ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Μιχάλης Χρυσοχοιδης
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Επιστροφή στην κανονικότητα, διεργασίες στην Ελλάκτωρ και ο «μνηστήρας» της MLS

Οι 400 του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τι συμβαίνει με τις επαφές Ολλανδών - εφοπλιστών για την Ελλάκτωρ, οι φήμες για ενδιαφέρον σοβαρού fund για την MLS και η εκτίναξη του τζίρου στο Χρηματιστήριο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.
 • Τις παλιές καλές ημέρες θύμισε χθες η προσπάθεια των οικοδόμων, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το συνδικάτο οικοδόμων της Αθήνας, να χτίσουν με τσιμέντο την είσοδο στο Υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται αναμφίβολα για ισχυρό πρόδρομο δείκτη επιστροφής στην κανονικότητα.
 • Και για τους πιο δύσπιστους, με τα περί επιστροφής στην κανονικότητα, υπάρχει ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα: οι 400 του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Σε μια χώρα που μετριούνται στα δάκτυλα ιδιωτικές εταιρείες με προσωπικό 400 ατόμων, και που απαιτούνται χρόνια για να υλοποιηθεί μια επένδυση, είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία το Δημόσιο προχωρά σε προσλήψεις 400 ατόμων. Γιατί; Για να φυλάνε τα πανεπιστήμια.
 • Λες και δεν θα μπορούσε μια εταιρεία security να ελέγχει την είσοδο ή να τοποθετηθούν ψηφιακά συστήματα ώστε να μην έχουν πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένα άτομα ή να καλούν την αστυνομία αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις.
 • Ποιος ξέρει; Εκτός από λεφτά που σίγουρα υπάρχουν, ίσως και οι εκλογές δεν είναι και τόσο μακριά.
 • Πολλά και διάφορα ακούγονται για την Ελλάκτωρ και το ενδεχόμενο σημαντικών αλλαγών στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, στον απόηχο των σημαντικών διοικητικών (με την αναβάθμιση Ευθ. Μπουλούτα) και μετοχικών (μεταβίβαση των μετοχών του Λ. Μπόμπολα στους Ολλανδούς) αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην εταιρία. Μάλιστα, η σιγή των εφοπλιστών και ο τερματισμός του άγριου εμφυλίου μεταξύ των δύο πλευρών έχει τροφοδοτήσει πληροφορίες για την προσέγγιση Ολλανδών - εφοπλιστών, προσέγγιση που δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και στο Δ.Σ. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι υπάρχει κινητικότητα, ότι υπάρχουν κάποιες διαβουλεύσεις αλλά σημαντικές αλλαγές δεν θα έχουμε.
 • Στον απόηχο της ατελέσφορης συνέλευσης των κατόχων του δεύτερου ομολόγου της MLS, όπου η διοίκηση είχε πολλά και διάφορα να πει, αλλά πολύ λίγα επί της ουσίας, κυκλοφόρησαν για πολλοστή φορά οι διαρροές περί κρίσιμης διαπραγμάτευσης με υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή και αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα -άλλη μία φορά, εδώ και πολλούς μήνες- ως «μνηστήρας» της MLS το επενδυτικό fund Corinth Capital, που ανήκει στο Corinth Group. Πρόκειται για ένα σοβαρό fund, με αρκετά διαθέσιμα κεφάλαια, το οποίο διευθύνει ένα έμπειρο στέλεχος του χρηματοπιστωτικού χώρου, ο Ανδρέας Μάτσας, ενώ τη συμβουλευτική του επιτροπή κοσμεί με τη συμμετοχή του ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης. Πού είναι το πρόβλημα; Ότι οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με το fund φέρονται να διαρκούν αρκετούς μήνες, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επίσημη ενημέρωση από την MLS για αυτές τις συζητήσεις, σαν να επρόκειτο για μια ιδιωτική διαπραγμάτευση της διοίκησης και του βασικού μετόχου, για την οποία δεν υπάρχει λόγος να ενημερωθεί σοβαρά το επενδυτικό κοινό και, πρωτίστως, οι «καμένοι» μέτοχοι και ομολογιούχοι. Πέρα από τις φήμες, λοιπόν, καλό είναι κάποτε να υπάρξει και κάποια σοβαρή ενημέρωση.
 • Στα 111,24 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο μέσος τζίρος του Μαΐου στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ήταν ο πρώτος μήνας ύστερα από περίπου δύο χρόνια που ξεπέρασε το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, είναι μόλις ο 4ος μήνας από το Δεκέμβριο του 2015 με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ ημερησίως.
 • H χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τη μεγάλη εξάρτηση του ΧΑ από τις διεθνείς αγορές και δη από την αγορά του Λονδίνου, που χθες είχε (τραπεζική) αργία, ενώ και η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω της Memorial Day. Ο τζίρος στο ΧΑ, που την περασμένη εβδομάδα είχε διαμορφωθεί στα 133,6 εκατ. ευρώ λόγω και του MSCI, χθες κατήλθε στα 45,26 εκατ. ευρώ. Ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 69 συνεδριάσεων, με την αμέσως χαμηλότερη επίδοση προ τριάμισι μηνών, στις 12/2, με 37,6 εκατ. ευρώ.
 • Το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου της Aegean Airlines υποχώρησε χθες κατά 9%, κλείνοντας στα 0,60 ευρώ με όγκο 416.878 δικαιώματα. Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή είχε κάνει ράλι +20% κλείνοντας στα 0,66 ευρώ με όγκο 221.467 δικαιώματα. Εισήχθη την Πέμπτη 27/5 για διαπραγμάτευση με τιμή εκκίνησης τα 0,5640 ευρώ, κλείνοντας την πρώτη ημέρα με πτώση 2,48%. Η διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην ΑΜΚ της Aegean Airlines ολοκληρώνεται στις 9 Ιουνίου.
 • Μετά από πολύ, πολύ καιρό, οι χρηματιστηριακές εταιρείες «βλέπουν» και πάλι το… «μεσαίο» χώρο. Η Eurobank Equities άρχισε κάλυψη της Quest Συμμετοχών, σημειώνοντας μάλιστα πως η τρέχουσα αποτίμηση αποτελεί μια ελκυστική πρόταση ρίσκου - οφέλους, καθώς υπάρχει σημαντική αξία στη μετοχή. Η ΑΧΕ δίνει μία αξία βάσης στα 18,4 ευρώ, με ενδεικτικό εύρος μεταξύ 16,8 και 20,4 ευρώ.
 • Μπορεί η πώληση της Chipita έναντι 2 δισ. δολαρίων να τάραξε τα νερά διεθνώς, οριοθετώντας ένα νέο status quo για τις ελληνικές εταιρείες και το ελληνικό επιχειρείν, όμως και η πώληση της Cardlink έναντι 93 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Quest επίσης δείχνει πολλά. Το να πουλάει μια εισηγμένη μια θυγατρική της έναντι 93 εκατ. ευρώ, την ώρα που η… μητρική (Quest), πριν ελάχιστα χρόνια, είχε αποτίμηση 35 εκατ. ευρώ, δείχνει αν μη τι άλλο τα περιθώρια που υπάρχουν αλλά και τη δυναμική που αναπτύσσει το διεθνές επενδυτικό χρήμα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Μπουλούτας για το ομόλογο και οι αντικρουόμενοι στόχοι της Εθνικής

Η πρώτη εμφάνιση του νέου CEO της Ελλάκτωρ στους δημοσιογράφους, η βράβευση που αντιστρατεύεται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής και ο μεγαλύτερος φόβος του Θ. Σκυλακάκη.
ELPE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναπάντεχη ήττα της διοίκησης των ΕΛΠΕ και ο πονοκέφαλος των χρηματιστών

Το ξαφνικό «μπλόκο» από το Δημόσιο στις προτάσεις για το καταστατικό, γιατί γκρινιάζουν οι χρηματιστές για την εκκαθάριση, η επένδυση Καράμπελα στον ΑΔΜΗΕ και η «προσωρινή» αναστολή της MLS.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «κούρεμα» των εφοπλιστών, το μυστήριο της Aiolos και Εθνική Τράπεζα ή… Επενδύσεων;

Πώς η Εθνική Τράπεζα μετατρέπεται σε εταιρεία... επενδύσεων, το πατατράκ των εφοπλιστών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, ποιος βρίσκεται πίσω από την Aiolos Investor και τα οφέλη της ΕΧΑΕ από την άνοδο του τζίρου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ολλανδικό Κούγκι, το internet που σέρνεται και τα ρεκόρ της Mytilineos

Οι μετρήσεις της ΕΕΕΤ, τα απελπισμένα ασφαλιστικά μέτρα για την Εγνατία, οι απλήρωτοι της Άκτωρ, το τρολάρισμα της MLS στην Κεφαλαιαγορά και η πρωταπριλιάτικη ενημέρωση των βουλευτών για τις εξελίξεις στις τράπεζες.