ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το πακέτο των τεσσάρων... Ολυμπιάδων, η απόδοση της ΓΕΚ Τέρνα και τα margin calls της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Μπορεί η εφετινή χρονιά να είναι μια χρονιά ακραίων συνθηκών και μεγάλης μεταβλητότητας, ωστόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις εστιάζουν στα χρόνια που ακολουθούν και στο μεγάλο πακέτο των 32 δισ. ευρώ που μπορεί να αλλάξει την όψη της χώρας αν αξιοποιηθεί σωστά.
  • Πρόκειται για ένα τεράστιο πακέτο και αμφιβάλω αν έχει γίνει κατανοητό το μέγεθος των επενδυτικών πόρων που, αν όλα πάνε καλά, θα επενδυθούν στη χώρα μας.
  • Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας 2004, τους οποίους περιμέναμε σαν μάννα εξ ουρανού πολλά χρόνια πριν, κόστισαν στην Ελλάδα από 4 δισ. ευρώ έως 8 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και κάποια έργα που έγιναν τότε αλλά θα γινόντουσαν ακόμα και αν δεν αναλαμβάναμε την διοργάνωση των αγώνων. Για τη συντομία της συζήτησης ας πούμε ότι κόστισαν 8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα 32 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες!
  • Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι αυτά τα κεφάλαια μπορεί να διοχετευθούν σε τομείς πέρα από τους γνωστούς, όπως είναι ο τουρισμός. Μπορούν να διοχετευθούν σε υποδομές που μας λείπουν και για τις οποίες δεν προβλεπόταν κοινοτική χρηματοδότηση (όπως π.χ. η διαχείριση απορριμμάτων) αλλά και άλλους τομείς όπως η τεχνολογία, o αγροδιατροφικός τομέας κ.α.
  • Και μιας και ο λόγος για τις υποδομές και τις επενδύσεις σας μεταφέρω ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλο παζάρι προκειμένου να προχωρήσει το έργο της επέκτασης του μετρό. Στις λύσεις που εξετάζονται είναι να επιτευχθεί ανακωχή των εμπλεκομένων και εν συνεχεία η από κοινού εκτέλεση του μεγάλου έργου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση επείγεται να ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο, για πολλούς λόγους, ωστόσο η παραπάνω διευθέτηση ακούγεται εξαιρετικά πολύπλοκη νομικά, σε μια χώρα που δεν μπορούν να γίνουν τα βασικά.
  • Σήμερα θα γνωστοποιηθεί το εύρος της απόδοσης της ομολογιακής έκδοσης της ΓΕΚ Τέρνα, ύψους έως 500 εκατ. ευρώ. Δυο είναι τα μεγάλα «στοιχήματα» για τον όμιλο, δεδομένων των προκλήσεων που δημιουργεί η πανδημία: το που θα διαμορφωθεί η απόδοση του ομολόγου, δηλαδή το επιτόκιο, και το πόσο κοντά θα φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ.  
  • Η διοίκηση του ομίλου έχει αποφύγει το παραμικρό σχόλιο – εκτίμηση για το που θα διαμορφωθεί η απόδοση, ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν ότι νούμερο κάτω του 3% θα είναι επιτυχία.
  • Μια αγορά, χωρίς... αγορά, καθώς αν δεν βγουν εντολές από το εξωτερικό ώστε να κουνήσει και κάποιους εγχώριους επενδυτές, Χρηματιστήριο Αθηνών δεν υπάρχει. Δυστυχώς. Οι συναλλαγές παραμένουν καθηλωμένες σε πολύ χαμηλά επίπεδα και απουσία αγοράς οι τιμές των μετοχών βρίσκονται στο έλεος των λίγων πωλητών.
  • Εντυπωσιακό κλείσιμο, κόντρα στο ρεύμα, για την μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,8%) κοντά στο υψηλό ημέρας και με αρκετές ανεκτέλεστες εντολές αγοράς. Δεν θα επαναλάβω τις φήμες περί ενδιαφέροντος για την απόκτηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ακούγονται διάφορα αλλά με δεδομένα τα προβλήματα της εταιρίας και τις περιπλοκές που δημιουργεί η πρόσφατη ομολογιακή έκδοση (στην οποία πέρασαν ως εγγύηση προς τους ομολογιούχους πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας) είναι δύσκολο να βρεθεί μια τιμή που θα έχει νόημα και για τους αγοραστές και τους πωλητές.
  • Άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τα του Χρηματιστηρίου εκτιμούν ότι η αφύπνιση της μετοχής (θυμίζω ότι λίγες εβδομάδες πριν είχε βρεθεί στα 0,5270 ευρώ) έχει χρηματιστηριακές ρίζες. Όπως εκτιμούν, η βύθιση της μετοχής κάτω από το 1 ευρώ ενέτεινε τις πιέσεις για την ενεργοποίηση margin calls καθώς οι αδελφοί Καλλιτσάντζη είχαν δανειστεί προκειμένου να αποκτήσουν μετοχές της Ελλάκτωρ, σε τιμές πέριξ των 2 ευρώ ανά μετοχή στο πλαίσιο της «μάχης» του 2018 για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας. Έτσι αποδίδουν την άνοδο σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί μια ισορροπία.
  • Πολύ ανεβασμένες οι μετοχές της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, αν κρίνει κανείς από τις αναρτήσεις αξιωματούχων στο Twitter. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κιθ Κρακ, έγραψε ότι συνεργάζεται με τον Α. Γεωργιάδη για την επένδυση του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού DFC στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και για ασφαλή δίκτυα 5G, σημειώνοντας την απόφαση της Cosmote να επιλέξει την Ericsson ως προμηθευτή (προφανώς, αντί της Huawei).
  • Ο αεικίνητος πρεσβευτής Τζ. Πάιτ ανήρτησε φωτογραφίες από την επίσκεψή του στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σημειώνοντας ότι προσδοκά να αναγεννηθούν με το ίδιο επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε στο Νεώριο. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, λείπει ένα μικρό κομματάκι από το παζλ: η μεταβίβαση των μετοχών των ναυπηγείων στην ONEX. Αλλά μάλλον κάτι θα γίνει και γι' αυτό. Δεν κινητοποιείται τόσο έντονα η αμερικανική διπλωματία, αν ένα σχέδιο κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά.
  • Την επόμενη Πέμπτη, θα ταλαιπωρηθείτε όσοι επιχειρήσετε συναλλαγές σε κάποια εφορία. Απεργεί η συμπαθής τάξη των εφοριακών, με δύο βασικά αιτήματα: να πληρώνονται περισσότερο οι νεοεισερχόμενοι και να μην ιδρυθούν ελεγκτικά κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επειδή, όπως λένε, θα πάρουν δουλειές από τις ΔΟΥ. Ας πούμε ότι το πρώτο αίτημα είναι θεμιτό, ίσως και δίκαιο. Άλλωστε, δουλειά των συνδικαλιστών είναι να διεκδικούν καλύτερες αμοιβές και όρους εργασίας.
  • Το δεύτερο αίτημα, όμως, κρύβει μια μεγάλη και άκρως ελληνική παρεξήγηση. Το πώς οργανώνεται η δουλειά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το αποφασίζει η διοίκησή της και κρίνεται γι' αυτές τις αποφάσεις όπως προβλέπει ο νόμος. Οι υπάλληλοι δεν απαγορεύεται, βεβαίως, να έχουν άποψη, δημοκρατία έχουμε. Αλλά όχι και να οργανώνουν απεργίες για να επιβάλλουν στους προϊσταμένους τους ποιο μοντέλο διοίκησης πρέπει να ακολουθήσουν. Τέτοια μοντέλα συνδιοίκησης με τους συνδικαλιστές ανήκουν σε άλλες δεκαετίες και καλό είναι να το καταλάβει κάποτε η συνδικαλιστική ηγεσία των εφοριακών.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

georgiadis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί φεύγουν από τις ΑΠΕ οι κατασκευαστές, οι συμβολαιογράφοι και τα καύσιμα

Οι τρεις (και ο κούκος...) συμβολαιογράφοι στην Κρήτη, οι στόχοι των εργολάβων από την πώληση των θυγατρικών τους στις ΑΠΕ, η ΑΜΚ της Ανδρομέδα και το σόου Γεωργιάδη στα διυλιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δομικές αλλαγές και η μεταγραφή στην Alpha, τι «ψήνεται» στην Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο αιφνιδιασμός από τον Β. Ψάλτη με σημαντικές αλλαγές στις διοικητικές δομές της Alpha Bank, οι διεργασίες μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ, τα ισχυρά αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δυσάρεστες ανακοινώσεις της Attica Bank χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και οι έπαινοι της Moody's στην Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το φάσμα των αυξήσεων στις τράπεζες και η αγορά με δόσεις στην Ελλάκτωρ

Το έργο των 420 εκατ. ευρώ που προστίθεται στο ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ψύχραιμη προσέγγιση στη συζήτηση για τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου και τα μυστήρια με τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελλάκτωρ.