ΓΔ: 1225.83 -0.84% Τζίρος: 32.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:29:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

Η «κοροϊδία» της Εθνικής Τράπεζας και το ραντεβού για τον «Ηρακλή»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Συνάντηση μεταξύ των νομικών επιτελών των συστημικών τραπεζών και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού έχει προγραμματιστεί για σήμερα, με θέμα, τι άλλο, το νόμος για το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Υπάρχουν πολλές αντίθετες γνώμες και διαφωνίες, όπως μαθαίνουμε, με βασικότερη την πρόθεση του υπουργείου να κάνει κατανομή του προγράμματος στη λογική του δια τέσσερα. Λες και όλες οι τράπεζες είναι το ίδιο, έχοντας τις ίδιες ανάγκες και ίδιες αντοχές. 
 • Η ολοκλήρωση του σχεδίου και η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, είναι τρομερά απαιτητική υπόθεση και φαίνεται ότι θα απαιτήσει χρόνο. Οι τιτλοποιήσεις είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά πολύπλοκες συναλλαγές και ο συνδυασμός τους με ένα πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων και παράλληλα να εξασφαλίζεται και η ελκυστικότητα των συναλλαγών για τις τράπεζες καθιστούν το όλο εγχείρημα ακόμα πιο πολύπλοκο και απαιτητικό. Σε αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση και πλέον, μετά την έγκριση του σχεδίου από την DG Comp υπάρχουν και ένα σωρό περιορισμοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθιστώντας πιο δύσκαμπτη την κατάσταση.
 • Ονομαστική επιστολή, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, σε επιλεγμένους πελάτες της στέλνει αυτές τις ημέρες η Εθνική Τράπεζα με τον πολύ ελπιδοφόρο τίτλο για τους παραλείπτες: «Η συνέπεια στην αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου ανταμείβεται».
 • «Όλοι εμείς στην Εθνική Τράπεζα», σημειώνεται στην επιστολή, «αναγνωρίζουμε την προσπάθεια να ανταποκριθείτε στις δανειακές σας υποχρεώσεις μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών. Στο πλαίσιο σχεδιάσαμε το πρόγραμμα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων. Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι είστε ένας από τους πελάτες μας που έως σήμερα πληρούν τα κριτήρια για να επωφεληθούν των παροχών του προγράμματος ανταμοιβής».
 • Στη συνέχεια στο μήνυμα της Εθνικής με μεγάλα γράμματα τονίζει τι κερδίζουν οι συνεπείς πελάτες: 5% επιστροφή, στο σύνολο των τόκων της χρονιάς (!) καθώς και κάποια επιπλέον οφέλη για όσους είναι μέλη του προγράμματος go4more.
 • Ολοκληρώνοντας το μήνυμα, η Εθνική προτρέπει: «Συνεχίστε με συνέπεια την έγκαιρη αποπληρωμή των δανειακών σας υποχρεώσεων για να διατηρήσετε την παραμονή σας στο πρόγραμμα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων και να επωφεληθείτε των προνομίων του».
 • Διαβάζοντας την επιστολή, και όντας από τους λίγους συνεπείς, όσο να 'ναι νιώθεις μια ικανοποίηση και κάπως λιγότερο κορόιδο έχοντας ακούσει και διαβάσει πολλά για τους χιλιάδες «μάγκες» που έκαναν την κρίση ευκαιρία και απέκτησαν πολυτελέστατα διαμερίσματα χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε δόση! Επιστροφή 5% στο σύνολο των τόκων της χρονιάς, δεν είναι καθόλου άσχημα.
 • Αυτή την μικρή ικανοποίηση νιώθουν όσοι έχουν φυσιολογική όραση. Διότι όσοι συνεπείς πελάτες της Εθνική Τράπεζας έχουν υπερφυσική όραση θα μπορέσουν να διαβάσουν τα μικρά γραμματάκια, αυτά που λέμε ψιλά γράμματα (που εδώ δεν διαβάζονται), και δεν θα παρασυρθούν σε αυταπάτες. Διότι, όπως λένε τα πολύ ψιλά γράμματα το πρόγραμμα ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η πρώτη ανταμοιβή θα αποδοθεί τον Ιανουάριο του 2020 και θα αφορά την περίοδο από 1/9/19 έως 31/12/2019.
 • Με λίγα λόγια όταν η Εθνική λέει «5% επιστροφή στο σύνολο των τόκων της χρονιάς», εννοεί στην πραγματικότητα το 5% των τόκων του τελευταίου τριμήνου του 2019, μεταθέτοντας την ουσιαστική ανταμοιβή για το 2020!   

 

 • Δεν προχωρά, όπως φαίνεται, η συμφωνία του ομίλου Πριόβολου με τις τράπεζες για την εξαγορά της SingularLogic, αν και έφτασε μέχρι το τελικό στάδιο. Το ερώτημα πλέον είναι αν θα μπουν στο παιχνίδι οι δύο άλλοι ενδιαφερόμενοι, οι όμιλοι Φέσσα (Quest) και Γερμανού (Olympia) ή θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις για την ιστορική εταιρεία λογισμικού.
 • Δεύτερη ημέρα πιέσεων για την μετοχή του ΟΠΑΠ χθες, με το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης να διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 9,4 ευρώ. Ωστόσο μετά τις 16.00 βγήκε αντίδραση, και η μετοχή πέρασε σε θετικό έδαφος για να κλείσει τελικά μετά τις δημοπρασίες με απώλειες 0,52%. Η πίεση (τη Δευτέρα υποχώρησε κατά 3,3%) οφείλεται στη μείωση της στάθμισης της μετοχής του ΟΠΑΠ σε όλους τους δείκτες που συμμετέχει, στο 59,79% από 67%, μείωση που είναι αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης και της μείωσης του free float της μετοχής.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gianna Aggelopoulou
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η προσωπική υπόθεση της Γιάννας, το ιερό μπλακάουτ και τα διοικητικά της Εθνικής

Το «πρόσω ολοταχώς» για «Ηρακλή ΙΙ», η αναθέρμανση της φημολογίας για τα διοικητικά της Εθνικής, γιατί εντυπωσιάζει επιστολή της προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 1821και τα κωμικοτραγικά με το μπλακάουτ στην Πελοπόννησο.
opap-tzogos-stoixima
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί καθυστερούν οι εγγυήσεις για το Cairo, η επάνοδος του ΟΠΑΠ και η κόπωση στο ΧΑ

Η δυστοκία του υπουργείου Οικονομικών στην υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», το πλήρες σχέδιο του ΟΠΑΠ για επανεκκίνηση στο δίκτυο καταστημάτων και η έλλειψη «καυσίμων» στο Χρηματιστήριο.