ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το πέπλο αβεβαιότητας στις αγορές, η πτώση απόρθητων «κάστρων» στο ΧΑ και η αισιοδοξία Καραβία

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Δίχως προηγούμενο τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και θωράκισης των τραπεζών σε όλο τον κόσμο, δίχως προηγούμενο και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο μεταξύ των δυο υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: τις επιπτώσεις ούτε τις ξέρουμε, ούτε μπορούμε να τις προσεγγίσουμε, οπότε οι αγορές συνεχίζουν την περιδίνηση προς χαμηλότερα.
 • Όταν η αγορά αρχίσει να αποκτά ορατότητα, δηλαδή να σχηματιστεί ένας μπούσουλας για το που μπορεί να φτάσουν οι επιπτώσεις και κατά πόσο επαρκούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί τότε θα μπορέσουμε να ξανασυζητήσουμε για το πού είμαστε και πού πάμε. 
 • Είναι δεδομένο, μετά την κάθετη βουτιά, ότι κάποια στιγμή θα δούμε ένα μεγάλο ανοδικό άλμα στις αγορές. Το ζήτημα βέβαια είναι από πόσο χαμηλά θα είναι το σημείο εκκίνησης.
 • Στο περιβάλλον αυτό δεν μπορεί κανείς να πει πολλά για το Χρηματιστήριο Αθηνών ή τις τράπεζες. Αυτό όπως που πραγματικά ξεχώρισε στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πτώση απόρθητων κάστρων: η μετοχή του ΟΠΑΠ με ένα σοκαριστικό -22,64%, η μετοχή του ΟΤΕ με -10,41% και της Jumbo με -9,67%. 
 • Τέτοιες τιμές μόνο αν έρχονταν τα πάνω κάτω και ένας άγνωστος ιός δοκίμαζε την ανθρωπότητα θα μπορούσαμε να δούμε.  
 • Την άμεση έναρξη νέων σημαντικών επενδύσεων, συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θυμίζοντάς μας πως υπάρχει ζωή και πέραν του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ομίλου θα προχωρήσει στην κατασκευή αιολικών πάρκων, στην Εύβοια, συνολικής ισχύος άνω των 180 MW, επένδυση που θα αυξήσει την συνολική ισχύ των αιολικών πάρκων του ομίλου στην Ελλάδα στα 400 MW.
 • Μπορεί η αβεβαιότητα και η ακραία απαισιοδοξία να έχουν σκεπάσει τα πάντα, ωστόσο, ένα είναι βέβαιο: ο κορονοϊός δεν οδηγεί στο τέλος του κόσμου και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα, όταν η ζωή μας θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς.
 • Καλές οι οικονομίες κλίμακας αλλά υπάρχουν και συνέπειες. Στις ΗΠΑ διαπιστώνουν με μια μάλλον ακατανόητη έκπληξη ότι βασικά φαρμακευτικά είδη, όπως απλές μάσκες ή τα τεστ για την εξέταση του κορονοϊού, όχι μόνο βρίσκονται σε τεράστια έλλειψη αλλά είναι αδύνατο να αυξηθεί η παραγωγή για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ο λόγος; Ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει μεταφερθεί στην Κίνα, η οικονομία της οποία μόλις έχει αρχίσει να εμφανίζει κάποια σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα, με πολλές βιομηχανίες να έχουν αναστείλει προσωρινά την παραγωγή τους.
 • Περιττό να σημειώσω ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει κατακλυσμιαίες πολιτικές αλλαγές στις ΗΠΑ. Το σύστημα υγείας των ΗΠΑ είναι ασυναγώνιστο για τους έχοντες και ανεπαρκές για τους λιγότερο προνομιούχους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη κατάσταση την υπερδύναμη.  
 • Για το τέλος κρατάω μια φράση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, από την επιστολή του προς το προσωπικό του ομίλου: «Το πλήγμα στην οικονομία θα είναι μεγάλο, αλλά η βασική μας εκτίμηση παραμένει ότι η αρνητική επίδραση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, η Eurobank και το τραπεζικό σύστημα θα έχουν κεντρικό ρόλο στη φάση της ανόρθωσης, που ελπίζουμε να έρθει το συντομότερο».
 • Μακάρι! 
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το βαρύ κλίμα στον ΟΤΕ, ο μύθος για τα δάνεια στις ΜμΕ και η ανησυχία Στουρνάρα

Γιατί φαίνεται να επικρατεί μια κακή διάθεση στους διαδρόμους του ΟΤΕ, τι είπε ο Στουρνάρας για την ενεργειακή κρίση και τις τράπεζες, ο Φ. Καραβίας και ο «μύθος» για τις ΜμΕ, η υπογραφή του Frontier και το ράλι της REDS.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το premium της Eurobank και η επεκτατική κίνηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Πώς η αποφασιστική μείωση των «κόκκινων» δανείων έδωσε ισχυρά στηρίγματα στη μετοχή της Eurobank, γιατί οι ανταγωνιστές ανησυχούν για την είσοδο του γίγαντα της μπύρας στα αλκοολούχα.
opap-tzogos-stoixima
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί καθυστερούν οι εγγυήσεις για το Cairo, η επάνοδος του ΟΠΑΠ και η κόπωση στο ΧΑ

Η δυστοκία του υπουργείου Οικονομικών στην υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», το πλήρες σχέδιο του ΟΠΑΠ για επανεκκίνηση στο δίκτυο καταστημάτων και η έλλειψη «καυσίμων» στο Χρηματιστήριο.