ΓΔ: 944.64 -1.22% Τζίρος: 62.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Eurobank

Οι κρυφές υπεραξίες της Eurobank, οι «νέες» της ΔΕΗ και η επίσκεψη Ψάλτη στη Β. Ελλάδα

Τι σημαίνει για τη Eurobank η εξαγορά της Raiffeisenbank (Bulgaria), οι προβλέψεις για την πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ στο ΧΑ, γιατί πηγαίνει στη Β. Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και τα... καλά Χριστούγεννα για τη ΛΑΡΚΟ.

Πολλά χαμόγελα προκάλεσε στη Eurobank η είδηση της εξαγοράς στη Βουλγαρία της Raiffeisenbank (Bulgaria) από την βελγική KBC, είδηση που στην Ελλάδα πέρασε στα «ψιλά». Η KBC απέκτησε το 100% των μετοχών της βουλγαρικής Raiffeisenbank έναντι 1,015 δισ. ευρώ, τίμημα που αντιστοιχεί 13 φορές το P/E με βάση τα αναμενόμενα κέρδη του 2022 και 1,64 φορές τη λογιστική αξία (tangible book value, επίσης του 2022). Και γιατί χαμογελούν στη Eurobank; Διότι, με βάση τα μεγέθη της Postbank, θυγατρικής της Eurobank στην Βουλγαρία, η αντίστοιχη αποτίμησή της διαμορφώνεται σε 1,5 δισ. ευρώ, όταν η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφώνεται στα 3,5 δις. ευρώ. Και η ξεχασμένη αξία της θυγατρικής στην Βουλγαρία δεν είναι η μόνη παραγνωρισμένη αξία του ομίλου.

-- Βόρεια βρίσκεται από σήμερα η διοίκηση της Alpha Bank και μέχρι την Πέμπτη θα επισκεφτεί τους νομούς Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας και φυσικά Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον πρώτο κύκλο επαφών που πραγματοποιεί το επιτελείο της τράπεζας, εκτός Αθηνών, μετά την παρουσίαση του προγράμματος Μετασχηματισμού και είναι βέβαιο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, θα έχει πολλά να πει, τόσο στους πελάτες της τράπεζας όσο και στους εργαζομένους, για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση του προγράμματος, τα επόμενα βήματα και τα σχέδια για την παροχή νέων υπηρεσιών και προϊόντων, σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Και στους τέσσερις νομούς όπου θα βρεθεί η διοίκηση θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με κορυφαίες επιχειρήσεις που εδρεύουν στους εν λόγω νομούς και θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι προοπτικές και οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

-- Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η έναρξη διαπραγμάτευσης των 150 εκατ. νέων μετοχών της ΔΕΗ. Προβλέψεις για την κατεύθυνση που θα πάρει η τιμή της μετοχής είναι δύσκολο να γίνουν. Σίγουρο είναι ότι όσοι αγόρασαν στα 9 ευρώ, με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των 10,42 ευρώ, γράφουν ήδη μία υπεραξία σχεδόν 16%. Εύλογο είναι λοιπόν να περιμένει κανείς ότι κάποιοι από τους νέους μετόχους θα είμαι έτοιμοι να… από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης. Μάλλον δεν θα είναι πολλοί. Οι περισσότερες μετοχές έχουν κατανεμηθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για να κερδίσουν σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα -άλλωστε οι ανάδοχοι ήταν πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουν μεγάλη συμμετοχή από hedge funds στην αύξηση. Ένα μικρό ποσοστό μετοχών της έκδοσης,  που προήλθε από τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, έχουν κατανεμηθεί σε Έλληνες μικροεπενδυτές που είναι και πιθανότερο να έχουν σήμερα έφεση προς τη γρήγορη ρευστοποίηση κερδών. Η λογική λέει ότι θα υπάρξει ζήτηση για να αντισταθμίσει αυτή την προσφορά, αλλά μόνο στο ταμπλό θα φανεί πραγματικά ποια θα είναι η ισορροπία που θα βρεθεί.

-- Ως μία κατεπείγουσα διαδικασία άρχισε η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ,  αφού η προβληματική βιομηχανία νικελίου τέθηκε σε ειδική διαχείριση και το κράτος πληρώνει τα έξοδά της μέχρι να βρεθεί αγοραστής. Αισίως, όμως, ύστερα από πολλές καθυστερήσεις, θα φτάσουμε κοντά στα Χριστούγεννα για την υποβολή οικονομικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, πάντα σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο. Στην πραγματικότητα, η δυστοκία που υπάρχει στις συζητήσεις με τους υποψηφίους επενδυτές για τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας μίσθωσης του εργοστασίου είναι πιθανό ότι θα οδηγήσει σε νέα αναβολή για τις αρχές του 2022. Πέρα από τα χρονοδιαγράμματα όμως το βασικό ερώτημα παραμένει: υπάρχει άραγε επενδυτής που θα θελήσει να πάρει το απαρχαιωμένο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ με ένα βιώσιμο πλάνο που θα οδηγεί σε κερδοφόρα παραγωγή νικελίου στην Ελλάδα; Όλοι θα θέλαμε να είναι θετική η απάντηση σε αυτό το ερώτημα,  αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδειχθεί ότι κέρδη από το νικέλιο στην Ελλάδα πολύ δύσκολα βγαίνουν.

-- Χωρίς προηγούμενο είναι η πανελλαδική απεργία στην εστίαση που πραγματοποιείται σήμερα. Οι επαγγελματίες του κλάδου, διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, και στο πλαίσιο της απεργίας δεν θα λειτουργήσουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Η συμμετοχή στην απεργία προδικάζεται καθολική.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H τραπεζική μεταγραφή, «λεφτά υπάρχουν» για μικρές επιχειρήσεις και η Mytilineos

Το στέλεχος που μεταπηδά από τη Eurobank στην Alpha Bank για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού, το πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει τις ΜμΕ, οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ και οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση κερδών της Mytilineos.
embolia-emboliasmoi-emboliastika kentra
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα άδεια εμβολιαστικά κέντρα, το νέο project της Alpha και ο αναλυτής της Lansdowne

Ο «πονοκέφαλος» για την έλλειψη εμβολίων, οι επικείμενες ανακοινώσεις της Alpha Bank, το μυστικό επιτυχίας του ομολόγου της ΔΕΗ και οδυνηρή διάψευση του αναλυτή που προέβλεπε κατάρρευση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι περιπέτειες του νόμου για το ΤΧΣ, η πίεση στη ΔΕΗ και το θαύμα του Χρηματιστηρίου

Το νομοθετικό σχέδιο που «έσβησε» με τον ανασχηματισμό, πώς βρέθηκε το ΧΑ κερδισμένο με μεγάλο τζίρο όταν η Wall Street έκανε βουτιά, γιατί πρωταγωνιστεί η μετοχή της Alpha ενώ προβληματίζει η ΔΕΗ και το crash test του Bitcoin.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα μαθηματικά της πανδημίας, η ΔΕΗ και ο MSCI και η Eurobank το 2030

Τι δείχνουν οι αριθμοί για τη διαχείριση της πανδημίας, πόσες εισροές περιμένουν οι αναλυτές στη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ένταξη στον MSCI, το σχέδιο της Eurobank με ορίζοντα το 2030 και γιατί δεν φοβούνται τα ύψη οι αγορές.
Νίκος Καραμούζης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Καραμούζης και το ΧΑ, το αίσιο τέλος στην Attica και ένα απίστευτο χακάρισμα

Γιατί έκανε αίσθηση το άρθρο Καραμούζη για το ΧΑ, το χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού, το μεγάλο ενδιαφέρον για το project Skyline της Alpha, η Ellington στην Attica και οι πανηγυρισμοί Στάσση.
goldman_sachs
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καραμπόλες στις εθελούσιες, ο μετασχηματισμός της Alpha και η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Οι... βόλτες στελεχών από τράπεζα σε τράπεζα με γεμάτες τσέπες από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το ομαδικό παιχνίδι του Β. Ψάλτη, η επανασύνδεση της ΔΕΗ με το σήμερα και η πρόβλεψη της Goldman για ράλι και το 2022.