ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Kostopoulos
Φωτο: ΑΠΕ

Ο «πατριάρχης» των τραπεζιτών και η είσοδος της Εθνικής στο Ελληνικό

Η παρακαταθήκη του Γιάννη Κωστόπουλου στο τραπεζικό σύστημα, η συμμετοχή της Εθνικής στο χρηματοδοτικό σχήμα για το Ελληνικό, οι επόμενες αλλαγές στο νόμο για το ΤΧΣ και η ανάκτηση χαμένου εδάφους από την Jumbo.
 • Μια από τις αγαπημένες ιστορίες που συνήθιζε να αφηγείται ο «πατριάρχης», Γιάννης Κωστόπουλος ήταν πώς άλλαξε η επωνυμία της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, που ήταν η αρχική επωνυμία της Alpha Bank. Για την ακρίβεια πως έφυγε το «Εμπορική» από την επωνυμία. Ο πατέρας του, Σπύρος Κωστόπουλος, εξαιρετικά δύσπιστος και συχνά επικριτικός με τις επιχειρηματικές -και όχι μόνο- επιλογές του Ανδρεάδη, που είχε τον έλεγχο της πανίσχυρης τότε Εμπορικής Τράπεζας, υπογράμμιζε συχνά – πυκνά ότι καλό θα ήταν με την πρώτη ευκαιρία το «Εμπορική» να φύγει από την επωνυμία της Τράπεζας Πίστεως. Ο πατήρ Κωστόπουλος φοβόταν ότι αν τύχαινε κάποιο στραβοπάτημα στην Εμπορική, εξαιτίας των επιθετικών κινήσεων Ανδρεάδη, δεν θα έπρεπε να υπάρχει η παραμικρή σύνδεση που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους πελάτες της Τράπεζας Πίστεως.
 • Και, πράγματι, ο Γιάννης Κωστόπουλος, αφού ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας, προχώρησε στην αλλαγή της επωνυμίας σε Τράπεζα Πίστεως, ενώ το 1994 προστέθηκε και το Άλφα προετοιμάζοντας τη μετάβαση στη νέα εποχή. Τελικά, η επίφοβη Εμπορική Τράπεζα το 2013 πέρασε στον έλεγχο της Alpha Bank, ολοκληρώνοντας έναν ενδιαφέροντα κύκλο της ιστορίας.
 • Ο Δημήτριος Μαντζούνης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που πραγματοποιήθηκε το 2018 και στην οποία τιμήθηκε το έργο και η μακρά προσφορά του Γιάννη Κωστόπουλου, είχε τονίσει χαρακτηριστικά για τον εκλιπόντα: «Ο Γιάννης Κωστόπουλος δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στην τεράστια σημασία των τραπεζών για την οικονομία και για την πρόοδο της κοινωνίας και γι' αυτό κινήθηκε με αυστηρές αρχές, προσδίδοντας στην Τράπεζα, της οποίας ηγήθηκε, το κύρος που αποκτάται μόνον με απαρέγκλιτη αφοσίωση στο καθήκον και στο επαγγελματικό ήθος που μας δίδαξε και για το οποίο υπερηφανευόμαστε και τον ευχαριστούμε».
 • Από την πλευρά του, ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε σε μήνυμά του χθες: «Ο Γιάννης Κωστόπουλος ήταν o μεγαλύτερος τραπεζίτης της μεταπολίτευσης. Με το έργο του καθόρισε τη σύγχρονη ιστορία της Alpha Bank και αναμόρφωσε το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. Πρότυπο εμπνευσμένου ηγέτη και δάσκαλος ζωής για όλους εμάς που είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε και να συνεργασθούμε μαζί του. Οραματιστής στη σύλληψη των ιδεών και τολμηρός στην εφαρμογή τους. Φύσει αισιόδοξος και πρωτοστάτης της συνεχούς βελτίωσης και αλλαγής»... «Στο πρόσωπό του συνυπήρχε η σύνεση αλλά και η επιχειρηματική τόλμη, ο ρεαλισμός και το όραμα, η ενόραση για το μέλλον του κλάδου αλλά και η βαθιά πατριωτική ευθύνη. Δεν δίστασε ποτέ να πάρει θέση, ακόμα και με προσωπικό κόστος, προκειμένου να ληφθεί η κατάλληλη απόφαση τη σωστή στιγμή».
 • Με τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας διευρύνεται το σχήμα των τραπεζών που θα χρηματοδοτήσουν το μεγάλο έργο του Ελληνικού. Όπως είχε γράψει το Business Daily: «Το μεγάλο ύψος των δανείων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ρίσκο της χρηματοδότησης έχει αυξηθεί σημαντικά με την πανδημία, φαίνεται ότι οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι θα ήταν σκόπιμο να διευρυνθεί η ομάδα τραπεζών που θα εμπλακεί στο project, ώστε να γίνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή του κινδύνου».
 • Όπως ακούγεται, πάντως, η διοίκηση της Εθνικής, μόνο με ενθουσιασμό δεν μπαίνει στο project. Φαίνεται ότι υπήρξαν πιέσεις και επίκληση λόγων εθνικής ανάγκης, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση είναι εμπλοκές και νέες καθυστερήσεις στο έργο. Έργο που, ούτως ή άλλως, λόγω μεγέθους και πολυπλοκότητας έχει πολλά να περάσει ακόμα πριν μπει για τα καλά σε τροχιά υλοποίησης.
 • Υπενθυμίζεται ότι Lamda Development και Eurobank – Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο του 2020 κατ’ αρχήν συμφωνία, σχετικά με τους βασικούς όρους χρηματοδότησης ύψους 879 εκατ. ευρώ (που μαζί με τον ΦΠΑ φτάνει τα 1,182 δισ. ευρώ). Ωστόσο για την ενεργοποίηση της συμφωνίας και τη σταδιακή εκταμίευση των κεφαλαίων υπάρχει μια μακρά λίστα προϋποθέσεων. 
 • Έρχονται νέες αλλαγές στο καταστατικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, μιλώντας χθες στη Βουλή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για αλλαγές στον τρόπο επιλογής των μελών Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών.  
 • «Θα έρθει αρκετά σύντομα στη Βουλή διάταξη, που θα αφορά το θέμα των προϋποθέσεων διορισμού μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Προφανώς, υπάρχει  ο νόμος ο οποίος ανταποκρίνεται, όπως ξέρουμε καλά, όπως και το ΤΧΣ, σε μια ιδιότυπη δύστοκη περίοδο, η οποία έχει αποτυπωθεί και στις διατάξεις του. Τώρα νομίζουμε ότι μπορεί να έρθει ένας εξορθολογισμός και σε αυτό τον τομέα, ο οποίος προφανώς θα προσαρμόζεται στα δεδομένα τα οποία υπάρχουν στα κανονιστικά πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κυρίως, στα θέματα που αφορούν την τραπεζική ένωση και υπάρχουν συστάσεις της ΕΒΑ», υπογράμμισε ο κ. Ζαββός.
 • Πρόωρη χαρακτήρισε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ τη συζήτηση περί κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. «Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει με τη ρευστότητα της πανδημίας και το να κάνουμε προβλέψεις για μέτρα οικονομικής πολιτικής το 2022 είναι τουλάχιστον άκαιρο», σχολίαζε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα σενάρια για επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης το επόμενο έτος. Εδώ που τα λέμε δεν έχει άδικο.
 • Είχε μείνει πίσω η Jumbo και ανακτά χαμένο έδαφος: με τη χθεσινή άνοδο κατά 5,12% έφτασε τα 15,4 ευρώ και το «κοντέρ» για τον Μάρτιο δείχνει κέρδη 13%. Θυμίζουμε ότι η μετοχή είχε υποχωρήσει στο τέλος Οκτωβρίου στα 12 ευρώ, λόγω των φόβων για την επίδραση του δεύτερου lockdown, ενώ το υψηλό 52 εβδομάδων καταγράφηκε στις 7 Ιουλίου, στα 17,06 ευρώ. Αξιοσημείωτο ότι η μετοχή είχε χθες -με διαφορά- τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στη συνεδρίαση, με 16,57 εκατ. ευρώ, ενώ τα πακέτα... έπεσαν βροχή: ήταν 14, συνολικής αξίας 9,27 εκατ. ευρώ. Η αγορά προεξοφλεί δυναμική επανεκκίνηση της αλυσίδας μετά το lockdown, ενώ και η HSBC ξεχώρισε τη μετοχή στη χθεσινή της έκθεση και την πρότεινε για αγορά, με τιμή στόχο τα 18,50 ευρώ. Όλα φαίνονται καλά, λοιπόν, αν ξεχάσει κανείς ότι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου ως τώρα μετατίθεται όλο και πιο μακριά και με το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Ας μην ξεχνάμε ότι η διοίκηση της αλυσίδας, που έχει «καεί στο χυλό», διατύπωνε πριν λίγες ημέρες την ευχή να μην χαθεί, εκτός από την αποκριάτικη περίοδο, και η περίοδος του Πάσχα.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το παράθυρο ευκαιρίας της Alpha και ο προβληματισμός για τα υπέρ-δικαιώματα του ΤΧΣ

Η έκδοση ομολόγου από την Alpha σε δύσκολη συγκυρία για την αγορά, οι αλλαγές στο νόμο για το ΤΧΣ που ζητούν οι τραπεζίτες, η ώθηση από Σ. Αραβία σε ΕΛΠΕ και Motor Oil και το νέο επεισόδιο στην ενεργειακή κρίση του Τέξας.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι συμβαίνει με την Alpha, o ιδρώτας του Χρ. Σταϊκούρα και η παραφωνία της Lamda

Τι ψιθυρίζει η χρηματιστηριακή πιάτσα για το ράλι της Alpha, η δύσκολη διαπραγμάτευση Σταϊκούρα για τις φοροελαφρύνσεις, η ήττα των εφοπλιστών της Ελλάκτωρ, ο προβληματισμός για τη μετοχή της Lamda Development και η ονειρεμένη «μέθοδος bitcoin».
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση Μιχαηλίδη, ο φιλόδοξος στόχος της Alpha και το «δώρο» στην Digea

Η ομαλή έξοδος Μιχαηλίδη από την Εθνική και η αναμενόμενη διαδοχή από τον Γκ. Χαρδούβελη, το στοίχημα της Alpha για μονοψήφιο δείκτη NPEs χωρίς αύξηση κεφαλαίου και η κόντρα του Στ. Μάνου με την ΕΕΤΤ για τα κανάλια.
Παγκρήτια Τράπεζα-κατάστημα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «θαύμα» της ΕΛΣΤΑΤ, τα μυστικά του Frontier και οι εξελίξεις στην Παγκρήτια

Η «λεπτομέρεια» στην ανακοίνωση για το ΑΕΠ που έχει προκαλέσει πολλές απορίες, η πρώτη τιτλοποίηση που δεν αφήνει ζημιές, η μείωση «κόκκινων» δανείων της Παγκρήτιας και αναζήτηση CEO για το ΤΧΣ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι σκέψεις για ένα νέο Επιμελητήριο, η επένδυση στο Ελληνικό και το Frontier

Η αναζήτηση σοβαρής θεσμικής εκπροσώπησης για τον κλάδο της εστίασης, το «πάρτι» με τα μέτρα στήριξης, η είσοδος ενός σημαντικού «παίκτη» στο project του Ελληνικού και η προτίμηση της Εθνικής για μεγάλα ονόματα της διαχείρισης δανείων.