Φώτο: Shutterstock

Πώς η Bain «έγδυσε» την Εθνική και η ασυνήθιστη αναβολή της ΓΣ της Attica Bank

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Πολύ σωστά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας απέφυγε τα πολλά – πολλά για την πώληση της τιτλοποίησης Icon στην Bain, καθώς το deal δεν είναι και για πανηγυρισμούς.  Πρώτα πρώτα το τελικό τίμημα ήταν στα 335 εκατ. ευρώ, έναντι 430 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Επιπλέον, προβλέπεται ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό μελλοντικών κερδών (δηλαδή αν οι ανακτήσεις ξεπεράσουν κάποιους στόχους) σε σχέση με τα μετρητά της συμφωνίας, ενώ σχεδόν όλο το τίμημα θα καταβληθεί σε πολλές δόσεις. Και όπως ακούγεται στην πιάτσα το τίμημα δεν καλύπτεται από τραπεζική εγγύηση. Τέλος, η φράση στην ανακοίνωση της Εθνικής ότι «η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας» κάνει ορισμένους αναλυτές να υποψιάζονται ζημιά ύψους 70 έως 90 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή.
  • Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο Icon περιλαμβάνει περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 1,6 δις ευρώ σε όρους ανεξόφλητου κεφαλαίου που καλύπτονται από εξασφαλίσεις (περίπου 6.400 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα) εκτιμώμενης αξίας 600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το τίμημα είναι περίπου 50% χαμηλότερο της αξίας των ακινήτων.
  • Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί η τράπεζα δεν μετέθεσε για αργότερα την πώληση, ωστόσο μάλλον δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια: η ΕΤΕ πρέπει κάτι να κάνει deliver, καθώς τα περισσότερα από αυτά που θα έπρεπε να έχει υλοποιήσει (με πρώτο πρώτο την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής) μετατείθενται από χρόνο σε χρόνο. Επιπλέον, τόσο η επίλυση του ΛΕΠΕΤΕ, όσο η ανταλλαγή των ομολόγων έδωσαν στην τράπεζα έναν «αέρα» αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων επιτρέποντας στη διοίκηση να είναι πιο large για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
  • Ιστορικής σημασίας για την Eurobank η ολοκλήρωση των συναλλαγών με την doValue, με τις οποίες η τράπεζα πραγματοποίησε ένα άλμα για την επιστροφή της στην κανονικότητα. Η ολοκλήρωση των συναλλαγών θα οδηγήσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ζώνη του 15%, επίπεδο που θυμίζει αρκετά τα προ κρίσης επίπεδα. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την doValue υπήρξαν ορισμένες προσαρμογές σε σχέση με την αρχική που είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2019, προφανώς λόγω της συγκυρίας: το τίμημα για το 80% της FPS μειώθηκε στα 211 εκατ. ευρώ από 248 εκατ. ευρώ, το διάστημα αποκλειστικότητας στα νέα NPEs της Eurobank επεκτάθηκε στα 14 από 10 χρόνια, ενώ υπήρξαν και αλλαγές στη δομή των αμοιβών για τα έτη 2020 και 2021. Να πω μόνο ότι, το χειμώνα του 2018, όταν οι διοίκηση της τράπεζας παρουσίασε το Σχέδιο Επιτάχυνση πολλοί, πάρα πολλοί, θεωρούσαν αδύνατη την υλοποίηση ενός τόσο πολύπλοκου και φιλόδοξου εγχειρήματος.  
  • Εντυπωσιασμένοι δήλωσαν πολλοί θεσμικοί και ξένοι μέτοχοι της Mytilinaios από την οργάνωση της διαδικτυακής Τακτικής Γενικής Συνέλευση του ομίλου την προηγούμενη εβδομάδα. Οι άνθρωποι του ομίλου δέχθηκαν πολλά σχόλια για την άρτια οργάνωση και την ποιότητα της τεχνικής κάλυψης αλλά και την μετάφραση στα αγγλικά που επέτρεψε στους ξένους να αισθανθούν σαν στο σπίτι τους.
  • Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή εκδήλωση του NED Club, του σωματείου των μη εκτελεστικών μελών ΔΣ εταιρειών, για το νομοσχέδιο που αφορά την εταιρική διακυβέρνηση.  Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση ελπίζει να τερματιστούν πολλές κακές πρακτικές, που έχουν οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, και να μπει μια κάποια τάξη στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης.  
  • Ωστόσο, όπως μαθαίνω, το νομοσχέδιο ήδη προκαλεί τριγμούς και πολλές γκρίνιες καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι πολλαπλάσια των αντίστοιχων ποινών που ισχύουν στην Ευρώπη.
  • Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε το αίτημα του ΕΦΚΑ την προηγούμενη εβδομάδα για την αναβολή της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Attica Bank. Ο λόγος για την αναβολή είναι η καλύτερη ενημέρωση του ΕΦΚΑ για τα θέματα της συνέλευσης. Υπό κανονικές συνθήκες το όλο θέμα θα προκαλούσε συναγερμό, καθώς δεν είναι και πολύ συνηθισμένο ένας μέτοχος να μπλοκάρει την Τακτική Γενική Συνέλευση μιας εταιρίας για να ενημερωθεί για τα θέματα (τόσες εβδομάδες δεν μπορούσε να ενημερωθεί;) ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας διότι είναι άτοπο να προσπαθεί να προσεγγίσει κανείς τα κίνητρα του ΕΦΚΑ με όρους κοινής λογικής ή κανονικότητας.
  • Ανόδου συνέχεια για τα διεθνή χρηματιστήρια και χθες που δεν κουράζονται να διαψεύδουν τις λογικές εκτιμήσεις ότι δεν μπορεί θα υπάρξει κάποια διόρθωση. Μάλιστα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq άφησε ήδη πίσω του την κρίση του κορονοϊού, κλείνοντας υψηλότερα από το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του, που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο. Η διατήρηση της θετικής τροχιάς των διεθνών αγορών δημιουργεί προσδοκίες για την επιτάχυνση της ανόδου στην εγχώρια αγορά.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ