ΓΔ: 1199.14 -0.84% Τζίρος: 26.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:02:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Οι λονδρέζικες προσδοκίες, το θράσος της MIG και το ελληνικό CDS

Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Πραγματικά εντυπωσιακή η διάψευση της MIG για το ενδιαφέρον εξαγοράς της Vivartia. «Όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά η Vivartia μπορεί και να εξαγοράσει άλλες εταιρίες», ήταν το πνεύμα της απάντησης της διοίκησης της MIG στους επίδοξους αγοραστές της Vivartia. Μια μόνο παρατήρηση: οι «επίδοξοι» αγοραστές της Vivartia εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην περίπτωση που οι τράπεζες αποφασίσουν να πουλήσουν την Vivartia και όχι στη διοίκηση της υπερχρεωμένης, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, MIG.
  • Με ισχυρές απώλειες άρχισε η εβδομάδα για τη χρηματιστηριακή αγορά διαψεύδοντας τις προσδοκίες αναλυτών ότι μετά την επιτυχία του road show που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, το έντονο ενδιαφέρον των ξένων που εκδηλώθηκε στις παρουσιάσεις θα μετουσιωνόταν και σε εντολές αγοράς ελληνικών μετοχών.
  • Όσοι πάντως βρέθηκαν στο Λονδίνο έμειναν εντυπωσιασμένοι απο την μεταστροφή του κλίματος σε σχέση με το αντίστοιχο road show του 2018. Η υπόθεση Ελλάδα κεντρίζει το ενδιαφέρον και «πουλάει», παρά το δυσμενές διεθνές κλίμα και την ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας, έστω μίνι, κρίσης. Όπως λένε είναι θέμα χρόνου το ενδιαφέρον αυτό να αποτυπωθεί και στο ταμπλό και στις αποτιμήσεις των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι αυτά που λέει και υπόσχεται η κυβέρνηση θα γίνουν πράξεις.
  • Απαρατήρητη πέρασε μια σημαντική εξέλιξη για τις ελληνικές αγορές: όπως διαβάζουμε στην τελευταία επισκόπηση της Moody's το spread του ελληνικού CDS (συμβόλαιο ασφάλισης έναντι κινδύνου αθέτησης) έπεσε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια κάτω από το 2% (στις 193 μονάδες βάσης, για να είμαστε ακριβείς). Και δεν απέχει πολύ πια από το αντίστοιχο ιταλικό, που μειώθηκε στις 117 μονάδες.
  • Έχουν πρακτική αξία όλα αυτά; Η απάντηση είναι καταφατική: όποια και αν είναι τελικά η φόρμουλα υπολογισμού των προμηθειών που θα πληρώσουν οι τράπεζες στο Δημόσιο για τις εγγυήσεις σε τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, το γεγονός ότι το CDS τιμολογείται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, για τα ελληνικά δεδομένα, αναμφίβολα διευκολύνει την προσπάθεια να αποφύγουν οι τράπεζες υπέρογκες χρεώσεις, που ίσως να έκαναν ασύμφορο το σχήμα της τιτλοποίησης με κρατικές εγγυήσεις.
  • Μια και λέμε για CDS, ας μην ξεχνάμε και την κερδοσκοπική λειτουργία τους, που τόσο είχε συζητηθεί στις εποχές κορύφωσης της ελληνικής κρίσης χρέους. Μεγάλη... μπάζα, λοιπόν, μας πληροφορεί το "Bloomberg" ότι θα κάνουν ορισμένα hedge funds, που είχαν ποντάρει σε πτώχευση της Thomas Cook, αγοράζοντας συμβόλαια CDS. Πόσο μεγάλη; Γύρω στα 250 εκατ. δολ. Καθόλου άσχημα...
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκλογές και αυθαίρετα, η ευχάριστη έκπληξη στο ΧΑ και οι θεσμικές παραφωνίες

Η ρύθμιση της τελευταίας στιγμής για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, η απρόσμενη πασχαλινή κινητικότητα στο Χρηματιστήριο, το τέλος των νομικών περιπετειών του Αλ. Εξάρχου και τα ισχυρά θεμελιώδη της Flexopack. Καλή Ανάσταση - επιστροφή την Τρίτη 18/04.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «πρασίνισμα» των «κόκκινων», πωλήσεις από retail και η συντριβή των short

Πώς οι servicers πέτυχαν την επιστροφή στην κανονικότητα (πρώην) «κόκκινων» δανείων 35 δισ., τρέχουν στην Attica για την ΑΜΚ, οι πωλήσεις από τη «μαρίδα», το ράλι των αγορών παρά τα επιτόκια και τα άλμα της Intrakat.
gerapetritis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΜΥΤΙΛ «βλέπει» τα... 30, η επενδυτική βαθμίδα και τα περίεργα της Attica Bank

Τι είπε ο Γεραπετρίτης για το investment grade, η μεγάλη αναβάθμιση της τιμής στόχου της Mytilineos, τα ερωτηματικά για τη μετοχή της Attica, η κινητικότητα στην Ideal, το αρνητικό ρεκόρ στην αμόλυβδη και ποιες μετοχές είναι πρώτες στην πτώση και τελευταίες στην άνοδο.
Παυλίδης Μάρμαρα, Εγκαταστάσεις
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πικρή γεύση στο deal Παυλίδη, η αμηχανία τραπεζών, το μετρό Θεσσαλονίκης και το ΧΑ

Άλλη μια καλή εταιρεία που η δεύτερη γενιά την… παραδίδει σε τρίτους, γιατί οι τράπεζες είναι σε αμηχανία για τα κέρδη, οι προσφορές για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, τι γίνεται με τους έξυπνους μετρητές, η φόρα των ξένων αγορών και αναζητώντας τα χαρτιά που… έμειναν πίσω.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πολύ σκληρό για να πεθάνει το deal Viva - JP Morgan, τα στεγαστικά και η Quest

Οι νέες ελπίδες για τη μεγάλη συμφωνία, η επιβάρυνση στα στεγαστικά, η κινητικότητα στις μετοχές ΑΔΜΗΕ και Quest, τα κέρδη των τραπεζών, η πανάκριβη αμόλυβδη, ποιοι «φτιάχνουν» ρευστότητα στο ΧΑ, ο Άγιος Βασίλης και οι αγορές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.