ΓΔ: 1221.19 -1.21% Τζίρος: 47.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:08:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΔΕΗ

Η «πόρτα» της ΕΤΕ στους «μικρούς» για το Frontier και το χτύπημα στη ΔΕΗ

Γιατί η διοίκηση της ΕΤΕ «έκοψε» τις μικρότερες εταιρίες διαχείρισης από το Frontier, τα περίεργα με τη μετοχή της Πειραιώς, πώς προέκυψε το premium στη ΓΕΚ Τέρνα και η γερμανική αταξία.
 • Σε εσωτερικές κακοήθειες αποδίδουν πηγές της Ελλάκτωρ τα περί της εξαφάνισης δυο έργων ζωγραφικής μεγάλης αξίας, λίγο πριν την αλλαγή της διοίκησης στην εταιρία. Παράλληλα, πηγές που είναι κοντά στον Δημ. Καλλιτσάντση διαβεβαιώνουν ότι οι επίμαχοι πίνακες ήταν δικοί του.
 • Κεντρική απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας φαίνεται πως είναι ο αποκλεισμός των servicers μικρότερου μεγέθους από τη διεκδίκηση του Frontier. Θυμίζουμε ότι η τράπεζα είχε κάνει γνωστό ότι έχουν κατατεθεί τέσσερις μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier (συνολικού ύψους 6,1 δις. ευρώ) από τις doValue – Fortress - Bain Capital, την Pimco - Quant, την Intrum και την DΚ - Cepal.
 • Όμως δεν ήταν μόνο τέσσερις οι μη δεσμευτικές προσφορές. Προσφορές κατέθεσαν και άλλοι, μικρότερου μεγέθους servicers, και μάλιστα ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, αλλά «έφαγαν πόρτα». Όπως μαθαίνουμε, ο λόγος του αποκλεισμού είναι ότι η διοίκηση της Εθνικής εξέφρασε ισχυρές αμφιβολίες για το κατά πόσο οι πιο μικρές εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν την ικανότητα να «τρέξουν» το project.
 • Αιφνιδίασε το χθεσινό άλμα (+26%) της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες περίμεναν το ράλι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, όχι πριν. Στην αγορά κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες για τους όρους της αύξησης, ωστόσο από την διοίκηση της τράπεζας δεν έγινε καμία αναφορά στους όρους αυτής.
 • Πάντως, στις πληροφορίες περί τιμής διάθεσης των νέων μετοχών στην τιμή του 1 ευρώ η στήλη κρατά μικρό καλάθι: σε μια τέτοια τιμή και με την έκδοση και των νέων μετοχών η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα ανερχόταν στο επίπεδο της Eurobank, επίπεδο που μάλλον είναι υπερβολικό. Και επειδή μια αύξηση κεφαλαίου είναι εξαιρετικά σημαντικό εταιρικό γεγονός, καλό είναι να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις  
 • Σε κάθε περίπτωση το ολοκληρωμένο και πολυεπίπεδο σχέδιο που παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου κέρδισε τις εντυπώσεις, καθώς αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα κληρονομικά προβλήματα της τράπεζας, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή της στην κανονικότητα. Η επιλογή του ονόματος της νέας μεγάλης τιτλοποίησης (project Sunrise) μόνο τυχαία δεν είναι.
 • Η στήλη θα συνταχθεί με τις εκτιμήσεις ότι η αύξηση της Πειραιώς θα αποτελέσει game changer ευρύτερα για τις τράπεζες, οι οποίες με τη βοήθεια του Ηρακλή ΙΙ θα απαλλαγούν οριστικά από το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχαν δημιουργηθεί στη δεκαετία του 2010.
 • Η ώρα των τραπεζών έφτασε.
 • Ανέκοψε την έντονα ανοδική πορεία της μετοχής της ΔΕΗ η έρευνα της Κομισιόν για το εάν η εταιρία έχει αξιοποιήσει καταχρηστικά την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για να κερδίσει μερίδια εις βάρος ανταγωνιστών. Η μετοχή έκλεισε με απώλειες -2,52%, χάνοντας την επαφή με το επίπεδο των 10 ευρώ. Περιττό να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι στην αγορά βλέπουν δάκτυλο ανταγωνιστή στην υπόθεση.
 • Μπορεί στην Ελλάδα, όταν ακούμε τη λέξη Γερμανία, το μυαλό μας να πηγαίνει στην τάξη, την οργάνωση και την πειθαρχία ωστόσο η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όπως σημείωσε χθες ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής Έρευνας, DIW στο Βερολίνο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ με θέμα: «Η επίδραση του COVID-19 στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης: Ένας χρόνος μετά», στη Γερμανία δεν υπάρχει τηλεκπαίδευση, αν και τα σχολεία δεν λειτουργούν. Οι γονείς και ειδικά οι μητέρες έχουν επιφορτιστεί το έργο της κατ’ οίκον διδασκαλίας, έργο καθόλου εύκολο ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πολλές είναι και εργαζόμενες μητέρες. Όπως σημείωσε ο κ. Κρητικός, η πανδημία έχει φορτώσει με πολλές πρόσθετες υποχρεώσεις τις γυναίκες, προκαλώντας σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις τις οποίες θα δούμε σε όλη τους την έκταση το επόμενο διάστημα.
 • Παράλληλα, υπογράμμισε την πολύ κακή πορεία της Γερμανίας στους εμβολιασμούς, έχοντας υποχωρήσει στη 12η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, προκαλώντας πολλές γκρίνιες και κριτική.
 • Καλό είναι να τα έχουμε υπόψη αυτά, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, που έχουμε μια ισχυρή προδιάθεση στην γκρίνια και την απαξίωση των πάντων.
 • Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις στη ΓΕΚ Τέρνα τις προηγούμενες ημέρες με την αιφνίδια αποχώρηση των Ολλανδών της Reggeborgh Invest, που οδήγησε στην ενίσχυση της μετοχικής θέσης του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργου Περιστέρη, αλλά και στην είσοδο νέων σημαντικών επενδυτών, όπως της κ. Μαριάννας Λάτση.  Παρεμπιπτόντως, οι χθεσινές πωλήσεις των δυο πακέτων της Τέρνα Ενεργειακή έγιναν από τον κ. Περιστέρη και τα χρήματα από τη συναλλαγή θα κατευθυνθούν σε αγορές μετοχών της ΓΕΚ Τέρνα.
 • Αυτό που πέρασε κάπως στα ψιλά είναι ότι η τιμή μεταβίβασης των μετοχών, με σημαντικό premium -1,2 ευρώ ανά μετοχή- δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης Reggeborgh – Περιστέρη αλλά καθορίστηκε από… άλλους. Πως έγινε αυτό; Φαίνεται ότι, με το που ελήφθη η απόφαση των Ολλανδών, αμέσως έφτασε πρόταση για την αγορά των μετοχών τους από ξένο στρατηγικό επενδυτή στην τιμή των 11,2 ευρώ, τιμή την οποία προσέφερε τελικά και η ελληνική πλευρά. Η προσφορά - αστραπή και μάλιστα με σημαντικό premium αν μη τι άλλο αποτυπώνει την εμπιστοσύνη και τις ισχυρές προσδοκίες όχι μόνο για τις προοπτικές της ΓΕΚ Τέρνα αλλά ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Καλό είναι να τα έχουμε υπόψη αυτά ειδικά εδώ στην Ελλάδα που έχουμε μια ισχυρή προδιάθεση στην γκρίνια και την απαξίωση των πάντων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

alpha bamk
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ικανοποίηση στην Alpha Bank, το buyback της ΔΕΗ και η νέα σύμβαση στην Πειραιώς

Πώς η Alpha επανέρχεται σε ηγετική θέση στα επιχειρηματικά δάνεια, σε ποιο εύρος τιμών θα αγοράσει ίδιες μετοχές η ΔΕΗ, γιατί είναι win-win η εργασιακή σύμβαση στην Τρ. Πειραιώς και η εξαγορά της EVO Payments μετά το deal με την Εθνική.
Stassis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού κολλάνε τα μερίσματα, το deal της ΔΕΗ και η αναμονή για... αγανακτισμένους

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ δεν έχουν ανάψει «πράσινο» για μερίσματα από τις τράπεζες, πώς η ΔΕΗ κλείνει το deal στη Ρουμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η επιστολή Χρ. Μεγάλου, οι κινητοποιήσεις που θυμίζουν εποχές μνημονίων και η κατάρρευση της Tupperware.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αγωνιώντας για τον Κ. Καραμανλή, η αποεπένδυση του ΤΧΣ και τα «ψεκασμένα» δισ.

Πως κατάφερε ο πρώην πρωθυπουργός να βγει αλώβητος από τη χρεοκοπία, η επιλογή συμβούλου για την αποεπένδυση στην Τρ. Πειραιώς, πού έχει σκαλώσει το deal για την Άκτωρ, οι «περίεργοι» υπολογισμοί του ΔΣΑ και η κρίση Πολάκη - ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το real estate στο «Καραϊσκάκη», η νέα εθελούσια της ETE και η συνάντηση για τα MREL

Νομοθετική ρύθμιση αλλάζει πρόσωπο στο γήπεδο του Ολυμπιακού, στην Αθήνα επιτελείο της ΕΚΤ για συναντήσεις με τράπεζες - ΤτΕ, η νέα στοχευμένη εθελούσια της Εθνικής, η άνοδος της ΔΕΗ, η πτώση της Φουρλής και η έκτακτη ΓΣ στη Reds.
Pagkritia Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί ανησυχούν οι τράπεζες, η αλεξίσφαιρη ΕΤΕ και τα χαμόγελα στην Παγκρήτια

Οι φόβοι των τραπεζών για τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στα νοικοκυριά, γιατί η αγορά δεν τρόμαξε από τις εξαγγελίες Τσίπρα για κρατικοποιήσεις, το σίριαλ της Επ. Κεφαλαιαγοράς, οι επιδόσεις της Παπαστράτος και το σταυρόλεξο για το ρεύμα.