ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η εβδομάδα του ΤΑΙΠΕΔ, το «κρυφό» asset της ΔΕΗ και τα stock options της Εθνικής

Η αγωνία για την τελική φάση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο κούκος που δεν έφερε την άνοιξη στο ΧΑ, το δίκτυο οπτικών ινών που θα μείνει στη ΔΕΗ και το αυστηρό πλαίσιο για τη διανομή μετοχών από την Εθνική.

Εβδομάδα ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τρέχουσα, καθώς πέραν της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, «τρέχουν» παράλληλα πολλά ακόμη.

-- Το ενδιαφέρον όλων, ωστόσο, είναι στραμμένο στη ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς την Πέμπτη 15 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν την κατάθεση 2-3 δεσμευτικών προσφορών, ενώ οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ δουλεύουν νυχθημερόν ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά και γρήγορα και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαγωνιστική διαδικασία.

-- Στη σκιά της ΔΕΠΑ Υποδομών «τρέχουν», όμως, και πολλά άλλα, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού, κάτι που θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Νέα, όμως, σύντομα θα έχουμε και από το project της Μαρίνας Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, γνωστή και ως Αρετσού σε ανάμνηση της ομώνυμης ελληνικής παραλιακής κωμόπολης στη θάλασσα του Μαρμαρά, που εγκαταλείφθηκε από τον ελληνικό πληθυσμό μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Η μαρίνα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30 μέτρα μήκος.

-- Το ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη θύμισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η ώθηση από την αναβάθμιση της μετοχής της Alpha Bank στους δείκτες MSCI δεν στάθηκε ικανή να οδηγήσει την εγχώρια αγορά υψηλότερα. Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με άλμα +1,29% για να προσγειωθεί τελικά στο -0,04%. Αλλά και η μετοχή της Alpha έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας (1,1595 ευρώ) στα 1,1260 ευρώ και με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης των 800 εκατ. νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.

-- Νομοσχέδιο για τα απόβλητα έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά μέσα στο ογκώδες κείμενο εντάχθηκαν και ουκ ολίγες προτεινόμενες διατάξεις για ενεργειακά θέματα. Μια από αυτές, που έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τις προοπτικές της ΔΕΗ, είναι αυτή που ορίζει πώς ακριβώς θα μεταφερθεί το δίκτυο διανομής ενέργειας από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ (ο οποίος σύντομο ιδιωτικοποιείται σε ποσοστό 49%). Ενώ, λοιπόν, το δίκτυο διανομής μεταφέρεται από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, δεν μεταφέρεται το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο οπτικής ίνας που θα «τρέχει» πάνω στο δίκτυο διανομής. Αυτό θα μείνει στη ΔΕΗ και θα μπορεί να το εκμεταλλεύεται, εκμισθώνοντας χωρητικότητα σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Πρόκειται για μια «κρυμμένη», σήμερα, αξία για τη ΔΕΗ, που θα αρχίσει να φανερώνονται τα επόμενα χρόνια.

-- Στην κανονικότητα επιστρέφουν οι τράπεζες και αρχίζουν να βλέπουν στο κοντινό μέλλον την ανάπτυξη των εργασιών τους και τη βελτίωση της κερδοφορίας. Μαζί με την κανονικότητα επιστρέφουν και οι πιο γενναιόδωρες πολιτικές ανταμοιβής των στελεχών. Σειρά, τώρα, έχει η Εθνική Τράπεζα για να ζητήσει την έγκριση των μετόχων για ένα πενταετές πρόγραμμα διάθεσης μετοχών με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης ("Stock Options Program") και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη γενική συνέλευση της 30ης Ιουλίου. Σε όσα αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο στην εισήγηση προς τους μετόχους για το θέμα, ξεχωρίζει μια αναφορά που δείχνει πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από άλλες εποχές, όταν οι τράπεζες εφάρμοζαν ανάλογα προγράμματα. Όπως σημειώνεται, «το αυστηρό Εποπτικό και Εταιρικής Διακυβέρνησης πλαίσιο (εγχώριο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), που θα αντικατοπτρίζεται στους όρους και τις προϋποθέσεις του εν λόγω προγράμματος, διασφαλίζει την παροχή κινήτρων, εξαλείφοντας ενδεχόμενη κατάχρηση». Είπαμε, σε όλα τα επίπεδα έχουμε μεν επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά αυτή είναι μια «νέα» κανονικότητα.

-- Σπάνια συμμετέχουν Αμερικανοί υπουργοί Οικονομικών σε συνεδριάσεις του Eurogroup. Η Τζάνετ Γιέλεν πήγε χθες ως τις Βρυξέλλες, συμμετείχε στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους της και δεν έφυγε με άδεια χέρια. Πριν ακόμη συνεδριάσει το Eurogroup, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «βάζει στον πάγο» το σχέδιό της για ειδικό φόρο στις μεγάλες (αμερικανικές) τεχνολογικές εταιρείες, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση για το νέο διεθνές σύστημα φορολόγησης των κερδών των πολυεθνικών και τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 15%. Κατά τα άλλα, η κα Γιέλεν έκανε στους Ευρωπαίους τις αναμενόμενες συστάσεις: «συνεχίστε να στηρίζετε την οικονομία μέχρι να ξεπεραστεί οριστικά αυτή η κρίση».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η αλλαγή ταχύτητας του ΤΑΙΠΕΔ και η αισιοδοξία Ψάλτη

Τι σημαίνει για την αγορά η δέσμευση Μητσοτάκη ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα, πώς επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ποια μοναδική ευκαιρία βλέπει ο Β. Ψάλτης, πώς κρίνει η Moody's την αύξηση της Alpha Bank και το σταυρόλεξο της Intralot.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αυτό που έρχεται (και δεν έχουν καταλάβει) και η κυπριακή πώληση – έκπληξη NPEs

Η ενεργειακή κρίση και η συνέντευξη business as usual του Κ. Σκρέκα για την κλιματική αλλαγή, γιατί προκάλεσε αίσθηση η πώληση πακέτου NPEs από την Τρ. Κύπρου και τα εμπόδια για την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι κρυφές υπεραξίες της Eurobank, οι «νέες» της ΔΕΗ και η επίσκεψη Ψάλτη στη Β. Ελλάδα

Τι σημαίνει για τη Eurobank η εξαγορά της Raiffeisenbank (Bulgaria), οι προβλέψεις για την πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ στο ΧΑ, γιατί πηγαίνει στη Β. Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και τα... καλά Χριστούγεννα για τη ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H τραπεζική μεταγραφή, «λεφτά υπάρχουν» για μικρές επιχειρήσεις και η Mytilineos

Το στέλεχος που μεταπηδά από τη Eurobank στην Alpha Bank για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού, το πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει τις ΜμΕ, οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ και οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση κερδών της Mytilineos.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η καθυστέρηση στο RFF, η έξοδος της Alpha από την Αλβανία και στο βάθος... εξαγορά

Οι αργοί ρυθμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης με υπαιτιότητα των Βρυξελλών, οι διαπραγματεύσεις της Alpha για τη θυγατρική στην Αλβανία, οι μπουλντόζες της Lamda και οι μάχες μεγάλων κατασκευαστικών για τρεις ΣΔΙΤ.
Νίκος Καραμούζης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Καραμούζης και το ΧΑ, το αίσιο τέλος στην Attica και ένα απίστευτο χακάρισμα

Γιατί έκανε αίσθηση το άρθρο Καραμούζη για το ΧΑ, το χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού, το μεγάλο ενδιαφέρον για το project Skyline της Alpha, η Ellington στην Attica και οι πανηγυρισμοί Στάσση.