ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:01:57 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Εurobank.
Φωτο: Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Εurobank.

Η «αυτοκριτική» Καραβία για την τραπεζική γραφειοκρατία και το internet του Έ. Μασκ

Η σημερινή συνάντηση κυβέρνησης - Starlink για το δορυφορικό internet, η έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου της CPLP, οι δυσκολίες στον δρόμο για το investment grade και η εξομολόγηση Φ. Καραβία για τους λόγους που οι τράπεζες μας δυσκολεύουν τη ζωή.

Σήμερα, σύμφωνα με πηγές της στήλης, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους της Starlink, της εταιρείας του Έλον Μασκ που θα φέρει το δορυφορικό internet στην Ελλάδα. Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν ενόψει της πολυπόθητης έναρξης της δορυφορικής υπηρεσίας πρόσβασης στο διαδίκτυο και στη χώρα μας, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις υπηρεσίες και τις ταχύτητες πρόσβασης. Βέβαια το δορυφορικό internet δεν αφορά τους πάντες, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα ακριβή υπηρεσία: λέγεται ότι η μηνιαία συνδρομή θα φτάνει τα 90 ευρώ. Ωστόσο το σημαντικό δεν είναι το κόστος. Το σημαντικό είναι ότι όποιος επιθυμεί θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές που δεν έχουν επαρκή κάλυψη δικτύου, που σημαίνει ότι ένας επαγγελματίας θα μπορεί να έχει μια αξιόπιστη σύνδεση internet όπου και αν βρίσκεται στην Ελλάδα. Γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένης της προσπάθειας της κυβέρνησης για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.

-- Σήμερα θα έχουμε και την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του ομολόγου της Capital Product Partners (CPLP), του Ομίλου Μαρινάκη. Ως είθισται, έχει προγραμματιστεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών τελετή υποδοχής του νέου ομολόγου και το κουδούνι έναρξης της συνεδρίασης θα χτυπήσει ο διευθύνων σύμβουλος της CPLP, Γεράσιμος Καλογηράτος. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση ύψους 150 εκατ. ευρώ 5ετούς διάρκειας, υπερκαλύφθηκε 5,3 φορές, καθώς οι επενδυτές προσέφεραν πάνω από 800 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,6% στο κάτω εύρος του αρχικού επιτοκίου που κυμαίνονταν από 2,6% έως 3%.

-- Δεν θα είναι ηλιόλουστη βόλτα η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, όπως φάνηκε και από την απροθυμία της S&P να αξιολογήσει τη χώρα, την Παρασκευή. Οι οίκοι δεν φοβούνται μόνο τις παγίδες που μπορεί να κρύβει η ιδιαίτερη περίπτωση της Ελλάδας. Ακόμη θυμούνται πολύ καλά το μεγάλο φιάσκο στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, που έχει περάσει στην ιστορία ως η σοβαρότερη αποτυχία τους: η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη βαθμολογία από τους οίκους (“Α”) που κατέληξε σε αναδιάρθρωση χρέους (τον Φεβρουάριο 2012). Μέχρι τον Ιούνιο του 2010, η Ελληνική Δημοκρατία κρατούσε το “A”, ενώ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011, δηλαδή περίπου ένα χρόνο πριν το πιστωτικό γεγονός, υπήρχε τουλάχιστον ένας οίκος που διατηρούσε τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Ήταν η χειρότερη περίπτωση αστοχίας των οίκων από τη δεκαετία του ’80, όταν άρχισαν και πάλι να κερδίζουν αξιοπιστία και να ενισχύεται ο ρόλος τους. Έχοντας «καεί», λοιπόν, από την Ελλάδα, ας μην περιμένουμε ότι οι οίκοι θα αποδώσουν πολύ εύκολα στη χώρα τη χαμένη επενδυτική βαθμίδα, αν δεν είναι αρκετά σίγουροι ότι δεν θα την πατήσουν πάλι.

-- Μπορεί οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν οικονομικά να αντιλαμβάνονται πολύ καθαρά τους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες δεν χορηγούν πιστώσεις σε πολλές μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο, η κριτική ότι οι τράπεζες έχουν διολισθήσει σε έναν πολύ γραφειοκρατικό και άκαμπτο τρόπο λειτουργίας έχει ισχυρή βάση. Στην κριτική αυτή, περί ακαμψίας, έδωσε την απάντησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση. «Η πραγματικότητα είναι ότι η κρίση μας έκανε ως κλάδο πιο εσωστρεφείς. Και σίγουρα αυξήθηκε και η γραφειοκρατία στο τραπεζικό σύστημα. Πρόσφατα το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο πάντα χαρακτηριζόταν από μεγάλη γραφειοκρατία μας έδειξε το δρόμο για απλοποίηση διαδικασιών και ψηφιοποίηση. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κρίση που βιώσαμε ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο. Αναφέρω ένα στοιχείο το οποίο δεν το έχουμε συζητήσει τόσο πολύ δημοσίως: Κατά τη διάρκεια της κρίσης χάσαμε μία σειρά από πολύ έμπειρα και ικανά στελέχη, στα οποία είχαμε επενδύσει, τα είχαμε εκπαιδεύσει, στελέχη τα οποία οδηγήθηκαν στο εξωτερικό. Συγχρόνως είχαμε μία αδυναμία προσέλκυσης νέων ταλαντούχων συνεργατών, το οποίο προφανώς έκανε το θέμα πιο δύσκολο. Τώρα αυτό κάπως έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Προσπαθούμε να προσελκύσουμε ξανά στελέχη από το εξωτερικό. Το Δημόσιο έχει θεσπίσει κίνητρα σε αυτή την κατεύθυνση και θα ήταν πολύ χρήσιμο να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια που αφορούν ειδικά τον τραπεζικό τομέα και αποτρέπουν στελέχη από το να επιστρέψουν στον τραπεζικό κλάδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέσα από την κρίση η εποπτεία γενικά στο τραπεζικό σύστημα έγινε πιο βαριά σε διεθνές επίπεδο και ειδικά στην Ευρώπη. Δείτε πόσο γραφειοκρατικό είχε γίνει να ανοίξει κάποιος έναν απλό τραπεζικό λογαριασμό. Νομίζω όλοι έχουν βιώσει το τι σημαίνει αυτό. Διεθνώς ελήφθη μια απόφαση σωστή, ότι θα πρέπει οι τράπεζες να συμβάλουν στη σύλληψη του οικονομικού εγκλήματος και του ξεπλύματος χρήματος. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να επενδύσουμε περισσότερο στην τεχνολογία, αλλά συγχρόνως έγιναν και οι διαδικασίες μας πιο γραφειοκρατικές και αυτό οδηγούσε στην ταλαιπωρία του πελάτη. Πιο πρόσφατα, έχει διατυπωθεί η άποψη που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται πως οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν πιο γρήγορα στην πράσινη μετάβαση της οικονομίας βάζοντας μέσα στα πιστοδοτικά κριτήρια που έχουν και κριτήρια όπως είναι το ενεργειακό αποτύπωμα της επένδυσης. Αλλά αυτό σημαίνει πιο βαριές διαδικασίες και θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο στην έγκριση μίας χορήγησης. Άρα, είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που έχουν οδηγήσει σε ένα πιο γραφειοκρατικό μοντέλο τον τραπεζικό τομέα. Η δική μας ισχυρή επιχειρηματική βούληση είναι να εργασθούμε πολύ ενεργά για να αντιστρέψουμε αυτή την τάση και σίγουρα σε αυτό η τεχνολογία είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος», τόνισε ο κ. Καραβίας.

-- Κινητικότητα αρχίζει να εμφανίζει η μετοχή της Intralot στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς από το χαμηλό του μήνα, στα 0,49 ευρώ, έχει «σκαρφαλώσει» στα 0,56 ευρώ και με αυξημένους τζίρους στις συνεδριάσεις στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Παράλληλα με την κινητικότητα στο ταμπλό, άρχισε πάλι η συζήτηση για την εισαγωγή της αμερικανικής Intralot Inc. στο Nasdaq, με αναφορές σε θηριώδη ποσά κεφαλαιοποίησης κατά την εισαγωγή, της τάξεως των 1 – 1,2 δισ. δολ., τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία της «μαμάς» Intralot μόλις ξεπερνά τα 85 εκατ. ευρώ. Αναμφίβολα, ενδεχόμενη εισαγωγή της αμερικανικής Intralot θα «ξεκλείδωνε» μια τεράστια υπεραξία και θα άλλαζε εντελώς τους όρους αποτίμησης της Intralot στο ΧΑ. Όμως, καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι είναι λίγο νωρίς για να αρχίσουν να μετρούν οι επενδυτές… δισεκατομμύρια. Αυτό ακριβώς, δηλαδή ότι είναι πρόωρο να συζητούμε για την εισαγωγή της Intralot Inc. στο Nasdaq, είχε υπογραμμίσει και ο αναπληρωτής CEO της Intralot, Χρυσόστομος Σφάτος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από αναλυτή στην παρουσίαση αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι «τώρα έχουμε, προφανώς (σ.σ.: μετά την αναδιάρθρωση του χρέους) περισσότερες επιλογές και σίγουρα ενδιαφερόμαστε να μοχλεύσουμε την κεφαλαιακή θέση του ομίλου στην Intralot Inc.». Με απλά λόγια, κάτι θα γίνει με την αμερικανική θυγατρική, αλλά ας μην το περιμένουμε αύριο το πρωί.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Intralot
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έρχεται το ομόλογο της Intralot, οι τιμές στο ρεύμα και η επιτροπή Χατζηδάκη

Στα μέσα Φεβρουαρίου το ενημερωτικό για το ομόλογο των 130 εκατ. της Intralot, η ευχάριστη έκπληξη από τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα, η εισαγωγή από την Τουρκία ακόμη και ζωοτροφών και η περιπέτεια μιας φοροαπαλλαγής.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ελέφαντες στο δωμάτιο, το μήνυμα του Βερολίνου και τα Μικέλ στο Ιράκ

Ο διοικητής της ΤτΕ θέτει το μέγα πρόβλημα της φοροδιαφυγής, τα δύσκολα μεταρρυθμιστικά θέματα της επόμενης κυβέρνησης, το σχέδιο Ηρακλής και για μικρές τράπεζες και το κέρδος της Intralot από την Ταϊβάν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τσιγκουνιές της Ένωσης Εφοπλιστών, το ριμπάουντ των τραπεζών και η Sunlight

Η χαμηλή προσφορά της Ένωσης Εφοπλιστών για το ακίνητο της ΤτΕ, γιατί δεν θα έχουμε νέο «κύμα» NPLs στις τράπεζες, το «θαύμα» του Π. Γερμανού με την Sunlight, η αντίδραση της Τιτάν και οι παγίδες στα νέα τιμολόγια για το ρεύμα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «αθόρυβος» Κοντόπουλος, οι τραπεζικές μετοχές και το μεγάλο deal στα σούπερ μάρκετ

Ο δραστήριος νέος CEO της ΕΧΑΕ, η ανώμαλη προσγείωση των προσδοκιών για τις τραπεζικές μετοχές και η συνέχεια, η αναβολή της συνέλευσης της Intralot και τα υπαρξιακά της Intrakat.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι επαφές Κοντόπουλου στην Αθήνα, η άνευρη αντίδραση της Intralot και οι υδρογονάνθρακες

Οι επιλεκτικές και διακριτικές συναντήσεις του νέου CEO της ΕΧΑΕ, οι χρηματιστηριακές δυσκολίες της Intralot και τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, οι μεγάλοι τζίροι των τραπεζικών μετοχών και οι έρευνες μετ' εμποδίων για υδρογονάνθρακες.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.