ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Από αριστερά: Ο. Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development και Π. Τσίμας, δημοσιογράφος του Σκαι. ΑΠΕ

Τα «όμορφα μπάνια» του Οδ. Αθανασίου και η επιστροφή των τραπεζών στην Ελλάκτωρ

Τι θα απαντούσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda σε έναν Κυψελιώτη για τα οφέλη από το Ελληνικό, πώς το νέο ομόλογο της Ελλάκτωρ προσέλκυσε τις τράπεζες και τα δύσκολα στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν.
  • Ολοκληρώθηκε η σύναψη του ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ, για την ενδιάμεση χρηματοδότηση του ομίλου μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα, ωστόσο η είδηση βρίσκεται αλλού: στο γεγονός ότι στο ομολογιακό δάνειο συμμετέχουν και εγχώριες τράπεζες, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα απέφευγαν την Ελλάκτωρ συστηματικά.
  • Οι μετοχικές αλλαγές με την είσοδο του ισχυρού ομίλου, Reggeborgh Invest, σε συνδυασμό με τη σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση που προγραμματίζεται έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην αποκατάσταση της ορατότητας για την επόμενη ημέρα και τις προοπτικές του ομίλου.
  • Με ασυνήθιστο τρόπο προσπάθησε να απαντήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Develpment, Οδυσσέας Αθανασίου, σε ερώτηση για την ευρύτερη σημασία της επένδυσης στο Ελληνικό, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Το σχέδιο για την επένδυση στο Ελληνικό είναι πολύ ενδιαφέρον, ωστόσο εάν σας σταματούσε κάποιος στο δρόμο ένας πολίτης και σας έλεγε, ναι αλλά εγώ μένω στην Κυψέλη, τι με νοιάζει, τι επίδραση θα έχει στη δική μου ζωή τι θα του απαντούσατε;». Αυτή ήταν η ερώτηση με τον επικεφαλής της Lamda Develpment, έχοντας στον μυαλό του κάποιον κάτοικο της Κυψέλης, να απαντά: «Καταρχάς κάνουμε και πράγματα εκτός Ελληνικού. Ένα παράδειγμα που πιθανότατα έχετε ακούσει είναι τα κολυμβητήρια στο ΟΑΚΑ τα οποία αυτή τη στιγμή ανακαινίζουμε, έτσι ώστε ο κόσμος να πηγαίνει σε δυο μήνες και να κολυμπάει πάλι, πολύ όμορφα, και να γίνονται ακόμα και αγώνες». Ο κ. Αθανασίου, συνεχίζοντας να αναζητά λόγους για το τι σημαίνει η επένδυση για τον κάτοικο της Κυψέλης, επισήμανε ότι ο κάτοικος της Κυψέλης θα μπορεί να έρχεται στο τεράστιο πάρκο και την παραλία!
  • Αυτά βέβαια συμβαίνουν όταν πρέπει να πεις τόσα πολλά πράγματα σε τόσο λίγο χρόνο, ενώ στο τέλος ο κ. Αθανασίου προσπάθησε αρκετά αόριστα να αναφερθεί στην ευρύτερη επίδραση του έργου στην οικονομία, τις θέσεις εργασίας και τον τουρισμό.
  • Το σημαντικό που βγήκε από την εκδήλωση είναι ότι με την υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση των μετοχών στην Lamda Develpment, στις αρχές Ιουλίου, θα δημοπρατηθούν αμέσως κατασκευαστικά έργα 500 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια, επτά χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο, το μεγάλο έργο -η μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη στην Ευρώπη- ξεκινά.
  • Την παράταση της μεταβατικής περιόδου για την επίτευξη των στόχων ανακτήσεων από 24 μήνες σήμερα, σε 36, ζητούν από την κυβέρνηση οι servicers, θέμα που παρουσίασε αναλυτικά το Business Daily την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η παρατεταμένη αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί) για περισσότερο από ένα χρόνο καθιστά αδύνατη την επίτευξη των στόχων των επιχειρηματικών σχεδίων. Η παράταση ωστόσο απαιτεί την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, δεδομένου ότι η Κομισιόν απέρριψε αντίστοιχο αίτημα των Ιταλών (που ζητούσαν παράταση από 24 σε 48 μήνες).
  • Ακριβώς γι’ αυτό -την «πόρτα» της Κομισιόν στους Ιταλούς- οι τράπεζες, για την ακρίβεια κάποιοι νομικοί των τραπεζών, υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένα αίτημα από ελληνικής πλευράς για την παράταση της μεταβατικής περιόδου για την επίτευξη των στόχων ανακτήσεων αλλά οι servicres να επικαλεστούν λόγους ανωτέρας βίας οι οποίοι δεν τους επέτρεψαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ποιοι είναι οι λόγοι ανωτέρας βίας; Το γεγονός ότι τα δικαστήρια δεν λειτουργούσαν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους λόγω των έκτακτων μέτρων που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας.
  • Είναι ακόμη νωπή στη μνήμη η ανησυχία για τον κίνδυνο Grexit, αποτέλεσμα της ακραίας αβεβαιότητας και των αντιμνημονιακών παλικαρισμών που οδήγησαν τη χώρα σε ένα πολυετές φλερτ με την έξοδο από το ευρώ. Μια από τις ακούσιες συνέπειες του φλερτ με το Grexit ήταν πολλοί να προχωρούν σε αναλήψεις μετρητών (από φόβο μην ξυπνήσουν ένα πρωί και δουν τα ωραία τους ευρώ να μετατρέπονται σε δραχμές ή να μην μπορούν να τα βγάλουν από την τράπεζα, κάτι που έγινε το 2015) και τα οποία έκρυβαν στα σπίτια τους. Ποσά από λίγες χιλιάδες ευρώ, για ώρα ανάγκης, μέχρι πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, από φόβο να μην χαθούν οι αποταμιεύσεις, που δημιούργησαν μια μεγάλη ευκαιρία για κλέφτες, λωποδύτες και εγκληματίες.
  • Με μαγνήτη τα κρυμμένα ευρώ πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες ληστείες, βασανισμοί και δολοφονίες.
  • Πλέον, ούτε στα τραπεζικά καταστήματα υπάρχουν 150.000 ευρώ σε μετρητά. Τα υποκαταστήματα των τραπεζών δουλεύουν με περιορισμένα μετρητά, τόσα όσα χρειάζονται για να εξυπηρετούν μια συνηθισμένη ημέρα, ενώ για να πραγματοποιηθεί ανάληψη μεγάλων ποσών σε μετρητά απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση. Η δραστική μείωση των διαθεσίμων ευρώ σε μετρητά στα καταστήματα  αποτέλεσε βασικό λόγο για τη μεγάλη μείωση των ληστειών σε τραπεζικά καταστήματα.
  • Δεδομένου ότι πλέον ο κίνδυνος του Grexit έχει εκλείψει είναι εντελώς ακατανόητο στην εποχή μας να έχει κάποιος 150.000 ευρώ στο σπίτι του ή ακόμα και 15.000 ή 20.000 ευρώ. Δεν έχει καμία λογική ένα ζευγάρι 20 ή 30 ετών, που θα έπρεπε να έχουν ξεχάσει πώς είναι ο κόσμος με μετρητά, να έχουν 15.000 ευρώ μετρητά στο σπίτι τους γιατί ήθελαν  να κάνουν λέει κάποια ανακαίνιση. Και περιστατικά όπως αυτό που συνέβη χθες, ληστεία σε σπίτι επιχειρηματία με λεία πάνω από 100.000 μετρητά και 30.000 σε κοσμήματα, όχι μόνο δεν έχουν λογική αλλά αποτελούν τροφοδότη για πολλές ακόμα ανάλογες απόπειρες ληστείας πολλές από τις οποίες μπορεί να καταλήξουν με τραγικά αποτελέσματα.

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Pliromi, Karta, Cards, Sales, Ekptoseis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ψηφιακή «έξοδος» των τραπεζών, τα 13 χρόνια χωρίς investment grade και ο Κασιδιάρης

Γιατί οι τράπεζες κλείνουν τις εφαρμογές ηλεκτρονικού πορτοφολιού, πώς έμεινε η Ελλάδα χωρίς επενδυτική βαθμίδα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, το ταμείο με 182 εκατ. της Ελλάκτωρ και οι χειρισμοί για το κόμμα Κασιδιάρη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εγγύηση των καταθέσεων, η πίεση των άκρων, η Lamda και η ακτοπλοΐα

Η συζήτηση στις ΗΠΑ για περισσότερες εγγυήσεις στις καταθέσεις επιχειρήσεων, η καθυστέρηση στα αποτελέσματα της Lamda για το 2022, οι δυσκολίες της συγχώνευσης Attica Group - ANEK, ο ΟΛΠ ξαναβρίσκει τη φόρμα του και οι διαρροές προς ακραία κόμματα.
Mitsotakis-Kyriakos-Tourismos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πολιτική λύση για τους πλειστηριασμούς, το ρίσκο για το ΑΕΠ και οι τράπεζες

Η αγχωμένη αναζήτηση διεξόδου για τους πλειστηριασμούς και τους ευάλωτους από το Μέγαρο Μαξίμου, η σιγουριά της Φρανκφούρτης για την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών, η ανάπτυξη το 2023 και οι δημόσιες επενδύσεις, η Τιτάν και η Τουρκία.
intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μουαγιέν των εφοπλιστών, νόμοι αλά ελληνικά και η υπόσχεση του 1 δισ.

Πώς οι εφοπλιστές «έριξαν» δραστικά το μέσο κόστος κτήσης της Intrakat, η εκτίμηση του επικεφαλής της ΜΥΤΙΛ για 1 δισ. EBITDA το 2023, ο εισηγητής του ΑΠ υπέρ των servicers και τα σενάρια για την Άκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι Αυστραλοί σκανάρουν τα πάντα, η σημασία του CET1 και η απογοήτευση για Dimand

Επενδύσεις από ΑΠΕ μέχρι οπτικές ίνες αναζητά η Macquarie, το deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία, το «κεφαλαιακό» premium στις τράπεζες, η απογοήτευση για τις μετοχές Dimand - Lamda, η πτώση της Aegean, η μετατροπή της MIG σε επενδυτική εταιρεία και η ευχή Πατέλη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Τατόι ως συνέχεια του κράτους, η ώρα των mezz και το «άλμα» της Τρ. Πειραιώς

Η εγκατάλειψη του Κτήματος Τατοΐου από όλες τις κυβερνήσεις, η υποχρεωτική ανανέωση της θητείας Φλώρου, η άνοδος της Τρ. Πειραιώς και οι φήμες περί MSCI, τα mezz και οι προσδοκίες για τον Άρειο Πάγο, η εύλογη αξία της Ideal και η Intracom Properties.