ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Οι συνταξιούχοι του Κεντάκι που ανεβάζουν το ΧΑ και η αναταραχή στα κανάλια

Τα οφέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις τεράστιες εισροές κεφαλαίων στα αμερικανικά αμοιβαία, το νομοσχέδιο για την τηλεόραση που προκαλεί έντονους κραδασμούς και ο βουλγαρικός φόρος στην Intralot.
  • Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι εισροές κεφαλαίων στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, ξεπερνώντας τα 200 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές το ρεκόρ σημειώθηκε στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών που ολοκληρώθηκαν ομαλά και χωρίς περιπλοκές. Οι διαχειριστές των μετοχικών αμοιβαίων θα πρέπει να επενδύσουν την τεράστια αυτή ρευστότητα σε μετοχές και με τις αποτιμήσεις των αμερικανικών εταιρειών στα ύψη πολλοί έχουν κάνει overweight (δηλαδή δίνουν μεγαλύτερο βάρος) στις ευρωπαϊκές μετοχές και κάποιοι από αυτούς ακόμα μεγαλύτερο overweight σε αναδυόμενες αγορές όπως η εγχώρια.
  • Και κάπως έτσι οι αποταμιεύσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων από το Κεντάκι, το Οχάιο και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ καταλήγουν σε ελληνικές μετοχές, τροφοδοτώντας το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων εβδομάδων. Διότι μπορεί τα λεφτά που καταλήγουν στην εγχώρια αγορά να είναι ένα ασήμαντο ποσοστό των επενδύσεων που πραγματοποιούν τα αμερικανικά αμοιβαία, ωστόσο στο δικό μας επενδυτικό σύμπαν και στα δικά μας μεγέθη τα κεφάλαια αυτά κάνουν τη μεγάλη διαφορά.
  • Και ενώ η αγορά συνεχίζει ακάθεκτη, συμπληρώνοντας χθες 13 διαδοχικές συνεδριάσεις, η λογική υπαγορεύει διόρθωση. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι, μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων, να δούμε μια συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και ίσως και μια διόρθωση, ωστόσο, η στήλη υπενθυμίζει ότι είναι αρκετοί αυτοί που καραδοκούν να τοποθετηθούν, ενώ σημαντικές εντολές έρχονται και από το εξωτερικό.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι η μεγάλη άνοδος είναι αποτέλεσμα, κατά κύριο λόγο, της προηγούμενης υπερβολικής πτώσης. Ακόμα και τώρα (με κλείσιμο Τετάρτης 7.12), ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει από τις αρχές του έτους απώλειες -14,2% όταν ο Euro Stoxx 600 είναι στο -5,5% και ο S&P 500 στις ΗΠΑ στο +14,6%.
  • Η παραπάνω διαπίστωση ισχύει ακόμα περισσότερο για τις τραπεζικές μετοχές. Παρά το ράλι και τον διπλασιασμό των τιμών τους, ο δείκτης του κλάδου από τις αρχές του έτους εμφανίζει απώλειες κοντά στο -45%, όταν οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι στο -16,6% και στις ΗΠΑ στο -6,8%.  
  • Για παράδειγμα η μετοχή της Alpha Bank, έχει «διπλώσει» και από τα 0,4160 ευρώ που ήταν πριν λίγες εβδομάδες, έχει ανέλθει στα 0,90 ευρώ (+116%). Όμως, ακόμα και αν διπλώσει άλλη μια φορά μέχρι το τέλος του έτους και φτάσει τα 1,8 ευρώ, πάλι θα είναι χαμηλότερα κατά 6,5% από την τιμή που είχε κλείσει στις 31.12.19 (1,923 ευρώ).
  • Δεν έγιναν πολύ σοφότεροι οι αναλυτές από όσα άκουσαν χθες από τη διοίκηση της Intralot σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους. Οι συζητήσεις για το ομόλογο που λήγει τον Σεπτέμβριο 2021 συνεχίζονται και η εταιρεία θα ενημερώσει για την πρόοδο όταν θα έχουν φθάσει σε κάποια δεσμευτική συμφωνία. Όμως, έχουν ενδιαφέρον όσα ακούστηκαν για τον αναδρομικό φόρο των 210 εκατ. ευρώ, που έχουν επιβάλει οι βουλγαρικές αρχές στις δύο εταιρείες που «έτρεχαν» τα τυχερά παιχνίδια στη γειτονική χώρα για λογαριασμό της Intralot και του τοπικού συνεταίρου της, του διωκόμενου ολιγάρχη Βασίλ Μποτσκόφ. Όπως προκύπτει από όσα ανέφεραν τα στελέχη της Intralot, αυτή η θηριώδης φορολογική επιβάρυνση δεν θα αγγίξει ποτέ στην εταιρεία. Η απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων δεν είναι εκτελεστή, αφού εκκρεμεί απόφαση δικαστηρίου, ενώ, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αναγωγή χρέους από τις δύο βουλγαρικές εταιρείες στην Intralot. Περισσότερες εξηγήσεις γι' αυτό το θέμα δεν δόθηκαν, αλλά μακάρι να είναι έτσι όπως τα είπαν τα στελέχη της Intralot. Γιατί τα ποσά είναι πολύ μεγάλα, ειδικά για μια εταιρεία που παλεύει να σταθεί όρθια με υπέρογκο χρέος και μειωμένη ρευστότητα.
  • Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στον κόσμο της τηλεόρασης το νομοσχέδιο του Στέλιου Πέτσα που αλλάζει τους κανόνες παιχνιδιού για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το νομοσχέδιο καταφέρνει κάτι σπάνιο: να προκαλεί οργή τόσο στους εργαζομένους των καναλιών, όσο και σε μερίδα των καναλαρχών. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις προκήρυξαν χθες απεργία επειδή, έμμεσα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις επιτρέπουν μείωση κατά 120 άτομα του υποχρεωτικού ελάχιστου απασχολούμενου προσωπικού των 400 ατόμων σε κανάλια με εθνική άδεια. Από την άλλη πλευρά, εταιρείες που ελέγχουν κανάλια, όπως αυτή του ΣΚΑΪ, που συμμετείχε και με αιχμηρό σχόλιο στη δημόσια διαβούλευση, λένε ότι η προτεινόμενη διάταξη που επιτρέπει να παίρνει κάποιος «φθηνή» θεματική άδεια και να εκπέμπει πρόγραμμα γενικού περιεχομένου, ένα δικαίωμα που έχει πληρωθεί ακριβά από άλλα κανάλια, θα διαταράξει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού. Προς το παρόν, το επίμαχο νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποια μορφή θα καταλήξει στη Βουλή, ύστερα από τόσες αντιδράσεις.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το παράθυρο ευκαιρίας της Alpha και ο προβληματισμός για τα υπέρ-δικαιώματα του ΤΧΣ

Η έκδοση ομολόγου από την Alpha σε δύσκολη συγκυρία για την αγορά, οι αλλαγές στο νόμο για το ΤΧΣ που ζητούν οι τραπεζίτες, η ώθηση από Σ. Αραβία σε ΕΛΠΕ και Motor Oil και το νέο επεισόδιο στην ενεργειακή κρίση του Τέξας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ολονυκτία στην Alpha Bank, η αντίδραση της ΤΕΝΕΡΓ και ο Άρειος Πάγος

Οι μαραθώνιες, εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις για το Galaxy, η ισχυρή ανάκαμψη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά τις πιέσεις λόγω Τέξας και η συνταγματικότητα του νόμου για την απιστία τραπεζιτών.
Anakyklosi
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κυνήγι θησαυρού... στα σκουπίδια, η πώληση της ΕΛΒΟ και η επιστροφή Αλογοσκούφη

Το κρίσιμο Δ.Σ. του ε.ο.αν., το επιστημονικού επιπέδου... ξεκατίνιασμα, τα φιλόδοξα σχέδια για την ΕΛΒΟ, οι ανακοινώσεις της Alpha Bank για το Galaxy και η «ήπια προσαρμογή» Αλογοσκούφη για τα χρέη του κορονοϊού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μετακόμιση Αναστ. Καλλιτσάντση και η ασυνήθιστη «συμμαχία» Eurobank - Alpha

Τα ερωτήματα για τη μετακίνηση προσωπικών αντικειμένων σε άλλο κτήριο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, πώς «συντονίστηκαν» η Eurobank και η Alpha Bank για τη Σοφία Μπεκατώρου και η διπλή ανάγνωση της ανακοίνωσης της Fitch.
Μιχάλης Χρυσοχοιδης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο αγανακτισμένος υπουργός, η bad bank του Σωκράτη και το Galaxy

Η αρχιτεκτονική του deal της Intralot με τους ομολογιούχους, η επένδυση της ΓΕΚ Τέρνα στην Optima, τα τελευταία μέτρα της διαδρομής για τη μεγάλη τιτλοποίηση της Alpha Bank και η πλήρης απουσία αστυνόμευσης σε κεντρικό σταθμό του μετρό.