ΓΔ: 909.19 0.56% Τζίρος: 28.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:45:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Τα «κόκκινα» δάνεια των πυρκαγιών, το ράλι της Ελλάκτωρ και οι ψηφιακοί νομάδες

Οι εκτιμήσεις για το ύψος των «κόκκινων» δανείων εξαιτίας των πυρκαγιών, η οικονομικά ανορθόδοξη άποψη του ότι η καταστροφή (από τις φωτιές) θα μετατραπεί σε ευκαιρία, το αποχαιρετιστήριο Υπουργικό Συμβούλιο και το λειψό κάλεσμα των ψηφιακών νομάδων.

Στη σκιά της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής που προκάλεσαν οι πολυήμερες πυρκαγιές του Αυγούστου υπάρχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις αλλά και τραπεζικές καθώς αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι όλη αυτή η καταστροφή θα οδηγήσει, άμεσα και έμμεσα, σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

-- Ποια θα είναι η επίπτωση των πυρκαγιών στα «κόκκινα»; Αβέβαιο. Ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για μια διόλου αμελητέα επίπτωση, ενώ, στελέχη τραπεζών, εμφανίζονται καθησυχαστικά εκτιμώντας ότι η επίδραση θα είναι μικρή. Επιπλέον επισημαίνεται πως οι όποιες επιπτώσεις θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από τα μεγάλα κρατικά κονδύλια που θα διοχετευθούν για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

-- Μάλιστα κάποιοι από την κυβέρνηση μίλησαν για μια καταστροφή που μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία. Με δεδομένο όμως ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία μετά την θλιβερή περιπέτεια του 2015, το “η καταστροφή να γίνει ευκαιρία” δύσκολα μπορεί να σταθεί σε μια σοβαρή κουβέντα. Διότι ακόμα και αν πράγματι μετατραπεί σε ευκαιρία για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διοχετευθούν μεγάλοι πόροι, πόροι που χωρίς την καταστροφή θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλού. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου συντάξεις και μισθοί απορροφούν δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού.  

-- Ένα όχι συνηθισμένο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε σήμερα. Διότι δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να συνεδριάζει το Υπουργικό όταν έχει προαναγγελθεί ανασχηματισμός και αναμένεται από μέρα σε μέρα - είναι βέβαιο ότι για ορισμένους υπουργούς η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία. Οι χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας αν και είναι βέβαιο ότι δεν είναι διόλου παραγωγικό να εκκρεμεί τόσες ημέρες μια κίνηση που πια είναι δεδομένη. Σε ότι αφορά τις αλλαγές οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δομικές αλλαγές, ωστόσο, βάζοντας κάτω πρόσωπα και υπουργεία δεν φαίνεται να βγαίνουν μεγάλες δομικές αλλαγές. Αντίθετα πολύ μεγαλύτερα περιθώρια φαινεται πως υπάρχουν σε επίπεδο υφυπουργών όπου και θα έχουμε τις περισσότερες ανακατατάξεις.

-- «Καλπάζει» η μετοχή της Ελλάκτωρ, αιφνιδιάζοντας πολλούς που περίμεναν μια κάποια πίεση μετά την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Χθες η μετοχή ενισχύθηκε σε ποσοστό +7,19% κλείνοντας σε υψηλό 52 εβδομάδων. Ο ανταγωνισμός Ολλανδών – εφοπλιστών, για το ποιά πλευρά θα συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό, τροφοδοτεί το ράλι ενώ το retail λειτουργεί ως επιταχυντής της ανόδου αγοράζοντας μετοχές για να μην χάσουν το τρένο. Μόνο που η χρηματιστηριακή ευφορία δεν αρκεί για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία και για τα οποία δεν γίνεται και πολύ συζήτηση. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι και οι δυο πλευρές ελέγχουν περίπου από 30% των μετοχών, ωστόσο, οι αγορές των μεγαλομετόχων δεν θα συνεχιστούν για πολύ. Λογικά καμία πλευρά δεν θέλει να υπερβεί το 33% ποσοστό που θα προκαλούσε δημόσια πρόταση.  

-- Το νομοσχέδιο για τους ψηφιακούς νομάδες κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση. Πρόκειται για θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και συχνά πυκνά πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι όπως ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, αναφέρεται στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για τη χώρα από την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων («Ελάτε στην Ελλάδα για τον ήλιο, μείνετε για τη φορολογία και την τεχνολογία»). Αξιέπαινη η προσπάθεια της κυβέρνησης και πράγματι είναι κάτι που θα μπορούσε να δουλέψει με μεγάλα οφέλη για την ελληνική οικονομία, ωστόσο, υπάρχει μια κάποια βιασύνη η οποία καθιστά την όλη προσπάθεια μάλλον μάταιη. Διότι, όπου και να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα, από την Εύβοια μέχρι τη Μεσσηνία, από τον Έβρο μέχρι την Ήπειρο και από τις Κυκλάδες μέχρι την Κρήτη ένα πράγμα διαπιστώνει παντού: τα μεγάλα προβλήματα των δικτύων internet, τα μεγάλα κενά του δικτύου (ακόμα και κεντρικά σημεία της χώρας δεν έχουν ικανοποιητική πρόσβαση σε internet), και τις εξαιρετικά φτωχές ταχύτητες που καθιστούν περίπου αδύνατη την εργασία των ψηφιακών μονάδων σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Ίσως θα έπρεπε, πριν καλέσουμε τους ψηφιακούς νομάδες να χαρούν τον ελληνικό ήλιο εργαζόμενοι από εδώ να φτιάξουμε τις τεχνολογικές υποδομές, κάτι όμως αρκετά πιο σύνθετο από την κατάθεση ενός νομοσχεδίου.  

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Ελλάκτωρ, η ΔΕΠΑ Υποδομών και ο απόηχος του ανασχηματισμού

Η μεγάλη άνοδος της τιμής του ομολόγου της Ελλάκτωρ, η αποσφράγιση των προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, πως η “κακή στιγμή” του ανασχηματισμού θύμισε το φάσμα του πολιτικού κινδύνου και η καρατόμηση Χρυσοχοϊδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός από το... Κονέκτικατ, το άδοξο «τέλος» Ζαββού και η Eurobank

Τα λάθη σχεδιασμού και οι αναταράξεις του ανασχηματισμού, το μέρισμα της Eurobank, οι ελπίδες της Ελλάκτωρ για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάργηση της θέσης υφυπουργού για τα τραπεζικά.
Κορονοϊός, Αστυνομία, Αστυνόμευση, Πλατεία Βαρνάβα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς, το ομόλογο της Ελλάκτωρ και το lockdown - Βατερλό

Η εβδομάδα που θα μεταμορφώσει την Τρ. Πειραιώς μετοχικά, κεφαλαιακά και χρηματιστηριακά, η πίεση στο ομόλογο της Ελλάκτωρ και η νέα υποβάθμιση από την S&P και το Βατερλό της κυβέρνησης με το δεύτερο lockdown.
LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νέα ΓΓ Υποδομών, η 11η ημέρα πτώσης της Lamda και τα ΣΜΕ του κ. Αθανασίου

Η ασυνήθιστη ηρεμία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ποια στενή συνεργάτης του κ. Καραγιάννη αναλαμβάνει ΓΓ στο υποδομών, η άρση της ασυλίας Πολάκη και η ατελείωτη πτώση της Lamda που διαψεύδει την αισιοδοξία του διευθ. συμβούλου.
Σωκράτης Λαζαρίδης, ΕΧΑΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επίμονη εκλογολογία, το ομόλογο της Alpha και ο θόρυβος για Σ. Λαζαρίδη

Γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει περί εξάντλησης της συνταγματικής θητείας, «ανοίγει» αύριο το βιβλίο για το ομόλογο της Alpha, ο θόρυβος περί κυβερνητικής εμπλοκής στην ΕΧΑΕ, τα αίτια της καχεξίας του Γενικού Δείκτη και η «έκρηξη» της ΤτΕ.