ΓΔ: 895.71 0.06% Τζίρος: 41.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Οι συνταξιούχοι του Κεντάκι που ανεβάζουν το ΧΑ και η αναταραχή στα κανάλια

Τα οφέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις τεράστιες εισροές κεφαλαίων στα αμερικανικά αμοιβαία, το νομοσχέδιο για την τηλεόραση που προκαλεί έντονους κραδασμούς και ο βουλγαρικός φόρος στην Intralot.
  • Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι εισροές κεφαλαίων στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, ξεπερνώντας τα 200 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές το ρεκόρ σημειώθηκε στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών που ολοκληρώθηκαν ομαλά και χωρίς περιπλοκές. Οι διαχειριστές των μετοχικών αμοιβαίων θα πρέπει να επενδύσουν την τεράστια αυτή ρευστότητα σε μετοχές και με τις αποτιμήσεις των αμερικανικών εταιρειών στα ύψη πολλοί έχουν κάνει overweight (δηλαδή δίνουν μεγαλύτερο βάρος) στις ευρωπαϊκές μετοχές και κάποιοι από αυτούς ακόμα μεγαλύτερο overweight σε αναδυόμενες αγορές όπως η εγχώρια.
  • Και κάπως έτσι οι αποταμιεύσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων από το Κεντάκι, το Οχάιο και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ καταλήγουν σε ελληνικές μετοχές, τροφοδοτώντας το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων εβδομάδων. Διότι μπορεί τα λεφτά που καταλήγουν στην εγχώρια αγορά να είναι ένα ασήμαντο ποσοστό των επενδύσεων που πραγματοποιούν τα αμερικανικά αμοιβαία, ωστόσο στο δικό μας επενδυτικό σύμπαν και στα δικά μας μεγέθη τα κεφάλαια αυτά κάνουν τη μεγάλη διαφορά.
  • Και ενώ η αγορά συνεχίζει ακάθεκτη, συμπληρώνοντας χθες 13 διαδοχικές συνεδριάσεις, η λογική υπαγορεύει διόρθωση. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι, μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων, να δούμε μια συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και ίσως και μια διόρθωση, ωστόσο, η στήλη υπενθυμίζει ότι είναι αρκετοί αυτοί που καραδοκούν να τοποθετηθούν, ενώ σημαντικές εντολές έρχονται και από το εξωτερικό.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι η μεγάλη άνοδος είναι αποτέλεσμα, κατά κύριο λόγο, της προηγούμενης υπερβολικής πτώσης. Ακόμα και τώρα (με κλείσιμο Τετάρτης 7.12), ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει από τις αρχές του έτους απώλειες -14,2% όταν ο Euro Stoxx 600 είναι στο -5,5% και ο S&P 500 στις ΗΠΑ στο +14,6%.
  • Η παραπάνω διαπίστωση ισχύει ακόμα περισσότερο για τις τραπεζικές μετοχές. Παρά το ράλι και τον διπλασιασμό των τιμών τους, ο δείκτης του κλάδου από τις αρχές του έτους εμφανίζει απώλειες κοντά στο -45%, όταν οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι στο -16,6% και στις ΗΠΑ στο -6,8%.  
  • Για παράδειγμα η μετοχή της Alpha Bank, έχει «διπλώσει» και από τα 0,4160 ευρώ που ήταν πριν λίγες εβδομάδες, έχει ανέλθει στα 0,90 ευρώ (+116%). Όμως, ακόμα και αν διπλώσει άλλη μια φορά μέχρι το τέλος του έτους και φτάσει τα 1,8 ευρώ, πάλι θα είναι χαμηλότερα κατά 6,5% από την τιμή που είχε κλείσει στις 31.12.19 (1,923 ευρώ).
  • Δεν έγιναν πολύ σοφότεροι οι αναλυτές από όσα άκουσαν χθες από τη διοίκηση της Intralot σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους. Οι συζητήσεις για το ομόλογο που λήγει τον Σεπτέμβριο 2021 συνεχίζονται και η εταιρεία θα ενημερώσει για την πρόοδο όταν θα έχουν φθάσει σε κάποια δεσμευτική συμφωνία. Όμως, έχουν ενδιαφέρον όσα ακούστηκαν για τον αναδρομικό φόρο των 210 εκατ. ευρώ, που έχουν επιβάλει οι βουλγαρικές αρχές στις δύο εταιρείες που «έτρεχαν» τα τυχερά παιχνίδια στη γειτονική χώρα για λογαριασμό της Intralot και του τοπικού συνεταίρου της, του διωκόμενου ολιγάρχη Βασίλ Μποτσκόφ. Όπως προκύπτει από όσα ανέφεραν τα στελέχη της Intralot, αυτή η θηριώδης φορολογική επιβάρυνση δεν θα αγγίξει ποτέ στην εταιρεία. Η απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων δεν είναι εκτελεστή, αφού εκκρεμεί απόφαση δικαστηρίου, ενώ, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αναγωγή χρέους από τις δύο βουλγαρικές εταιρείες στην Intralot. Περισσότερες εξηγήσεις γι' αυτό το θέμα δεν δόθηκαν, αλλά μακάρι να είναι έτσι όπως τα είπαν τα στελέχη της Intralot. Γιατί τα ποσά είναι πολύ μεγάλα, ειδικά για μια εταιρεία που παλεύει να σταθεί όρθια με υπέρογκο χρέος και μειωμένη ρευστότητα.
  • Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στον κόσμο της τηλεόρασης το νομοσχέδιο του Στέλιου Πέτσα που αλλάζει τους κανόνες παιχνιδιού για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το νομοσχέδιο καταφέρνει κάτι σπάνιο: να προκαλεί οργή τόσο στους εργαζομένους των καναλιών, όσο και σε μερίδα των καναλαρχών. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις προκήρυξαν χθες απεργία επειδή, έμμεσα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις επιτρέπουν μείωση κατά 120 άτομα του υποχρεωτικού ελάχιστου απασχολούμενου προσωπικού των 400 ατόμων σε κανάλια με εθνική άδεια. Από την άλλη πλευρά, εταιρείες που ελέγχουν κανάλια, όπως αυτή του ΣΚΑΪ, που συμμετείχε και με αιχμηρό σχόλιο στη δημόσια διαβούλευση, λένε ότι η προτεινόμενη διάταξη που επιτρέπει να παίρνει κάποιος «φθηνή» θεματική άδεια και να εκπέμπει πρόγραμμα γενικού περιεχομένου, ένα δικαίωμα που έχει πληρωθεί ακριβά από άλλα κανάλια, θα διαταράξει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού. Προς το παρόν, το επίμαχο νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποια μορφή θα καταλήξει στη Βουλή, ύστερα από τόσες αντιδράσεις.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εβδομάδα του ΤΑΙΠΕΔ, το «κρυφό» asset της ΔΕΗ και τα stock options της Εθνικής

Η αγωνία για την τελική φάση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο κούκος που δεν έφερε την άνοιξη στο ΧΑ, το δίκτυο οπτικών ινών που θα μείνει στη ΔΕΗ και το αυστηρό πλαίσιο για τη διανομή μετοχών από την Εθνική.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
Skaramanga
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιτυχία στον Σκαραμαγκά, ο ανταρτοπόλεμος στην Ελλάκτωρ και τα δισ. στον τουρισμό

Τι σηματοδοτεί η έλευση ισχυρού επενδυτή στα ναυπηγεία, οι υπόνοιες για παιχνίδι καθυστερήσεων στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, τα απογοητευτικά μαθηματικά της τουριστικής σεζόν και το δράμα της Ιατρικής Σχολής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πρόστιμα στην Coca Cola, το μήνυμα Ψάλτη και η προειδοποίηση του Ν. Βέττα

Η παραβατική συμπεριφορά της Coca Cola HBC στα θέματα ανταγωνισμού, η προτροπή από τον CEO της Alpha Bank στο προσωπικό για στήριξη των επιχειρήσεων, η επισήμανση από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη και η καχεξία του Χρηματιστηρίου.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Αττικής και οι Ολλανδοί, το «βαρύ» ΧΑ και το πρόβλημα των πολύτεκνων στην Cosmote

Οι φήμες για είσοδο της Reggeborgh στην Τρ. Αττικής, η αδυναμία του Χρηματιστηρίου να συντονιστεί με τις ξένες αγορές, το οικογενειακό πρόγραμμα κινητής που αποκλείει πολύτεκνους και ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά.
mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η αλλαγή ταχύτητας του ΤΑΙΠΕΔ και η αισιοδοξία Ψάλτη

Τι σημαίνει για την αγορά η δέσμευση Μητσοτάκη ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα, πώς επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ποια μοναδική ευκαιρία βλέπει ο Β. Ψάλτης, πώς κρίνει η Moody's την αύξηση της Alpha Bank και το σταυρόλεξο της Intralot.