ΓΔ: 1473.53 1.47% Τζίρος: 179.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stournaras, Stoyrnaras, Trapeza Ellados
Menelaos Myrillas / SOOC

Το operational risk της Εθνικής και το «κατηγορώ» Στουρνάρα για τα μνημόνια

Ο «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης για τα επιθετικά funds, η αδυναμία της Εθνικής να εντοπίσει ένα λάθος εκατομμυρίων και η σκληρή κριτική του διοικητή της ΤτΕ για τα λάθη της εποχής των μνημονίων.
  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, εδώ που είμαστε, πάλι καλά που υπάρχουν hedge funds και distressed funds που βάζουν κάποια λεφτάκια στη χώρα και γίνονται κάποιες δουλειές. Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι μετά από μια τόσο μεγάλη κρίση που βιώσαμε, μια χώρα της ευρωζώνης, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει θεσμικά κεφάλαια. Επενδυτές που θα επενδύσουν πραγματικά στη χώρα και την επόμενη ημέρα, και όχι ευκαιριακούς παίκτες.
  • Ίσως είναι θέμα τιμής. Οι πιο «επιθετικοί» επενδυτές προσφέρουν καλύτερες τιμές. Ωστόσο είναι έτσι; Διότι διαβάζοντας το ρεπορτάζ για την επιδημία αγωγών – διεκδικήσεων κατά των εγχώριων τραπεζών από funds που απέκτησαν πρόσφατα πακέτα «κόκκινων» δανείων είναι πολύ αμφίβολο αν οι «καλύτερες» τιμές που προσφέρουν είναι πραγματικές.
  • Το θέμα της απόβασης των hedge funds και των distressed funds ακούω ότι προβληματίζει και την κυβέρνηση, καθώς θα προτιμούσε θεσμικά κεφάλαια, ειδικά στις τράπεζες. 
  • Αλήθεια τι operational risk συνεπάγεται για την Εθνική Τράπεζα το γεγονός ότι ένα πιστωτικό ίδρυμα δεν παίρνει τα λεφτά που του οφείλουν οι πελάτες του για διάστημα που φτάνει μέχρι τους 12 μήνες; Και ενώ το πρόβλημα μεταδίδεται σε όλο το τραπεζικό σύστημα;
  • Διότι δεν έχει προηγούμενο η διαταραχή που έχει προκληθεί στις συναλλαγές με κάρτες, πιστωτικές και χρεωστικές, λόγω της δυσλειτουργίας των συστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, συμβάν που παρουσίασε αναλυτικά το Business Daily. Δεν μιλάμε για ένα απλό τεχνικό πρόβλημα, αλλά για περίπου 6,5 εκατομμύρια συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από το καλοκαίρι του 2019 έως το καλοκαίρι του 2020 και οι οποίες δεν εκκαθαρίζονταν.
  • Εκτός της τεράστιας καθυστέρησης στην επίλυση του προβλήματος, ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως όλους αυτούς τους μήνες η Εθνική πλήρωνε τους εμπόρους για τις συναλλαγές που πραγματοποιούσαν οι πελάτες άλλων τραπεζών. Και μιλάμε για συναλλαγές αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ.
  • Και, μιας ο λόγος για operational risk, θυμίζω ότι το 2018 είχε δημιουργηθεί επίσης μέγα θέμα με τα POS της Εθνικής Τράπεζας, που χρησιμοποιούνταν για την αγορά ακινήτων από Κινέζους επενδυτές.
  • Σε αντίθεση με τώρα που η Εθνική Τράπεζα έχει αποφύγει την παραμικρή επίσημη τοποθέτηση για το ποιο ήταν το πρόβλημα και πώς διορθώθηκε, το 2018 η τράπεζα είχε σπεύσει όχι μόνο να ανακοινώσει ότι «η Τράπεζα μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους», αλλά λίγες ημέρες μετά απέδωσε την ευθύνη στην τότε Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, Νέλλη Τζάκου -Λαμπροπούλου, η οποία «καρατομήθηκε» με ταχύτητα και τρόπο καθόλου συνηθισμένο.
  • Για μια υπόθεση που τελικώς τέθηκε στο αρχείο από την Τράπεζα της Ελλάδος γιατί δεν διαπιστώθηκε κάτι μεμπτό.
  • Εκτός βέβαια αν η άρον - άρον απομάκρυνση της κ. Τζάκου έγινε στην πραγματικότητα για άλλους λόγους. Διότι υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι η υπόθεση των κινεζικών POS ήταν το πρόσχημα για την «καρατόμηση» Τζάκου, στο πλαίσιο του Game of Thrones που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη για τη δημιουργία μιας νέας ηγετικής ομάδας και την εξουδετέρωση στελεχών που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε απειλή προς τη νέα τάξη πραγμάτων.
  • Σκληρή, σκληρότατη για την ακρίβεια, ήταν η κριτική του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τα μνημόνια. Ξεχωρίζω ορισμένα μόνο από όσα σημείωσε σε χθεσινή του ομιλία: «Σχετικά με τη διαχείριση των προγραμμάτων και τις εκταμιεύσεις των δόσεων, υπήρξε η εμπλοκή πολλών μερών στις διαπραγματεύσεις, με συχνά αντικρουόμενα συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες»... «Η συνεργασία και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διεθνών οργανισμών ήταν συχνά προβληματική, καθώς υπήρχαν διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις»... «Από δε την πλευρά των πιστωτών, κυριάρχησαν συχνά οι εσφαλμένες εκτιμήσεις, οι εμμονές και η καχυποψία και υπήρχε έντονη η διάθεση μικροδιαχείρισης των προαπαιτούμενων δράσεων»... «Οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των δανείων, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες ανησυχίες / συζητήσεις για έξοδο από την ευρωζώνη, επιδείνωναν το επενδυτικό κλίμα και δυσχέραιναν την ομαλή επάνοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές»... «Το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής βασίστηκε περισσότερο στις αυξήσεις της φορολογίας παρά στον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών, γεγονός που δημιούργησε στρεβλώσεις στην οικονομία, επέτεινε την οικονομική ύφεση και απεδείχθη αναποτελεσματικό στην επίτευξη των στόχων»... « Οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές αποδείχθηκαν υψηλότεροι από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί από τους διεθνείς οργανισμούς, επιδεινώνοντας την ύφεση»... «Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια επικεντρώθηκε περισσότερο στην αγορά εργασίας παρά στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών»... «Σχετικά με την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, η μελέτη αναφέρει ότι η μείωση των μισθών και η αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας οδήγησαν σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους, αλλά όχι σε αύξηση εξαγωγών, μείωση τιμών και αύξηση της απασχόλησης»... «Αν δηλαδή οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές είχαν εφαρμοστεί πολύ νωρίτερα και είχε θεσπιστεί μια συστημική λύση με τη μορφή μιας εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (bad bank) που θα αναλάμβανε την κεντρική διαχείριση των ΜΕΔ, όπως είχε γίνει σε άλλα κράτη - μέλη, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα θα ήταν πιο περιορισμένο».
  • Βέβαια ο διοικητής έσπευσε να προσθέσει ότι, παρά τα λάθη, χωρίς τα μνημόνια θα ήμασταν σήμερα εκτός ευρώ και απόλυτα χρεοκοπημένοι. Σημείωσε, ακόμα, ότι τα μνημόνια παρά το προβλήματα οδήγησαν στη μεγαλύτερη αναχρηματοδότηση χρέους, με ευνοϊκότατους όρους, που έγινε πότε.
  • Αυτά για όλους όσους επιμένουν στις αυταπάτες.
  • Στην ίδια εκδήλωση όπου μίλησε ο Γ. Στουρνάρας, ομιλητής ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Εξηγώντας πώς φθάσαμε στο μνημόνιο, δεν βρήκε να έχει γίνει κάτι στραβό από τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνησή του. Όπως είπε, «στην έναρξη αυτής της ισχυρής διαταραχής, ο τότε Πρωθυπουργός προσπάθησε να συνεννοηθεί με τις υπόλοιπες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας. Δυστυχώς, η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση "τορπίλισε" την προσπάθεια συναίνεσης, προκάλεσε εκλογές, και προέκρινε ως θεραπεία την εφαρμογή επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Επιπροσθέτως, ως νέα Κυβέρνηση, επί μήνες, με λάθος χειρισμούς, πράξεις και παραλείψεις, διόγκωσε περαιτέρω το πρόβλημα, βλάπτοντας σημαντικά την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα, την κρίσιμη περίοδο, να τεθεί εκτός αγορών, και το διαχρονικό πρόβλημα του υψηλού χρέους να μετατραπεί σε κρίση δανεισμού».
  • Εν ολίγοις, για τον Χρ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε την παραμικρή ευθύνη ούτε για την πρωτοφανή δημοσιονομική εκτροπή του 2009, ούτε για τα Greek Statistics που καταρράκωσαν το κύρος της χώρας στην Ευρώπη και στις αγορές. Για όλα έφταιγε το ΠΑΣΟΚ. Πρώτα ως αντιπολίτευση, μετά ως κυβέρνηση. Καθένας δικαιούται, ασφαλώς, να έχει την άποψή του για τα γεγονότα εκείνης της τραυματικής περιόδου. Αλλά δεν προσφέρει πολλά στη συζήτηση ένας καταξιωμένος οικονομολόγος, όπως ο κ. Σταϊκούρας, όταν διαβάζει τα ιστορικά γεγονότα με τα γαλάζια γυαλιά του κομματικού στελέχους.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της Πειραιώς, η επιτυχία της ΕΤΕ με την ασφαλιστική και τα μηνύματα Στουρνάρα

Πώς η κυβέρνηση έκανε έξαλλα τα πολυκαταστήματα, τα νέα κέρδη των σούπερ μάρκετ, η κρίσιμη Συνέλευση της Πειραιώς και η αθέατη επιτυχία της ΕΤΕ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ψηφιακό άλμα της ACS και μια οφειλόμενη εξήγηση για το Frontier

Η τιμολόγηση της τιτλοποίησης της Εθνικής, η ψηφιακή μέθοδος για να μην παραδίδονται δέματα στο σπίτι, το σκάφος και τα κρασιά που πλήρωνε η Folli Follie και οι νέες αποκαλύψεις του Γκ. Γκρέγκο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «καμπανάκι» Στουρνάρα στις τράπεζες, οι διευκρινίσεις της Εθνικής και η αντιπολίτευση στον ΟΤΕ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Από τη Lifo στο στρατόπεδο, τα σενάρια για την Εθνική και το ταμείο του ΟΠΑΠ

Ο Στ. Κασσελάκης σήμερα μιλά σε συνέδριο που οργανώνουν Lifo - Tsomokos και αύριο παρουσιάζεται στη Θήβα, τα σενάρια για το 18% της Εθνικής, το πλούσιο ταμείο του ΟΠΑΠ, ο σύμμαχος του Π. Γερμανού, το μυστήριο της Αλεξανδρούπολης και το φρενάρισμα των επενδύσεων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα απόνερα με τον ιππόδρομο, Ινδία υπέρ Ελλάδας, νέες ποινές και φυλακές

O πλειστηριασμός ακινήτου του ΟΔΙΕ και η εμπλοκή της Intralot, οι κεντρικές τράπεζες δεν χρεωκοπούν, οι διπλωματικές προεκτάσεις της ελληνο-ινδικής προσέγγισης, τρικλοποδιές στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η έκθεση για τον Γιάννη Κωστόπουλο.