ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
opap-tzogos-stoixima
Φώτο: ΟΠΑΠ

Γιατί καθυστερούν οι εγγυήσεις για το Cairo, η επάνοδος του ΟΠΑΠ και η κόπωση στο ΧΑ

Η δυστοκία του υπουργείου Οικονομικών στην υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», το πλήρες σχέδιο του ΟΠΑΠ για επανεκκίνηση στο δίκτυο καταστημάτων και η έλλειψη «καυσίμων» στο Χρηματιστήριο.
  • Κοντεύει να χρονίσει η πρώτη αίτηση της Eurobank (Φεβρουάριος 2020 – Cairo I & II) για την ένταξη των τιτλοποιήσεων της τράπεζας στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, το γνωστό σχέδιο «Ηρακλής» και ακόμα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εγκρίνει την παροχή των εγγυήσεων.
  • Τι συμβαίνει, άραγε, τόσους μήνες; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις αιτήσεις; Υπάρχει εμπλοκή; Υπάρχει ζήτημα με τις τιτλοποιήσεις; Τίποτα από όλα αυτά, διαβεβαιώνουν τη στήλη πηγές με βαθιά γνώση της υπόθεσης. Απλά η δημόσια διοίκηση έχει ένα πρόβλημα, το γνωστό πρόβλημα του execution, της υλοποίησης ενός έργου.
  • Χρειάστηκαν μήνες για να αποφασιστεί αν πρέπει να υπάρξει διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου για τον «Ηρακλή» και με ποια διαδικασία, ενώ ακολούθησαν πολλοί μήνες μέχρι τελικά να επιλεγεί ο σύμβουλος του Δημοσίου (που είναι η KPMG). Όπως μου μεταφέρουν, για κάθε ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα που επιλύεται, δέκα νέα προβλήματα ξεπηδούν στη στιγμή…
  • Προφανώς όλα αυτά τα γραφειοκρατικά και η αδυναμία στο execution δεν πολυαπασχολούν τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Ζαββό, ο οποίος ζει και αναπνέει για την επέκταση του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων, τον «Ηρακλή ΙΙ».
  • Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων του ΟΠΑΠ, με την εταιρεία να έχει παρουσιάσει στους αρμόδιους ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Εκτός του ότι η εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνεται με ραντεβού, η εταιρεία έχει αποφασίσει να πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ διάγνωσης κορονοϊού σε συνεργαζόμενους πράκτορες. Ωστόσο, ισχυρό επιχείρημα για το… ξεκλείδωμα των καταστημάτων του ΟΠΑΠ αποτελεί το Tora Wallet, μέσω του οποίοι οι πολίτες μπορούν να πληρώνουν λογαριασμούς, να μεταφέρουν χρήματα αλλά και να ανανεώνουν το χρόνο ομιλίας (για κινητή και σταθερή τηλεφωνία) και internet, αποσυμφορίζοντας τα δίκτυα των τραπεζών. Σημειώνεται ότι την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων περιμένουν πώς και πώς οι πράκτορες και οι περίπου 25.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία.
  • Μια αμηχανία φαίνεται ότι επικρατεί στις τάξεις των εγχώριων θεσμικών που κατέχουν μετοχές της Ελλάκτωρ, μετά τους χρησμούς της Institutional Shareholders Service (ISS) και της Glass Lewis & Co (πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους, ανεξάρτητους, οίκους εποπτείας εταιρικής διακυβέρνησης), που φαίνεται ότι δεν προκρίνουν την πρόταση της Reggeborgh. Τα παθητικά θεσμικά χαρτοφυλάκια εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση των δυο οίκων, ωστόσο αυτό ισχύει και για τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές.
  • Χθες, πάντως, η Reggeborgh Invest δημοσιοποίησε αναλυτικότερες πληροφορίες για τον σχεδιασμό της και τους στόχους της για την Ελλάκτωρ.
  • Απογοήτευσε χθες το ΧΑ, καθώς η έλλειψη καυσίμων ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Παρά τη σημαντική άνοδο των τραπεζικών μετοχών (η αγορά αρχίζει και κατανοεί ότι εκτός της Τρ. Πειραιώς δεν υπάρχουν αυξήσεις κεφαλαίου στον σχεδιασμό των άλλων τριών συστημικών τραπεζών) σημαντικές πιέσεις εκδηλώθηκαν σε πολλές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (όπως η ΔΕΗ, όπου φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος «μεγάλος» πωλητής). Στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης 11 έκλεισαν με άνοδο και 13 με πτώση. Ο Γενικός Δείκτης σταδικά έχασε τα αρχικά κέρδη (+0,85%) πέρασε στο «κόκκινο» για να κλείσει τελικά με οριακή άνοδο, την ώρα που η Wall Street ξεκινούσε με ισχυρή άνοδο.
  • Φαίνεται ότι λείπει ο καταλύτης για να οδηγήσει τις τιμές αισθητά υψηλότερα από το επίπεδο των 800 μονάδων, ωστόσο η μεγαλύτερη έλλειψη είναι η απουσία αγοραστών: ειδικά ξένων. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή αξιολόγηση από την Fitch με την αγορά να μην περιμένει κάτι μεγάλο.
  • Αντίθετα, στον απόηχο της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν η Wall Street αναρριχήθηκε χθες σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το premium της Eurobank και η επεκτατική κίνηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Πώς η αποφασιστική μείωση των «κόκκινων» δανείων έδωσε ισχυρά στηρίγματα στη μετοχή της Eurobank, γιατί οι ανταγωνιστές ανησυχούν για την είσοδο του γίγαντα της μπύρας στα αλκοολούχα.
Ελληνικό, Lamda Development
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «παλαβός» του ΕΦΚΑ, το πραγματικό στοίχημα για το Ελληνικό και το κουρασμένο ΧΑ

Το deal της Τρ. Πειραιώς για γραφεία στο Ελληνικό και το ενδιαφέρον από τη Eurobank, ο ασφαλισμένος που ψάχνει στον ΕΦΚΑ ένσημα από το 1958 και η ανάγκη του ΧΑ για εισροή νέων κεφαλαίων.