ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το «όλα για τον μέτοχο» των τραπεζών και οι κατηγορίες υπεξαίρεσης για Prelium

Τι είπαν οι CFOs των τραπεζών, οι βαριές κατηγόριες κατά του Χ. Γιαννίρη της Prelium, η κόντρα για την Attica Bank, πόλεμος της ΕΚΤ σε Visa - Mastercard, το βαρύ κλίμα στην Κύπρο, η Lavipharm και ο τζίρος της Παπουτσάνης.

«Όλα για τον μέτοχο»: Αυτός ήταν ο κοινός παρονομαστής στις τοποθετήσεις των τεσσάρων οικονομικών διευθυντών (CFO's) των συστημικών τραπεζών, σε χθεσινή συζήτηση που οργάνωσε η Capital Link, όταν κλήθηκαν να μιλήσουν για τα αναπτυξιακά σχέδια που υπάρχουν, με βάση και τα αυξημένα αποθέματα κεφαλαίων που διαθέτουν σήμερα οι τράπεζες. Όλοι συμφώνησαν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια οργανικής ανάπτυξης με αύξηση των χορηγήσεων, όπως και με τον επαναπατρισμό προβληματικών δανείων που έχουν εξυγιανθεί, ενώ θα εξεταστούν και ενδεχόμενες ευκαιρίες μη οργανικής ανάπτυξης, με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Όλα αυτά, όμως, όπως τονίστηκε, πάντα με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους. Ιδιαίτερα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, οι τράπεζες θα κινηθούν με μεγάλη προσοχή για να δημιουργήσουν αξία και όχι να καταστρέψουν κεφάλαια -άλλωστε, όπως ειπώθηκε, έχει περάσει η εποχή των αυτοκρατοριών στο ελληνικό σύστημα. Μετά το ορόσημο της πρώτης διανομής μερισμάτων ύστερα από 15 χρόνια, οι τέσσερις CFO's συμφώνησαν ότι σταδιακά θα αυξηθεί η ανταμοιβή των μετόχων όχι μόνο με χρηματικές διανομές, το ποσοστό των οποίων θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, αλλά και με επαναγορές ιδίων μετοχών, που είναι ιδιαίτερα συμφέρουσες και για τις τράπεζες, όσο παραμένουν οι τιμές κάτω από τη λογιστική αξία.

-- Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του κόστους φαίνεται ότι είναι ήδη ικανοποιημένες οι διοικήσεις από τη μείωση καταστημάτων και προσωπικού, που έχει κατεβάσει πολύ χαμηλά τη σχέση λειτουργικών δαπανών προς έσοδα, αλλά υπάρχουν περιθώρια, όπως ειπώθηκε, όχι με κλείσιμο καταστημάτων, αλλά με τη μείωση των υπαλλήλων ανά κατάστημα. Τη συζήτηση συντόνισε η Ελένη Ισμαϊλου από την Axia Ventures και συμμετείχαν οι κ.κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank), Χάρης Κοκολογιάννης (Eurobank), Χρίστος Χριστοδούλου (Εθνική) και Θεόδωρος Γναρδέλλης (Τράπεζα Πειραιώς).


Κατηγορίες υπεξαίρεσης κατά Prelium

Τη δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου του Γιαννίρη Χαρίδημου, νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Prelium Investment ΑΕΠΕΥ διέταξε η Αρχή Καταπολήμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, γεγονός που δείχνει ότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και με θύματα πολλούς επενδυτές. Όπως σημειώνει η Αρχή, από τη μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προέκυψε ότι «οι περιγραφόμενες πράξεις φέρονται να τελέστηκαν σε βάρος ορισμένων πελατών της ανωτέρω επιχείρησης και να συμπίπτουν -σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- με την νομοτυπική μορφή των άρθρων 375 “Υπεξαίρεση”, 386 “Απάτη” και 98 “Έγκλημα κατ’ εξακολούθηση” του Ποινικού Κώδικα». Η Αρχή σημειώνει ακόμα ότι το εγκληματικό προϊόν από την εγκληματική δραστηριότητα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ και ότι προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες ότι ο προαναφερόμενος, δηλαδή ο κ. Γαννίρης, τέλεσε «πλέον του περιγραφόμενου βασικού αδικήματος και την αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

-- Η αρχή αναφέρει ότι το εγκληματικό προϊόν δεν υπάρχει πλέον και δεν έχει βρεθεί και για τους λόγους αυτούς διατάσσει τη δέσμευση κάθε περιουσίας του Γιαννίρη Χαρίδημου.

-- Τουτέστιν τα λεφτουδάκια των επενδυτών φαγώθηκαν και άντε τώρα να βγάλουν άκρη.

-- Η στήλη είχε αναφερθεί από τις αρχές του έτους στο περίεργο της παύσης των εργασιών της Prelium σε μια εποχή άνθισης, του Χρηματιστηρίου, απορία που απαντήθηκε λίγους μήνες μετά όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε την ανάκληση της άδειας της εταιρείας και ένα μήνα μετά την επιβολή προστίμου για τη μη λήψη μέτρων για την προστασία των κεφαλαίων των πελατών της. 


Η Attica Bank και η πληρωμένη απάντηση

Καιρό είχε να γίνει μια τράπεζα επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε χθες όχι μόνο να μετατρέψει σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση το ζήτημα της Attica Bank, αλλά κάλεσε και το ΠΑΣΟΚ να «κινηθεί αναλόγως και να "περπατήσουμε" μαζί σε αυτόν τον δρόμο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου», λέγοντας ότι, μετά την ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, «το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ», ενώ «οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας».

-- Φυσικά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «σήκωσε το γάντι» και έδωσε πληρωμένη απάντηση στον Στ. Κασσελάκη..«Ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να καταγγείλει μια συμφωνία πριν ακόμα αυτή υπογραφεί. Όταν θα τη διαβάσει θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση ήταν απολύτως άστοχη και επιπόλαια», υπογραμμίζει το υπουργείο και κάνει σπεύδει να υπενθυμίσει «άβολες» για τον κ. Κασσελάκη αλήθειες για το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Κασσελάκης», τονίζει, «θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για την Τράπεζα Αττικής. Διότι η λεηλασία που προχώρησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια από τις βασικές αιτίες που η Τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών να είχαν τεθεί σε κίνδυνο».


Πόλεμος ΕΚΤ σε Visa, Mastercard

Τις άγριες διαθέσεις της έναντι των πολυεθνικών (αμερικανικών) οργανισμών πληρωμών, Visa και Mastercard, δείχνει σε κάθε ευκαιρία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δεν κρύβει ότι ένας λόγος για να προωθηθεί το ψηφιακό ευρώ είναι και να μειωθούν τα τεράστια ποσά που πληρώνονται στους δύο οργανισμούς από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές της ευρωζώνης. Σε χθεσινή εκδήλωση για το ψηφιακό ευρώ που οργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο Πιέρο Τσιπολόνε, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ και αρμόδιος για την προετοιμασία του ψηφιακού ευρώ «φωτογράφισε» τη Visa και τη Mastercard λέγοντας ότι η Κύπρος προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και οι Ευρωπαίοι τουρίστες που δεν επιθυμούν να πληρώσουν με μετρητά εξαρτώνται πλήρως από μη ευρωπαϊκά μέσα πληρωμής για συναλλαγές στο νησί. Αυτή η απουσία εναλλακτικών λύσεων -όπως θα ήταν το ψηφιακό ευρώ- αναγκάζει τους εγχώριους εμπόρους να δέχονται αυτές τις μη ευρωπαϊκές επιλογές πληρωμών, υπογράμμισε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, ενώ η επακόλουθη έλλειψη ανταγωνισμού αυξάνει τα κόστη που επωμίζονται οι έμποροι. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος, όπως είπε, που έχει οδηγηθεί το Ευρωσύστημα στην απόφαση να εξετάσει την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ, το οποίο θα προσφέρει στους καταναλωτές μία επιπρόσθετη επιλογή πληρωμής, συμπληρωματική προς τα μετρητά.

-- Σημειώνεται ότι το ψηφιακό ευρώ είναι πιο κοντά μας από όσο αντιλαμβανόμαστε. Η επόμενη φάση της προετοιμασίας θα αρχίσει τον Νοέμβριο του 2025 και θα αφορά στην προετοιμασία για την πιθανή μελλοντική έκδοση και διάθεση του νομίσματος. Δηλαδή, μπήκαμε στην τελική ευθεία.


Πολεμικό κλίμα στην Κύπρο

Τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στη Λευκωσία ο Μανούσος Μανουσάκης για ένα γύρο κρίσιμων συζητήσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση, όμως ήδη στην Κύπρο επικρατεί πολεμικό κλίμα, όπως φάνηκε καθαρά χθες στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Ενέργειας του Κοινοβουλίου. Ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Παπαναστασίου, έδειξε μια διάθεση να υπερασπιστεί το έργο, ενώ άλλοι ομιλητές «ξεσπάθωσαν» εναντίον του. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, τόνισε: «Δεν εμπιστευόμαστε τον ΑΔΜΗΕ, η Κύπρος ενδέχεται να μπει σε περιπέτειες» και εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου από 1,4 σε 1,9 δισ. Ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Ανδρέας Πουλλικκάς εξήγησε την πρόσφατη απόφαση της Αρχής να μην επιτρέψει να πληρώνεται ο ΑΔΜΗΕ από την έναρξη της κατασκευής του έργου, μια απόφαση που είναι casus belli για τον ΑΔΜΗΕ και έκανε τον Μ. Μανουσάκη να προειδοποιήσει ότι, αν δεν αναθεωρηθεί, το έργο δεν θα προχωρήσει. Εκπρόσωπος των επενδυτών αιολικής ενέργειας περιέγραψε τη διασύνδεση περίπου σαν συστημικό κίνδυνο, λέγοντας ότι θα πτωχεύσουν όλες οι ενεργειακές εταιρείες της Κύπρου και, μαζί τους, οι τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια. Εκπρόσωπος των καταναλωτών είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προπληρώσουν οι Κύπριοι καταναλωτές για το έργο.


Η Lavipharm και το Lonarid

Σε σχετική ερώτηση για το πόσο θα επηρεάσει τις πωλήσεις του Lonarid το γεγονός ότι δεν αποζημιώνεται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ η διοίκηση της Lavipharm υποστήριξε ότι το φάρμακο είναι φθηνό και πολύ γνωστό, οπότε δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές στις πωλήσεις. Αντιθέτως, όπως επισήμαναν τα στελέχη της Lavipharm, το φάρμακο δεν θα επιβαρύνεται με clawback και rebate οπότε θα αυξηθεί η κερδοφορία του.


Ο τζίρος της Παπουτσάνης

H Παπουτσάνης ανακοίνωσε μικρή μείωση πωλήσεων για το πρώτο εξάμηνο της τάξης του 1,4% στα 31,7 εκατ. ευρώ αλλά η διοίκηση θεωρεί πως στο σύνολο της χρήσης ο τζίρος θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο του 2023. Και αυτό γιατί στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι συνεργασίες με μεγάλους πελάτες του εξωτερικού που ήδη υλοποιούνται. Αλλωστε, το δεύτερο τρίμηνο ήταν ανοδικό κατά 3,8% αλλά η πτώση σε όρους εξαμήνου προήλθε από την επίδοση του πρώτου τριμήνου που ήταν κάτω σε ποσοστό  7,2%. Σε επίπεδο κερδοφορίας για το πρώτο εξάμηνο του 2024 η διοίκηση αναμένει βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2023 χάρη σε μια σειρά ενεργειών με στόχο τη βελτίωση κυρίως της μικτής κερδοφορίας.


«Δεν πληρώνω» από κρατικούς φορείς

Εκτός από τις άλλες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ο κλάδος της Πληροφορικής, όπως η στενότητα του χρόνου για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και η έλλειψη του προσωπικού, έρχεται να προστεθούν και οι καθυστερήσεις πληρωμών από κρατικούς φορείς στις εταιρείες. «Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που δεν περιμέναμε να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο Chief Executive Officer της Netcompany - Intrasoft S.A. Αλέξανδρος Μάνος σε συνάντηση με δημοσιογράφους, τονίζοντας πως είναι μια κατάσταση που «πονάει τις επιχειρήσεις». Όπως ανέφερε, ήδη έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στις πληρωμές «που είναι ανεξήγητες», ακόμα και σε προκαταβολές έργων είτε ακόμα και σε ορόσημα του έργου. «Αυτή η κατάσταση έρχεται να δημιουργήσει ένα παραπάνω πρόβλημα στον κλάδο», τόνισε, επισημαίνοντας πως η εταιρεία βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πελάτες της και καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση και να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές. «Οι πελάτες μας λένε ότι έχουν ζητήσει τα χρήματα και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Οπότε κάτι εκεί δεν πάει καλά», σημείωσε χαρακτηριστικά.


WiFi στο μετρό

Το WiFi στους σταθμούς Μετρό είχε αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, σε βαθμό που ήταν αμφίβολη η ολοκλήρωση του έργου. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου είχε αναφέρει στις αρχές της χρονιάς πως καταβάλλονται προσπάθειες για την εγκατάσταση WiFi στους σταθμούς του Μετρό. Όπως προανήγγειλε ο κ. Παπαστεργίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚτΠ για το Smart Readiness, θα παρουσιαστεί ο πρώτος σταθμός με ίντερνετ στα τέλη Ιουλίου. Σειρά θα πάρουν ακόμα δύο σταθμοί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το αρχικό πλάνο να κάνει λόγο για έναρξη από τους σταθμούς μετρό των νοτίων προαστίων.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ενόχληση του SSM, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών και ο έλεγχος του ΟΑΚΑ

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ έχουν ενοχληθεί από τους χειρισμούς για το πάγωμα των επιτοκίων, η δύσκολη άσκηση των ασφαλιστικών με τις επενδύσεις, οι δυσάρεστες υπενθυμίσεις Γ. Στουρνάρα και ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πρόστιμα για τις διαρροές στις ΑΜΚ, η Proxenos και η μυωπία του Αθ. Δαγούμα

Ποιες κυρώσεις θα ανακοινώσει η Επ. Κεφαλαιαγοράς, πώς αυξάνεται η κινητικότητα των Αμερικανών για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, τι δεν μπορεί να δει ο πρόεδρος της ΡΑΕ και πόσο απέδωσαν το 2021 τα μετοχικά αμοιβαία.