ΓΔ: 1429.79 0.43% Τζίρος: 100.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

ΔΕΗ: Νέο ομολογιακό έως 300 εκατ. με «πράσινη» ρήτρα για μείωση ρύπων

Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για επιχειρηματικούς σκοπούς, έχει διάρκεια τρία έτη και δυνατότητα η αποπληρωμή του να παραταθεί κατά επιπλέον δύο έτη.

Την υπογραφή δανειακής σύμβασης μέσω έκδοσης Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως 300 εκατ. ευρώ δημοσιοποίησε η ΔΕΗ με χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, το οποίο περιλαμβάνει και ειδική ρήτρα για μείωση εκπομπών CO2 κατά 40% έως και τον Δεκέμβριο του 2022. Διαχειριστής θα είναι η Alpha Bank, ενώ στον δανεισμό συμμετέχει και η Eurobank. 

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ενεργειακού ομίλου: «Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοίνωσε την υπογραφή δανειακής σύμβασης για την έκδοση νέου Κοινού Ομολογιακού Δανείου (N.4548/2018), ποσού έως €300 εκατ. με την μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης, χωρίς εξασφαλίσεις, με Ανάδοχο, Αρχικό Διοργανωτή, Διαχειριστή Πληρωμών και Αρχικό Ομολογιούχο την Alpha Bank A.E. Στο Δάνειο συμμετέχει και η Τράπεζα Eurobank Α.Ε. ως Διοργανωτής και Αρχικός Ομολογιούχος. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς και θα έχει διάρκεια 3 έτη, η οποία δύναται να παραταθεί κατά επιπλέον 2 έτη.

Η εν λόγω έκδοση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2 κατά 40% μέχρι το Δεκέμβριο του 2022 με έτος βάσης το 2019, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της χρηματοδοτικής πολιτικής της ΔΕΗ με την συνολική της στρατηγική για το περιβάλλον και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Από την πλευρά της η Alpha Bank σε δική της ανακοινωση τονίζει ότι «η Alpha Bank, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης πρωτοβουλιών που έχουν στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, υπέγραψε σύμβαση Κοινού Ομολογιακού Δανείου με ρήτρα αειφορίας, ποσού έως Ευρώ 300 εκατ., με τη ΔΕΗ Α.Ε., συμβάλλοντας έμπρακτα στην πράσινη μετάβαση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η δανειακή σύμβαση, διάρκειας 3 ετών, η οποία δύναται να παραταθεί κατά επιπλέον 2 έτη, έχει τη μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης, χωρίς εξασφαλίσεις. Η Alpha Bank  A.E. έχει τον ρόλο του Αναδόχου, Αρχικού Διοργανωτή, Διαχειριστή Πληρωμών και Αρχικού Ομολογιούχου, ενώ στο Δάνειο συμμετέχει και η Τράπεζα Eurobank Α.Ε. ως Διοργανωτής και Αρχικός Ομολογιούχος. Το Ομολογιακό Δάνειο περιλαμβάνει ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2 κατά 40% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 με έτος βάσης το 2019, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της συναλλαγής με τις πρόσφατες εκδόσεις Ομολόγων της ΔΕΗ Α.Ε».

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank κ. Γιάννης Εμίρης δήλωσε σχετικά: «Η Alpha Bank, με στόχο να πρωτοστατήσει στην πλήρη ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της, ανταποκρίνεται δυναμικά και αναλαμβάνει χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη η σύμβαση Κοινού Ομολογιακού Δανείου με ρήτρα αειφορίας με τη ΔΕΗ Α.Ε., καταδεικνύοντας την ισχυρή δέσμευση της Alpha Bank να εδραιώσει μία εταιρική κουλτούρα βιωσιμότητας».

Οι κινήσεις της ΔΕΗ στις αγορές

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ προχώρησε στην έκδοση ομολόγου αειφορείας στα μέσα Ιουλίου, όπου συγκέντρωσε το ποσό των 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,375% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή να υπερκαλύπτουν κατά 6,5 φορές την αρχική ζήτηση.

Η ρήτρα αειφορίας συνδέεται με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την οποία δεσμεύεται η ΔΕΗ και προβλέπει ότι, αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε η επιχείρηση θα καταβάλει «πέναλτι» (προσαύξηση 0,5% στο επιτόκιο) στους ομολογιούχους. Η ρήτρα που προβλέπει η νέα έκδοση προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 57% στην περίοδο 2019-2023 (η ρήτρα στο προηγούμενο ομόλογα, υπενθυμίζεται, προέβλεπε μείωση 40% για την περίοδο 2019-2022). Το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων που αντλήθηκαν θα διατεθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού ο οποίος είχε συναφθεί με υψηλότερα επιτόκια.

Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που πραγματοποίησε η ΔΕΗ φέτος, μετά την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας που έκανε τον περασμένο Μάρτιο, συνολικού ύψους 775 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μάλιστα ιστορικά μεγάλη κάλυψη. Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα ύστερα από σχεδόν μια 7ετία «απομόνωσης» της ΔΕΗ από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, καθώς πριν από το Μάρτιο, είχε να ξαναβγεί στις αγορές από το 2014.

Οι εκδόσεις της ΔΕΗ ήταν οι πρώτες ευρωπαϊκές υψηλής απόδοσης, που συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας. Προβλέπουν την πληρωμή υψηλότερου τοκομεριδίου κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%), αν η εταιρεία δεν επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2019. Δηλαδή, η επιχείρηση δεσμεύεται έναντι των επενδυτών που θα την δανείσουν να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-G. Stassis PPC Group
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στάσσης: Απαραίτητες οι συνεργασίες για την ενεργειακή ασφάλεια

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών της ενέργειας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια έχει υψηλό κόστος το οποίο είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ισχυρές επιδόσεις στο α’ εξάμηνο, «πιάνει» τα 1,8 δισ. EBITDA το 2024

Γ. Στάσσης: «Για το σύνολο του έτους, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για προσαρμοσμένο EBITDA». Στο +57% τα EBITDA, υπερδιπλασιασμός επενδύσεων με έμφαση τις ΑΠΕ και μείωση CO2 παρουσίασε η εταιρία στο α’ εξάμηνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανακοίνωσε εξαγορά για χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 629 MW στη Ρουμανία η ΔΕΗ

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που αναμένεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου θα ανέλθει σε 5,3GW. 
businessdaily-Mavros-DEI-Economist
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαύρος (ΔΕΗ): Η ενεργειακή ασφάλεια συναρτάται με επενδύσεις σε ΑΠΕ

O αναπληρωτής CEO ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ αναφέρθηκε στα θέματα που επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στη στρατηγική του ομίλου ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή.