ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τα «καμμένα» 40 εκατ. της Jumbo και η νοσταλγία για τον κυρ - Αλέκο

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Ποιος να το έλεγε! Και όμως σήμερα, 14 μήνες μετά τις εκλογές που οδήγησαν στον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι του χρηματοπιστωτικού τομέα νοσταλγούν τον πρώην υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για το τραπεζικό σύστημα της κυβέρνησης Τσίπρα, Αλέκο Φλαμπουράρη.
  • Ο κύριος Φλαμπουράρης είχε πολλά στραβά, ωστόσο άκουγε, συζητούσε με σεβασμό προς τους συνομιλητές του και αναγνώριζε τα όρια.
  • Δεν υπάρχει σαφής εικόνα στην αγορά για το πώς έχει δημιουργηθεί αυτή η υπόγεια ένταση στις σχέσεις τραπεζών – κυβέρνησης. Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι αποτέλεσμα της δύσκολης ιδιοσυγκρασίας του υφυπουργού Γ. Ζαββού, ο οποίος θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο πάντων των χρηματοπιστωτικών, και δεν πολυσυζητά (ούτε ακούει…) καθώς έχει ισχυρή άποψη για όλα τα θέματα. Άλλοι, ωστόσο, αποδίδουν αυτή την ένταση στην αδιαφορία του υπουργού, Γ. Σταϊκούρα, να ασχοληθεί με τα χρηματοπιστωτικά και να βάλει μια τάξη στα πολλά θέματα.
  • Οι περισσότερες, ακόμη και μεγάλες, επιχειρήσεις θα «ίδρωναν», αν είχαν υποχρεωθεί μέσα σε ένα εξάμηνο να «κάψουν» ρευστότητα που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Όχι, όμως, η Jumbo. Γιατί, όταν αρχίζεις το εξάμηνο με ρευστότητα (Λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού, όπως τα βλέπουμε γραμμένα στις οικονομικές καταστάσεις), που ξεπερνά τα 322 εκατ. ευρώ, δεν σε ενοχλεί και πολύ αν στο τέλος της περιόδου αυτά έχουν μειωθεί στα 282 εκατ. ευρώ. Για να έχουμε μια αίσθηση των αναλογιών, αρκεί να αναφερθεί ότι με αυτή τη ρευστότητα η Jumbo θα μπορούσε να πληρώσει όλες τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, ύψους 133,7 εκατ. ευρώ, και να έχει... ρέστα 148,3 εκατ. ευρώ.
  • Κάπου εδώ, όμως, σταματά η θετική ανάγνωση αυτών των οικονομικών στοιχείων. Και επανέρχεται πιο πιεστικά το ερώτημα που θέτουν αρκετοί ξένοι θεσμικοί στη διοίκηση της Jumbo: σε τι ωφελεί την εταιρεία να έχει τόση πλεονάζουσα ρευστότητα; Δεν θα ήταν καλύτερο, άραγε, όλα αυτά τα εκατομμύρια που λιμνάζουν στον ισολογισμό χωρίς να αποδίδουν και θα ήταν αρκετά ακόμη και για να εξαγοραστεί μια αρκετά μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου, να αξιοποιηθούν πιο παραγωγικά; Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσει η διοίκηση Βακάκη, γιατί αρχίζει να γίνεται προφανές σε αυτή την κρίση ότι είναι υπερβολικό και αντιπαραγωγικό να κρατά τόσα λεφτά στο «σεντούκι».
  • Πολλοί κάνουν λόγο για μια μόνιμα καταστροφολογική προσέγγιση από τον Απόστολο Βακκάκη, η οποία είναι πιθανό να αποτελεί έναν ισχυρό ασυνείδητο μηχανισμό άμυνας του κ. Βακκάκη: όταν τα βλέπεις όλα μαύρα είναι δικαιολογημένο να διατηρείς μια υπερβολικά υψηλή ρευστότητα για να είσαι σε θέση να αντιμετωπίζεις τις επερχόμενες καταστροφές.
  • Έχουμε ακόμη αρκετές ημέρες μπροστά μας μέχρι τις 28 του μήνα, που είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση των αναλυτών από τη διοίκηση της Aegean. Από αυτή την ενημέρωση θα καταλάβει η αγορά πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον κυρίαρχο αερομεταφορέα της χώρας σε καιρό πανδημίας και με την τουριστική περίοδο ουσιαστικά να έχει λήξει. Μέχρι τότε όμως μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τις δυσκολίες ανατρέχοντας στις τελευταίες ανακοινώσεις της διοίκησης της Lufthansa, που άρχισε να προετοιμάζει το προσωπικό για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές δρομολογίων, αεροσκαφών και θέσεων εργασίας, παρότι ήδη έχει «κόψει» 100 αεροσκάφη και 22.000 θέσεις εργασίας.
  • Χαρακτήρα έδειξε χθες η αγορά, καθώς, παρά την εκτίναξη των τιμών στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, παρέμεινε σε θετική τροχιά. Η προσφορά απορροφήθηκε καθώς βγήκαν νέες εντολές και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο πράσινο παρά την πτώση δεικτοβαρών μετοχών, όπως της Coca Cola HBC, του ΟΠΑΠ και της Mytilineos.
  • Για άλλη μια ημέρα η μετοχή της ΔΕΗ έκλεψε την παράσταση. Χθες με κέρδη 4,73% αναρριχήθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών ξεπερνώντας το όριο των 5 ευρώ, τιμή που είχε να δει η μετοχή από τον Δεκέμβριο του 2015.
  • Το ΧΑ έχει διάθεση για υψηλότερα επίπεδα τιμών και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα δούμε μια ανοδική αντίδραση που θα καλύψει τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την ελληνική αγορά από τις διεθνείς αγορές. Αρκεί βέβαια να μην προκύψουν νέα εμπόδια όπως ανέλυσε χθες το Business Daily.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τραπεζική αμνησία του ΣΥΡΙΖΑ, το κακό τρίμηνο της Aegean και η φτώχεια των ΑΧΕ

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί που ξέχασαν την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς με 0,003 ευρώ, οι κακές εκπλήξεις στις αερομεταφορές το καλοκαίρι και οι χρηματιστές που ζουν με ψίχουλα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.
stocks, xrimatistiria, agores
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα politics Στουρνάρα, τα on - off στα Jumbo και η περίεργη ημέρα στο ΧΑ

Πώς ο διοικητής της ΤτΕ εξισορρόπησε το «καρφί» στην κυβέρνηση για την bad bank, γιατί «σέρνεται» η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, πότε κλείνει το deal για την Εθνική Ασφαλιστική, τι συμβαίνει με το e-shop των Jumbo και η περίεργη συνεδρίαση στο ΧΑ.