ΓΔ: 908.89 0.53% Τζίρος: 28.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:52:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.

Η πράσινη μετάβαση, η πράσινη ανάπτυξη και η απολιγνιτοποίηση αποτέλεσαν το ψωμοτύρι της προηγούμενης διετίας, με την κυβέρνηση σε κάθε περίσταση και με κάθε αφορμή να προωθεί τα φιλόδοξα σχέδια για την πράσινη μετάβαση της χώρας. Μάλιστα ανακοινώθηκαν και πρωτοβουλίες, με αιχμή την απολιγνιτοποίηση, που έφερναν την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης: η χώρα μας ηγούνταν τις πράσινης μετάβασης! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πράσινη «στροφή» είναι μονόδρομος, ωστόσο, υπάρχει μια κάπως δυσάρεστη πλευρά, ειδικά για τους πολιτικούς: κοστίζει αρκετά. Και όσο πιο γρήγορα προχωράμε στη πράσινη μετάβαση τόσο περισσότερο θα κοστίσει, λόγω των υψηλών τιμών ρεύματος, στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Και ακριβώς επειδή μάλλον βιαστήκαμε να «πρασινίσουμε», χωρίς να δώσουμε τη δέουσα προσοχή στο θέμα του κόστους, φέτος στη ΔΕΘ μεγάλο μέρος των κυβερνητικών δηλώσεων και εξαγγελιών δεν θα αφορά την πράσινη μετάβαση αλλά τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης  για την ανακούφιση των ευάλωτων, και όχι μόνο, νοικοκυριών από τις αυξήσεις στην τιμή ρεύματος.

-- Τον στρατηγικό εγκλωβισμό του Αλέξη Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη, ανέδειξε η πρόσφατη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τηλεόραση του Open. Από όλη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο αυτό που «έπαιξε», συζητήθηκε και γράφηκε ήταν ότι... εμβολιάστηκε ο Παύλος Πολάκης.

-- Έντονο παρασκήνιο και διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την Βασιλεία ΙΙΙ καθώς υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις και πιέσεις για μια πιο ελαστική εφαρμογή του πλαισίου. Το έντονο παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οδήγησε σε μια, όχι πολύ συνηθισμένη, δημόσια παρέμβαση των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τηρήσει τη συμφωνία Βασιλεία ΙΙΙ, χαρακτηριστικό του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το θέμα η ΕΚΤ.

-- Συγκεκριμένα σε κοινή επιστολή τους, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και άλλοι 24 επικεφαλής εθνικών κεντρικών τραπεζών και αρχών εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από 20 κράτη-μέλη της ΕΕ, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η πρόταση σχετικά με επικαιροποιημένους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες στην ΕΕ ακολουθεί την παγκόσμια συμφωνία που είναι γνωστή ως Βασιλεία ΙΙΙ.

-- Γιατί τέτοια κινητοποίηση; Οι εποπτικές αρχές ανησυχούν σφόδρα και θέλουν να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα εξαιρέσεων που έχουν προταθεί για τη Βασιλεία ΙΙΙ θεωρώντας ότι αν υπάρξουν εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις θα καταλήξουμε σε ένα μη αξιόπιστο πλαίσιο με κίνδυνο τελικά, ο καθένας να κάνει τα δικά του.

-- Τι συμβαίνει με το Χρηματιστήριο Αθηνών; Γιατί δεν «βλέπει» τις τόσες θετικές ειδήσεις; Μπορεί τα νέα για την ανάπτυξη της οικονομίας που ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΛΣΤΑΤ να ξεπέρασαν κάθε προσδοκία ωστόσο δεν έκαναν την παραμικρή αίσθηση στο Χρηματιστήριο. Αντίθετα, η αγορά έκλεισε με πτώση. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η αγορά αντέδρασε πολύ χλιαρά και στην εντυπωσιακή πορεία του τουρισμού η οποία επίσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Την ίδια ώρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ το πάρτι της ανόδου συνεχίζεται αφήνοντας ακόμα πιο πίσω το ΧΑ, το οποίο, εξαιτίας της δεκαετούς ακραίας κρίσης που μας ταλαιπώρησε, έτσι κι αλλιώς βρίσκονταν έτη φωτός πιο πίσω από τις ξένες αγορές.

-- Στο πλαίσιο αυτό ένας ορθολογικά σκεπτόμενος επενδυτής θα περίμενε ότι τα καλά νέα θα έδιναν μεγάλη ώθηση σε μια αγορά που έχει μείνει τόσο πίσω. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει. Για ποιο λόγο; Διότι δεν υπάρχουν καύσιμα. Η εγχώρια αγορά έκανε μια σημαντική κίνηση μετά την εκλογή Μητσοτάκη με τους εγχώριους επενδυτές να ποντάρουν σε καλύτερες ημέρες, ωστόσο, καύσιμα από το εξωτερικό, δηλαδή αγορές ελληνικών μετοχών που είναι τόσο απαραίτητες για να οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα δεν έχουν έρθει.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωκράτης Λαζαρίδης, ΕΧΑΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επίμονη εκλογολογία, το ομόλογο της Alpha και ο θόρυβος για Σ. Λαζαρίδη

Γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει περί εξάντλησης της συνταγματικής θητείας, «ανοίγει» αύριο το βιβλίο για το ομόλογο της Alpha, ο θόρυβος περί κυβερνητικής εμπλοκής στην ΕΧΑΕ, τα αίτια της καχεξίας του Γενικού Δείκτη και η «έκρηξη» της ΤτΕ.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός, το τσαλάκωμα του επιτελικού κράτους και οι τραπεζικές μετοχές

Οι φήμες για τις αλλαγές στα οικονομικά υπουργεία, τα καλά και κακά νέα του Αυγούστου, τι έγραφε ο Paul Porter πριν 70 χρόνια για την ελληνική δημόσια διοίκηση και η επόμενη ημέρα του ΧΑ.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα της ΤτΕ για Alpha, η αντίδραση της μετοχής και ο ελέφαντας του Α. Σιάμιση

Γιατί επικρατεί ικανοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η διαρροή και η αναστάτωση στο Χρηματιστήριο και η αδυναμία συνεννόησης του CEO των ΕΛΠΕ με το Δημόσιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η DG Comp στα ΕΛΤΑ, τα παράλογα της Πειραιώς και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί

Το γεύμα και η συμφωνία απόψεων Μητσοτάκη - Στουρνάρα, οι πανηγυρισμοί κυβερνητικών στελεχών για την ΑΜΚ της Πειραιώς, γιατί η DG Comp «σκαλίζει» την αύξηση των ΕΛΤΑ, το ακατανόητο +29,95% της Πειραιώς και το τσουρούφλισμα των πρωινών αγοραστών.