ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:00:32
Πρεμ Γουάτσα
Φωτο: Πρεμ Γουάτσα / ΑΠΕ

Η βιασύνη Πόλσoν, η επιμονή Γουάτσα και ο Μελισσανίδης πληρώνει την Intralot

Τα νέα σενάρια για τη βιαστική έξοδο Πόλσον, η σταθερή εμπιστοσύνη Γουάτσα στην Ελλάδα, το νέο κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών, γιατί πληρώνει 13 εκατ. ο Γ. Μελισσανίδης στην Intralot και οι ασκήσεις υπομονής στην Dimand.

Με τη δύναμη της εκ των υστέρων γνώσης, και τη βουτιά που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα χρηματιστήρια παγκοσμίως, η βιασύνη του Αμερικανού επενδυτή να ρευστοποιήσει θέσεις του σε εγχώριες μετοχές, όπως Piraeus και Alpha, γίνεται απολύτως κατανοητή.

Ωστόσο τα περί insider trading από έναν άνθρωπο που διατηρεί καλή σχέση με τον Τραμπ και λίγο έλειψε να γίνει υπουργός Οικονομικών είναι μάλλον υπερβολικά, δεδομένου ότι αυτά που είδαμε να ανακοινώνονται από τον πρόεδρο Τραμπ στο πεδίο των δασμών δεν ήταν κάτι παραπάνω από όσα είχε προαναγγείλει ότι θα πράξει.

Τώρα, αν οι αγορές δεν το πίστευαν και θεωρούσαν ότι θα κάνει στροφή στο παρά ένα είναι άλλο θέμα. Και το μόνο "inside” του κ. Πόλσεν είναι ότι, έχοντας προσωπική πρόσβαση στον Τραμπ, ήξερε ότι ο πρόεδρος εννοεί αυτά που λέει. Αλλά αυτό δεν συνιστά inside.


Η επιμονή Γουάτσα στην Ελλάδα

Στη χθεσινή κατρακύλα των μετοχών στην Αθήνα και με την απογοήτευση και την αβεβαιότητα να κυριαρχούν ελέω Τραμπ, υπάρχει ένα σημείο αισιοδοξίας για το μακροπρόθεσμο story της εγχώριας αγοράς: ο Πρεμ Γουάτσα.

Ο Καναδο-Ινδός επενδυτής επιμένει ελληνικά και δεν προχώρησε σε πωλήσεις ελληνικών μετοχών παρά το γεγονός ότι έχει αγοράσει εδώ και πολλά χρόνια και απολαμβάνει μεγάλες υπεραξίες.

Ο κ. Γουάτσα διατηρεί αμείωτη τη συμμετοχή του στην Eurobank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, με περίπου 33%, «κόντρα» σε άλλους μεγαλομετόχους εισηγμένων που έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών μέσω διάθεσης πακέτων.

Ακόμα περισσότερο στην Metlen, με την Fairfax να ελέγχει το 6,43% του εγχώριου ομίλου, ο Καναδός επενδυτής όχι μόνο διατηρεί τη θέση του (παρά τις θεαματικές υπεραξίες) αλλά πρόσφατα δεσμεύτηκε να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό στην Metlen, μέσω μετατρέψιμης ομολογίας, με τιμή αγοράς των μετοχών τα 40 ευρώ.


Fake news στις αγορές

Σαν να μην έφτανε η σύγχυση και η αναταραχή στις αγορές τη χθεσινή ημέρα, κάποιοι αποφάσισαν να τρελάνουν τους traders στη Wall Street με διασπορά fake news.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί (17.00, ώρα Ελλάδος) ξαφνικά οι βασικοί δείκτες της Wall Street βγήκαν από τα... βάθη και πέρασαν σε θετική μεταβολή. 

Αιτία ήταν μια ανάρτηση στο X, που αναμεταδόθηκε σε αρκετούς λογαρισμούς, σύμφωνα με την οποία, δήθεν, «ο Τραμπ εξετάζει παύση 90 ημερών στους δασμούς σε όλες τις χώρες εκτός από την Κίνα».

Πολλοί το πίστεψαν και έσπευσαν να αγοράσουν, αλλά γρήγορα ο Λευκός Οίκος διέψευσε την ανάρτηση, κάνοντας λόγο για fake news.

Αυτή η ανάρτηση αποδείχτηκε ότι ήταν μια... ξεχειλωμένη ερμηνεία δηλώσεων του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Τραμπ, Κέβιν Χάσετ. Σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, το μόνο που είπε, όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενο «πάγωμα» των δασμών, ήταν ότι «ο πρόεδρος θα αποφασίσει ό,τι είναι να αποφασίσει».

Κάπως έτσι, πολύ γρήγορα οι «πράσινοι» δείκτες στη Wall Street έγιναν πάλι «κόκκινοι».

Το επεισόδιο αποδεικνύει ότι πολλά έχουν αλλάξει στις αγορές, στην εποχή της κυριαρχίας των social media. Ακόμη και οι επαγγελματίες, που υποτίθεται ότι κάνουν συναλλαγές με βάση αξιόπιστες πληροφορίες, μπορεί να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης, η οποία, με τη σειρά της, πολλές φορές μπορεί να φαίνεται πολύ πειστική.

Την κατάσταση περιπλέκει, βέβαια, το γεγονός ότι είμαστε στην εποχή Τραμπ, που έχει καταφέρει να μας πείσει ότι μπορεί να πει ή να κάνει οτιδήποτε.


Νέο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης - τραπεζών

Πολύ διαφορετικό είναι το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, σε σχέση όχι μόνο με τα παλαιότερα.... «μπινελίκια» σε συναντήσεις τραπεζιτών - Σταϊκούρα, αλλά ακόμη και με τις αντιπαραθέσεις με τον Κ. Χατζηδάκη για τις «ενοχλητικές» τραπεζικές προμήθειες.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά τη χθεσινή, πρώτη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, είχε πολλά καλά λόγια να πει για τις τράπεζες. Τόνισε, για παράδειγμα, ότι «στέκονται πλέον σε στέρεη βάση» και πρόσθεσε ότι «ο επόμενος στόχος για όλους μας οφείλει να είναι, αυτό το θετικό αποτύπωμα να περάσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες διαχρονικά ήταν ο αναπτυξιακός καταλύτης της ελληνικής οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και σήμερα».

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε, βέβαια, παραινέσεις στις τράπεζες για τα επιτόκια και τις προμήθειες, όμως ήταν πολύ πιο... ευγενικές και έμμεσες, σε σχέση με το παρελθόν: «Επιστροφή στην κανονικότητα σαφώς σημαίνει επιβράβευση των μετόχων που ανέλαβαν κινδύνους σε δύσκολες εποχές. Επιστροφή στην κανονικότητα όμως οφείλει επίσης να σημαίνει και δάνεια για τις επιχειρήσεις και ευκαιρίες απόδοσης για τον απλό καταθέτη. Εκείνον, δηλαδή, που με τη σταδιακή αλλά σταθερή βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος του, θα μπορεί ξανά να επιστρέψει στο πιστωτικό σύστημα, αν φυσικά έχει ως κίνητρο ένα καλύτερο επιτόκιο απόδοσης. 

Επόμενη πρόκληση για όλους: η τεχνολογία, με τις fintech να ανταγωνίζονται τις παραδοσιακές τράπεζες και νέους παίκτες να εισέρχονται στην αγορά. Η κυβέρνηση στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή όπως είναι οι άμεσες πληρωμές, χωρίς προμήθεια, μέσω του συστήματος IRIS, του οποίου η επέκταση στην αγορά ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, με απλοποίηση των διαδικασιών που θα διευκολύνουν πολίτες και επιχειρήσεις».

Και ο κ. Πιερρακάκης κατέληξε, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει στενή συνεργασία με τις τράπεζες. «Σε όλες αυτές τις προσπάθειες, θα είμαστε αρωγοί», τόνισε. «Και η συνεργασία μας με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι στενή και διαρκής προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων».


Ο Mελισσανίδης πληρώνει την Ιntralot

Ένα σοβαρό έσοδο που θα προσεγγίσει τα 13 εκατ. ευρώ θα εισπράξει εντός του 2025 η Intalot, καθώς είναι προνομιακός πιστωτής στο ακίνητο του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, το οποίο βγήκε σε πλειστηριασμό και κατακυρώθηκε στους επιχειρηματίες Γιώργο Μελισσανίδη και Γιάννη Μυτιληναίο.

Η Ιntralot είχε πρώτη προσημείωση και θα ελάμβανε το 65% του τιμήματος σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός του εκκαθαριστή (η EY) είχε πλειοδότη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το τίμημα ανήλθε στα 19,5 εκατ. ευρώ και στην Intralot αντιστοιχούν περίπου 12,7 εκατ. ευρώ.

Η οικογένεια Μελισσανίδη έχει αποκτήσει και την όμορη έκταση του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο σε παλαιότερο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Η παρουσία του Γιάννη Μυτιληναίου ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της Φιλίππου Ενώσεως δημιουργεί προσδοκίες για την αναβίωση  του ιπποδρόμου. Σημειώνεται πως ο πλειστηριασμός έγινε από τον ειδικό εκκαθαριστή και δεν έχει περιορισμούς για τον πλειοδότη.


Οι Γάλλοι του «Φιλοκτήτη»

Η εταιρεία KNDS France με την οποία η Metlen σύναψε αποκλειστική συνεργασία για την παραγωγή του VBCI PHILOCTETES, του πλέον σύγχρονου γαλλικού 8x8 τεθωρακισμένου οχήματος μάχης πεζικού, δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα.

Αντίθετα, είναι πολύ γνωστή καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία είχε κάνει παρουσίαση σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού για καινούργια και μεταχειρισμένα ΤOMA.

Μάλιστα η συνεργασία της KNDS με την Metlen είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς επιτέλους θα μπορέσουν να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες του Ελληνικού Στρατού που χρονίζουν, για μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, καθώς και των ενόπλων δυνάμεων άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με την εγκατάσταση βασικών γραμμών παραγωγής και συντήρησης στην Ελλάδα, η συνεργασία ευνοεί τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού και δημιουργεί προστιθέμενη αξία στη βιομηχανία της χώρας, ενδυναμώνοντας παράλληλα τη γαλλοελληνική αμυντική συνεργασία.

H KNDS είναι εταιρεία που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία μεταξύ της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και της Nexter, δύο εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών κατασκευαστών στρατιωτικών χερσαίων συστημάτων, με έδρα τη Γερμανία και τη Γαλλία. Κάτι που επιβεβαιώνει ότι αν οι Ευρωπαίοι θέλουν τότε πραγματικά μπορούν να έχουν σημαντική παρουσία στα αμυντικά πράγματα.


Ασκήσεις... υπομονής στην Dimand

Υπομονή ζήτησε να κάνουν οι μέτοχοι της Dimand ο CEO Δημήτρης Ανδριόπουλος καθώς το μακροχρόνιο αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας έχει αρχίσει να παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

Μιλώντας χθες σε αναλυτές και δημοσιογράφους στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2024, ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε ότι μόνο μια φορά στην εικοσαετή πορεία της Dimand έχει δοθεί μέρισμα. Αν και το 2024 τα κέρδη προ φόρων που αναλογούν στους μετόχους αυξήθηκαν στα 40 εκατ ευρώ (από τα 17 εκατ ευρώ το 2023), τα χρήματα χρειάζονται να χρηματοδοτήσουν τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας. «Και να δώσουμε μέρισμα, την επόμενη μέρα θα πρέπει να κάνουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», υπογράμμισε ο ίδιος.


Super fast αποφάσεις από το υπ. Ενέργειας

Με ταχύτητα... φωτός κινείται το υπουργείο Ενέργειας. Στις 26 Μαρτίου μαθαίνουμε ότι η Chevron εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για έρευνα σε δύο ακόμη θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται στα νότια της Κρήτης (Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ). Και χθες, δηλαδή μετά από 7 εργάσιμες ημέρες, μας ενημερώνει το υπουργείο ότι υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατόπιν των θετικών εισηγήσεων της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ). 

Η νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται από τις αποφάσεις του Τραμπ μπορεί να φέρνει μαύρα σύννεφα στις διεθνείς αγορές όμως το ελληνικό Δημόσιο απαντά με αντανακλαστικά που σπάνια βλέπουμε.


Νέες προσδοκίες για τα επιτόκια

Η θύελλα που έχει προκαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ και οι δασμοί του δημιουργεί νέες εκτιμήσεις για την πορεία τόσο των αμερικανικών όσο και των ευρωπαϊκών βασικών επιτοκίων. Ενώ μέχρι πρότινος οι traders θεωρούσαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκονταν ένα βήμα πριν πατήσει οριστικό φρένο στις μειώσεις, πλέον έχουν αλλάξει εντελώς άποψη. 

Εκτιμούν ότι οι δασμοί Τραμπ θα προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση και θα αναγκάσουν τη Fed να προχωρήσει σε πέντε μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% έως το τέλος του 2025. Μάλιστα δεν αποκλείουν η πρώτη μείωση να γίνει ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή πολύ πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της τράπεζας για τις 7 Μαΐου.

Επιπρόσθετα οι traders άλλαξαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας, λόγω των προσδοκιών ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δράσουν για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους. Και στις δύο περιπτώσεις, τα swaps υποδηλώνουν τρεις μειώσεις κατά 0,25% με πιθανότητα περίπου 50% για μια τέταρτη μέχρι το τέλος του έτους.

Πάντως, οι προσδοκίες για τη Fed που θα σώσει πάλι την αγορά με επιθετικές μειώσεις, δεν επιβεβαιώνονται από τον... ξενοδόχο. Ο πρόεδρος Τζ. Πάουελ, όπως και η Αντριάνα Κούγκλερ, μέλος του συμβουλίου της Fed, σε χθεσινές δηλώσεις, έχουν τονίσει ότι το πρώτο που ανησυχεί τη Fed είναι ο πληθωρισμός, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια. 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα σούπερ κέρδη των τραπεζών και πώς «νικούν» καθαρά τις ευρωπαϊκές

Απόδοση κεφαλαίου 12,2% για τις ελληνικές τράπεζες το 2024, έναντι μέσου όρου 9,5% στην ευρωζώνη. Στα 4,4 δισ. τα κέρδη με άνοδο που ξεπέρασε το 14%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Τι αποκαλύπτουν οι δείκτες αποδοτικότητας.