ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δύο ισχυρές κοινοπραξίες διεκδικούν την υδροδότηση της Αθήνας με ΣΔΙΤ

Πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού των 290 εκατ. ευρώ οι εταιρείες Άκτωρ – Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ηλέκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ιntrakat, ενώ αποκλείστηκε η Μηχανική.

Οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat πέρασαν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για μία από τις μεγαλύτερες Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ύψους 290 εκατ. ευρώ, την επισκευή και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αθήνας.

Όπως αναμενόταν, αποκλείστηκε η Μηχανική του Πρ. Εμφιετζόγλου καθώς κρίθηκε πως ο φάκελός της «δεν είναι πλήρης, ούτε παραδεκτός». Με την απόφαση για την έναρξη του δεύτερου σταδίου η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από τυχόν προσφυγές που μπορεί να καταθέσει η Μηχανική.

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχομένων υπηρεσιών που αφορούν στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του ΕΥΣ για την Κάλυψη των Αναγκών της Μείζονος Περιοχής Πρωτευούσης, που βρίσκονται εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκουν στην εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ. Τις συγκεκριμένες υπηρεσίες παρέχει σήμερα η ΕΥΔΑΠ ενώ στην πρόσφατη σύμβαση με το δημόσιο για το αδιύλιστο νερό προβλέπεται πως θα τις παρέχει για τρία χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα υπογράψει εικοσαετή σύμβαση και θα εκπονήσει τις μελέτες που είναι απαραίτητες για τον κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου, με βάση τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και θα μεριμνήσει και επισπεύσει για τη λήψη όλων των απαραίτητων αδειών. Επιπλέον, θα κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου των μελετών του κατασκευαστικού σχεδιασμού και θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του έργου.

Για την εικοσαετή περίοδο ο ανάδοχος θα αμείβεται με πληρωμές διαθεσιμότητας, δηλαδή με «ενοίκιο» που θα βασίζεται σε συγκεκριμένες ποιοτικές και άλλες προδιαγραφές. Ο ακριβής προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και θα συμπεριληφθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών που θα κληθούν να καταθέσουν οι δύο υποψήφιοι.

Το έργο του αναδόχου

Ο ανάδοχος θα διαχειρίζεται και τους αγωγούς μεταφοράς ακατέργαστου νερού διακρίνονται σε κύρια, ενωτικά και βοηθητικά υδραγωγεία, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι το υδραγωγείο Μόρνου που μεταφέρει νερό από τον ταμιευτήρα του Μόρνου στις μονάδες επεξεργασίας Μάνδρας και Μενιδίου. Συνδέεται με το υδραγωγείο Υλίκης στη θέση Δαφνούλα μέσω του ενωτικού υδραγωγείου Μαραθώνα. Το υδραγωγείο (σήραγγα) Εύηνου-Μόρνου μεταφέρει το νερό από τον ταμιευτήρα του Ευήνου στον ταμιευτήρα του Μόρνου με σήραγγα 29.4 χιλιομέτρων. Το υδραγωγείο Υλίκης μεταφέρει νερό από τη λίμνη Υλίκη στον ταμιευτήρα του Μαραθώνα και τα διυλιστήρια των Κιούρκων. Συνδέεται μέσω του ενωτικού υδραγωγείου Μαραθώνα με το υδραγωγείο Μόρνου στη θέση Δαφνούλα.

Στο αντικείμενο του έργου ΣΔΙΤ δεν περιλαμβάνεται η λειτουργία και συντήρηση έξι Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών που είναι εγκατεστημένοι στις περιοχές Κίρφης, Ελικώνα, Κλειδίου, Κιθαιρώνα, Μάνδρας και Ευήνου, καθώς και τα Ταχυδιυλιστήρια (ΤΧΔ) Ερυθρών - Βιλλίων, Δομβραίνας, Κυριακίου, Διστόμου, Ταρσός Καριώτη, Καλαμιώτισσας, Καπαρελλίου - Μελισσοχωρίου, Λεύκτρων, Ελλοπίας - Ξηρονομής, Προδρόμου - Σαράντη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμα για τη... μητέρα των «μαχών» τα δύο «στρατόπεδα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με ποιες θέσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους στην αυριανή συνέλευση οι δύο πλευρές που ερίζουν για τον έλεγχο του ομίλου. Τι λένε για το κρίσιμο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Μυρίζει μπαρούτι» στον διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για την Ψυττάλεια

Το ΤΕΕ άφησε ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό δυο κοινοπραξιών που είχαν αποκλειστεί για τυπικούς λόγους. Αντιδρούν ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ που διαχειρίζονται το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων.