ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Εurobank.
Φωτο: Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Εurobank.

Η «αυτοκριτική» Καραβία για την τραπεζική γραφειοκρατία και το internet του Έ. Μασκ

Η σημερινή συνάντηση κυβέρνησης - Starlink για το δορυφορικό internet, η έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου της CPLP, οι δυσκολίες στον δρόμο για το investment grade και η εξομολόγηση Φ. Καραβία για τους λόγους που οι τράπεζες μας δυσκολεύουν τη ζωή.

Σήμερα, σύμφωνα με πηγές της στήλης, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους της Starlink, της εταιρείας του Έλον Μασκ που θα φέρει το δορυφορικό internet στην Ελλάδα. Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν ενόψει της πολυπόθητης έναρξης της δορυφορικής υπηρεσίας πρόσβασης στο διαδίκτυο και στη χώρα μας, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις υπηρεσίες και τις ταχύτητες πρόσβασης. Βέβαια το δορυφορικό internet δεν αφορά τους πάντες, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα ακριβή υπηρεσία: λέγεται ότι η μηνιαία συνδρομή θα φτάνει τα 90 ευρώ. Ωστόσο το σημαντικό δεν είναι το κόστος. Το σημαντικό είναι ότι όποιος επιθυμεί θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές που δεν έχουν επαρκή κάλυψη δικτύου, που σημαίνει ότι ένας επαγγελματίας θα μπορεί να έχει μια αξιόπιστη σύνδεση internet όπου και αν βρίσκεται στην Ελλάδα. Γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένης της προσπάθειας της κυβέρνησης για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.

-- Σήμερα θα έχουμε και την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του ομολόγου της Capital Product Partners (CPLP), του Ομίλου Μαρινάκη. Ως είθισται, έχει προγραμματιστεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών τελετή υποδοχής του νέου ομολόγου και το κουδούνι έναρξης της συνεδρίασης θα χτυπήσει ο διευθύνων σύμβουλος της CPLP, Γεράσιμος Καλογηράτος. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση ύψους 150 εκατ. ευρώ 5ετούς διάρκειας, υπερκαλύφθηκε 5,3 φορές, καθώς οι επενδυτές προσέφεραν πάνω από 800 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,6% στο κάτω εύρος του αρχικού επιτοκίου που κυμαίνονταν από 2,6% έως 3%.

-- Δεν θα είναι ηλιόλουστη βόλτα η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, όπως φάνηκε και από την απροθυμία της S&P να αξιολογήσει τη χώρα, την Παρασκευή. Οι οίκοι δεν φοβούνται μόνο τις παγίδες που μπορεί να κρύβει η ιδιαίτερη περίπτωση της Ελλάδας. Ακόμη θυμούνται πολύ καλά το μεγάλο φιάσκο στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, που έχει περάσει στην ιστορία ως η σοβαρότερη αποτυχία τους: η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη βαθμολογία από τους οίκους (“Α”) που κατέληξε σε αναδιάρθρωση χρέους (τον Φεβρουάριο 2012). Μέχρι τον Ιούνιο του 2010, η Ελληνική Δημοκρατία κρατούσε το “A”, ενώ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011, δηλαδή περίπου ένα χρόνο πριν το πιστωτικό γεγονός, υπήρχε τουλάχιστον ένας οίκος που διατηρούσε τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Ήταν η χειρότερη περίπτωση αστοχίας των οίκων από τη δεκαετία του ’80, όταν άρχισαν και πάλι να κερδίζουν αξιοπιστία και να ενισχύεται ο ρόλος τους. Έχοντας «καεί», λοιπόν, από την Ελλάδα, ας μην περιμένουμε ότι οι οίκοι θα αποδώσουν πολύ εύκολα στη χώρα τη χαμένη επενδυτική βαθμίδα, αν δεν είναι αρκετά σίγουροι ότι δεν θα την πατήσουν πάλι.

-- Μπορεί οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν οικονομικά να αντιλαμβάνονται πολύ καθαρά τους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες δεν χορηγούν πιστώσεις σε πολλές μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο, η κριτική ότι οι τράπεζες έχουν διολισθήσει σε έναν πολύ γραφειοκρατικό και άκαμπτο τρόπο λειτουργίας έχει ισχυρή βάση. Στην κριτική αυτή, περί ακαμψίας, έδωσε την απάντησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση. «Η πραγματικότητα είναι ότι η κρίση μας έκανε ως κλάδο πιο εσωστρεφείς. Και σίγουρα αυξήθηκε και η γραφειοκρατία στο τραπεζικό σύστημα. Πρόσφατα το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο πάντα χαρακτηριζόταν από μεγάλη γραφειοκρατία μας έδειξε το δρόμο για απλοποίηση διαδικασιών και ψηφιοποίηση. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κρίση που βιώσαμε ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο. Αναφέρω ένα στοιχείο το οποίο δεν το έχουμε συζητήσει τόσο πολύ δημοσίως: Κατά τη διάρκεια της κρίσης χάσαμε μία σειρά από πολύ έμπειρα και ικανά στελέχη, στα οποία είχαμε επενδύσει, τα είχαμε εκπαιδεύσει, στελέχη τα οποία οδηγήθηκαν στο εξωτερικό. Συγχρόνως είχαμε μία αδυναμία προσέλκυσης νέων ταλαντούχων συνεργατών, το οποίο προφανώς έκανε το θέμα πιο δύσκολο. Τώρα αυτό κάπως έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Προσπαθούμε να προσελκύσουμε ξανά στελέχη από το εξωτερικό. Το Δημόσιο έχει θεσπίσει κίνητρα σε αυτή την κατεύθυνση και θα ήταν πολύ χρήσιμο να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια που αφορούν ειδικά τον τραπεζικό τομέα και αποτρέπουν στελέχη από το να επιστρέψουν στον τραπεζικό κλάδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέσα από την κρίση η εποπτεία γενικά στο τραπεζικό σύστημα έγινε πιο βαριά σε διεθνές επίπεδο και ειδικά στην Ευρώπη. Δείτε πόσο γραφειοκρατικό είχε γίνει να ανοίξει κάποιος έναν απλό τραπεζικό λογαριασμό. Νομίζω όλοι έχουν βιώσει το τι σημαίνει αυτό. Διεθνώς ελήφθη μια απόφαση σωστή, ότι θα πρέπει οι τράπεζες να συμβάλουν στη σύλληψη του οικονομικού εγκλήματος και του ξεπλύματος χρήματος. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να επενδύσουμε περισσότερο στην τεχνολογία, αλλά συγχρόνως έγιναν και οι διαδικασίες μας πιο γραφειοκρατικές και αυτό οδηγούσε στην ταλαιπωρία του πελάτη. Πιο πρόσφατα, έχει διατυπωθεί η άποψη που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται πως οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν πιο γρήγορα στην πράσινη μετάβαση της οικονομίας βάζοντας μέσα στα πιστοδοτικά κριτήρια που έχουν και κριτήρια όπως είναι το ενεργειακό αποτύπωμα της επένδυσης. Αλλά αυτό σημαίνει πιο βαριές διαδικασίες και θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο στην έγκριση μίας χορήγησης. Άρα, είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που έχουν οδηγήσει σε ένα πιο γραφειοκρατικό μοντέλο τον τραπεζικό τομέα. Η δική μας ισχυρή επιχειρηματική βούληση είναι να εργασθούμε πολύ ενεργά για να αντιστρέψουμε αυτή την τάση και σίγουρα σε αυτό η τεχνολογία είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος», τόνισε ο κ. Καραβίας.

-- Κινητικότητα αρχίζει να εμφανίζει η μετοχή της Intralot στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς από το χαμηλό του μήνα, στα 0,49 ευρώ, έχει «σκαρφαλώσει» στα 0,56 ευρώ και με αυξημένους τζίρους στις συνεδριάσεις στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Παράλληλα με την κινητικότητα στο ταμπλό, άρχισε πάλι η συζήτηση για την εισαγωγή της αμερικανικής Intralot Inc. στο Nasdaq, με αναφορές σε θηριώδη ποσά κεφαλαιοποίησης κατά την εισαγωγή, της τάξεως των 1 – 1,2 δισ. δολ., τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία της «μαμάς» Intralot μόλις ξεπερνά τα 85 εκατ. ευρώ. Αναμφίβολα, ενδεχόμενη εισαγωγή της αμερικανικής Intralot θα «ξεκλείδωνε» μια τεράστια υπεραξία και θα άλλαζε εντελώς τους όρους αποτίμησης της Intralot στο ΧΑ. Όμως, καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι είναι λίγο νωρίς για να αρχίσουν να μετρούν οι επενδυτές… δισεκατομμύρια. Αυτό ακριβώς, δηλαδή ότι είναι πρόωρο να συζητούμε για την εισαγωγή της Intralot Inc. στο Nasdaq, είχε υπογραμμίσει και ο αναπληρωτής CEO της Intralot, Χρυσόστομος Σφάτος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από αναλυτή στην παρουσίαση αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι «τώρα έχουμε, προφανώς (σ.σ.: μετά την αναδιάρθρωση του χρέους) περισσότερες επιλογές και σίγουρα ενδιαφερόμαστε να μοχλεύσουμε την κεφαλαιακή θέση του ομίλου στην Intralot Inc.». Με απλά λόγια, κάτι θα γίνει με την αμερικανική θυγατρική, αλλά ας μην το περιμένουμε αύριο το πρωί.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πρόστιμα για τις διαρροές στις ΑΜΚ, η Proxenos και η μυωπία του Αθ. Δαγούμα

Ποιες κυρώσεις θα ανακοινώσει η Επ. Κεφαλαιαγοράς, πώς αυξάνεται η κινητικότητα των Αμερικανών για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, τι δεν μπορεί να δει ο πρόεδρος της ΡΑΕ και πόσο απέδωσαν το 2021 τα μετοχικά αμοιβαία.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα deal της Πειραιώς, η επιλογή Κουρμούση για το ΤΧΣ και η διαταγή Μακρόν

«Τρέχει» για την επόμενη ημέρα η Τράπεζα Πειραιώς, το παρασκήνιο της επιλογής του Φ. Κουρμούση στο ΤΧΣ, οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τις τραπεζικές μετοχές και η «βύθιση» της EDF μετά τη διαταγή Μακρόν για πωλήσεις φθηνού ρεύματος σε ανταγωνιστές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πάθημα της ΔΕΗ, οι παραιτήσεις στο Υπερταμείο και οι ανακατατάξεις στον ΒΟΑΚ

Το στραπάτσο της ΔΕΗ με τον διαγωνισμό για το Ultra-Fast Broadband, η αποχώρηση της ισραηλινής Shikun Binui από τον ΒΟΑΚ και οι νέες συμμαχίες, η αναταραχή στο Υπερταμείο και τα σημάδια αφύπνισης των τραπεζικών μετοχών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος των τραπεζιτών  για το ’22, το τέλος του Libor και τα ρεκόρ της Σουηδίας

Νέα χρονιά - νέα άγχη για τις τράπεζες, η κατάργηση του Libor, το εντυπωσιακό +9% που θα γράψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021, το εμπόριο της ανθρώπινης αγωνίας και το απίθανο χρηματιστηριακό ρεκόρ της Σουηδίας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι hot επενδύσεις σε κατοικίδια, η στροφή από τα NPLs στο PnL και ο Mr Telekom

Πώς έγιναν τα κατοικίδια μαγνήτης επενδυτικών κεφαλαίων, η δύσκολη στροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, οι υποσχέσεις του επικεφαλής της Deutsche Telekom για επενδύσεις, οι δύο κόσμοι του φυσικού αερίου και η νέα βουτιά του bitcoin.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Ταμείο Ανάκαμψης από τη θεωρία στην πράξη, οι έπαινοι του ΔΝΤ και οι τράπεζες

Τα εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ενθουσιασμός της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες χωρίς αντίκρισμα στις μετοχές και το νέο "Coca Cola effect".