ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Η ώρα της Πειραιώς, η επιτυχία της ΕΤΕ με την ασφαλιστική και τα μηνύματα Στουρνάρα

Πώς η κυβέρνηση έκανε έξαλλα τα πολυκαταστήματα, τα νέα κέρδη των σούπερ μάρκετ, η κρίσιμη Συνέλευση της Πειραιώς και η αθέατη επιτυχία της ΕΤΕ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
  • Δύο μηνύματα με αποδέκτες τις διοικήσεις των τραπεζών και την κυβέρνηση έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την οικονομία. Προς τις τραπεζικές διοικήσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την αισιοδοξία τους για τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας, επαναλαμβάνοντας την πρόβλεψη ότι αυτά θα ανέλθουν σε 8 – 10 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι διοικήσεις εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για ένα πολύ μικρότερο ποσό, της τάξεως των 5 δισ. ευρώ. Και κάλεσε τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις προβλέψεις που έχουν σχηματίσει για τον πιστωτικό κίνδυνο, για να διαπιστώσουν αν είναι επαρκείς.
  • Το μήνυμα Στουρνάρα προς την κυβέρνηση ήταν ακόμη πιο σαφές: καλή είναι η αισιοδοξία για τη μείωση «κόκκινων» δανείων με το σχέδιο «Ηρακλής», αλλά υπάρχει και το δίδυμο πρόβλημα των αναβαλλόμενων φόρων, που αντιστοιχούν σε δυσανάλογα μεγάλο τμήμα της κεφαλαιακής βάσης, το οποίο θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ως ποσοστό των συνολικών κεφαλαίων, καθώς οι τράπεζες θα «καίνε» κεφάλαια με τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή». Το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου πρέπει με κάποιο τρόπο να λυθεί, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να το λύσει μέσω του σχεδίου για bad bank, που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα πρέπει πάντως να βρει ένα τρόπο για να το αντιμετωπίσει. Το «μπαλάκι» βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της κυβέρνησης και ο κ. Στουρνάρας είναι αυτός που έχει το δυσάρεστο καθήκον να υπενθυμίσει ότι, όσους άθλους και αν κάνει ο «Ηρακλής» με τα «κόκκινα» δάνεια, το πρόβλημα των αναβαλλόμενων φόρων θα μένει άλυτο και θα επιδεινώνεται.
  • Μπορεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής να προκάλεσε πολλά προβλήματα, πολύ αρνητική δημοσιότητα και ακόμα περισσότερες γκρίνιες στη μαμά τράπεζα, ωστόσο εκ του αποτελέσματος η υπόθεση ολοκληρώθηκε ανέλπιστα θετικά για την Εθνική Τράπεζα. Υπήρξαν καθυστερήσεις, υπήρξαν προβλήματα, υπήρξε και το μεγάλο φιάσκο με την αμερικανική Exin (φιάσκο που συνέβαλε στην αποπομπή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη), ωστόσο όλα αυτά δεν ήταν τίποτα μπροστά στο μεγάλο όφελος για την τράπεζα: την ολοκλήρωση χωρίς επιπτώσεις μιας συναλλαγής που οδήγησε στην απομείωση, κατά πολλά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, της αξίας της θυγατρικής της.
  • Στις χρήσεις 2019 – 2020, η ΕΤΕ προχώρησε σε δύο απομειώσεις της αξίας της Εθν. Ασφαλιστικής συνολικά κατά 850 εκατ. ευρώ, ποσό που αν είχε παρουσιαστεί το 2016 ή το 2017 ή το 2018 θα είχε βάλει σε μεγάλες περιπέτειες την τράπεζα. Μπορεί λοιπόν οι διοικήσεις της ΕΤΕ να βρέθηκαν στο επίκεντρο σκληρής κριτικής, ωστόσο, κλωτσώντας το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω και λίγο παρακάτω, και με τη βοήθεια της τύχης, κατάφεραν τελικά να φτάσουν σε μια συγκυρία που ήρθε χρήμα από το πουθενά, με την τράπεζα να λογιστικοποιεί κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ από ανταλλαγές ομολόγων, πετυχαίνοντας ένα χολιγουντιανό happy end σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση για την τράπεζα.
  • Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η Γενική Συνέλευση των μετόχων θα επικυρώσει το σχέδιο Sunrise που αντιμετωπίζει οριστικά την κληρονομία της κρίσης και οδηγεί σε μονοψήφιο δείκτη NPEs. Για την αύξηση κεφαλαίου και τις απώλειες του Δημοσίου έχουν ειπωθεί πάρα πολλά, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι για να ευθυγραμμιστεί η τράπεζα με τις άλλες συστημικές, μειώνοντας τα NPEs κάτω από το 10%, χρειαζόταν κεφάλαια.
  • Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ΤΧΣ θα έπρεπε να καλύψει την αύξηση ώστε να πουλήσει σε δεύτερο χρόνο σε καλύτερες τιμές της μετοχές του. Δεν είναι παράλογο. Ωστόσο, αν το ΤΧΣ κάλυπτε το ποσοστό του (61%) είναι αμφίβολο αν η τράπεζα θα μπορούσε να αντλήσει τα υπόλοιπα κεφάλαια από ιδιώτες, αφού δύσκολα θα έβαζαν χρήματα σε μια κρατική τράπεζα. Αν δεν συμμετείχαν ιδιώτες θα έπρεπε το ΤΧΣ να βάλει το σύνολο σχεδόν των διαθεσίμων του (1,36 δις. ευρώ) για να καλύψει την ΑΜΚ, κάτι που μάλλον ξεφεύγει από τους στόχους του Ταμείου.
  • Με τον περιορισμό της συμμετοχής του Ταμείου, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αύξηση είναι μεγάλο. Οι παρουσιάσεις σε επενδυτές έχουν γεμίσει αυτοπεποίθηση την διοίκηση της τράπεζας για την επόμενη ημέρα και όλα δείχνουν ότι τα κεφάλαια που θα προσφερθούν θα ξεπεράσουν σημαντικά το 1 δισ. ευρώ.
  • Σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, η σημερινή συνέλευση δεν θα μας κάνει σοφότερους καθώς η τιμή θα αποφασιστεί λίγο πριν τη δημόσια προσφορά και θα καθοριστεί από την αγορά με διεθνές book building. Η στήλη ασφαλώς δεν έχει πληροφόρηση για την τιμή, ωστόσο, αν θα έπρεπε να ποντάρει, θα πόνταρε σε τιμή που θα αντιστοιχεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την τρέχουσα χρηματιστηριακή. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει και η αγορά παραγώγων.
  • Στα κάγκελα και μάλλον δικαίως είναι όσα πολυκαταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ όλα τα μικρά μαγαζιά λειτουργούν σχεδόν κανονικά με τη μέθοδο του click in shop. Ο περιορισμός τω 20 ατόμων έχει κάνει έξαλλους τους μεγάλους, ενώ από το αλαλούμ ο μεγάλος κερδισμένος, για άλλη μια φορά, είναι τα σούπερ μάρκετ που μπορούν και πωλούν και πάλι τα πάντα –από ηλεκτρικά και είδη σπιτιού μέχρι καλλυντικά- και χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό προς τους πελάτες τους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «καμπανάκι» Στουρνάρα στις τράπεζες, οι διευκρινίσεις της Εθνικής και η αντιπολίτευση στον ΟΤΕ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το επινίκιο γεύμα για το Ελληνικό, οι παράλληλοι μονόλογοι και η μάχη του Frontier

Η σύσκεψη των παράλληλων μονολόγων για τις ΜμΕ, το πρωθυπουργικό γεύμα για το Ελληνικό, οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων επενδυτών για το Frontier της ΕΤΕ και γιατί οι επαγγελματίες της αγοράς ψάχνουν τα... χάπια τους.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα της ΤτΕ για Alpha, η αντίδραση της μετοχής και ο ελέφαντας του Α. Σιάμιση

Γιατί επικρατεί ικανοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η διαρροή και η αναστάτωση στο Χρηματιστήριο και η αδυναμία συνεννόησης του CEO των ΕΛΠΕ με το Δημόσιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πόσες μετοχές Πειραιώς θα πάρουν οι «νέοι», η αναβάθμιση και το «όχι» στην bad bank

Γιατί οι ξένοι επενδυτές βλέπουν και πάλι ελληνικές τράπεζες, πόσες μετοχές Πειραιώς θα λάβουν οι Έλληνες επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση, τα ρεκόρ της Mytilineos και γιατί λέει «όχι» ο Σκέρτσος στην bad bank.