ΓΔ: 898.96 0.86% Τζίρος: 50.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το ψηφιακό άλμα της ACS και μια οφειλόμενη εξήγηση για το Frontier

Η τιμολόγηση της τιτλοποίησης της Εθνικής, η ψηφιακή μέθοδος για να μην παραδίδονται δέματα στο σπίτι, το σκάφος και τα κρασιά που πλήρωνε η Folli Follie και οι νέες αποκαλύψεις του Γκ. Γκρέγκο.
  • Αδίκησε το χθεσινό ρεπορτάζ του Business Daily το Frontier της Εθνικής Τράπεζας, συναλλαγή με την οποία η τράπεζα θα πετύχει την δραστική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον περιορισμό κάτω του 15% του δείκτη NPEs. Η επίπτωση από την συναλλαγή, που αφορά την πώληση «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ, θα ανέλθει κοντά στα 400 εκατ. ευρώ πιθανά και λίγο χαμηλότερα. Ωστόσο η επίπτωση αυτή θα αντισταθμιστεί πλήρως από την μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού και την ανάλογη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Έτσι δεν θα «καεί» ούτε ευρώ από τα υψηλά χρηματοοικονομικά κέρδη, κυρίως λόγω ομολόγων, που έχει επιτύχει η τράπεζα.
  • Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την υψηλή τιμολόγηση που θα πετύχει το Frontier: η σύνθεση του χαρτοφυλακίου δανείων που αφορά κυρίως στεγαστικά που καλύπτονται από υψηλές εξασφαλίσεις, η εγγύηση του σχεδίου «Ηρακλής», η μεγάλη προετοιμασία και η δομή της τιτλοποίησης την οποία έχει επιτύχει το επιτελείο της τράπεζας. Ωστόσο, μια μεγάλη διαφορά της τιτλοποίησης της Εθνικής σε σχέση με τις τιτλοποιήσεις της Eurobank και της Alpha Bank είναι ότι είναι αυτόνομη και δεν συνδέεται με την πώληση εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων. Έτσι, η Εθνική είχε μεγαλύτερη ευελιξία στο ζήτημα των προμηθειών, ενώ Eurobank και Alpha ήταν πιο γενναιόδωρες προκειμένου να καταστήσουν ελκυστικότερη την πώληση της FPS και της CEPAL αντίστοιχα.
  • Ένα ψηφιακό άλμα πραγματοποίησε η ASC αυτές τις ημέρες, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα υπάλληλοι της εταιρείας πήγαιναν στις διευθύνσεις παράδοσης αφήνοντας ειδοποιητήρια ότι δήθεν δεν βρήκαν τον παραλήπτη, αναγκάζοντας τον παραλήπτη να πηγαίνει στο τοπικό κατάστημα της ACS, τώρα με την βοήθεια της τεχνολογίας δεν χρειάζεται να περνούν από τα σπίτια αφήνοντας ειδοποιητήρια: στέλνουν απλά ένα sms με το οποίο αναφέρουν ότι θα πρέπει οι παραλήπτες αυτοπροσώπως να παραλάβουν την επιστολή ή το δέμα που τους αφορά από το τοπικό γραφείο της εταιρείας. Digitalization αλά ελληνικά.  
  • «Εσείς, σύντροφοι, θα κάνετε ότι μας πληρώνετε και εμείς θα κάνουμε ότι δουλεύουμε»: αυτό το παλιό σοβιετικό ανέκδοτο θυμίζει το lockdown της κυβέρνησης. Διότι, την ώρα που χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθύμιζε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών, το μποτιλιάρισμα και η πολυκοσμία στους δρόμους θύμιζαν προ covid εποχές. Και η εικόνα αυτή είναι καθημερινή.
  • Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που φωτίζουν τον τρόπο που απολάμβανε η οικογένεια Κουτσολιούτσου την καλή ζωή με έξοδα της Folli Follie μπορεί να βρει όποιος έχει την υπομονή να διαβάσει το ογκωδέστατο πόρισμα της PWC που παραδόθηκε στην αρμόδια ανακρίτρια. Για παράδειγμα, οι ελεγκτές αναφέρουν ότι από το 2006 έως το 2010 διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία επιβαρύνθηκε με δαπάνη 1,4 εκατ. ευρώ για τη ναύλωση σκάφους που χρησιμοποιούσε η οικογένεια των βασικών μετόχων. Επίσης, κάθε χρόνο, τουλάχιστον από το 2011, η εταιρεία δαπανούσε 60.000 ευρώ για προμήθειες κρασιών. Μέρος αυτών των κρασιών, αν δεν καταναλωνόταν ή δεν δωριζόταν από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, έμενε σε αποθήκες, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση (βλ. ξύδι).
  • Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, από το fund QCM, που αποκάλυψε πρώτος τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie μάλλον δεν έχει χρόνο αυτές τις ημέρες να διαβάσει το πόρισμα που δικαιώνει με το παραπάνω την αρχική του έρευνα, αφού έχει άλλα ψάρια να τηγανίσει, όπως λένε και οι Αμερικανοί. Αυτό τον καιρό κάνει εκστρατεία κατά της εταιρείας ιατρικών συσκευών Penumbra, που είναι εισηγμένη στη Ν. Υόρκη με κεφαλαιοποίηση 6,75 δισ. δολ. Μέχρι τώρα, ο Γκρέγκο έχει υποστηρίξει ότι μία συσκευή της εταιρείας είναι ακατάλληλη για χρήση και έχει προκαλέσει θανάτους ασθενών, ενώ χθες έδωσε στη δημοσιότητα συμπληρωματική έκθεση, όπου διατυπώνει έναν, σε πρώτη ανάγνωση, απίστευτο ισχυρισμό: ότι η επιστημονική έρευνα, στην οποία βασίζονται τα προϊόντα της εταιρείας έχει γίνει από ερευνητή - φάντασμα, από ένα μη υπαρκτό πρόσωπο. Αν αληθεύει αυτό, θα μιλάμε για μια από τις πιο «προχωρημένες» εταιρικές απάτες στην ιστορία.
  • Προβλημάτισε το χθεσινό κλείσιμο καθώς μετά τις 15.30 η αγορά έμεινε από καύσιμα διολισθαίνοντας προς τα χαμηλά της ημέρας. Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν και οι συναλλαγές.
  • Η στήλη θα απέχει για αρκετές ημέρες, εκμεταλλευόμενη τις ημέρες των εορτών. Πολλές ευχές για Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά και με την ελπίδα ότι το 2021 να μας φέρει επιτέλους μια κάποια κανονικότητα και μια ήρεμη, προβλεπόμενη, και λίγο μονότονη -γιατί όχι;- καθημερινότητα. Ραντεβού τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου! 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της Πειραιώς, η επιτυχία της ΕΤΕ με την ασφαλιστική και τα μηνύματα Στουρνάρα

Πώς η κυβέρνηση έκανε έξαλλα τα πολυκαταστήματα, τα νέα κέρδη των σούπερ μάρκετ, η κρίσιμη Συνέλευση της Πειραιώς και η αθέατη επιτυχία της ΕΤΕ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Stournaras, Stoyrnaras, Trapeza Ellados
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το operational risk της Εθνικής και το «κατηγορώ» Στουρνάρα για τα μνημόνια

Ο «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης για τα επιθετικά funds, η αδυναμία της Εθνικής να εντοπίσει ένα λάθος εκατομμυρίων και η σκληρή κριτική του διοικητή της ΤτΕ για τα λάθη της εποχής των μνημονίων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «καμπανάκι» Στουρνάρα στις τράπεζες, οι διευκρινίσεις της Εθνικής και η αντιπολίτευση στον ΟΤΕ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το βαρύ κλίμα στον ΟΤΕ, ο μύθος για τα δάνεια στις ΜμΕ και η ανησυχία Στουρνάρα

Γιατί φαίνεται να επικρατεί μια κακή διάθεση στους διαδρόμους του ΟΤΕ, τι είπε ο Στουρνάρας για την ενεργειακή κρίση και τις τράπεζες, ο Φ. Καραβίας και ο «μύθος» για τις ΜμΕ, η υπογραφή του Frontier και το ράλι της REDS.