ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η απόφαση της Eurobank για τις εγκλήσεις, η συνέχεια του κράτους και τα ρομπότ των αγορών

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Τέλος στο σίριαλ των εγκλήσεων έβαλε η Eurobank. Χθες συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία νομική ενέργεια για υποθέσεις του παρελθόντος, κλείνοντας οριστικά το ευαίσθητο αυτό θέμα και τερματίζοντας την σχετική φημολογία και τα διάφορα σενάρια που το τελευταίο διάστημα είχαν λάβει μάλλον μεγάλες διαστάσεις. 
  • Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας ήταν ομόφωνη, που σημαίνει ότι και ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ συντάχθηκε με την απόφαση.
  • Περιττό να αναφέρω πόσα τραπεζικά στελέχη όλων των βαθμίδων έχουν ταλαιπωρηθεί από τη βιομηχανία των δικαστικών ελέγχων που στήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για πολιτικούς κυρίως λόγους, ή πιο σωστά μικροπολιτικούς, με υποθέσεις που στην μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν αστείες (π.χ. γιατί δώσατε δάνεια σε κερδοφόρο επιχείρηση; ή γιατί το δάνειο ήταν μεγαλύτερο από την εξασφάλιση; ή γιατί προχωρήσατε σε ρύθμιση του δανείου και η τράπεζα έχασε χρήματα κ.ο.κ). Υποθέσεις που χειρίστηκαν οικονομικά αναλφάβητοι, για να χρησιμοποιήσω έναν ήπιο χαρακτηρισμό, δικαστικοί λειτουργοί.
  • Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλες οι υποθέσεις είναι ίδιες και ότι όλοι οι τραπεζικοί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης άδικα. 
  • Πέμπτη ημέρα απωλειών για τη Wall Street χθες, με τους βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς να επιχειρούν, σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, να βγάλουν αντίδραση αλλά χωρίς επιτυχία. Οι δείκτες έκλεισαν και πάλι στο «κόκκινο» καθώς τα νέα από το μέτωπο του κοροναϊού δεν βοήθησαν. Με τον S&P 500 να έχει χάσει 254 μονάδες ή 7,5% σε λίγες μόνο συνεδριάσεις είναι αρκετοί εκείνοι που παίρνουν το στοίχημα για ριμπάουντ, ωστόσο το αν θα τους βγει εξαρτάται από έναν εξαιρετικά αβέβαιο παράγοντα: το ιατρικό δελτίο.  
  • «Θα πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις που έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Είναι πρωτοφανείς εικόνες βίας αυτές που βλέπουμε. Προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση στη Λέσβο και αύριο στην Χίο. Κάποιες από τις αστυνομικές δυνάμεις θα επιστρέψουν στη βάση τους, στην Αθήνα, και κάποιες θα παραμείνουν στα νησιά», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την ώρα που κάτοικοι της Λέσβου πυροβολούσαν τους αστυνομικούς με καραμπίνες, έσυραν αστυνομικό έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου που διαμένει και τον έδειραν, εισέβαλαν σε δωμάτια αστυνομικών καίγοντας τα πράγματά τους και, τέλος, επιτέθηκαν και κυνήγησαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες κατέφυγαν στο στρατόπεδο Κυριαζή όπου και πολιορκήθηκαν. 
  • Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και ο... αξιοθαύμαστα αποφασιστικός και... καλά μελετημένος, κυβερνητικός χειρισμός έρχεται να διαψεύσει τη γνωστή γκρίνια περί της μη συνέχειας του κράτους. Στην πραγματικότητα οι κυβερνήσεις, με γραβάτα και χωρίς γραβάτα, εμφανίζουν μια αξιοσημείωτη συνέχεια στην διαχείριση πιο σύνθετων καταστάσεων: δεν ξέρουν κατά πού να κάνουν.
  • Και όλα αυτά σκιαγραφούν το μεγαλύτερο κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διότι μπορεί οι περισσότεροι να βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα ως τον κύριο κίνδυνο της κυβέρνησης, ωστόσο στην πραγματικότητα η μεγάλη απειλή έρχεται από δεξιά. Διότι αν βρεθεί ένας έστω λίγο χαρισματικός δεξιός, ένας άνθρωπος με κάποιες ηγετικές ικανότητες, ο οποίος θα λέει όλα αυτά τα ωραία που έλεγαν προεκλογικά άνθρωποι σαν τον βουλευτή της ΝΔ, Κ. Κυρανάκη, τότε η ΝΔ κινδυνεύει με μεγάλο, ίσως μη αναστρέψιμο, πλήγμα.
  • Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τα σούπερ κομπιούτερ και τους αλγόριθμους των αγορών. Τα ρομπότ, που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, για να κάνουν αγοραπωλησίες μετοχών σε κλάσματα δευτερολέπτου, αξιολογώντας με τεχνητή νοημοσύνη τις ροές της ειδησεογραφίας. Τα κομπιούτερ έχουν κατ’ επανάληψη ενοχοποιηθεί για τα λεγόμενα flash crash, δηλαδή τις απότομες πτώσεις στα χρηματιστήρια, που είναι αποτέλεσμα καταιγιστικών, αυτοματοποιημένων πωλήσεων, αμέσως μόλις βγει μια κακή είδηση.
  • Έφταιξαν, λοιπόν, οι αλγόριθμοι για τη μεγάλη «βουτιά» στις αγορές, την Δευτέρα; Οι αναλυτές της Nomura έψαξαν το θέμα και η απάντηση που δίνουν είναι αρνητική. Για αυτή τη μεγάλη πτώση, υπεύθυνοι δεν είναι οι υπολογιστές και οι αυτοματοποιημένες εντολές πωλήσεων, αλλά οι άνθρωποι. Ποιοι άνθρωποι; Οι διαχειριστές κεφαλαίων, που αποφάσισαν να πάρουν πιο σοβαρά την υπόθεση του κοροναϊού και τις πιθανές επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, να την εντάξουν στα μοντέλα προβλέψεών τους για τις μετοχές και να προχωρήσουν στην ανάλογη μείωση ρίσκου στα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια.
  • Διαπίστωση που ίσως να προκαλεί περισσότερο πόνο σε όσους έχουν λουστεί τις απώλειες. Διότι άλλο να χάνεις λεφτά έχοντας απέναντί σου ένα υπερσύγχρονο, σούπερ - εξελιγμένο ρομπότ που αποφασίζει σε χρόνο μηδέν και άλλο από κάποιον άλλο τύπο, με σάρκα και οστά, που αποδεικνύεται πιο έξυπνος ή πιο τυχερός από σένα.
  • Καλή ακούγεται η ιδέα της κυβέρνησης να δημιουργήσει εναλλακτικό φορολογικό καθεστώς για πλούσιους αλλοδαπούς. Αν επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ στην Ελλάδα, αγοράζοντας για παράδειγμα μια κατοικία, θα μπορούν να δηλώνουν στην Ελλάδα τα εισοδήματα που έχουν από οποιαδήποτε δραστηριότητα και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και να πληρώνουν στην Ελλάδα μόνο 100.000 ευρώ κατ’ αποκοπή φόρο κάθε χρόνο, όσα εισοδήματα και αν έχουν.
  • Έξυπνο, λοιπόν, το φορολογικό τέχνασμα, που δημιουργεί κάτι σαν φορολογικό παράδεισο για πλούσιους στην Ελλάδα, υπό τον όρο ότι και αυτοί θα αφήσουν κάτι στην οικονομία (επένδυση 500.000 ευρώ) και στο κράτος (φόρος 100.000 ευρώ).
  • Υπάρχει, όμως, και ένα μεγάλο «αλλά» σε όλη αυτή την υπόθεση: ο ξένος επενδυτής δεν θα έχει υποχρέωση να δικαιολογήσει την απόκτηση των εισοδημάτων του. Λογικό ακούγεται να διευκολύνουμε τους εισερχόμενους επενδυτές με λιγότερη γραφειοκρατία, από την άλλη όμως μοιάζει κάπως σαν «κράχτης» για την προσέλκυση επενδυτών, ας το πούμε κομψά, με εισοδήματα αμφίβολης ή σκοτεινής προέλευσης. Λιγότερο κομψά, θα μιλούσαμε για… ωραίο πλυντήριο. Αλλά σε τέτοιους καιρούς μεγάλης δίψας για επενδύσεις φαίνεται ότι όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα και οι επενδυτές είναι πάντα καλοδεχούμενοι, όπως και αν αποκτούν το εισόδημά τους.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ονόματα από Μητσοτάκη, η νέα θέση Τσαμάζ και το κοινοπρακτικό της Intralot

Η κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού για τα οικονομικά συμφέροντα, η ισχυρή εισηγμένη που περιμένει τον Μ. Τσαμάζ, οι υπογραφές στο δάνειο της Intralot, οι ισχυρές επιδόσεις της Παπουτσάνης και η τελευταία καθυστέρηση για την Εγνατία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το χαμένο μήνυμα, πολυεθνικές στη σέντρα και τα χρωστούμενα των εφοπλιστών

Η αυλή στο Μέγαρο Μαξίμου, η επίθεση Μητσοτάκη στις πολυεθνικές, η ατάκα Βακάκη για τις μεταρρυθμίσεις, οι φόροι των εφοπλιστών, τι ενεχυριάζουν οι Έλληνες και η νέα εταιρεία του Λιβάνη.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μαυρίλα επιστρέφει, βροχή ερωτήσεων στην Epsilon Net και ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

Οι 100 ημέρες που μοιάζουν με χίλιες, το ρεκόρ απαισιοδοξίας των καταναλωτών, το «στρίμωγμα» της Epsilon Net από τους αναλυτές, οι μειώσεις τιμών από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο, τα μπρος - πίσω με το market pass και οι ευκαιρίες στην Κορέα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Κικίλιας στο Μαξίμου, μειώσεις τουριστών και το προσκλητήριο σε ευεργέτες

Το κάλεσμα Χατζηδάκη σε ισχυρές επιχειρήσεις να εισφέρουν στον προϋπολογισμό, τα μηνύματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Κικίλια, οι χώρες με μειωμένη κίνηση τουριστών στην Ελλάδα και η ψυχραιμία ενός... βρεγμένου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ημέρες του 2020, η επιστροφή της Παυλίδης σε Παυλίδη και η επέλαση του IRIS

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες Μητσοτάκη και η σκληρή πραγματικότητα, τα «πηγαινέλα» της Παυλίδης, το άλμα των συναλλαγών IRIS κόντρα στις εκτιμήσεις Σταϊκούρα, η φορολογική συνεισφορά της Παπαστράτος και η εισαγγελική συνέντευξη.