ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Η Εθνική και ο MSCI, η ταλαιπωρία των ΕΛΠΕ, οι φήμες για Lavipharm και η ΚΡΙ-ΚΡΙ

Ο Νοέμβριος των κερδών, η αναδιάρθρωση του MSCI και η μετοχή της ΕΤΕ, η ανοδική κίνηση που «χρωστούν» τα ΕΛΠΕ, οι απώλειες του ΟΠΑΠ, το ράλι της Κρι Κρι και οι φήμες που έδωσαν ώθηση στη Lavipharm.

Γλυκιά γεύση στους επενδυτές αφήνει ο Νοέμβριος, καθώς η αγορά κατάφερε να επουλώσει τις πληγές των προηγούμενων μηνών, να κατοχυρώσει τις 1.260 μονάδες και να «χτυπάει» με αξιώσεις τις 1.300 τον επόμενο μήνα, έχοντας μάλιστα, μετά το placement της Εθνικής, ανεβεί αρκετά σκαλοπάτια, όσον αφορά τις ημερήσιες συναλλαγές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, το κλείσιμο στις 1.271,20 μονάδες, με άνοδο 0,51%, ήλθε χωρίς ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία των τραπεζών (+0,28% ο κλαδικός δείκτης), ενώ άλλα βαριά χαρτιά πήραν τη σκυτάλη: ξεχώρισε η Τέρνα Ενεργειακή (+3,48%), ενώ πάνω από 1% κέρδισαν Cenergy, OTE, Lamda Development και ΓΕΚ Τέρνα. Η σχέση ανοδικών - πτωτικών, 65 - 35, ήταν άλλη μια επιβεβαίωση της κινητικότητας που επικρατεί σε μεγάλο μέρος του ταμπλό.

Η σημερινή συνεδρίαση, τελευταία του Νοεμβρίου, δεν αναμένεται να αλλάξει ιδιαίτερα την καλή εικόνα, ενώ -όπως συμβαίνει κατά παράδοση- θα δούμε και πάλι κάποιες κινήσεις window dressing από ισχυρά χαρτοφυλάκια για τον καλλωπισμό των τιμών. Εξάλλου, σήμερα θα έχουμε τις αναδιαρθρώσεις στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International, με τη μετοχή της Εθνικής να βρίσκεται στο επίκεντρο, οπότε μένει να δούμε αν θα υπάρξουν ισχυρές κινήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση της στάθμισης της ΕΤΕ στους δείκτες της MSCI, χάρη στη μεγάλη αύξηση του free float μετά το placement, οπότε θα υπάρξουν εισροές, ενώ και στις άλλες μετοχές του MSCI Standard Greece ίσως υπάρξει κινητικότητα.

-- Εθνική Τράπεζα: Για ένατη συνεχή συνεδρίαση έκανε το μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά, διακινώντας χθες 23 εκατ. ευρώ. Όχι μόνο άντεξε τους όποιους κραδασμούς από το placement, αλλά χθες έκλεισε στα 6,20 ευρώ με άνοδο 0,55%. Ενώ απομένει μια συνεδρίαση για τη λήξη του Νοέμβρη, κερδίζει το μήνα 14,81%, έναντι +14,98 της Πειραιώς, +10,21% της Alpha Bank και +9,44% της Eurobank.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 21 Ιουλίου 2023 - 29 Νοεμβρίου 2023 

-- Τράπεζες: Στο +11,51% ο κλαδικός δείκτης το Νοέμβριο και ενώ απομένει η σημερινή συνεδρίαση. Χθες έκλεισε στις 1.073,81 μονάδες (+0,28%), που σημαίνει ότι υπερέβη τον «κόμβο» των 1.071 μονάδων που σύμφωνα με τους αναλυτές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ ήταν κρίσιμο τεχνικό όριο από πλευράς αντίστασης.

-- ΟΠΑΠ: Με απώλειες 7,63% το Νοέμβριο είναι η πρώτη μετοχή του Large Cap σε απώλειες τον μήνα και από τις ελάχιστες του εν λόγω δείκτη σε πτωτική τροχιά. Η Jumbo υποχωρεί κατά 3,46%, η Autohellas χάνει -1,57%,  ο ΟΤΕ -0,38%. Αυτές οι τέσσερις είναι οι μόνες από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με απώλειες το μήνα.

Η πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ, 21 Ιουλίου 2023 - 29 Νοεμβρίου 2023 

-- Κρι Κρι: Έπιασε και τα 9,58 ευρώ με άνοδο 2,35% που φυσικά είναι νέα ιστορικά υψηλά, ενώ έκανε και αυξημένες συναλλαγές 68.576 τεμαχίων με τζίρο 650 χιλ. ευρώ. Πλέον η αποτίμηση έφτασε στα 316,7 εκατ. ευρώ. Στο +17,69% το Νοέμβριο.

Η πορεία της μετοχής της Κρι Κρι, 21 Ιουλίου 2023 - 29 Νοεμβρίου 2023 

-- Helleniq Energy: Στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις έχει μόλις ένα θετικό κλείσιμο, όμως κάτι έκανε αυτό το μήνα, κερδίζοντας 10,39%. Χθες έκλεισε στα 7,65 ευρώ χωρίς μεταβολή. Σύμφωνα με τη Fast Finance, ο τίτλος χρωστάει κίνηση: τα 8,20 ευρώ είναι το επόμενο κοντινό επίπεδο αντίστασης, που αν κατοχυρωθεί μπορεί να δώσει τα 8,52 ευρώ. Οι στηρίξεις είναι στα 7,56 ευρώ η κοντινή στήριξη και στα 7,36 ευρώ η κύρια. Η Alpha Finance βλέπει περιθώριο ανόδου 35%, ανεβάζοντας πρόσφατα τον στόχο στα 9,96 ευρώ, ενώ η Edison εκτιμά την αξία της HelleniQ Energy στα 9,7 ευρώ. Μάλιστα σημειώνει πως η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με έκπτωση 41% σε σχέση με ομοειδείς εταιρείες στη Νότια Ευρώπη, ως προς τον πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) για το 2025. Πάντως, πέρα από όλα αυτά, ο σχεδιασμός για μεγάλο placement από το Δημόσιο και τον Όμιλο Λάτση δεν παύει να αποτελεί εμπόδιο σε όποιες ανοδικές διαθέσεις μπορεί να δείξει η μετοχή (το γνωστό stock overhang).

Η πορεία της μετοχής της Helleniq Energy - ΕΛΠΕ, 21 Ιουλίου 2023 - 29 Νοεμβρίου 2023 

-- Lavipharm: Δυναμική κίνηση και άνοδος 5,25% στα 0,7220 ευρώ, ενώ διακίνησε πολύ μεγάλο όγκο 781.875 τεμαχίων, που είναι ο μεγαλύτερος του τελευταίου τετραμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται είδηση, καθώς είναι κοντά στην ανακοίνωση εξαγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα, το οποίο ήδη κυκλοφορεί. Στις 6 Δεκέμβρη χτυπάει το καμπανάκι στη συνεδρίαση του Χ.Α., γιορτάζοντας την επέτειο της αύξησης κεφαλαίου και την έξοδο από την επιτήρηση μετά από δέκα και πλέον χρόνια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η πίεση στην Εθνική, πακέτα στον ΟΠΑΠ, το γύρισμα της Ελλάκτωρ και η Intracom

Γιατί δεν ανησυχεί το «κλείδωμα» κερδών στις τράπεζες, οι κινήσεις αγοραστών στον ΟΠΑΠ, οι «στημένοι» για Ελλάκτωρ, τα ιστορικά υψηλά της Entersoft και η παράλληλη άνοδος Intracom - Κλουκίνας Λάππας.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
MARKET MAKER

Επίδειξη δύναμης ΕΤΕ, φήμες για πωλήσεις «αέρα», η Intracom και οι insiders

Η Εθνική μονοπωλεί το ενδιαφέρον εν αναμονή της σημερινής διαπραγμάτευσης των «νέων» μετοχών, οι προβλέψεις για τα EBITDA του ΟΠΑΠ, η άνοδος της Coca Cola HBC λόγω επαναγοράς, οι αγορές Intracom από insiders και η άνοδος της MIG.
MARKET MAKER

Τα δύο ρίσκα του Χρηματιστηρίου, η εικόνα της Εθνικής και οι αποδόσεις του ΟΠΑΠ

Τη μετάθεση των εκλογών και τον κίνδυνο μη αυτοδυναμίας τιμολογεί η αγορά, οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια, η νέα τιμή στόχος για ΟΠΑΠ, η νέα πτώση της ΔΕΗ, η μικρή «μάχη» στην Intralot, η κόπωση της ΤΕΝΕΡΓ, και το ξεφούσκωμα της Attica Bank.
MARKET MAKER

Το υψηλό 14 ετών του ΟΠΑΠ, η προσγείωση της Cenergy και η ΑΛΜΥ σε χαμηλή πτήση

Πώς ο ΟΠΑΠ ανέβηκε αθόρυβα σε υψηλά 14,5 ετών, η «βουτιά» της Cenergy σε χαμηλά τριών μηνών, η Αλουμύλ ψάχνει τον βηματισμό της, το ράλι του ΟΛΠ, οι φήμες που ανέβασαν την Quest και η Ίλυδα σε ταλαιπωρία.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Η κάπως ανώμαλη προσγείωση του ΔΑΑ, η αξία της πράσινης ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και τα ΕΛΠΕ

Γιατί χάνει ύψος η μετοχή του Αεροδρομίου, πώς αλλάζουν οι ΑΠΕ τους υπολογισμούς για την αξία της ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ πλησιάζει το +8% φέτος, τα ΕΛΠΕ σε άνοδο, η Real Consulting κερδίζει έδαφος και το ρεκόρ της Πετρόπουλος.
MARKET MAKER

Στον αστερισμό του Phoenix Vega και των άλλων mezz και η δύναμη της Πειραιώς

Η διόρθωση που δίνει ευκαιρίες εισόδου, τα νέα κεφάλαια που εισέρχονται στην Πειραιώς, τι κρύβει το ξέφρενο ράλι των mezz, η σταθερή κυριαρχία της Εθνικής στις συναλλαγές και τα «παιχνίδια» με την Χαϊδεμένος.