ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Mystakidis-Telis

Μυρίζει μπαρούτι στον ΣΕΒ, οι εκπλήξεις Μυστακίδη και τα μπόνους στην Aegean

Προετοιμασία πολέμου από την κ. Ι. Τσέτη, σιγή ιχθύος για το σχέδιο Τ. Μυστακίδη για ABB, ο Σόιμπλε το διασκεδάζει με τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη, ανεβάζει στροφές στο retail η Alpha Bank και η νέα πολιτική αποδοχών της Aegean.

Η στήλη έγκαιρα είχε ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις στο ΣΕΒ σχετικά με την εκλογή νέου προέδρου, για το προβάδισμα Θεοδωρόπουλου, για τη σφήνα της Ιουλίας Τσέτη, αλλά και τα σενάρια διεκδίκησης και τρίτης θητείας από τον κ. Παπαλεξόπουλο, ώστε ο Σύνδεσμος και τα μέλη του να μην αναλωθούν σε προεκλογικές αψιμαχίες.

-- Η καινούργια είδηση είναι πως η κυρία Ιουλία Τσέτη ετοιμάζεται για «πόλεμο» σε περίπτωση που τελικά στηθούν κάλπες. Όπως πληροφορείται η στήλη, η ιδιοκτήτρια της Unipharma και νυν γενική γραμματέας του ΣΕΒ, θα υποστηρίξει στην τριμελή επιτροπή υποψηφιοτήτων την ανανέωση όλου του ΔΣ και θα προτείνει ως νέα πρόσωπα έναν μεγαλοτραπεζίτη και έναν σουπερμαρκετά. Παράλληλα, θα αρχίσει και επαφές με την Ελληνική Παραγωγή, ώστε να εξασφαλίσει  τη στήριξη  του επιχειρηματικού  φορέα που τα μέλη του είναι και μέλη του ΣΕΒ, αλλά προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα της μεταποίησης.

-- Και μιας και ο λόγος για τον ΣΕΒ, μαθαίνουμε ότι τα 50 εκατ. ευρώ που είχαν υποσχεθεί τα μέλη του για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας ακόμη δεν έχουν φτάσει στο σύνολό τους, αλλά σε μικρές δόσεις στον προορισμό τους.


Σιγήν ιχθύος για το σχέδιο Τ. Μυστακίδη

Απόλυτη μυστικότητα επικρατεί στο στρατόπεδο του μεγαλοεπιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη για το νέο business plan της Aegean Baltic Bank, τον έλεγχο της οποίας απέκτησε την προηγούμενη εβδομάδα μετά από αρκετά μπρος πίσω. Όπως μαθαίνουμε, ο κ. Μυστακίδης δεν έχει αποκαλύψει σε κανέναν το σχεδιασμό του για την επόμενη ημέρα, αν και υπάρχει ένα αναλυτικότατο και ιδιαίτερα φιλόδοξο business plan ανάπτυξης. Και, όταν λέμε σε κανέναν, εννοούμε σε κανέναν, ούτε καν στους δύο άλλους μετόχους της τράπεζας, τον Θεόδωρο Αφθονίδη που διατηρεί το 28% και το σχήμα Τσάκου – Κούστα που ελέγχει το 24%. Σημειώνεται ότι με τη συμφωνία που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μυστακίδης απέκτησε το 48% των μετοχών της Aegean Baltic Bank ωστόσο θα έχει τον απόλυτο έλεγχο καθώς η συμφωνία προβλέπει ότι το δικαίωμα ψήφου του 20% (από το 28%) των μετοχών του κ. Αφθονίδη θα ασκείται από τον κ. Μυστακίδη, εξασφαλίζοντας έτσι πάνω από το 60% των δικαιωμάτων ψήφου.


Η εμπειρία Σόιμπλε με τις ηχογραφήσεις

Με ένα έξοχα σαρκαστικό σχόλιο περιποιήθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη και τις περίφημες κρυφές ηχογραφήσεις του στο Eurogroup, εκείνες τις ωραίες ημέρες που οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ ζούσαν την επανάστασή τους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα απομνημονεύματά του, μέρος των οποίων παρουσίασε χθες η Καθημερινή. Όπως σημειώνει στα απομνημονεύματα, «το πιο μελανό στιγμιότυπο στο Eurogroup έγινε γνωστό τον Ιούνιο, όταν μάθαμε ότι ο Βαρουφάκης ηχογραφούσε κρυφά τις διαπραγματεύσεις μας για να δημοσιοποιήσει αντίγραφα αυτών. Μένει ανοιχτό τι ήταν πιο εξοργιστικό: η διάρρηξη της εμπιστοσύνης αυτή καθεαυτήν ή η ερμηνεία ότι είχε “ηθικό καθήκον” επειδή στη συνέχεια έπρεπε να λογοδοτήσει στο Κοινοβούλιο και τα μίντια. Πάντως, συγκριτικά με άλλους συναδέλφους μου θύμωσα λιγότερο επειδή στην τελική έχω διαπραγματευθεί και με υπουργούς του SED (σ.σ. το κομμουνιστικό κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας), είχα δηλαδή μεγάλο πλούτο εμπειριών από αυτή την άποψη».


Ανεβάζει στροφές στο retail η Alpha Bank

Στα επόμενα βήματα για την αναβάθμιση του retail προχωρά η Alpha Bank, με τη διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, δίνοντας βάρος στα υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, βασικός στόχος για τη φετινή χρονιά είναι η περαιτέρω σύνδεση του Retail με προϊόντα του Wealth Management, δηλαδή τη διαχείρισης περιουσίας, τομέας που αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία της τράπεζας. Παράλληλα με αυτά τα βήματα, το Retail της Alpha προετοιμάζει το έδαφος για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η στρατηγική συμφωνία της με την UniCredit, καθώς στόχος είναι να διευρυνθούν, αφενός, η παλέτα των προσφερόμενων προϊόντων, προσθέτοντας νέα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα και, αφετέρου, η πελατεία με έμφαση στα high value segments (Priority, Gold και Μικρές Επιχειρήσεις).

-- Σημειώνεται ότι, με το νέο μοντέλο εξυπηρέτησης που έχει υιοθετήσει η τράπεζα και το οποίο έχει επεκταθεί σε όλο το δίκτυό της, πλέον οι παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες παρέχονται εκτός καταστημάτων -μέσω internet και phone banking- επιτρέποντας την απελευθέρωση πόρων και χρόνου ώστε να δοθεί έμφαση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους πελάτες.

-- Περιττό να σημειώσουμε ότι η επιτάχυνση στο retail και η προϊοντική αντεπίθεση συνδέονται με το νέο business plan και τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της τράπεζας.


Τα bonus της Aegean

Πλησιάζει η ώρα των μπόνους σε μετοχές για τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Aegean. Στην προσεχή, τακτική γενική συνέλευση των μετοχών και στο πλαίσιο της νέας πολιτικής αποδοχών αναμένεται να εγκριθεί η διανομή συνολικά 450.000 μετοχών στα εκτελεστικά μέλη, εξαιρουμένου του προέδρου και μεγαλομετόχου, Ευτύχη Βασιλάκη. Οι μισές από αυτές τις μετοχές θα διατεθούν ως επιβράβευση για την επίτευξη ετήσιων στόχων και οι άλλες μισές για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων, στους οποίους περιλαμβάνονται η κερδοφορία του Ομίλου (περιθώριο προ φόρων κερδών) και η μέση κερδοφορία στις τρεις χρήσεις που θα προηγούνται της διάθεσης των μετοχών. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τριών ετών και οι δικαιούχοι θα έχουν υποχρέωση διακράτησης των μετοχών για 24 μήνες. Με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής, η αξία της παροχής αυτής είναι περίπου 5,6 εκατ. ευρώ. Όσο για τους τυχερούς δικαιούχους, αυτοί είναι μόνο δύο: Ο διευθύνων σύμβουλος, Δ. Γερογιάννης και το έτερο εκτελεστικό μέλος, η CFO Στέλλα Δημαράκη.


Το τζάκποτ του Τζ. Πόλσον

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Τζον Πόλσον παραμένει, ως γνωστόν, μεγαλύτερος μέτοχος στην Τρ. Πειραιώς με 18,6%. Ωστόσο, αυτό τον καιρό έχει μεγαλύτερα… ψάρια να ψήσει, κατά την αμερικανική έκφραση. Τα δίνει όλα για να μπει ο Ντόναλντ Τραμπ ξανά στον Λευκό Οίκο, ενώ ο ίδιος ο Πόλσον, όπως λένε τα ρεπορτάζ από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση νίκης του Τραμπ. Αυτό το Σάββατο, ο Πόλσον πέτυχε… τζάκποτ: σε δείπνο που οργάνωσε στη μυθική βίλα του στη Φλόριντα για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της εκστρατείας του Τραμπ, ο Πόλσον έβαλε εισιτήριο 814.600 δολ. για κάθε καλεσμένο και κατάφερε να συγκεντρώσει 50,5 εκατ. δολ. ποσό σχεδόν διπλάσιο από όσα συγκέντρωσε η εκστρατεία Μπάιντεν, σε ανάλογο δείπνο με συμμετοχή του Κλίντον και του Ομπάμα. Στο δείπνο του Πόλσον βρέθηκε, βεβαίως, και ο ίδιος ο Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια (κακεντρεχείς είπαν ότι κοίταζε συνεχώς το ρολόι της περιμένοντας τη λήξη της εκδήλωσης), ενώ από την εκστρατεία του εκδόθηκε πανηγυρική ανακοίνωση για την επιτυχία της συγκέντρωσης περισσότερων από 50 εκατ. δολ. Φυσικά, ιδιαίτερα τώρα που είναι στριμωγμένος από πολλές δίκες και έξοδα, ο Τραμπ εκτίμησε ιδιαίτερα τη συνεισφορά του Πόλσον στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Και αυτό ανεβάζει περισσότερο τις πιθανότητες ανάδειξης του Πόλσον στη θέση του υπ. Οικονομικών, αν τελικά η βαθιά διχασμένη Αμερική δώσει άλλη μια ευκαιρία στον Τραμπ. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ο πρώτος βασικός μέτοχος ελληνικής τράπεζας που παίρνει την κορυφαία οικονομική θέση στον κόσμο.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αποτελέσματα Eurobank - Alpha, η εξαγορά της Aegean Baltic και η Cosmote

Τι περιμένουν να ακούσουν σήμερα οι επενδυτές από Eurobank και Alpha, η Aegean Baltic Bank περνά στον «βασιλιά του χαλκού», τα δικαιώματα του Champion League στην Cosmote με «αλμυρό» τίμημα και το «λουκέτο» σε ΑΕΠΕΥ.
Psaltis, Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα καρφιά Θεοδωρόπουλου, ο Β. Ψάλτης εφ’ όλης της ύλης και το... νεφοκεφάλαιο

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ για τα αχρείαστα γραφειοκρατικά βάρη στις επιχειρήσεις, τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha στην Edison, tο Αεροδρόμιο και οι μικροεπενδυτές, IRIS Vs Mastercard, το βιβλίο του Ν. Γκαργκάνα και ο Γ. Βαρουφάκης κυνηγά το... νεφοκεφάλαιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα παρατράγουδα της Aegean, υπουργοί super star στη Θεσσαλονίκη και η διαφθορά

Πώς εμφανίζονται και εξαφανίζονται τα φθηνά εισιτήρια της Aegean, υπουργοί που μιλούν και απέρχονται, η διαφθορά κορυφαίο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, το τέλος των ιπποδρομιών, ο ΟΑΣΘ σε αιώνια εκκαθάριση και το άγχος Χατζηδάκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η δύναμη της μαγικής σκέψης, η νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ και το call της Alpha

Η απεργία της ΑΔΕΔΥ, τα Τέμπη και οι ιδιωτικοποιήσεις, τι θα γίνει με τα επιτόκια της ΕΚΤ, το «βουνό» καταγγελιών για τα τρένα, τι είπε στους επενδυτές ο CEO της Alpha, οι επαφές ΤΧΣ στο συνέδριο της M. Stanley και η εκτόξευση των δαπανών της Aegean για καύσιμα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί η Alpha δεν θα αντλήσει 800 εκατ., οι «αδύναμες» τράπεζες και η Aegean

Η απόφαση της Alpha Bank να αντλήσει όσα ακριβώς κεφάλαια χρειάζεται, η μετάλλαξη Δέλτα που χτύπησε την Aegean, τα «καμπανάκια» Στουρνάρα για μη συστημικές τράπεζες και η «βουτιά» της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το λειψό «ευχαριστώ» του Ευτ. Βασιλάκη, οι υπογραφές για Ελληνικό και η Ελλάκτωρ

Πώς ο πρόεδρος της Aegean επιχείρησε να παρουσιάσει την κρατική ενίσχυση ως επένδυση, η πανηγυρική τελετή για το Ελληνικό, η απόφαση της Alpha Bank να μην ορίσει κατώτατο όριο τιμής και το νομικό μπλέξιμο στην Ελλάκτωρ.