ΓΔ: 1419.23 0.12% Τζίρος: 9.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:19:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Pliromi, Karta, Cards, Sales, Ekptoseis
Φωτο: Shutterstock

Η ψηφιακή «έξοδος» των τραπεζών, τα 13 χρόνια χωρίς investment grade και ο Κασιδιάρης

Γιατί οι τράπεζες κλείνουν τις εφαρμογές ηλεκτρονικού πορτοφολιού, πώς έμεινε η Ελλάδα χωρίς επενδυτική βαθμίδα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, το ταμείο με 182 εκατ. της Ελλάκτωρ και οι χειρισμοί για το κόμμα Κασιδιάρη.

Εγκαταλείπουν ψηφιακά πεδία στα οποία δεν μπορούν και ίσως δεν έχει και νόημα να σταθούν ανταγωνιστικά οι τράπεζες, δεδομένων των τεχνολογικών εξελίξεων. Τι νόημα έχει για μια τράπεζα, για παράδειγμα, να ξοδεύει πόρους και ενέργεια για να διαθέτει το δικό της ψηφιακό πορτοφόλι, όταν υπάρχει διαθέσιμο το Google Pay, όπου μπορείς να βάλεις όσες κάρτες θέλεις από όσες τράπεζες θέλεις. Είναι πραγματικά άνευ νοήματος και εντελώς μη πρακτικό το να έχει κανείς την εφαρμογή της Τρ. Πειραιώς για την κάρτα της Πειραιώς, την εφαρμογή της Alpha για τις κάρτες της Alpha και πάει λέγοντας, όταν μπορείς σε μια εφαρμογή να έχεις όσες κάρτες επιθυμείς.

-- Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες επανεξετάζουν τις στρατηγικές τους. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει γνωστοποιήσει στους πελάτες της ότι στις 3 Ιουλίου θα σταματήσει η λειτουργία του ψηφιακού πορτοφολιού winbank pay, προτρέποντας τους πελάτες της να αξιοποιήσουν το Google Pay. Και η Alpha Bank θα προχωρήσει στην κατάργηση του Alpha Wallet, ενώ οι πελάτες της Eurobank ήδη μόνο μέσω Google Pay μπορούν να δημιουργούν ψηφιακό πορτοφόλι.

-- Στα χνάρια των τραπεζών, όπως αναμενόταν, θα κινηθούν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, αναφορικά με το «πάγωμα» των επιτοκίων στεγαστικών δανείων. Οι servicers θα προχωρήσουν σε ανάλογο πάγωμα των επιτοκίων, απορροφώντας τυχόν νέες αυξήσεις στα επιτόκια στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε ρύθμιση και εξυπηρετούνται κανονικά. Οι σχετικές ανακοινώσεις των servicers αναμένονται ενδεχομένως και σήμερα. Ωστόσο οι όποιες παρεμβάσεις εξ ορισμού θα είναι πιο περιορισμένες. 

-- «Μετά την πώληση της Άκτωρ, ο όμιλος Ελλάκτωρ θα συνεχίσει τη δραστηριοποίησή του στον κλάδο των υποδομών, αξιοποιώντας τα έσοδα από την πώληση σε δραστηριότητες με μακροπρόθεσμες ορατές και βιώσιμες αποδόσεις, όπως οι παραχωρήσεις και τα έργα ΣΔΙΤ, ο κλάδος περιβάλλοντος, ο κλάδος ανάπτυξης ακινήτων, αλλά και ο κλάδος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Θύμιος Μπουλούτας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου το 2022. Όπως είπε, στον τομέα των παραχωρήσεων στην Ελλάδα, οι προβλεπόμενες ταμειακές ροές από υφιστάμενα έργα παραχωρήσεων υπερβαίνουν τα 1,3 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Διευκρίνισε επίσης πως μερίσματα ο όμιλος θα λαμβάνει από την Αττική Οδό και το 2025 -η σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2024- ενώ το 2026 θα λάβει τα μετρητά της εταιρείας. Σχετικά με την πώληση της Άκτωρ, επικαλέστηκε την αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας η οποία απεφάνθη ότι η ο κατασκευαστικός τομέας αξίζει μεταξύ 160-196 εκατ. ευρώ, οπότε η προσφορά των 214 εκατ. ευρώ (enterprise value) της Intrakat κρίθηκε ικανοποιητική. Ο όμιλος Eλλάκτωρ στο τέλος του 2022 είχε διαθέσιμα  467 εκατ. και δάνεια 285 εκατ. (εξαιρούνται τα δάνεια του Μορέα), οπότε το «καθαρό» ταμείο ήταν 182 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ενισχυθεί περαιτέρω, αφού θα εισπράξει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από την πώληση της Άκτωρ. Ο κ. Μπουλούτας επανέλαβε ότι το επενδυτικό πλάνο της θυγατρικής Reds ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τα έργα στις Γούρνες Ηρακλείου, το project του κτήματος Καμπά και τη Μαρίνα Αλίμου.

-- Πρώτη έχασε η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, το 2010, τελευταία θα την ανακτήσει, μέσα στο τρέχον έτος. Η χώρα θα έχει περάσει 13 χρόνια... στην έρημο, πολύ περισσότερα από όλες τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης που σάρωσε η μεγάλη οικονομική κρίση. Σε έναν ενδιαφέροντα, σχετικό απολογισμό, το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι «ο χρόνος παραμονής εκτός επενδυτικής βαθμίδας του ελληνικού κρατικού ομολόγου, σχετιζόμενος με την παρατεταμένη διάρκεια των τριών διαδοχικών προγραμμάτων προσαρμογής, ξεπέρασε σε διάρκεια τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετώπισαν οικονομική κρίση. Η Κύπρος και η Πορτογαλία παρέμειναν εκτός επενδυτικής βαθμίδας πάνω από 6 έτη, ενώ την ανέκτησαν εντός 3 και 4 ετών αντίστοιχα μετά τη λήξη των προγραμμάτων τους. Το 5ο έτος από τη λήξη του τελευταίου Ελληνικού προγράμματος είναι το 2023». Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι σε άλλες χώρες που σάρωσε η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, όλοι -πολιτικές ηγεσίες και πολίτες- προσπάθησαν να εφαρμόσουν όσο καλύτερα γινόταν τα οικονομικά προγράμματα για να ξεπεράσουν την κρίση γρηγορότερα, ενώ εμείς αρχίσαμε... εμφύλιο μνημονιακών - αντιμνημονιακών και καταλήξαμε σε δήθεν ηρωική εξέγερση κατά των ξένων δανειστών, με συνέπεια να χρειαστούμε όχι ένα, αλλά τρία διαδοχικά μνημόνια μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

-- «Ουδέν κακόν αμιγές καλού», έλεγαν σοφά οι αρχαίοι και φαίνεται ότι αυτό ισχύει και για τις σοβαρές κρίσεις που προκάλεσαν η πανδημία και, αργότερα, η κατακόρυφη άνοδος των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού. Όπως επισήμανε χθες ο διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, η κρίση της πανδημίας έφερε για την Ελλάδα τα μεγάλα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα πακέτο που είναι μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο υψηλός πληθωρισμός, εξάλλου, σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, βοήθησε να μειωθεί πολύ το δημόσιο χρέος το 2022 ως ποσοστό του ΑΕΠ -το ΔΝΤ υπολογίζει ότι αυτό το «κούρεμα» ξεπέρασε τις 23 μονάδες του ΑΕΠ. «Τέτοιο "κούρεμα" του χρέους, θα έπρεπε να παρακαλέσουμε πολύ τους Ευρωπαίους για να μας την προσφέρουν», όπως επισήμανε εύστοχα ο κ. Βέττας.

-- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολιτικοί σχηματισμοί που κινούνται εκτός δημοκρατικής νομιμότητας και που συνδέονται με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκληματική δράση δεν μπορούν να μετέχουν στις εκλογές. Ωστόσο, η κινητοποίηση της κυβέρνησης στο παρά πέντε των εκλογών για το μπλοκάρισμα του κόμματος Κασιδιάρη με τη ρύθμιση Βορίδη είναι προβληματική και, δυστυχώς, ενισχύει την αντισυστημικότητα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν την απαγόρευση στο παρά πέντε των εκλογών με κομματικές σκοπιμότητες, ενώ το ΚΚΕ έχει πάρει εξαρχής απόσταση από το ενδεχόμενο απαγόρευσης συμμετοχής ενός κόμματος στις εκλογές (αν διαβάσει κανείς το επαναστατικό καταστατικό του ΚΚΕ θα καταλάβει την αμυντική στάση του). Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει αποστάσεις (χθες αποχώρησε από την ψηφοφορία της τροπολογίας), ενώ η αναταράξεις στην Δικαιοσύνη είναι απολύτως χαρακτηριστικές των περιπλοκών της υπόθεσης. Το ερώτημα δεν είναι μόνο γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε τόσο, αλλά γιατί επιτρεπόταν στον κ. Κασιδιάρη να αναπτύσσει όλα αυτά τα χρόνια πολιτική δράση μέσω του youtube. Πώς γίνεται ένας φυλακισμένος να κάνει συστηματικά διαγγέλματα και παρεμβάσεις μέσω του διαδικτύου από τη φυλακή; Δεν υπάρχουν κανόνες (ρητορικό το ερώτημα); Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι; Πού ήταν η κυβέρνηση; Πού και η Δικαιοσύνη; Θα πει κάποιος, και σωστά, εδώ μετείχε τηλεφωνικά σε εκδηλώσεις ο δολοφόνος της 17 Νοέμβρη, Δημ. Κουφοντίνας και κανένας δεν ασχολήθηκε, ο Κασιδιάρης τώρα θα κάνει αίσθηση;

-- «Θα προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό των 4 τελευταίων ετών. Να θυμηθούμε τι είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις και τι τελικά έγινε», υπογράμμισε στην ομιλία του χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με το θράσος ενός ανθρώπου που στα 4 χρόνια που κυβέρνησε δεν έκανε τίποτα απολύτως από όσα υποσχέθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «όμορφα μπάνια» του Οδ. Αθανασίου και η επιστροφή των τραπεζών στην Ελλάκτωρ

Τι θα απαντούσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda σε έναν Κυψελιώτη για τα οφέλη από το Ελληνικό, πώς το νέο ομόλογο της Ελλάκτωρ προσέλκυσε τις τράπεζες και τα δύσκολα στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο deal από ΔΕΗ, οι τράπεζες και ένα χριστουγεννιάτικο... ρουσφετάκι

Έρχεται νέο deal της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, το χριστουγεννιάτικο δώρο σε πρώην συνεργάτη υπουργού, το άδοξο τέλος της μεγάλης έρευνας στις τράπεζες, η απελπιστική εικόνα των πλειστηριασμών, η αποχή των συμβολαιογράφων και... καλές γιορτές. Ραντεβού στις 3 Ιανουαρίου.
Mitsotakis-Kyriakos-Tourismos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πολιτική λύση για τους πλειστηριασμούς, το ρίσκο για το ΑΕΠ και οι τράπεζες

Η αγχωμένη αναζήτηση διεξόδου για τους πλειστηριασμούς και τους ευάλωτους από το Μέγαρο Μαξίμου, η σιγουριά της Φρανκφούρτης για την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών, η ανάπτυξη το 2023 και οι δημόσιες επενδύσεις, η Τιτάν και η Τουρκία.
intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μουαγιέν των εφοπλιστών, νόμοι αλά ελληνικά και η υπόσχεση του 1 δισ.

Πώς οι εφοπλιστές «έριξαν» δραστικά το μέσο κόστος κτήσης της Intrakat, η εκτίμηση του επικεφαλής της ΜΥΤΙΛ για 1 δισ. EBITDA το 2023, ο εισηγητής του ΑΠ υπέρ των servicers και τα σενάρια για την Άκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Τατόι ως συνέχεια του κράτους, η ώρα των mezz και το «άλμα» της Τρ. Πειραιώς

Η εγκατάλειψη του Κτήματος Τατοΐου από όλες τις κυβερνήσεις, η υποχρεωτική ανανέωση της θητείας Φλώρου, η άνοδος της Τρ. Πειραιώς και οι φήμες περί MSCI, τα mezz και οι προσδοκίες για τον Άρειο Πάγο, η εύλογη αξία της Ideal και η Intracom Properties.
Theodorikakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα απωθημένα Θεοδωρικάκου, ο πονοκέφαλος για servicers - fund και η ΔΕΗ

Τι κρύβει η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για ακύρωση του διαγωνισμού για τις ταυτότητες, πώς τα δικαστήρια σταματούν τις πράξεις εκτέλεσης για «κόκκινα» δάνεια, οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ για το α' εξάμηνο και τα γερμανικά μέτρα για το ρεύμα με άρωμα Ελλάδας.