ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιατί ο Πόλσον είπε «όχι» στην Alpha, οι γκρίνιες των θεσμικών και οι servicers

Η απλή εξήγηση για τη στάση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου στην ΑΜΚ της Alpha Bank, ο αποκλεισμός των θεσμικών από το φόρουμ της ΕΧΑΕ και ο πονοκέφαλος των servicers για τις 420 δόσεις.
  • Θα καταψηφίσει την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank ο Τζον Πόλσον. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, πηγές κοντά στον γνωστό επενδυτή σημειώνουν ότι θεωρεί πως η Alpha Bank δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια, ενώ δεν του αρέσει επίσης η δομή της συναλλαγής.
  • Το ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται κεφάλαια δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό επιχείρημα, δεδομένου ότι ο επόπτης, η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών. Παράλληλα, η διοίκηση της Alpha έχει εξηγήσει αναλυτικά για ποιο λόγο χρειάζεται τα πρόσθετε κεφάλαια (επιθετικότερη πολιτική δανειοδοτήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης) και σε τι αποδόσεις προσβλέπει για τους μετόχους της με τα λεφτά της ΑΜΚ.
  • Οπότε, η απλούστερη εξήγηση για το όχι του κ. Πόλσον είναι ότι δεν θέλει να βάλει άλλα λεφτά στην Ελλάδα. Δεδομένου μάλιστα ότι έχει βάλει, και ξαναβάλει, και... ξαναβάλει λεφτά στις ελληνικές τράπεζες (με τελευταία τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς).
  • Από την πλευρά της Alpha Bank, όπου η στήλη αναζήτησε κάποια αντίδραση, δεν έγινε το παραμικρό σχόλιο και επαναλαμβάνεται μονότονα ότι όλες οι αποφάσεις των μετόχων είναι σεβαστές.
  • Αυτό όμως που έχει ειπωθεί αρκετές φορές στις παρουσιάσεις που πραγματοποιούν οι άνθρωποι της τράπεζας σε επενδυτές αυτό το διάστημα, είναι ότι για κάθε απρόθυμο για συμμετοχή στην αύξηση μέτοχο, υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι νέοι επενδυτές που επιθυμούν να πάρουν τη θέση του. .
  • Ναι μεν, αλλά... Κάπως έτσι αντιδρούν οι servicers στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αποπληρωμή οφειλών προς τράπεζες σε 420 δόσεις ή σε διάστημα έως 35 έτη! Από τη μια, θεωρούν ότι πρόκειται για γενναιόδωρη ρύθμιση που μπορεί να βρει ανταπόκριση, εξασφαλίζοντας ροές για τις τράπεζες, από την άλλη όμως, το τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία για τις ευρύτερες επιπτώσεις στην πιστωτική κουλτούρα.
  • Αρκετές γκρίνιες στις τάξεις των εγχώριων θεσμικών επενδυτών προκαλεί ο αποκλεισμός τους από τις εκδηλώσεις του road show που διοργανώνει η ΕΧΑΕ, το Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης. Το ενδιαφέρον για το συνέδριο, που πραγματοποιείται διαδικτυακά φέτος, είναι μεγάλο και είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων εταιριών από την έναρξη της διοργάνωσης το 2008 (ρεκόρ που ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι η διαδικτυακή συμμετοχή είναι ευκολότερη της φυσικής...). Όμως, οι θεσμικοί διαμαρτύρονται διότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των εισηγμένων στους ξένους θεσμικούς, με τους ανθρώπους του ΧΑ να υποστηρίζουν ότι γίνονται άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις για εγχώριους θεσμικούς.
  • Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ικτίνος είναι μια πολύ καλή εταιρία κάτι που πιστοποιούν τα οικονομικά της μεγέθη και γενικότερα η πορεία της. Ωστόσο η στήλη έχει μια μικρή απορία: τι νόημα έχει η παρουσία της στη Νέα Υόρκη; Τι ακριβώς μπορεί να πει η διοίκηση της εταιρείας στους ξένους θεσμικούς, όταν χθες άλλαξαν χέρια στο ΧΑ μετοχές της αξίας 58 χιλιάδων ευρώ; Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την Profile, την Κρι Κρι κ.α. Ίσως βρεθούν επενδυτές μπορεί να πει κάποιος, ωστόσο για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο κατώφλι εμπορευσιμότητας.
  • «Δόθηκε πολύ μεγάλη έκταση στο θέμα, λες και τα προβλήματα όλης της Ελλάδας, είναι τι συμβαίνει στη Μύκονο»...«Δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε σόου, ούτε ανάγκη το είχαμε. Μας υπέδειξαν ένα σημείο προσγείωσης, ήμασταν στο σημείο, το είδαμε ότι ήταν καθαρό και όχι επικίνδυνο και έτσι κάναμε την πιο γρήγορη προσέγγιση για να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα». Aυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο επιχειρηματίας Βασίλης Χήτος, αντιπρόεδρος της εταιρίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (μεταλλικό νερό «Ζαγόρι») στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η προσγείωση του ελικοπτέρου του (με τον ίδιο χειριστή) σε beach bar στην παραλία Πάνορμος στη Μύκονο.
  • Τι να πει κανείς; Κουράγιο στον άνθρωπο που έμπλεξε στα καλά καθούμενα παρά την τόσο διακριτική του στάση και την άψογη, δίχως τραυματισμούς και παρατράγουδα, προσγείωση...

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έρωτας Βρυξελλών για Ελλάδα, ο δαίμων της τεχνολογίας και το «ιππικό» στην Alpha

Οι απροσδόκητοι ύμνοι των κοινοτικών αξιωματούχων για την Αθήνα, πώς ο δαίμων της τεχνολογίας «χτύπησε» στην παρουσίαση του Ελλάδα 2.0, το «σκούπισμα» μετοχών της Alpha Bank και η δικαίωση του Α. Γεωργίου.
John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι επενδυτές της Alpha Bank, το ραντεβού για Ελλάκτωρ και το «ζέσταμα» Αβραμόπουλου

Τα σενάρια για τον Τζον Πόλσον, το ολλανδικό ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η συνάντηση Μπουλούτα - εφοπλιστών και η επάνοδος Αβραμόπουλου στα φώτα της δημοσιότητας.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «ζεστά ψωμάκια» της Alpha Bank, η εφημερίδα... Rolls Royce και η υπομονή της ΕΚΤ

Τι είπε ο Δ. Μελλισανίδης για τη Ναυτεμπορική στους εργαζόμενους, η πολύ θετική υποδοχή της αναπτυξιακής αύξησης της Alpha Bank, ο ακατανόητος καλπασμός της Attica Bank, η αλλαγή έδρας της Ιντραλότ και τα όρια της ΕΚΤ στις αγορές ελληνικών ομολόγων.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανακούφιση στην Alpha, η μακάρια Επ. Κεφαλαιαγοράς και τα διδάγματα της Chipita

Πώς πείθει η Alpha Bank τους επενδυτές για την αύξηση, το -30% της μετοχής και οι ευθύνες της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η περιπέτεια του ΑΔΜΗΕ με τις μοναχές και το success story Θεοδωρόπουλου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο επαναστατικός σουρεαλισμός, η μετοχή – ομόλογο και τα δάνεια της Τρ. Πειραιώς

Η αναμονή για την έγκριση του Ηρακλή ΙΙ και το αίτημα των servicers, η σταθερότητα της μετοχής της Alpha Bank, τα νέα δάνεια της Τρ. Πειραιώς και η επίθεση στην Ευρώπη με χορηγό το ΕΣΠΑ.