ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:10:53 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Ανοιχτά νυχάδικα - κλειστά δικαστήρια, εξελίξεις στην Εγνατία και το μπαρούτι στις υποδομές

Το παράδοξο των κλειστών δικαστηρίων που δεν φαίνεται να ενοχλεί τους δικαστές, η αναμενόμενη παράταση από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού για την Εγνατία, τι θα ψηφίσουν οι τράπεζες στη συνέλευση της Ελλάκτωρ και η δήλωση της Λαγκάρντ.
  • Πως γίνεται να λειτουργούν καταστήματα, κομμωτήρια, νυχάδικα κ.α. αλλά να παραμένουν κλειστά τα δικαστήρια, τα σχολεία και πολλές δημόσιες υπηρεσίες; Τα δικαστήρια δεν αποτελούν μια δημόσια υπηρεσία αλλά στρατηγική υποδομή της χώρας και η υπολειτουργία τους (το 70% με 80% των υποθέσεων είναι σε αναστολή λόγω πανδημίας) έχει δραστικές επιπτώσεις στη λειτουργία της χώρας.
  • Η μη λειτουργία των δικαστηρίων (ή πιο σωστά η υπολειτουργία τους) δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη χώρα: παρατεταμένες καλοκαιρινές διακοπές, παρατεταμένες απεργίες (δικαστών και δικηγόρων). Ωστόσο η καρδία του προβλήματος, η υπολειτουργία, δεν έχει σχέση ούτε με την πανδημία, ούτε με τις απεργίες, ούτε με τις ατελείωτες καλοκαιρινές διακοπές: οφείλεται στο γεγονός ότι το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε πριν δεκαετίες, με διαδικασίες ξεπερασμένες και μια επίμονη άρνηση στην εξέλιξη, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την αναδιοργάνωση των διαδικασιών ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά, και, για να χρησιμοποιήσω και μια λέξη ταμπού, ανταγωνιστικά.
  • Σημειώνω μόνο ότι η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα για την προσέλκυση επενδυτών και επενδύσεων, ζήτημα το οποίο αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
  • Σε μια προσπάθεια να απαντήσει η στήλη στο αρχικό ερώτημα γιατί λειτουργούν τα Jumbo και όχι τα δικαστήρια θα πω ότι πιθανότατα το λιανεμπόριο λειτουργεί γιατί ο Βακκάκης (και πολλοί άλλοι ακόμα επαγγελματίες) πιέζει (μέχρι του σημείου διατύπωσης απειλών…) για τη λειτουργία της επιχείρησής του, ενώ οι δικαστές δεν καίγονται καθόλου να λειτουργήσουν τα δικαστήρια.
  • Και η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση τα γνωστά… Το παράδοξο ανοιχτά νυχάδικα – κλειστά δικαστήρια εξηγεί πολλά για τις προτεραιότητες, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και τελικά το πού βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες.
  • Εξελίξεις αναμένονται στο θέμα του διαγωνισμού παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, στον οποίο είχε κατατεθεί μόνο μια προσφορά της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ – Egis Projects. Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά τις αντιδράσεις των κοινοπραξιών της Μυτιληναίος – Vinci και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Roadis, που είχαν ζητήσει παράταση της προθεσμίας λόγω της καραντίνας, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ την ερχόμενη Τρίτη που θα συνεδριάσει θα κάνει αποδεκτό το αίτημα δίνοντας τελικά την παράταση.
  • Είχε προηγηθεί η προσφυγή των δύο κοινοπραξιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για την απόρριψη του αιτήματος παράτασης, κερδίζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα. Έτσι πάμε στην επανεκκίνηση του διαγωνισμού και μένει να δούμε αν θα κατατεθούν εκ νέου προσφορές από όλους τους ενδιαφερόμενους ή μόνο από τις δυο κοινοπραξίες που είχαν ζητήσει παράταση.
  • Παρεμπιπτόντως, στον ευρύτερο χώρο των κατασκευών – υποδομών – ενέργειας μυρίζει μπαρούτι. Η υπόθεση του Ελλάκτωρα και οι διαγκωνισμοί Ολλανδών – διοίκησης Καλλιτσάντση, η κόντρα ΔΕΗ με τη βιομηχανία και τις αυξήσεις των βιομηχανικών τιμολογίων, οι δημοπρασίες της ΡΑΕ για τις ΑΠΕ, η πιθανή εμπλοκή στο έργο της ΕΡΓΟΣΕ (όπου η διυπουργική επιτροπή θα κληθεί να αποφασίσει αν έχουν λάβει μέτρα εξυγίανσης οι Ισπανοί), οι επιθετικές τοποθετήσεις παιχτών στον τομέα των απορριμάτων και πολλά άλλα διαμορφώνουν πολεμική ατμόσφαιρα.
  • Πολλοί αναρωτιούνται τι θα πράξουν οι τράπεζες στη «μάχη» για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ. Θα στηρίξουν τους Ολλανδούς ή τη διοίκηση Αναστ. Καλλιτσάντση; Οι συστημικές τράπεζες ελέγχουν, έμμεσα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, περίπου το 3,2% των μετοχών της Ελλάκτωρ. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή, με 1,25%, έχει η Eurobank και ακολουθούν με 1% η Alpha Bank με 0,85% η Εθνική Τράπεζα και με 0,15% η Τράπεζα Πειραιώς. Τι θα ψηφίσουν τελικά οι τράπεζες;
  • Η σύντομη απάντηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει. Σε μια πιο εκτεταμένη απάντηση, αυτό που μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση (ούτε θα υπάρξει…) μεταξύ των τραπεζών για να ψηφίσουν ως μπλοκ. Ακόμα περισσότερο οι διοικήσεις των τραπεζών δεν θα ασχοληθούν με το θέμα της συνέλευσης μιας εταιρίας για τον απλούστατο λόγο ότι οι διαχειριστές των αμοιβαίων οφείλουν να ενεργούν ανεξάρτητα και να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση αυτό που θεωρούν ως το καλύτερο για τους μεριδιούχους των Α/Κ τους και την μεγιστοποίηση της απόδοσης των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται.
  • Δεν είπε κάτι περισσότερο από το αυτονόητο χθες η Κριστίν Λαγκάρντ και μάλλον θα απορεί για την αναστάτωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις της στην αγορά ομολόγων. Η πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι, αν παραμείνουν χαλαρές οι πιστωτικές συνθήκες στην ευρωζώνη ενδέχεται να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν όλα τα κεφάλαια που προορίζονται για αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα. Από την άλλη, αν «σφίξει» η κατάσταση, η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα ρίξει και άλλο χρήμα για αγορές ομολόγων. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται λογικά, αν όχι αυτονόητα, όμως όταν υπάρχουν κυβερνήσεις στο νότο της ευρωζώνης που στηρίζουν την ομαλή χρηματοδότησή τους στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την πανδημία, γνωστό και ως PEPP, κάθε νύξη για διακοπή των αγορών ομολόγων εύλογο είναι να προκαλεί αναστάτωση, γι' αυτό και είδαμε χθες σημαντική άνοδο αποδόσεων στα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα. Περιέργως, τα ελληνικά, που επίσης ωφελούνται ιδιαίτερα από το PEPP, πήγαν καλύτερα, με μείωση αποδόσεων στη χθεσινή διαπραγμάτευση, αλλά είναι πιθανό η επίδραση να φανεί σήμερα.
  • Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητη η προτροπή της κ. Λαγκάρντ για τις bad bank. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων η πρόεδρος της ΕΚΤ παρέπεμψε στις συμβουλές του επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, Α. Ενρια: Φτιάξτε bad bank το συντομότερο!

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκλογές και αυθαίρετα, η ευχάριστη έκπληξη στο ΧΑ και οι θεσμικές παραφωνίες

Η ρύθμιση της τελευταίας στιγμής για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, η απρόσμενη πασχαλινή κινητικότητα στο Χρηματιστήριο, το τέλος των νομικών περιπετειών του Αλ. Εξάρχου και τα ισχυρά θεμελιώδη της Flexopack. Καλή Ανάσταση - επιστροφή την Τρίτη 18/04.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί τα «πήραν» οι εργολήπτες, πώς κυβερνούν οι δικηγόροι και ο Αβραμόπουλος

Η φάμπρικα των ατελείωτων αναβολών στα δικαστήρια και η Folli, τι αλλάζει στο φόρο επιχειρήσεων στην Ε.Ε., η έρευνα της Κομισιόν για τον Δ. Αβραμόπουλο, οι καταγγελίες εργοληπτών για νέο «δεν πληρώνω» και οι παραινέσεις Στουρνάρα στα κόμματα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ψίθυροι για Ν. Παπαθανάση, το άλμα της ΔΕΗ και τα κανάλια Δ. Μελισσανίδη

Οι γκρίνιες για τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν φτάνουν στην αγορά, τι είπε η διοίκηση της ΔΕΗ στους αναλυτές, κοντά στην εξαγορά δυο τηλεοπτικών σταθμών ο Δ. Μελισσανίδης, ο Ν. Ταχιάος «τρέχει» για το Flyover και τα περίεργα του δικαστικού χάρτη.
businessdaily-Mystakidis-Telis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Νηνεμία πριν την καταιγίδα, η Aegean ΒΒ στον Μυστακίδη και η μάχη στο ΕΒΕΑ

Αναμονή νέων επεισοδίων στην σύγκρουση κυβέρνησης - Β . Μαρινάκη, έκλεισε η εξαγορά της Aegean Baltic Bank, ο διακριτικός τραπεζίτης στη Λεωφόρο, η επιστροφή Μπρατάκου στο ΕΒΕΑ, τα μπόνους στη Motor Oil και η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δεν πείθει το ΧΑ η Lamda, το φάντασμα των e-mails και οι «πονηριές» με το ρεύμα

Γιατί μένει στο «μείον» η μετοχή της Lamda ενώ το ΧΑ «τρέχει», οι φόβοι στην κυβέρνηση για την υπόθεση των e-mails, ποιες «πονηριές» με το ρεύμα θα τιμωρούνται αυστηρότερα, γιατί έβγαλε «κίτρινη κάρτα» η GRECO στην Ελλάδα και το ράλι της βενζίνης.