ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Ο Superman Γ. Στασσής, οι παραιτήσεις συνεργατών Γ. Ζαββού και η εθελουσία της ΕΤΕ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργου Στασσή, στην «Καθημερινή», χθες, όπου αναφέρθηκε σε πολλά. Ωστόσο, το μάτι μου τράβηξε μια μικρή αναφορά του κ. Στασσή σε πρώτο πρόσωπο: «Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα από αυτά που κάνω στη ΔΕΗ αν όλοι μας δεν είχαμε πάρει τα μαθήματά μας από την κρίση». Δεν σας κρύβω ότι ένιωσα ένα ιδιόρρυθμο deja vu, σαν να βρέθηκα στη δεκαετία του 1990 και του 2000 με τους υπερανθρώπους CEO – ηγέτες που αυτοί και μόνο αυτοί έκαναν τα πάντα και οι άλλοι χειροκροτούσαν.
  • Είναι αρκετά παράταιρο στην εποχή μας, να διαβάζεις τέτοιου ύφους δηλώσεις και μάλιστα από νέας γενιάς managers. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για μια εταιρεία σαν τη ΔΕΗ όπου δεν μπορείς να «κάνεις» και πολλά χωρίς το πράσινο φως της πολιτικής ηγεσίας.
  • Έτοιμη είναι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την εκκίνηση του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί και η τράπεζα αναμένει την έγκριση του προγράμματος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, πιθανότατα προς το τέλος του μήνα. Οι όροι ακούγεται ότι θα είναι αρκετά γενναιόδωροι, ακολουθώντας τα χνάρια του προγράμματος της Eurobank.
  • Παραιτήθηκε, μαθαίνω, στενή συνεργάτης του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού, και συγκεκριμένα η διευθύντρια του γραφείου του, κ. Αναστασία Πανοπούλου. Δεν είναι η πρώτη αποχώρηση στενού συνεργάτη του υφυπουργού, κινητικότητα που αποδίδεται στον δύσκολο, όπως λένε, χαρακτήρα του κ. Ζαββού. Υπενθυμίζω ότι πριν λίγο καιρό αποχώρησε από το επιτελείο του υφυπουργού και ο κ. Παναγιώτης Κυριακόπουλος, πρώην διευθυντής της διεύθυνσης εποπτείας της ΤτΕ, που είχε αποτελέσει «χρυσή» μεταγραφή.
  • Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας. Ο ένας διεκδικητής θα είναι ο ΔΕΣΦΑ σε συνεργασία με τη ΓΕΚ Τέρνα και ο δεύτερος είναι η Energean και όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν ποιος θα είναι μαζί της. Όπως ακούγεται θα υπάρξει και τρίτος επενδυτής που θα εμπλακεί στη διεκδίκηση, ορμώμενος από την μακρινή μας Κίνα.  
  • Φτάνει η μεγάλη στιγμή για το έργο της επέκτασης του Μετρό Αθηνών, με την κατασκευή της γραμμής 4, έργο προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Μετά από πολλές νομικές και διαδικαστικές εμπλοκές, και αρκετές ακροβασίες προκειμένου να μη ναυαγήσει η διαδικασία, τις επόμενες ημέρες, μπορεί και σήμερα, θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για το έργο. Έτσι, πολύ σύντομα θα δούμε ποιά από τις δυο προσφορές, της Ελλάκτωρ ή της Αβαξ, είναι η οικονομικότερη κρίνοντας σε ποιόν όμιλο θα καταλήξει το έργο.
  • Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τί να περιμένει κανείς με το νέο κύμα της πανδημίας να σαρώνει την Ευρώπη, ενώ στα δικά μας η επικίνδυνη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνεχίζεται. Χθες, η Άγκυρα κυκλοφόρησε χάρτη με τον οποίο διευρύνει την περιοχή έρευνας και διάσωσης που θεωρεί δική της και την οποία αποκρούει ως παράνομη η Αθήνα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ορούτς Ρέις, πλησιάζει όλο και εγγύτερα στο Καστελόριζο.
  • Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν διατυπώσει πλέον την άποψή τους για το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο. Όλοι; Μία γνώμη λείπει και είναι η σημαντικότερη: της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως ανέφερε χθες ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα «ετοιμάζει επί του παρόντος επίσημη γνώμη». Θυμίζουμε ότι η ΕΚΤ έχει υποχρέωση να γνωμοδοτεί για όλα τα νομοσχέδια εθνικών κυβερνήσεων που άπτονται σοβαρών θεμάτων της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνηθίζεται οι κυβερνήσεις να ευθυγραμμίζονται με τις γνωμοδοτήσεις της ΕΚΤ. Άρα, είναι κάτι περισσότερο από μια έκφραση άποψης, γι' αυτό και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «πόρτα» της ΕΤΕ στους «μικρούς» για το Frontier και το χτύπημα στη ΔΕΗ

Γιατί η διοίκηση της ΕΤΕ «έκοψε» τις μικρότερες εταιρίες διαχείρισης από το Frontier, τα περίεργα με τη μετοχή της Πειραιώς, πώς προέκυψε το premium στη ΓΕΚ Τέρνα και η γερμανική αταξία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο εκνευρισμός Πατέλη, τα «γκάζια» της Εθνικής και τα χαμόγελα στην Qualco

Πώς η Εθνική ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η έντονη αντίδραση Πατέλη στην κριτική από τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις και ο ρόλος της Qualco στην τιτλοποίηση της ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση Μιχαηλίδη, ο φιλόδοξος στόχος της Alpha και το «δώρο» στην Digea

Η ομαλή έξοδος Μιχαηλίδη από την Εθνική και η αναμενόμενη διαδοχή από τον Γκ. Χαρδούβελη, το στοίχημα της Alpha για μονοψήφιο δείκτη NPEs χωρίς αύξηση κεφαλαίου και η κόντρα του Στ. Μάνου με την ΕΕΤΤ για τα κανάλια.
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «κούρεμα» των εφοπλιστών, το μυστήριο της Aiolos και Εθνική Τράπεζα ή… Επενδύσεων;

Πώς η Εθνική Τράπεζα μετατρέπεται σε εταιρεία... επενδύσεων, το πατατράκ των εφοπλιστών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, ποιος βρίσκεται πίσω από την Aiolos Investor και τα οφέλη της ΕΧΑΕ από την άνοδο του τζίρου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η περιπέτεια του ΑΔΜΗΕ, το ομόλογο της ΔΕΗ και τα δύσκολα για τους Ολλανδούς

Πώς σταματούν ένα μεγάλο ενεργειακό έργο πέντε μοναχές και ένα Πρωτοδικείο, το «στοίχημα» στο πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ, οι «πονοκέφαλοι» των Ολλανδών στην Ελλάκτωρ και η εξήγηση του «θαύματος» της ΕΛΣΤΑΤ.