ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η ρεβάνς στην Ελλάκτωρ, η εθελούσια της ΕΤΕ και τα ρεκόρ της Mytilineos

Το μήνυμα που στέλνουν οι Ολλανδοί στη διοίκηση Καλλιτσάντση με τη σκληρή τακτική τους, ποιοι υπάλληλοι της Εθνικής διστάζουν να φύγουν και πώς έφθασε η Mytilineos σε υψηλό 12ετίας.
 • Απότομο τέλος στη φαρσοκωμωδία, όπως είχε εξελιχθεί η υπόθεση, της Ελλάκτωρ έβαλαν χθες οι Ολλανδοί. Εδώ και πολλές εβδομάδες βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης Καλλιντσάντση και της Reggeborgh, οι οποίες ωστόσο παρατείνονταν από μέρα σε μέρα, ενώ άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες περί ενδιαφέροντος εφοπλιστών, επιχειρηματιών και άλλα ωραία.
 • Με τη διπλή κίνηση των Ολλανδών, έκτακτη Γενική Συνέλευση για αλλαγή Δ.Σ. και την απειλή διαχειριστικού ελέγχου, μεταδίδεται ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα: τελειώνετε!
 • Και θα τελειώσουν, καθώς οι Ολλανδοί μαζί με φίλιες δυνάμεις ελέγχουν ποσοστό κοντά στο 35% της Ελλάκτωρ. Αν και πολλοί εκτιμούν ότι η απειλή περί διαχειριστικού ελέγχου δεν θα υλοποιηθεί, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Πρώτα πρώτα, το πιθανότερο είναι οι Oλλανδοί να εννοούν αυτά που λένε και ακόμα περισσότερο, για να φτάσουν σε τέτοιο σημείο, πρέπει να υπάρχουν ισχυρές υπόνοιες ότι κάποια προβλήματα υπάρχουν.  
 • Από την άλλη, βέβαια, η απέναντι πλευρά δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια, υλοποιώντας μια exit strategy εδώ και καιρό. Η στρατηγική εξόδου περιλαμβάνει σειρά ενεργειών, από πολλαπλές γενικές συνελεύσεις για την απαλλαγή των μελών Δ.Σ. μέχρι και ...μετανάστευση ορισμένων!
 • Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι την αίτηση σύγκλησης έκτακτης Γενική Συνέλευση υπογράφουν και οι κ.κ. Αγγελος Γιόκαρης και Χρήστος Παναγιωτόπουλος καθιστά ξεκάθαρο ότι μαζί με τους Ολλανδούς έχουν συνταχθεί ισχυρές εγχώριες δυνάμεις, που με όλα αυτά παίρνουν τη ρεβάνς. Όπως είναι γνωστό, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο.
 • Τα εξώδικα κατάφεραν πάντως να ξυπνήσουν το ενδιαφέρον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία μέχρι τώρα δεν είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την υπόθεση. Χθες, με επιστολή προς την Ελλάκτωρ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε εξηγήσεις για όλα όσα διαδραματίζονται. Λογικά σήμερα θα δούμε και τις απαντήσεις της εταιρείας.
 • Σήμερα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο, το πιθανότερο είναι να υπάρξει ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος. Ο λόγος είναι η μέτρια ανταπόκριση των εργαζομένων της Εθνικής, παρά τους εξαιρετικά ελκυστικούς όρους του προγράμματος.
 • Σε πολλούς λόγους μπορεί να αποδοθεί αυτή η απροθυμία, ωστόσο ο σημαντικότερος είναι η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα. Καθώς ελάχιστοι έχουν απάντηση για το τι θα πράξουν την επόμενη ημέρα. Και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων της ΕΤΕ, στους οποίους απευθύνεται το πρόγραμμα είναι μια γενιά, που είχε γαλουχηθεί σε μια νοοτροπία Δημοσίου, και μάλιστα των ρετιρέ του δημοσίου όπως έλεγε ο Α. Παπανδρέου, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς.
 • Μοιραία, λοιπόν, το μεγάλο «ναι» στο πρόγραμμα λένε τα πιο ικανά στελέχη, οι εργαζόμενοι με πίστη στον εαυτό τους, που έχουν απάντηση για την επόμενη ημέρα. Υπενθυμίζω ότι στόχος της τράπεζας είναι η αποχώρηση 800 –  900 εργαζομένων. 
 • Στο υψηλό ημέρας, στα 11,2 ευρώ, έκλεισε χθες η μετοχή της Mytilineos, που αποτελεί ρεκόρ 12ετίας, στον απόηχο των νέων για την ανάληψη σημαντικού έργου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρία εργάζεται μεθοδικά και συστηματικά για την επέκτασή της σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων αλλά και ευρύτερα των υποδομών. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, φαίνεται ότι αργά αλλά σταθερά η Mytilineos, ενισχύει τη θέση της στον τομέα των δημοσίων έργων με στόχο να μετεξελιχθεί στον τέταρτο πυλώνα της αγοράς.
 • Ρεκόρ 6ετίας και για τη μετοχή της ΔΕΗ που «έσπασε» χθες το φράγμα των 7 ευρώ αντιδρώντας θετικά στους φιλόδοξους στόχους της διοίκησης που παρουσιάστηκαν προχθές στην Ημέρα των Επενδυτών. Και μπορεί πολλοί να τρίβουν τα μάτια τους, που από τα επίπεδα του 1,3 ευρώ που ήταν η μετοχή στις αρχές του 2019 έχει εκτοξευτεί στα 7 ευρώ, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε από που έρχεται το χαρτί: στις αρχές του 2014, με την ολιγόμηνη ανάκαμψη του ΧΑ επί κυβέρνησης Σαμαρά, η μετοχή διαπραγματευόταν σε επίπεδα άνω των 11 ευρώ. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς, οι μανούβρες της ΔΕΗ, τα φαβορί για MSCI και ο υπουργός – Superman

Γιατί είναι δεδομένη η υπερκάλυψη της Διεθνούς Προσφοράς της Πειραιώς, πώς έφθασε σε κερδοφορία η ΔΕΗ, Eurobank - Mytilineos τα φαβορί για τον MSCI και η τούρτα γενεθλίων του Κ. Χατζηδάκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο εκνευρισμός Πατέλη, τα «γκάζια» της Εθνικής και τα χαμόγελα στην Qualco

Πώς η Εθνική ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η έντονη αντίδραση Πατέλη στην κριτική από τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις και ο ρόλος της Qualco στην τιτλοποίηση της ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση Μιχαηλίδη, ο φιλόδοξος στόχος της Alpha και το «δώρο» στην Digea

Η ομαλή έξοδος Μιχαηλίδη από την Εθνική και η αναμενόμενη διαδοχή από τον Γκ. Χαρδούβελη, το στοίχημα της Alpha για μονοψήφιο δείκτη NPEs χωρίς αύξηση κεφαλαίου και η κόντρα του Στ. Μάνου με την ΕΕΤΤ για τα κανάλια.
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «κούρεμα» των εφοπλιστών, το μυστήριο της Aiolos και Εθνική Τράπεζα ή… Επενδύσεων;

Πώς η Εθνική Τράπεζα μετατρέπεται σε εταιρεία... επενδύσεων, το πατατράκ των εφοπλιστών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, ποιος βρίσκεται πίσω από την Aiolos Investor και τα οφέλη της ΕΧΑΕ από την άνοδο του τζίρου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ολλανδικό Κούγκι, το internet που σέρνεται και τα ρεκόρ της Mytilineos

Οι μετρήσεις της ΕΕΕΤ, τα απελπισμένα ασφαλιστικά μέτρα για την Εγνατία, οι απλήρωτοι της Άκτωρ, το τρολάρισμα της MLS στην Κεφαλαιαγορά και η πρωταπριλιάτικη ενημέρωση των βουλευτών για τις εξελίξεις στις τράπεζες.