμα της κ. Μπουχ στους τραπεζίτες, τα POS και το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις στο Κολέγιο.