ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Η παγίδευση Χαρδαλιά, τα χαμόγελα στη Viva Wallet και η ΑΜΚ της Ελλάκτωρ

Τι κρύβει το επεισόδιο με το μπλόκο στους Τούρκους μπασκετμπολίστες, πώς πήγε στη Viva Wallet το "Freedom Pass", το τέλος της παραφιλολογίας για το Ενημερωτικό της Ελλάκτωρ και οι διορισμοί - αστραπή στην ΑΑΔΕ.

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, να μην επιτρέψει στην αποστολή της ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλατασαράι να αποβιβαστεί στην Αθήνα, μετά την άρνηση μελών της αποστολής να υποβληθούν σε rapid test. Μάλιστα, χθες, σε συνέχεια των πολλαπλών, και εξαιρετικά δηκτικών, δηλώσεων της τουρκικής πλευράς (μεταξύ των οποίων και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου) ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για εξηγήσεις.

-- Ο «πολύς» κύριος Χαρδαλιάς δήλωσε για το επεισόδιο ότι «δεδομένης της άρνησής τους, με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας». Και συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι: «Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη».

-- By the book, ο κ. Χαρδαλιάς, μπορεί και να έχει δίκιο και να μην έχει δίκιο η τουρκική πλευρά που υποστηρίζει ότι οι δοκιμές PCR, που ισχύουν για 72 ώρες, κακώς δεν έγιναν δεκτές. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο στις δηλώσεις των μελών της τουρκικής αποστολής που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αποτυπώνει πέρα για πέρα την πραγματικότητα: «Μας είχαν ενημερώσει ότι θα κάναμε ένα γρήγορο τεστ όταν προσγειωθούμε. Είπαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, τουρίστες που περνάνε χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. “Για όλους το ίδιο συμβαίνει”, ήταν η απάντησή τους. Όμως υπήρξαν άτομα που τους επέτρεπαν να φύγουν χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ».

-- Διότι το τι γίνεται στις πτήσεις που έρχονται από το εξωτερικό, στις πτήσεις εσωτερικού και στα λιμάνια αναφορικά με τους ελέγχους των τεστ και των πιστοποιητικών εμβολιασμών μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερις λέξεις: δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Κανένας έλεγχος. Ούτε υπόνοια ελέγχου. Πλήρης... ελευθερία μετακινήσεων. Όλοι όσοι έχουν ταξιδέψει με πλοίο ή αεροπλάνο μόνο ως κωμική μπορούν να διαβάσουν τη δήλωση Χαρδαλιά περί απαρέγκλιτης εφαρμογής των νόμων.

-- Και πολύ σοφά ο κ. Χαρδαλιάς έκανε μια ωραία επίδειξη δύναμης με την τουρκική αποστολή κάτι που θα ήταν αδιανόητο να κάνει σε οποιοδήποτε λιμάνι της χώρας.

-- Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή που λέει ότι ο κ. Χαρδαλιάς παγιδεύτηκε ή, για να πούμε αλλιώς, κάηκε στο χυλό και φυσάει το γιαούρτι. Πριν λίγες ημέρες κατηγορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή τον Οκτώβριο είχε περάσει από το αεροδρόμιο χωρίς ελέγχους τουρκική ομάδα μπάσκετ και μάλιστα με εμπύρετους παίκτες. Οπότε, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, προσπάθησε να διορθώσει το πρώτο λάθος, κάνοντας ένα άλλο και περνώντας από την υπερβολική χαλαρότητα στην υπερβολική αυστηρότητα.

-- Μεγάλη ικανοποίηση και πλατιά χαμόγελα προκάλεσε στη Viva Wallet η επιλογή της για την υλοποίηση της ψηφιακής κάρτας ¨"Freedom Pass" που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των κινήτρων στους νέους έως 25 ετών για να εμβολιαστούν. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του έργου θα γίνει από την εταιρεία με την μορφή δωρεάς, χωρίς να υπάρξει κόστος ανάπτυξης για το Δημόσιο.

-- Η επιλογή της Viva συνδέεται με την τεχνολογική υπεροχή της, ενώ όπως σημειώνουν στη στήλη πηγές της εταιρείας είναι σε θέση να «τρέξει» το έργο εντός 24ώρου.

-- Σημειώνεται ότι στη διαδικασία συμμετείχε και η Alpha Bank, η προσφορά της οποίας δεν έγινε αποδεκτή λόγω κάποιου τεχνικού θέματος. Ωστόσο πρόκειται περισσότερο για τυπικό παρά ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς, τις αμέσως επόμενες ημέρες και πιθανότατα πριν το τέλος της εβδομάδας, η διαδικασία θα ανοίξει και πάλι από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης χωρίς την τεχνική παράμετρο που οδήγησε στον αποκλεισμό της Alpha Bank. Έτσι και άλλες τράπεζες θα μπορέσουν να αναπτύξουν τη δική τους "Freedom Pass", αλλά όχι όλες: ορισμένες φαίνεται ότι δεν έχουν αναπτύξει κάποιες εφαρμογές που είναι απαραίτητες προκειμένου να τρέξει το "Freedom Pass".

-- Τέλος στο σίριαλ του Ενημερωτικού Δελτίου της Ελλάκτωρ, καθώς χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το «πράσινο φως». Έτσι τερματίζεται και η σχετική παραφιλολογία περί εμπλοκών, προβλημάτων κλπ., κλπ. Το ενδιαφέρον τώρα μετατοπίζεται στους εφοπλιστές και το αν θα καταβάλουν τα περίπου 30 εκατ. ευρώ που τους αναλογούν σύμφωνα με το ποσοστό τους.

-- Από την πλευρά της, η διοίκηση της Ελλάκτωρ, εργάζεται εντατικά με στόχο η αύξηση κεφαλαίου να ολοκληρωθεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

-- «Τρέχει» από σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 16 Ιουλίου η Δημόσια Προσφορά Ομολόγου της PRODEA Investments, ύψους έως 300 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο θα έχει διάρκεια 7 έτη, με τον εκδότη να διατηρεί δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης από το 4ο έτος, ενώ το ελάχιστο ποσό ανά επενδυτή ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και η καταβολή τόκων θα γίνεται ανά εξάμηνο. Το ομόλογο θα διαπραγματεύεται στο ΧΑ.

-- Χθες πανηγύριζε η κυβέρνηση για την έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από το Ecofin, αλλά υπάρχει και κάποιος στη δημόσια διοίκηση που έχει προλάβει να «τρέξει» την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων χωρίς να περιμένει τις τυπικές εγκρίσεις των υπουργών Οικονομικών. Ο Γ. Πιτσιλής της ΑΑΔΕ έθεσε σε κίνηση από τον Μάιο τη διαδικασία για διορισμό 242 πτυχιούχων (μηχανικών, οικονομολόγων, τεχνικών Πληροφορικής) με συμβάσεις 36 μηνών, οι μισθοί των οποίων θα πληρώνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, έληξε (ύστερα από παράταση) η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Έτσι, ενώ ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας θα κάνει ακόμη καλοκαιρινές διακοπές, στην ΑΑΔΕ θα έχουν ήδη πιάσει δουλειά οι πρώτοι μισθοδοτούμενοι υπάλληλοι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι κι αυτό ένα ρεκόρ ταχύτητας που θα πρέπει να καταγραφεί.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis-kivernisi
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «μπηχτή» Μητσοτάκη σε παρόχους, η Ελλάκτωρ και οι περίεργες καταθέσεις στη Folli

Το πρόβλημα του ακριβού ίντερνετ που επεσήμανε ο Πρωθυπουγός, οι περίεργες μετακινήσεις καταθέσεων στη Folli Follie, οι περικοπές στην Ελλάκτωρ, το ράλι της ΔΕΗ και η αθόρυβη δουλειά στον ΟΔΔΗΧ.
Κωστής Χατζηδάκης- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι πανηγυρισμοί για τα NPLs, η «χαρά» Χατζηδάκη για ΔΕΠΑ και το κάζο Πατούλη

Οι πρόωροι πανηγυρισμοί για τα «κόκκινα» δάνεια, υπουργικοί διαγκωνισμοί για τη δόξα της ΔΕΠΑ Υποδομών, πως «έχασαν» το ράλι της Ελλάκτωρ εγχώριοι θεσμικοί και το κάζο του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη στο Ράλλυ Ακρόπολις.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Ελλάκτωρ, η ΔΕΠΑ Υποδομών και ο απόηχος του ανασχηματισμού

Η μεγάλη άνοδος της τιμής του ομολόγου της Ελλάκτωρ, η αποσφράγιση των προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, πως η “κακή στιγμή” του ανασχηματισμού θύμισε το φάσμα του πολιτικού κινδύνου και η καρατόμηση Χρυσοχοϊδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός από το... Κονέκτικατ, το άδοξο «τέλος» Ζαββού και η Eurobank

Τα λάθη σχεδιασμού και οι αναταράξεις του ανασχηματισμού, το μέρισμα της Eurobank, οι ελπίδες της Ελλάκτωρ για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάργηση της θέσης υφυπουργού για τα τραπεζικά.
ellaktor_office
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «κόκκινα» δάνεια των πυρκαγιών, το ράλι της Ελλάκτωρ και οι ψηφιακοί νομάδες

Οι εκτιμήσεις για το ύψος των «κόκκινων» δανείων εξαιτίας των πυρκαγιών, η οικονομικά ανορθόδοξη άποψη του ότι η καταστροφή (από τις φωτιές) θα μετατραπεί σε ευκαιρία, το αποχαιρετιστήριο Υπουργικό Συμβούλιο και το λειψό κάλεσμα των ψηφιακών νομάδων.