Ημέρες δόξας απολαμβάνει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία χθες «δίπλωσε», για να χρησιμοποιήσουμε τη χρηματιστηριακή αργκό, δηλαδή υπερδιπλασίασε την τιμή της από το τέλος του 2024.
Η μεγάλη αυτή άνοδος, που κάλυψε σε χρόνο ρεκόρ το gap της αποτίμησης που είχε δημιουργηθεί από τις άλλες συστημικές τράπεζες, αντανακλά ένα εντυπωσιακό μπαράζ στρατηγικών κινήσεων, σε πολλά επίπεδα, που οδηγούν την τράπεζα σε άλλο επίπεδο.
Στρατηγική συνεργασία με Unicredit, FlexFin, AstroBank στην Κύπρο, Axia και η συνεργασία με τα ΕΛΤΑ αποτέλεσαν μια ομοβροντία που άφησε με το στόμα ανοιχτό πολλούς στην αγορά. Και χθες είχαμε τις οργανωτικές αλλαγές.
Όλα αυτά και το +100% της μετοχής έχουν κάνει τους μετόχους ευτυχισμένους και ο επικεφαλής της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης χαμογελά ικανοποιημένος απολαμβάνοντας τις ημέρες της δόξας.
Ωστόσο, πριν φτάσουμε εκεί ο κ. Ψάλτης πέρασε ένα μεγάλο διάστημα στην… έρημο. Όλο το 2024 και ενώ στις τράπεζες γίνονταν πάρτι η μετοχή της Alpha Bank παρέμενε αποσυντονισμένη, ξεκομμένη από το κλίμα, και πολλοί ήταν οι ψίθυροι αλλά και η κριτική: «τι γίνεται με την Alpha», «γιατί η μετοχή δεν ακολουθεί», «τι κάνει η διοίκηση», κριτική που φυσικά ακουμπούσε και τον κ. Ψάλτη.
Αυτή η μουρμούρα ωστόσο δεν επηρέασε καθόλου τον επικεφαλής της τράπεζας που αθόρυβα προετοίμαζε προσεκτικά, με επιμονή και πολλή δουλειά το στρατηγικό σχέδιο, τη μεγάλη επιστροφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και μετά την είσοδο της UniCredit στην Alpha με το 10%, τον Νοέμβριο του 2013, η μετοχή παρέμεινε υποτονική στο περιθώριο για πάνω από 12 μήνες. Εκείνους τους δύσκολους μήνες, η διοίκηση της τράπεζας δεν μπήκε στον πειρασμό να κάνει «κάτι» για να απαντήσει στην μουρμούρα, αλλά δούλευε εντατικά βλέποντας τη μεγάλη εικόνα.
Ευρωπαϊκό φιάσκο στη Λιβύη
Ήταν ένα απερίγραπτο φιάσκο της ευρωπαϊκής διπλωματίας η χθεσινή, πρωτοφανής αποπομπή του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης και τριών υπουργών Εσωτερικών (Ιταλίας, Μάλτας και του Θάνου Πλεύρη) από τη Βεγγάζη, όπου είχαν προγραμματίσει να συναντήσουν τον πολέμαρχο της Αν. Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο «στρατάρχης», που έχει χάσει την αίγλη του από την εποχή που το ανταγωνιστικό καθεστώς της Τρίπολης απέκρουσε την επίθεσή του με τη βοήθεια της Τουρκίας, έδιωξε κακήν κακώς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι πήγαν στη Λιβύη σαν να έκαναν επίσκεψη στο Λουξεμβούργο και τη Χάγη, ακολουθώντας κανόνες του διπλωματικού σαβουάρ βιβρ.
Πρώτα επισκέφθηκαν την Τρίπολη -δηλαδή τους θανάσιμους εχθρούς του Χαφτάρ- και μετά ήθελαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στη Βεγγάζη. Ο πολέμαρχος θεώρησε ότι παραβιάζεται η κυριαρχία του «κράτους» του και έδιωξε κακήν κακώς την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία. Στην ουσία, το μήνυμα του Χαφτάρ είναι ότι απαιτεί ισότιμη αναγνώριση με αντίπαλο καθεστώς της Τρίπολης και θεώρησε ότι δεν του δόθηκε από τους Ευρωπαίους.
Όλα αυτά δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τα όρια της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Εκεί όπου το παιχνίδι γίνεται σκληρό, εκεί όπου βρίσκονται απέναντι καθεστώτα που ουδεμία σχέση έχουν με την πολιτισμένη Ευρώπη -από τη Ρωσία του Πούτιν ως την ανατολική Λιβύη του Χαφτάρ- η ευρωπαϊκή διπλωματία δυσκολεύεται να κινηθεί.
Σκληροτράχηλοι πολέμαρχοι σαν τον Χαφτάρ έχουν μάθει να ντιλάρουν για την επιβίωσή τους και για τον πλουτισμό τους και η ευρωπαϊκή διπλωματία δυσκολεύεται να τους προσεγγίσει, όπως θα έκανε, για παράδειγμα, με μεγάλη άνεση η Άγκυρα, χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Άλλωστε, η διπλωματία της Ευρώπης δεν έχει τρόπο να γίνει σεβαστή με επίδειξη ισχύος, αφού δεν υπάρχουν κοινές στρατιωτικές δυνάμεις.
Κάπως έτσι, ένας πολέμαρχος βορειοαφρικανικής χώρας αισθάνεται την άνεση να ταπεινώνει μια ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, χωρίς να υπολογίζει και πολύ το soft power μιας οικονομικής υπερδύναμης, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο δεν παίρνει αυτά που θέλει. Το γεωπολιτικό περιβάλλον δεν θυμίζει σε τίποτα άλλες εποχές και η Ευρώπη έχει αργήσει πολύ να το καταλάβει...
Ο Ορσέλ στην επίθεση
Ενώ φαινόταν να έχουν «βαλτώσει» οι προσπάθειές του εξαγορά της Banco BPM και της γερμανικής Commerzbank, ο Αντρέα Ορσέλ της UniCredit πέρασε εκ νέου στην επίθεση στη Γερμανία, ενώ βρήκε ισχυρή στήριξη των κινήσεών του στην Ιταλία από την Κομισιόν.
Η UniCredit τάραξε πάλι τα νερά, ανακοινώνοντας ότι αύξησε το ποσοστό της στην Commerzbank στο 20%, μετατρέποντας προθεσμιακά συμβόλαια σε μετοχές και έχει τη δυνατότητα να φθάσει στο 29%, αφού έχει πάρει την άδεια από την ΕΚΤ και κατέχει όσα προθεσμιακά συμβόλαια χρειάζονται για να αυξήσει κι άλλο τη συμμετοχή της. Ουσιαστικά, ο Ορσέλ στέλνει μήνυμα στη γερμανική κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς και στη διοίκηση της Commerzbank: «δεν εγκαταλείπω το deal, ελάτε στο τραπέζι να συζητήσουμε».
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Μελόνι είχε μπλοκάρει την εξαγορά της Banco BPM, επιβάλλοντας δρακόντειους όρους, που ακυρώνουν την οικονομική της αξία για τη UniCredit. Και εκεί, ο Ορσέλ δεν εγκαταλείπει τη μάχη, αφού αναμένεται ότι η Κομισιόν θα σταθεί στο πλευρό του, ανακοινώνοντας ότι κακώς η Ρώμη επέβαλε όρους για ένα deal που είχε εγκριθεί με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού από τις Βρυξέλλες.
Αν καταφέρει να βγει νικητής σε αυτά τα δύο μέτωπα, λένε αναλυτές, ο Ορσέλ δεν θα μεταμορφώσει μόνο τη UniCredit σε ένα πανίσχυρο τραπεζικό όμιλο της Ευρώπης, αλλά θα ανοίξει και νέους δρόμους για τραπεζικά deal, σε εθνικό επίπεδο και διασυνοριακά.
Ο Πιερρακάκης στηρίζει το ψηφιακό ευρώ
Συνεπής με τις θέσεις που πάντα εκφράζει και με τον τρόπο που πολιτεύτηκε ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν δίστασε χθες να κάνει μια πολύ θερμή και αναλυτική δήλωση υπέρ του ψηφιακού ευρώ, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε για το θέμα στο Ecofin.
Η ανοικτή έκφραση άποψης υπέρ του ψηφιακού ευρώ δεν είναι όσο απλή υπόθεση φαίνεται. Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις -και ιδιαίτερα οι υπουργοί που έχουν σχετικές αρμοδιότητες- αποφεύγουν να εκδηλώνονται πολύ ένθερμα για το θέμα, ακόμη και αν υποστηρίζουν το ψηφιακό ευρώ, γιατί αρκετοί πολίτες σε όλη την Ευρώπη το αντιμετωπίζουν με φόβο και δυσπιστία, καθώς μάλιστα υπάρχουν πλείστες όσες συνωμοσιολογικές θεωρίες περί ελέγχου των πολιτών μέσα από ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας.
Ο κ. Πιερρακάκης, πάντως, τόνισε χωρίς περιστροφές ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο «για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη νομισματική μας κυριαρχία στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον». Η μόνο απειλή που υπάρχει, όπως τόνισε, είναι να μην κινηθεί η Ευρώπη αρκετά γρήγορα. «Η ψηφιοποίηση στις πληρωμές και στο νομισματικό σύστημα θα συμβεί και πρέπει να συμβεί σύντομα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για τεχνολογική συζήτηση, αλλά για μια στρατηγική επιλογή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτητα».
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ψηφιακό ευρώ είναι πολύ πιο κοντά από όσο υποθέτουν οι περισσότεροι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο των τεχνικών δοκιμών και το μόνο που μένει είναι να «ανάψουν πράσινο» οι πολιτικοί. Εξού και είναι ιδιαίτερα σημαντικές τέτοιες δηλώσεις στήριξης του εγχειρήματος από υπουργούς, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Φθηνό ΧΑ θα έβλεπε ο Μπάφετ
Ένα όριο από τα πολλά που σπάει αυτόν τον καιρό η χρηματιστηριακή αγορά αφορά τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, την αξία όλων των μετοχών. Χθες ξεπέρασε και τα 130 δισ. ευρώ (έφτασε στα 130,6 δισ., για την ακρίβεια).
Πολλοί διερωτώνται αν η αγορά μας είναι πια πολύ ακριβή και πρέπει να μείνουν στο περιθώριο μέχρι να έλθει μια σημαντική διόρθωση που θα δημιουργήσει σημεία εισόδου.
Αν ρωτούσαν τον Γουόρεν Μπάφετ, τον θρυλικό, βετεράνο πλέον διαχειριστή κεφαλαίων, μάλλον θα τους έλεγε ότι η αγορά είναι πιο φθηνή από όσο νομίζουν.
Ο Μπάφετ είχε ένα απλό κριτήριο για να βλέπει πόσο υπερτιμημένη μπορεί να είναι μια αγορά: τον δείκτη κεφαλαιοποίηση προς ΑΕΠ, που συσχετίζει το προϊόν της οικονομίας με την αξία των μετοχών. Ακόμη και στα 130,6 δισ. ευρώ, ο δείκτης δεν ξεπερνά πολύ το 50%.
Σύμφωνα με τον Μπάφετ, μια αναλογία πάνω από 120% δείχνει υπερτίμηση, μια σχέση 75% - 90% δείχνει ότι μια αγορά έχει λογική αποτίμηση και χαμηλότερα από το 75% ότι είναι υποτιμημένη. Έτσι, το ΧΑ βρίσκεται ακόμη στη ζώνη της... υποτίμησης.
Το σημάδι από το Euronext
Τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε ένα σημάδι για την επεκτατική στρατηγική του Euronext που όπως αποδείχθηκε περιλάμβανε και το ελληνικό Χρηματιστήριο.
Τότε έγινε γνωστή η πρωτοβουλία του Euronext να διαμορφώσει και να δώσει στη δημοσιότητα το ευρωπαϊκό κοινό ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο ευρωπαϊκών εταιρειών. Με αυτή την πρωτοβουλία το Euronext επιδιώκει την επιτάχυνση της ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο θεωρεί αναγκαία την τυποποίηση των ενημερωτικών δελτίων για να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά οι καινούργιες επιχειρηματικές προσπάθειες ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές αγορές που κυριαρχούν.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πρότασης εξαγοράς, αναμένεται η ανάθεση από την ΕΧΑΕ σε εξειδικευμένο οίκο να κάνει την αποτίμηση της εταιρείας, ώστε να αποφανθεί η διοίκηση σχετικά με την προσφορά του Euronext.
Το νέο όνομα της Attica Bank
Αύριο θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση της Attica Bank για να εγκριθούν τα πεπραγμένα του 2024. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η αλλαγή της επωνυμίας της τράπεζας, ώστε να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή μετά την εξυγίανση και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Υπήρχε μια σκέψη για την επωνυμία Act Bank (τράπεζα της δράσης) από τα αρχικά και άλλων συμμετοχών των βασικών μετόχων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου όπως ο όμιλος Aκtor ή το κανάλι Action 24. Το όνομα αυτό όμως δεν έχει «κλειδώσει» και είναι πολύ πιθανό η τελική πρόταση της διοίκησης να είναι διαφορετική.
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι πρωτοβουλίες της διοίκησης για την ενίσχυση του free float της τράπεζας. Σήμερα η Thrivest κατέχει το 54,6% του μετοχικού κεφαλαίου και το Yπερταμείο 36,2%, σύνολο πάνω από 90%.
Τι λένε στον ΟΛΠ για τα μελλοντικά μερίσματα
Η γενική συνέλευση του ΟΛΠ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,92 ευρώ που αποτελεί ιστορικό υψηλό για την εταιρεία. Η εταιρεία θα διανείμει συνολικά 48 εκατ. ευρώ ως μέρισμα ή το 55% των καθαρών κερδών της χρήσης του 2024.
Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν έχει δάνεια, οι αναλυτές είχαν ρωτήσει τη διοίκηση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών αν αυτό το 55% ως payout ratio θα μπορούσε να αυξηθεί στο μέλλον, αλλά η διοίκηση είχε υποστηρίξει ότι θα διατηρηθεί, αλλά δεν θα αυξηθεί γιατί υπάρχουν επενδυτικές ανάγκες.
Η έκπληξη από την Παπουτσάνης
Η Παπουτσάνης σύμφωνα με τη διοίκησή της έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη πωλήσεων 100 εκατ. ευρώ το 2028 από 66 εκατ. ευρώ το 2024.
Για το 2025 η αρχική πρόβλεψη ήταν για χαμηλή διψήφια αύξηση του τζίρου. Στο πρώτο εξάμηνο όμως η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 27% από 31,7 εκατ. ευρώ στα 40,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση αυτή δεν είναι συγκυριακή αλλά τροφοδοτείται από τις επιδόσεις του κλάδου των επωνύμων προϊόντων (+37%) και του κλάδου της παραγωγής για τρίτους (+44%).
Στα επώνυμα προϊόντα η εταιρεία, εκτός από τις δικές της παραδοσιακές μάρκες στην προσωπική φροντίδα, έχει εισέλθει και στα προϊόντα οικιακής φροντίδας με την εξαγορά του σήματος Αρκάδι, ενώ μετά την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου στην Ριτσώνα έχει συνάψει συμβόλαια και με άλλες πολυεθνικές για την παραγωγή των προϊόντων τους στην Ελλάδα.
Επιτήδειοι στους λογαριασμούς μας
Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερα θύματα από ηλεκτρονικές απάτες παγκοσμίως, με τα ποσά που καταφέρνουν να αντλήσουν οι απατεώνες να είναι μεγάλα. Το 2024 οι απώλειες στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 2,8 δισ. δολάρια, στο Ηνωμένο Βασίλειο τις 54,5 εκατ. λίρες, ενώ στην Ελλάδα οι απώλειες έφτασαν τα 3,4 εκατ. ευρώ, με τη μέση ζημιά για τη χώρα μας να ανέρχεται σε 42.000 ευρώ.
Παρά τα συνταρακτικά νούμερα, δεν είναι ακριβώς οι φοβεροί και τρομεροί χάκερ πίσω από αυτές τις απάτες, αλλά… εμείς.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος των online κλοπών δεν γίνεται επειδή κάποιος επιτήδειος κατάφερε να μπει στον λογαριασμό μας, αλλά επειδή εμείς οι ίδιοι του δώσαμε πρόσβαση.
Ο πιο διαδεδομένος τρόπος που συμβαίνει αυτό είναι μέσω phishing, δηλαδή μέσω μηνυμάτων που προσπαθούν να μας πείσουν να μοιραστούμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για «επιστροφή φόρου», «εξαργύρωση πόντων» κλπ. Βασικό συστατικό είναι η δημιουργία της αίσθησης μιας επείγουσας ανάγκης, κάτι που ποτέ δεν θα έκανε ένας επίσημος φορέας.
Αν και είναι απαραίτητο να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα, ας μην νιώθουμε ντροπή αν ποτέ πέσαμε θύμα ηλεκτρονικής απάτης: ακόμη και εταιρείες όπως η Google, η Facebook και η Toyota έχουν χάσει αρκετά εκατομμύρια από επιτήδειους.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.