ΓΔ: 895.71 0.84% Τζίρος: 20.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:48:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Οι λονδρέζικες προσδοκίες, το θράσος της MIG και το ελληνικό CDS

Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Πραγματικά εντυπωσιακή η διάψευση της MIG για το ενδιαφέρον εξαγοράς της Vivartia. «Όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά η Vivartia μπορεί και να εξαγοράσει άλλες εταιρίες», ήταν το πνεύμα της απάντησης της διοίκησης της MIG στους επίδοξους αγοραστές της Vivartia. Μια μόνο παρατήρηση: οι «επίδοξοι» αγοραστές της Vivartia εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην περίπτωση που οι τράπεζες αποφασίσουν να πουλήσουν την Vivartia και όχι στη διοίκηση της υπερχρεωμένης, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, MIG.
  • Με ισχυρές απώλειες άρχισε η εβδομάδα για τη χρηματιστηριακή αγορά διαψεύδοντας τις προσδοκίες αναλυτών ότι μετά την επιτυχία του road show που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, το έντονο ενδιαφέρον των ξένων που εκδηλώθηκε στις παρουσιάσεις θα μετουσιωνόταν και σε εντολές αγοράς ελληνικών μετοχών.
  • Όσοι πάντως βρέθηκαν στο Λονδίνο έμειναν εντυπωσιασμένοι απο την μεταστροφή του κλίματος σε σχέση με το αντίστοιχο road show του 2018. Η υπόθεση Ελλάδα κεντρίζει το ενδιαφέρον και «πουλάει», παρά το δυσμενές διεθνές κλίμα και την ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας, έστω μίνι, κρίσης. Όπως λένε είναι θέμα χρόνου το ενδιαφέρον αυτό να αποτυπωθεί και στο ταμπλό και στις αποτιμήσεις των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι αυτά που λέει και υπόσχεται η κυβέρνηση θα γίνουν πράξεις.
  • Απαρατήρητη πέρασε μια σημαντική εξέλιξη για τις ελληνικές αγορές: όπως διαβάζουμε στην τελευταία επισκόπηση της Moody's το spread του ελληνικού CDS (συμβόλαιο ασφάλισης έναντι κινδύνου αθέτησης) έπεσε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια κάτω από το 2% (στις 193 μονάδες βάσης, για να είμαστε ακριβείς). Και δεν απέχει πολύ πια από το αντίστοιχο ιταλικό, που μειώθηκε στις 117 μονάδες.
  • Έχουν πρακτική αξία όλα αυτά; Η απάντηση είναι καταφατική: όποια και αν είναι τελικά η φόρμουλα υπολογισμού των προμηθειών που θα πληρώσουν οι τράπεζες στο Δημόσιο για τις εγγυήσεις σε τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, το γεγονός ότι το CDS τιμολογείται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, για τα ελληνικά δεδομένα, αναμφίβολα διευκολύνει την προσπάθεια να αποφύγουν οι τράπεζες υπέρογκες χρεώσεις, που ίσως να έκαναν ασύμφορο το σχήμα της τιτλοποίησης με κρατικές εγγυήσεις.
  • Μια και λέμε για CDS, ας μην ξεχνάμε και την κερδοσκοπική λειτουργία τους, που τόσο είχε συζητηθεί στις εποχές κορύφωσης της ελληνικής κρίσης χρέους. Μεγάλη... μπάζα, λοιπόν, μας πληροφορεί το "Bloomberg" ότι θα κάνουν ορισμένα hedge funds, που είχαν ποντάρει σε πτώχευση της Thomas Cook, αγοράζοντας συμβόλαια CDS. Πόσο μεγάλη; Γύρω στα 250 εκατ. δολ. Καθόλου άσχημα...
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πρόστιμα στην Coca Cola, το μήνυμα Ψάλτη και η προειδοποίηση του Ν. Βέττα

Η παραβατική συμπεριφορά της Coca Cola HBC στα θέματα ανταγωνισμού, η προτροπή από τον CEO της Alpha Bank στο προσωπικό για στήριξη των επιχειρήσεων, η επισήμανση από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη και η καχεξία του Χρηματιστηρίου.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Αττικής και οι Ολλανδοί, το «βαρύ» ΧΑ και το πρόβλημα των πολύτεκνων στην Cosmote

Οι φήμες για είσοδο της Reggeborgh στην Τρ. Αττικής, η αδυναμία του Χρηματιστηρίου να συντονιστεί με τις ξένες αγορές, το οικογενειακό πρόγραμμα κινητής που αποκλείει πολύτεκνους και ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Πειραιώς και ποια είναι η εταιρεία που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ

Το timing της έκδοσης ομολόγου Tier1 από την Τρ. Πειραιώς, η δυναμική εταιρεία πληροφορικής που θέλει να εισέλθει στην Εναλλακτική Αγορά και τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Μπουλούτας για το ομόλογο και οι αντικρουόμενοι στόχοι της Εθνικής

Η πρώτη εμφάνιση του νέου CEO της Ελλάκτωρ στους δημοσιογράφους, η βράβευση που αντιστρατεύεται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής και ο μεγαλύτερος φόβος του Θ. Σκυλακάκη.