ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η ακλόνητη τιμή του Galaxy, η γνωμοδότηση της ΕΚΤ και ο ενθουσιασμός για τον FSRU

Πώς η Alpha Bank προστάτευσε την τιμή της τιτλοποίησης από τις πιέσεις της πανδημίας, τι έχει συμβεί με τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ για τον νέο πτωχευτικό, γιατί αυξήθηκε η στρατηγική αξία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
  • Με υπερεντατικούς ρυθμούς εργάζονται οι σύμβουλοι της Alpha Bank για την αξιολόγηση των δύο δεσμευτικών προσφορών που έχει λάβει η τράπεζα για την τιτλοποίηση Galaxy και την πώληση της Cepal. Εδώ και πολλούς μήνες η διοίκηση τρέχει με τα χίλια για το project και, όντας λίγο πριν την ολοκλήρωση, το τρέξιμο συνεχίζεται, ώστε να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος: το deal να ολοκληρωθεί εντός του έτους.
  • Το γενικότερο διεθνές και εγχώριο περιβάλλον (με την χώρα να ετοιμάζεται να κατεβάσει ρολά για δεύτερη φορά) δεν βοηθούν, ωστόσο δεν μεταβάλλουν τις οικονομικές πτυχές της συμφωνίας. Ο λόγος είναι ότι η Alpha Bank επανεκκίνησε την τιτλοποίηση εν μέσω πανδημίας πραγματοποιώντας αλλαγές τόσο στην περίμετρο των δανείων, όσο και στη δομή του Galaxy, προκειμένου η συναλλαγή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησε το σοκ της πανδημίας.
  • Επιπλέον η αποτίμηση του Galaxy δεν επηρεάζεται από την αναπόδραστη επιδείνωση των συνθηκών στην εγχώρια οικονομία που θα προκαλέσει το lockdown. Γιατί; Απλούστατα διότι το «καλό» κομμάτι της τιτλοποίησης καλύπτεται από την κρατική εγγύηση του Ηρακλή, οπότε δεν τίθεται θέμα, ενώ το «κακό» κομμάτι της τιτλοποίησης έχει έτσι κι αλλιώς χαμηλή τιμή και δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την συναλλαγή.
  • Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από την ψήφιση του νέου πτωχευτικού, της λεγόμενης δεύτερης ευκαιρίας, και ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί η γνωμοδότηση της ΕΚΤ. Οι τράπεζες την περίμεναν με μεγάλη αγωνία, ελπίζοντας ότι θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία τους για την ανάγκη αλλαγών και προσαρμογών στον πτωχευτικό, μάταια όμως. Η γνωμοδότηση δεν έφτασε ποτέ, καθώς για κάποιους λόγους η ΕΚΤ καθυστέρησε να ανταποκριθεί. Πλέον έχει μόνο ιστορική αξία και πιθανότατα δεν θα δει το φως της δημοσιότητας.
  • Έτσι κι αλλιώς πάντως, η γνωμοδότηση δεν ήταν αρνητική για το νομοσχέδιο, όπως ήλπιζαν οι τράπεζες.
  • Πριν 2-3 χρόνια η περίφημη πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης (FSRU - Floating Storage Regasification Unit) της Αλεξανδρούπολης, προκαλούσε πολλές αιτιάσεις και αρκετοί αμφέβαλαν για την οικονομική λογική του έργου. Υπήρχε μάλιστα η υποψία ότι όλη αυτή η πρεμούρα για το έργο ήταν αποτέλεσμα της επιμονής γνωστού επιχειρηματικού ομίλου (Κοπελούζος).
  • Ωστόσο, μετά και την προχθεσινή υπογραφή για τη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στο έργο, οι αμφιβολίες έχουν δώσει τη θέση τους στον ενθουσιασμό. Το έργο θεωρείται στρατηγικού χαρακτήρα για την ευρύτερη περιοχή και προσελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πλέον στο project εμπλέκονται οι εγχώριες ΔΕΠΑ και Gastrade, η βουλγαρική Bulgargaz, η GasLog (εισηγμένη στο NYSE συμφερόντων του Πήτερ Λιβανού), ενώ έμμεσα ως μέτοχοι της ΔΕΣΦΑ εμπλέκονται και Ιταλοί, Βέλγοι και Ισπανοί.
  • Το έργο έχει την πολιτική και οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Thessaloniki Summit, χαρακτήρισε το έργο ως «ακόμη μια στρατηγική προτεραιότητα». Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας, πρόκειται για έργο με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την ΝΑ Ευρώπη. Μια ανεξάρτητη από τα τουρκικά εδάφη, διαδρομή αερίου, όπως σημειώνουν ορισμένοι αναλυτές.
  • Σε παράταση των διαπραγματεύσεων με το CVC για την Vivartia, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, προχωρά η MIG. Υπάρχουν μεγάλα εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, εμπόδια που δημιουργούν αμφιβολίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του deal. Ωστόσο, αυτό μόνο αρνητικά δεν επηρέασε την μετοχή, η οποία την περασμένη Τετάρτη, όταν διαψεύστηκαν οι πληροφορίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, σημείωσε άνοδο +14% ενώ και χθες κινήθηκε ανοδικά (+0,77%).
  • Φαίνεται ότι οι μικρομέτοχοι της εταιρίας μάλλον προτιμούν να μην υπάρξει συμφωνία, ελπίζοντας σε μια καλύτερη προσφορά αργότερα, παρά μια υπό πίεση συμφωνία, που θα οδηγούσε στην απώλειας ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου της MIG σε χαμηλή τιμή, ενταφιάζοντας κάθε ελπίδα να μείνει κάτι και γι' αυτούς.
  • Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το δεύτερο lockdown ας θυμηθούμε τα λόγια ενός σπουδαίου: «Δύο πράγματα δεν θα λείψουν ποτέ από το γραφείο μου: η αισιοδοξία και το μπράντυ». Θα περάσει και αυτό.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vasilis Psaltis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα μηνύματα Ψάλτη στη Ν. Υόρκη, η ενοχλημένη Κρ. Λαγκάρντ και ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Τι είπε ο CEO της Alpha Bank για έσοδα από τόκους και το μέρισμα, πώς απάντησε η Λαγκάρντ στις επικρίσεις από το προσωπικό της ΕΚΤ, το ερώτημα για τη θέση Βαρβιτσιώτη στον όμιλο Προκοπίου και η μάχη για τον ΒΟΑΚ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι Ρώσοι της Olympus, το πλαφόν στα μετρητά και τα στρατόπεδα στη MIG

Το ρωσικό άρωμα και η χρεοκοπία της συνεταιριστικής τράπεζας Όλυμπος, οι πληρωμές μισθών με μετρητά, η καταμέτρηση δυνάμεων στην MIG, το project Skyline, και τα απίστευτα γεγονότα στην ΕΛΑΣ και η νέα στήλη του BD.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καρατομήσεις στην Attica, η νέα μέτοχος στη MIG, τα βαρέα και η κατάληψη ΣΕΒ

Η άκρως ελληνική ιστορία με τα βαρέα ένσημα στον ΟΛΠ, η απομάκρυνση στελεχών της «ομάδας Ellington» από την Attica Bank, οι προθέσεις της εφοπλιστικής οικογένειας που μπήκε στη MIG και η προεκλογική ντρίπλα για την επιστρεπτέα.
alpha bamk
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Alpha και οι αγορές, το βατό stress test, η Lamda και οι προεκτάσεις της αταξίας

Πώς η Alpha «πιάνει» το κλίμα των αγορών, οι Γερμανοί ζηλεύουν το ελληνικό stress test για τις τράπεζες, η αφύπνιση της Lamda, οι business Δ. Μελισσανίδη, εκτροπές και άλλα δαιμόνια και η «σκοτεινή» Ελλάδα.
Μανούσος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άλμα του ΑΔΜΗΕ, το Δ.Σ. της Alpha στην Κύπρο και ο σκληρός Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Το ρεκόρ κερδών του ΑΔΜΗΕ και τα εγγυημένα έσοδα των 367 εκατ. ευρώ, τα μηνύματα από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Alpha στην Κύπρο, το αυστηρό «όχι» του Γερμανού ΥΠΟΙΚ σε νέο Ταμείο Ανάκαμψης και το «θαύμα» του ελληνικού FBI.