ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Γιατί «σέρνεται» η μετοχή της ΔΕΗ, το μπλέξιμο στην Ένωση Τραπεζών και τα διυλιστήρια

Τα μαλλιοτραβήγματα της Viva Bank με τις παραδοσιακές τράπεζες, τι λέει η Glass Lewis για την ΑΜΚ της Alpha Bank, πώς Co2 και πετρέλαιο κόβουν την φόρα της ΔΕΗ, γιατί κερδίζουν έδαφος Motor Oil και ΕΛΠΕ.
  • Σε ένα ασυνήθιστο μπλέξιμο έχει βρεθεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, από τα μπλεξίματα στα οποία δεν είναι συνηθισμένοι οι τραπεζίτες. Αιτία του μπλεξίματος, ο Χάρης Καρώνης της Viva Wallet, Viva Bank πλέον, που όπου βρεθεί και όπου σταθεί στολίζει την Ένωση και τους τραπεζίτες με διάφορα κοσμητικά επίθετα. Μάλιστα, κάποιες συγκρούσεις σε συνεδριάσεις επιτροπών της Ένωσης θυμίζουν σχολική αίθουσα σε αταξία.
  • Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι απόψεις διίστανται. Άλλοι το αποδίδουν στην υπέρμετρη φιλοδοξία του κ. Καρώνη, άλλοι στην γλυκιά ζαλάδα της επιτυχίας, άλλοι στον κυκλοθυμικό χαρακτήρα του, άλλοι στις εμμονές του κατά των παραδοσιακών τραπεζών και άλλοι στην δυσκολία του neo-τραπεζίτη να διαχειριστεί το «όχι».
  • Οι πιο πρακτικοί, ωστόσο, απορρίπτουν όλα τα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι ο πυρήνας του προβλήματος είναι η πυρηνική σύγκρουση μεταξύ neobank και παραδοσιακών τραπεζών, με τις πρώτες να θέλουν να επεκταθούν σε όλο το φάσμα εργασιών των παραδοσιακών τραπεζών, χωρίς όμως να μπλέξουν με τις βαριές εποπτικές και άλλες ρυθμιστικές απαιτήσεις που συνοδεύουν τις τράπεζες. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το πρόβλημα του κ. Καρώνη είναι ότι όταν βολεύει θέλει να φορά το καπέλο του τραπεζίτη (αξιοποιώντας την τραπεζική άδεια της Viva Bank), όταν όμως αυτό δεν βολεύει θέλει να τον αντιμετωπίζουν ως ίδρυμα πληρωμών, που οι εποπτικές απαιτήσεις είναι πολύ μικρότερες.
  • Δεν αποκλείεται πάντως σιγά σιγά τα πάθη να ξεπεραστούν και να βρεθεί ένα modus vivendi, δεδομένου μάλιστα του ότι η Viva Bank μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.
  • Θετική εμφανίζεται η Glass Lewis στις προτάσεις του ΔΣ της Alpha Bank για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ύψους έως 800 εκατ. ευρώ. Η Glass Lewis αναγνωρίζει την οικονομική λογική της αύξησης και τα οφέλη για τους μετόχους, ενώ υπογραμμίζει ότι η αύξηση του αριθμού των μετοχών της τράπεζας αντισταθμίζεται από τη φυσιογνωμία της αύξησης, που στοχεύει στην ανάπτυξη τη τράπεζας, καθώς και από το γεγονός ότι το ΔΣ σχεδιάζει να διαφυλάξει τα δικαιώματα των μετόχων μέσω παροχής κατά προτεραιότητα κατανομής μετοχών -μέχρι το υπάρχον ποσοστό τους κατά την ημερομηνία αναφοράς.
  • Εκτός κλίματος χθες η μετοχή της ΔΕΗ, έκλεισε με απώλειες (-0,44%) κοντά στα χαμηλά ημέρας σε μια συνεδρίαση κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε το επίπεδο των 900 μονάδων αποκομίζοντας κέρδη +0,71%. Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με σημαντικές ανεκτέλεστες εντολές πώλησης και η αιτία της πίεσης δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί: αρκεί να ρίξει κανείς μια γρήγορη ματιά στις τιμές του Co2 και στο ράλι της τιμής του πετρελαίου αλλά και (πιο ήπια) του φυσικού αερίου. Επιπλέον, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ δεν ήταν άσχημα, αλλά δεν ενθουσίασαν, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης προετοίμασε την αγορά για ένα πιο δύσκολο δεύτερο τρίμηνο.
  • Τα παραπάνω δεν δημιουργούν πολλή αισιοδοξία για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής, ωστόσο υπάρχει ένας σημαντικός καταλύτης που μπορεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα για την ΔΕΗ: η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ που προωθείται αμέσως μετά το καλοκαίρι.
  • Ξαναγίνονται δημοφιλείς οι μετοχές των δύο διυλιστηρίων της αγοράς, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου όχι μόνο έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά διετίας (πάνω από τα 70 δολ. το μπρεντ), αλλά και δεν φαίνεται ότι θα πέσουν, αφού η παγκόσμια οικονομία παίρνει μπροστά, ενώ ο OPEC+ αποφάσισε περιορισμένη αύξηση παραγωγής για να μην ρίξει τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Motor Oil, που δείχνει πιο ευαίσθητη στα καλά νέα για τις τιμές του πετρελαίου, έχει κερδίσει σχεδόν 10% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου και απέχει πλέον περίπου 6,5% από το υψηλό 12μήνου. Σε κάποια απόσταση, ακολουθεί η μετοχή των ΕΛΠΕ, με άνοδο κοντά στο 4% στις δύο συνεδριάσεις, ενώ βρίσκεται πιο κοντά στο υψηλό 12μήνου (σε απόστασή περίπου 1%). Η Goldman Sachs, πάντως, προτιμά τη μετοχή της Motor Oil, δίνοντας σύσταση αγοράς με τιμή στόχο στα 17 ευρώ, ενώ για τα ΕΛΠΕ η σύσταση είναι ουδέτερη, με την τιμή στόχο στα 7 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
  • Οι δικαιολογίες μαθητών Δημοτικού που δεν έγραψαν τις ασκήσεις τους («κυρία, ο σκύλος μου έφαγε το τετράδιο», κ.ο.κ.) αρχίζουν να ακούγονται πιο πειστικά από τις απίθανες δικαιολογίες που επικαλείται η διοίκηση της MLS έναντι της Επ. Κεφαλαιαγοράς για να εξηγήσει την καθυστέρηση δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων 2019. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, 2 Ιουνίου, η διοίκηση της εισηγμένης προσπαθεί να εξηγήσει γιατί, ενώ έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο από τις 22 Απριλίου (!) οι οικονομικές καταστάσεις, δεν προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση. Τι έφταιξε, λοιπόν; Όπως πάντα, για όλα φταίει η πανδημία, που εμπόδισε την εταιρεία εδώ και αρκετές εβδομάδες να συλλέξει υπογραφές των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά φταίει και η δυσπιστία προς ορισμένα μέλη του Δ.Σ., αφού, όπως αναφέρεται, στο παρελθόν είχαν υπογράψει τα πρακτικά συνεδριάσεων, αλλά αργότερα «δημιούργησαν στην εταιρεία προβλήματα». Ίσως μια λύση, για να μη χαθούν και τα τελευταία ψήγματα σοβαρότητας, θα ήταν να πάψει η Επ. Κεφαλαιαγοράς να ζητάει εξηγήσεις και ενημέρωση από την MLS.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παγίδευση Χαρδαλιά, τα χαμόγελα στη Viva Wallet και η ΑΜΚ της Ελλάκτωρ

Τι κρύβει το επεισόδιο με το μπλόκο στους Τούρκους μπασκετμπολίστες, πώς πήγε στη Viva Wallet το "Freedom Pass", το τέλος της παραφιλολογίας για το Ενημερωτικό της Ελλάκτωρ και οι διορισμοί - αστραπή στην ΑΑΔΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μεγάλο ενεργειακό διαζύγιο και ο «πονοκέφαλος» για την εθελουσία της Πειραιώς

Η τελική διαπραγμάτευση ΔΕΗ - Mytilineos, ο προβληματισμός των τραπεζικών διοικήσεων για τους γενναιόδωρους όρους της εθελουσίας στην Πειραιώς και το «λεφτά δεν υπάρχουν» του Α. Γεωργιάδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Δένδια​​​​​, οι νέες ζημιές της ΔΕΗ και η αθόρυβη έκπληξη της Mytilineos​​

Η ανησυχία για μια ρεβάνς Τσαβούσογλου, η επιστροφή της ΔΕΗ σε αρνητικό αποτέλεσμα, τα καλά νέα από για τη Eurobank από την τιτλοποίηση "Mexico" και το αθόρυβο ράλι της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς «πνίγει» τη ΔΕΗ το Co2, ο αιφνιδιασμός των τραπεζών με το Γέφυρα ΙΙ και το Frontier 2

Πώς αυξήθηκε 40% το α' τετράμηνο ο λογαριασμός δικαιωμάτων ρύπων της ΔΕΗ, οι εξαγγελίες που αιφνιδίασαν τις τράπεζες, η επέκταση του Frontier της ΕΤΕ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας και γιατί μένει ανεφάρμοστος ο νόμος για το λαθρεμπόριο.