ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα δύο ρίσκα του Χρηματιστηρίου, η εικόνα της Εθνικής και οι αποδόσεις του ΟΠΑΠ

Τη μετάθεση των εκλογών και τον κίνδυνο μη αυτοδυναμίας τιμολογεί η αγορά, οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια, η νέα τιμή στόχος για ΟΠΑΠ, η νέα πτώση της ΔΕΗ, η μικρή «μάχη» στην Intralot, η κόπωση της ΤΕΝΕΡΓ, και το ξεφούσκωμα της Attica Bank.

Ήταν το -2,92% του Γενικού Δείκτη η βασική διορθωτική κίνηση ή έχει και άλλο κάτω; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους μετά τη χθεσινή άτακτη υποχώρηση, που ήρθε στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος και των σοβαρών πολιτικών ανατάξεων που προκαλεί.

Χθες η αγορά τιμολόγησε τα αυξημένα ρίσκα που σηματοδοτεί η διαφαινόμενη μετάθεση των εκλογών για τέλη Μαΐου, αλλά και η σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων απώλειας της αυτοδυναμίας από την Νέα Δημοκρατία, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές περιπλοκές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις την περασμένη Παρασκευή ξένοι επενδυτές άρχισαν να ρωτούν τα IR τραπεζών και άλλων μεγάλων εταιρειών για το δυστύχημα και τις πολιτικές επιπτώσεις. Χθες οι σχετικές ερωτήσεις πολλαπλασιάστηκαν. Αυτό ίσως εξηγεί και την μεγάλη χρονοκαθυστέρηση μεταξύ του συμβάντος (ξημερώματα Τετάρτης 1η Μαρτίου) και της αντίδρασης της αγοράς.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκλογική αναμέτρηση θα μετατεθεί για την Κυριακή 21/5, που σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει καθηλωμένη σε μια μακρά (και τοξική) προεκλογική περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για οικονομία, επενδύσεις και τράπεζες. Και με την κυβέρνηση υπό πίεση και έντονη αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε αναβάθμιση, πολύ περισσότερο πριν τις εκλογές, σενάριο που είχε τροφοδοτήσει την αισιοδοξία τις προηγούμενες εβδομάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές, πρωταθλητές των αποδόσεων μέχρι τώρα, δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις (-4,27%) με το σύνολο των μετοχών του κλάδου να κλείνει στο βαθύ κόκκινο και με σημαντικές ανεκτέλεστες εντολές πώλησης.

Λογικά, οι επενδυτές θα περιμένουν πρώτα πρώτα να αποσαφηνιστεί ο χρόνος διενέργειας των εκλογών και κατόπιν να δουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις και να εκτιμήσουν την επίπτωση στην εκλογική επιρροή των κομμάτων. Για όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο και πιθανότατα ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει τις επόμενες ημέρες την αντοχή του πρώτου επιπέδου στήριξης που είναι οι 1.051,9 μονάδες.

-- Διόρθωση: Από τον περασμένο Οκτώβριο είχε να συμπληρώσει τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις το ελληνικό χρηματιστήριο, ενδεικτικό του momentum που υπήρχε στην αγορά όλη την προηγούμενη περίοδο. Σε αυτό το τριήμερο διόρθωσης, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 4,50%, o FTSE 25 χάνει 4,42%, ο Mid Cap είναι στο -3,87%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 5,82%.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη Σεπτέμβριος 2022 - 6 Μαρτίου 2023

-- ΟΠΑΠ: Τιμή στόχο 16,6 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και σύσταση «αγορά» δίνει η Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή ουσιαστικά δίνει ένα περιθώριο ανόδου 14,3% από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής. Προβλέπει αύξηση καθαρών εσόδων (GGR) 9% το τέταρτο τρίμηνο του 2022  σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο (498,8 εκατ. ευρώ) λόγω και της διεξαγωγής του Μουντιάλ. Σε επίπεδο κερδών, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει καθαρά κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο 173 εκατ. (μαζί με το κεφαλαιακό κέρδος από την πώληση της συμμετοχής Betano), υπερδιπλάσια σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Η χρηματιστηριακή στέκεται και στην αμοιβή των μετόχων. Εκτιμά ότι η χρηματική διανομή (μπορεί να είναι συνδυασμός μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου) προς τους μετόχους θα κυμανθεί μεταξύ 0,8 ευρώ έως 1 ευρώ και μαζί με τα 0,30 ευρώ του προμερίσματος θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,10 ευρώ έως 1,30 ευρώ για τη χρήση του 2022. Αν επαληθευτεί η χρηματιστηριακή, η μερισματική απόδοση της μετοχής μπορεί να φτάσει και στο άκρως ελκυστικό 9%.

Η πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ Φεβρουάριος 2022 - 6 Μαρτίου 2023 

-- Εθνική Τράπεζα: Παρουσιάζει την πιο συμπαγή και ανθεκτική εικόνα στον κλάδο αυτό το τριήμερο, χάνοντας μόλις 2,43% χθες, ενώ συνολικά είναι στο -3,43%. Την ίδια ώρα, η Πειραιώς που είχε κάνει το πιο επιθετικό ράλι πρωτύτερα, υποχωρεί 11,39% το τριήμερο, ύστερα από το χθεσινό -6,63%, ενώ η Alpha Bank είναι στο -7,76%, ύστερα από το χθεσινό -5,90%. Ανθεκτικότερη και η Eurobank με πτώση 3,43% χθες και -3,70% συνολικά.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας Αύγουσατος 2022 - 6 Μαρτίου 2023 

-- ΔΕΗ: Συνέχισε την έντονα καθοδική κίνησή της, με -5,16% χθες και με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 13 εκατ. ευρώ ήταν πέμπτη στην αγορά, μετά τις τέσσερις τράπεζες. Η μετοχή ενσωματώνει τον δικό της πολιτικό κίνδυνο, εν μέσω όσων συμβαίνουν μετά την τραγωδία των Τεμπών και το βασικό ερώτημα που έχουν οι επενδυτές είναι αν μπορεί να ολοκληρωθεί, στο νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, το μεγάλο deal στη Ρουμανία.

-- Intralot: Εκεί στα 0,65 ευρώ έγινε μια μικρή μάχη μεταξύ των αγοραστών, μάχη που οδήγησε τη μετοχή στο κλείσιμο των 0,67 ευρώ (-1,47%). Η μετοχή βρίσκεται στο ραντάρ πολλών έμπειρων παιχτών, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του πότε θα επιτευχθεί η έξοδος από το ειδικό αυτό καθεστώς. 

-- Attica Bank: Το επερχόμενο reverse split είναι το πρώτο βήμα της επερχόμενης εξαέρωσης των υφισταμένων (παλαιών) μετόχων. Μετά την αναπροσαρμογή των ορίων διαπραγμάτευσης από το ΧΑ, χθες η μετοχή βρέθηκε «κλειδωμένη» στο -10% με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 2,6 εκατ. τεμαχίων. 

Η πορεία της μετοχής της Attica Bank Σεπτέμβριος 2022 - 6 Μαρτίου 2023 

-- ΟΤΕ: Πτώση 5,78% το τριήμερο, χωρίς να έχει συμμετάσχει στο πρότερο πάρτι. Από τις 15 Φεβρουαρίου, έχει μόλις τρεις ανοδικές ημέρες και εννέα πτωτικές. Έχει γυρίσει αρνητικά από την αρχή του έτους, χάνοντας 3,98%.

--  AVAX: Ιδιαίτερα ευάλωτη, αδύναμη εικόνα όλο το τελευταίο διάστημα, ακόμη και στην καλή περίοδο της αγοράς. Σημαντική πτώση 8,79% το τριήμερο, χωρίς να έχει πρότερη άνοδο, Συμπλήρωσε εννέα σερί πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 13,09%.

-- Τέρνα Ενεργειακή: Στο -2,83% χθες, πτώση -7,21% φέτος. Υπάρχει κόπωση, εδώ και καιρό από τη διαρκή καθυστέρηση του deal.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το «χαστούκι» στην Intralot, η ανησυχία για τα έξω και τα δυνατά σημεία του ΧΑ

Η νέα πτώση στο ΧΑ και η επίμονη ανησυχία για τις ξένες αγορές, η διόρθωση στη ΜΥΤΙΛ κόντρα στα καλά νέα, το ΧΑ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση των μετοχών σε επιτήρηση και η άνοδος για ΟΤΕ και Quest.
MARKET MAKER

Το ερώτημα του 1 εκατ. δολ. στο ΧΑ, οι τράπεζες και η διάχυση του ενδιαφέροντος

Οι φόβοι για διόρθωση στις ξένες αγορές, το ΧΑ «κρατάει» με αγοραστές πανταχού παρόντες, γιατί αισιοδοξεί η Axia για τις εγχώριες τράπεζες, το φλερτ Aegean με τα 10 ευρώ και η ανάνηψη της Intralot.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Έρχεται άλμα στο ΧΑ με τράπεζες, ΔΕΗ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις

Η σαρωτική νίκη της ΝΔ καθαρίζει τον πολιτικό ορίζοντα, ξεκλειδώνει την επενδυτική βαθμίδα και φέρνει την αγορά προ των πυλών των 1.200 μονάδων. Τι περιμένουν οι άνθρωποι της αγοράς για τη σημερινή συνεδρίαση.